Tipy na knihy pre prváčikov s jednoduchými príbehmi
Dobry den, idem si sem po radu. Moj syn - prvacik, vie uz dlhsi cas vsetky pismenka, slabiky spaja do slov. Vie precitat aj vetu ale akonahle je dlhsia veta tak uz si uplne nepamata slova a nevie zopakovat slova a poskladat ich do vety. Tym padom mu to nedava zmysel co cita a nervuje sa. Ked citame slabikar tak ho to vobec nebavi lebo tie kratke jednoduche vety o 4-5 pismenach mu nedavaju zmysel ako napriklad Ema mala malu jamu. Ma jamu aj Ela? Ma….
Prosim z vasej skusenosti vedeli by ste mi poradit knizku s kratkymk pribehmi ktore by mali aj vyznam a neboli tam priliz dlhe vety? Skusali sme obrazkove prve citanie ale vety maju aj 8-9-10 slov. To je na prvaka celkom aj dost. Citanka na Taktitku nie je tiez idealna co som pozerala. Dakujem vopred za opdorucania.
Moje 4 a 5 ročne baby už vedia čítať jednoduché vety. Tiež som hľadala nejaké knihy ale nič som nenašla. Preto ím píšem ja také príbehy, pridám k tomu nejaké obrázky, pripadne naše fotky a veľmi radi to čítajú. Hlavne obľubujú nejaké príbehy o nás, našich výletoch, o ockovi atď.
Preto odporúčam vytvoriť nejaký vlastný príbeh. My máme “fiktívne” postavy vedkyňe Hanky (staršia dcéra), detektívky Šárka (stredná dcéra) a veterinárke Elky (najmladšia dcéra- tá ma 2 roky, samozrejme ešte nepozná písmena ale rada sa takto hrá s nami keď baby čítajú)
A som v 15tt tehotenstva (budeme mať chlapca - Timka) a príbehom ktorý si prečítali sme ím oznámili že budú mať vytúženého bračeka
@anonym_autor syn čítal práve vtedy maľované čítanie - opice nezbednice.
Cez letné prázdniny grázlika gaba a barry trappny. Teraz v 2.ročníku mi musí denne prečítať aspoň jednu stranu - hocijaká kniha akú chce, zvyčajne ho rozprávka zaujime, tak ju prečíta celú alebo mu polku dočítam ja, s tým že sleduje text. Veľmi často kupujem aj časopisy - Adamko, fifík, maxík ( v škole majú včielku). Vždy tam je nejaká rozprávka hodná tohto veku + využívam chatgpt na vyprodukovanie rozprávok podľa môjho/synovho gusta - to odporúčam, keď chceš krátke vety (zadaj to do promptu).
@anonym_autor syn čítal práve vtedy maľované čítanie - opice nezbednice.
Cez letné prázdniny grázlika gaba a barry trappny. Teraz v 2.ročníku mi musí denne prečítať aspoň jednu stranu - hocijaká kniha akú chce, zvyčajne ho rozprávka zaujime, tak ju prečíta celú alebo mu polku dočítam ja, s tým že sleduje text. Veľmi často kupujem aj časopisy - Adamko, fifík, maxík ( v škole majú včielku). Vždy tam je nejaká rozprávka hodná tohto veku + využívam chatgpt na vyprodukovanie rozprávok podľa môjho/synovho gusta - to odporúčam, keď chceš krátke vety (zadaj to do promptu).
@a0 tie detske casopisy ma nenapadli. Ale mohlo by to byt riesenim. Taktiez chat gpt ny mohol nieco dat. Ja zial nemam priestor na vytvaramie probehov.
@anonym_autor neporadím knihu v slovenčine, prepáč. Ja len, ze ma prekvapuje a príde mi kontraproduktívne, ze (stale) majú v knihách vety ako ema mala malú jamu. Tie slová sú príliš podobné a matuce pre dieťa ktoré len začína čítať. Zbytočne odradzajuce.
@haley7897 ja to sama nemozem citat lebo sa chytam za hlavu co su to za vety. Potom sa ma pyta, ze o com je ten pribeh, ze nerozumie. No o nicom veru je. Ale asi len nerozumiem forme ucenia, mozno nejaky pedagogo by mi to vysvetlil. No my sme vsak uz uplne inde ked vie uz vsetky pismena a pekne precita aj dlhsi text.
@haley7897 ja to sama nemozem citat lebo sa chytam za hlavu co su to za vety. Potom sa ma pyta, ze o com je ten pribeh, ze nerozumie. No o nicom veru je. Ale asi len nerozumiem forme ucenia, mozno nejaky pedagogo by mi to vysvetlil. No my sme vsak uz uplne inde ked vie uz vsetky pismena a pekne precita aj dlhsi text.
