icon

Učíte deti zakrývať si ústa pri kašli?

29. jan 2026

Ahojte dnes som bol s malou u doktorky a bol tam chlapec mohol mat tak 6-7 rokov. Mal tam babku aj mamu, obe ruska a chlapec nic a na celu cakaren kaslal prskal bez jedineho zakrytia ust alebo dat si vreckovku pred usta. Bola som tam 25 min a ani raz, tak som tu mamu na to upozornila pekne. Ja mam dieta 3 rocne a snazim sa ho ucit aby nekaslala tak ze prska naokolo ale da si bud vreckovku alebo do loktu. Ako to mate vy? Lebo ja som ostal trochu v soku ze dve dospele zeny a ani jedna nevedela chlapca upozornit…a naokolo kopu ludi a deti 🙈

anonym_377fb6
29. jan 2026

Zas nepreháňaj že si v šoku. To určite nie. Normálne si mala matku upozorniť a hotovo

xsuzannex
29. jan 2026

Jasne, ze ucim. Aj v skolke ich to ucia. Podla mna zaklad

anonym_22c152
29. jan 2026

Ucim. Ucila som odmalicka. Ma 9 rokov a aj tak niekedy kasle tak, ze pluje na 2 metre. Snad aspon v dospelosti mu to nejak trkne v hlave a bude vediet kaslat distingvovane.
A kedze ma moje dieta uz 9 rokov, naucila som sa neriesit inych. V zivote sa este stretnes s ovela sokujucejsimi vzorcami spravania, nez to, ze si nedava dieta ruku na usta pri kaslani a nikto ho na to neupozorni.

anonym_60dd79
29. jan 2026

@anonym_autor mal mat aj on rusko, a priznam sa teraz k dr bez ruska ani nevleziem do cakarne. ja nemam chut vylihovať tyzden v posteli a platit za pirule

anonym_9a7c14
29. jan 2026

6 rocne dieta si da vreckovku pred usta ked kasle? 😂 Tak to som este v zivote nevidela 😂😂

anonym_3c51f6
29. jan 2026

@anonym_autor áno, učím, ale ešte sa stane, že keď náhle zakašle, kýchne, ani nestihne dať ruku pred ústa. A napríklad v škôlke ich učiteľka učí, alebo lepšie povedané, zakazuje kýchať naplno, musia si zapchať nos aj ústa. Čo ja zase neuznávam . Radšej nech kýchne do ruky a umyje, ako zastaviť.

anonym_630141
29. jan 2026

Niektoré matky neucia svoje deti ani poďakovať a pozdraviť, takze ruku pred ústami nečakaj 💁‍♀️

anonym_7bf8bd
29. jan 2026
@anonym_9a7c14

6 rocne dieta si da vreckovku pred usta ked kasle? 😂 Tak to som este v zivote nevidela 😂😂

@anonym_9a7c14 pozvem ta k nam? Náš ma 5 a keď kašle, tak bud si zakryje rukou a ide sa umyť, ked ma po ruke vreckovku kasle do tej. Ucime ho k tomu,tak sa snazi

monane
29. jan 2026

samozrejme, že deti učím takéto veci. je to základný rešpekt a slušnosť voči ostatným. ale viem, že niektorí rodičia na to zvysoka kašlú a nechávajú deti vyrastať len tak halabala. lebo to je teraz in.

anonym_7b9c27
29. jan 2026

@anonym_autor ano samozrejme.

anonym_7b9c27
29. jan 2026
@anonym_630141

Niektoré matky neucia svoje deti ani poďakovať a pozdraviť, takze ruku pred ústami nečakaj 💁‍♀️

@anonym_630141 take plodia jedna radost. a maju na haku

anonym_9a7c14
29. jan 2026
@anonym_7bf8bd

@anonym_9a7c14 pozvem ta k nam? Náš ma 5 a keď kašle, tak bud si zakryje rukou a ide sa umyť, ked ma po ruke vreckovku kasle do tej. Ucime ho k tomu,tak sa snazi

@anonym_7bf8bd bola som v X skolkach a v zivote som nevidela dieta kaslat do servitky. Ale dobre 😂 A do ruky, ked kasle to je uplne zbytocne, v skolke si ju neumyje hned, pochyta tym vsetko a uz su dalsie deti chore.

marienka1989
29. jan 2026
@anonym_7bf8bd

@anonym_9a7c14
@anonym_7bf8bd u nás veľmi podobne, doma kašle do bavlnenej plienky, k lekárovi berieme vreckovku a kašle pekne do nej. Neviem, čo je na tom také nepredstaviteľné....

zuzinka888
29. jan 2026

Ucim na laket.

kafedame
29. jan 2026

Ja bohužiaľ vidím veľa dospelých,ktorí zakašlú v obchode,v čakárni,ide oproti na chodníku..a len tak " do vzduchu" takže tak😩 postaví sa za teba,dobre že nie na tvoju hlavu pri pokladni a kašle ti do ksychtu
Nečudujem sa,že potom sa všetko šíri

anonym_a5fb89
29. jan 2026

@anonym_autor nie ruka sa dáva pred ústa maminka, ale do lakťa sa má kašľať. Tak keď ideš učiť cudzie deti, nauč najprv to svoje správne.

michaela329
29. jan 2026

@anonym_autor ja to učím aj cudzie deti a obcas aj cudzích dospelých 🤷

slavomira236
29. jan 2026

@anonym_autor ano ucim ze maju kaslat do rukava nie do dlane..a robia tak.

autor
29. jan 2026
@anonym_a5fb89

@anonym_autor nie ruka sa dáva pred ústa maminka, ale do lakťa sa má kašľať. Tak keď ideš učiť cudzie deti, nauč najprv to svoje správne.

@anonym_a5fb89 ja dom napisala zakrytie ust a to sa da predsa aj laktom nie?? nikde nepisem davat si ruku na usta tak klud

autor
29. jan 2026
@anonym_a5fb89

@anonym_a5fb89 ocividne si ani necitala moj post do konca kedze to tam pisem 🤦🏻‍♀️

anonym_af7bb9
29. jan 2026

Aj kýchanie, aj kašľanie. Ale tak nezabijem ich, ak im to sem tam “vyleti” bez.

elz1920
29. jan 2026

Neboj, prežiješ. Ako decká sme x krát čakali v preplnených čakárňach s kašľom, kýchaním, hlístami, mumpsom ... Bez rúška a dezinfekčnch utierok. A žijeme.

Napadlo ti, že ak niekto v kuse kašle, v rúšku mu asi dobre nebude? Že je to skôr otrava, hlavne pre dieťa?

Jasné, že si má aspoň "formálne" zakryť ústa, aby sa pokakaní toľko nebáli. Vysvetli decku, ktoré má možno aj teplotu, je mu na prd, že má dodržiavať etiketu.

Mama a babka mali rúško. Išli príkladom.
Ten, kto sa nedrhne kašľom a vkuse nekýcha, v tom ľahšie vydrží a hlavne, keď je dospelý.

Ono, každý chápe inak. Niektoré deti sú tip-top v troch rokoch, niekto si nedá ruku pred hubu ani v päťdesiatke.
Ja tiež musím deťom pripomínať.

Možno boli mama s babkou unavené a jednoducho vzdali všetko vysvetľovanie. Dokážem pochopiť aj takúto situáciu. Nezbláznim sa z toho.

S vedomím, že nikto nie je dokonalý, sa žije oveľa ľahšie.