@anonym_autor ja si pamätám šlabikár a ema ma mamu dodnes. Vyzerá to, ze sa veľa v tomto smere nezmenilo. Zbytočne demotivujuce. Moje dievčatá sa učili čítať v angličtine, kde sa slová inak píšu a inak vyslovujú, napriek tomu mi proces prišiel jednoduchší. Šesťročná bezproblémov plynule číta a rozumie textu.
Pri textoch v šlabikári nezáleží na význame vety (a nejakom vnímaní príbehu) ale o schopnosti dieťaťa osvojiť si fonetické vnímanie, zručnosti prečítať si a spájať samohlásky + spoluhlásky a vedieť ich vyslovovať keď sú v iných zoskupeniach. Odtiaľ pramení to naše známe, E-ma ma-la ma-lú ja-mu. 😉 👍 Ako navrhli dámy, detské časopisy alebo ešte lepšie, šup do knižnice a vypožičať si knihy primerané veku.
( Mimochodom, nevylož si to zle, ale nemá tvoje dieťa problémy s pozornosťou? Keď zabudne 4-slovnú vetu takmer ihneď po tom, ako ju prečíta. )
ved este je len na zaciatku abecedy v skole co chces aby cital nasilu cele knihy a s porozumenim? v 1. ročníku sa necita text s porozumenim, dolezita je technika a tu sa ucite na slabikari podla pismen ako sa vam budu pridavat tak budu davat tie vety vacsi zmysel z 3-4 pismen tazko nieco zmysluplne vytvotis... daj tomu cas nech sa uci slabikar a zamerajte sa na techniku nie porozumenie. takze ziadne dvojite citanie, opakovanie celej vety a pod. citat slabiky a nahlas az kym sa zo slabik nenauci precital cele slovo naraz drzim palceky
Kvak a clup
ved este je len na zaciatku abecedy v skole co chces aby cital nasilu cele knihy a s porozumenim? v 1. ročníku sa necita text s porozumenim, dolezita je technika a tu sa ucite na slabikari podla pismen ako sa vam budu pridavat tak budu davat tie vety vacsi zmysel z 3-4 pismen tazko nieco zmysluplne vytvotis... daj tomu cas nech sa uci slabikar a zamerajte sa na techniku nie porozumenie. takze ziadne dvojite citanie, opakovanie celej vety a pod. citat slabiky a nahlas az kym sa zo slabik nenauci precital cele slovo naraz drzim palceky
@kacena4 tak este raz, uz vie vsetky pismena asi rok, vie ich spajat a precitat slova a tie spajat do vety. Tak ked nemas odporucanie na knihu tak mozno by si nam mohla odporucit ako udrzat motivaciu takehoto citaka aby s nadsenim cital slabikar 🤷🏻♀️ on ho precita ale nedava mu to zmysel a nebavi ho to.
Pri textoch v šlabikári nezáleží na význame vety (a nejakom vnímaní príbehu) ale o schopnosti dieťaťa osvojiť si fonetické vnímanie, zručnosti prečítať si a spájať samohlásky + spoluhlásky a vedieť ich vyslovovať keď sú v iných zoskupeniach. Odtiaľ pramení to naše známe, E-ma ma-la ma-lú ja-mu. 😉 👍 Ako navrhli dámy, detské časopisy alebo ešte lepšie, šup do knižnice a vypožičať si knihy primerané veku.
( Mimochodom, nevylož si to zle, ale nemá tvoje dieťa problémy s pozornosťou? Keď zabudne 4-slovnú vetu takmer ihneď po tom, ako ju prečíta. )
@cyneric nic takeho nikde nepisem 🤷🏻♀️ este raz, vety s 8-9-10 slovami ktore su v knihach typu prve citanie su uz narocne. S pozornostou nema problem urcite.
Ano kniznica je samozrejme. Ale tie tipy na knihy…
Učím prvý stupeň a doma mám prváčku. Číta vety, ale zatiaľ sa rýchlo unaví. Čítava prvú vetu zo strany v rozprávke, krátky komix, ale najviac jej píšem texty sama. Použijem slová,ktoré viem,že zvládne a na tému čo ju baví.

@anonym_autor neporadím knihu v slovenčine, prepáč. Ja len, ze ma prekvapuje a príde mi kontraproduktívne, ze (stale) majú v knihách vety ako ema mala malú jamu. Tie slová sú príliš podobné a matuce pre dieťa ktoré len začína čítať. Zbytočne odradzajuce.