icon

Ako pripraviť dieťa na odlúčenie kvôli práci?

andikaaa152
26. jún 2024

Zdravím Mamičky a Tatkovia. 😊
Mala by som takú otázku že naša dcéra bude mať v novembri 1 rok. A strašne by som chcela ísť na jedno školenie budúci rok v marci. Trvá to 2 dni od 9:00 do 18:00 teda bude mať malá skoro skoro 1,5. A bola by celý deň s tatinom alebo s babkou to ešte musíme vyšpekulovať. Otázka teda znie. Ako mam vyriešiť aby náhodou mala nezačala plakať robiť cirkus že kde som ja 🙈 od kedy sa narodila bola som od nej preč len 3x z toho 2x celú dobu spala (2h!) a raz som len odišla na 20 minút hneď jak som vystúpila z domu vstala a muž ju ledva vedel ukľudniť tak veľmi plakala 🙈 bojím sa toho že bude plakať a ja si budem musieť vybrať že odídem zo školenia začo som zaplatila 1000€ alebo nechám trápiť dcéru ( samozrejme že by som odišla keď je zle🙈). Mal niekto podobnú situáciu ? Máme ju postupne nechávať u babky raz na pól hodinu potom na hodinu atď?🙈 Prosím múdre komentáre ako som matka na materskej mam sa starať od dieťa si nechajte 💙☺️
Ďakujem vo pred za rady 🤍

mamina7070
26. jún 2024

od 1,5 rocnej som sla do prace prezili sme vsetci v zdravi

prilis to rozoberas takmer rok dopredu dieta normalme budes postupne zvykat aby ostalo s ockom ci babkou
poradia si

thereisabear
26. jún 2024

Úplne zbytočne to teraz riešiš, dovtedy to bude úplne iné dieťa. Postupne ju zvykaj byť s inými a netráp sa. Na školenie určite choď.

pribinak
26. jún 2024

Do marca je straaaaasne ďaleko. To rieisis uolne zbytočne.

beata_k
26. jún 2024

@andikaaa152 V 1,5 roku je akurat separacna uzkost. Takto dopredu ti nik nepovie co bude. Aj dieta, ktore je zvyknute moze zrazu vyzadovat matku. Asi ti neostava nic ine len ju obcas nechavat s otcom.

andikaaa152
autor
26. jún 2024

@thereisabear viem že to je ešte ďaleko ale radšej to budem riešiť skor jak sa 2 mesiace pred tým škrabať že ako to doriešim s dcérou aby bola celý deň v pohode. Prvé dieťa a áno možno z toho budem ja viac v strese že čo je s ňou jak ona 😂

h2
26. jún 2024

@andikaaa152 Čiže teraz riešiš, čo bude budúci rok v marci, keď tvoja dcéra, ktorá má teraz 7-8 mesiacov, bude mať rok a pol? 🙂 Keď mal môj syn rok a pol, nastúpila som do práce. Keď má kopa iných detí rok a pol, ich mama odíde na 4 a viac dní do pôrodnice rodiť ich mladšieho súrodenca. Vôbec nestresuj, dva dni s otcom zvládne (či skôr zvládnete 😉) ľavou zadnou.

andikaaa152
autor
26. jún 2024

@mamina7070 a môžem sa ťa prosím spýtať či si kojila ?🙈

jazula
26. jún 2024

@andikaaa152 Ja som sa vrátila do práce, keď mala malá 10 mesiacov (vymenili sme sa s jej ockom a potom v 2r4m šla do škôlky), dojčená bola skoro do 2,5 roka. Ono v 1,5r to už bude úplne iné dieťa, dojčenie bude len doplnkové a skôr o kontakte ako o výžive. Bolo by fajn, aby si s ňou muž dovtedy našiel ten ich spôsob, ako ju ukľudní, ak sa napríklad udrie, aby ju občas on uložil na denný spánok. Ak budú zvyknutí absolvovať spolu bežné denné činnosti, tvoja celodenná neprítomnosť nebude taká výrazná. Ber to tak, že budú mať vtedy svoj spoločný deň a nie, že ju chúďatko opúšťaš… Oni tí krpci až neuveriteľne kopírujú psychické nastavenie rodiča 🙂. Ak budeš v strese, budeš ju aj seba ľutovať, len to obom zhoršíš.
Ale úplne ťa chápem, tiež som bola na nervy hlavne z dojčenia, plus človek má pocit, že je nenahraditeľný 😅…holt jediné dieťa 🙂. A ono si to pekne sadlo, niekedy netreba príliš riešiť.

mamina7070
26. jún 2024

@andikaaa152 ano kojila som, potom uz pocas dna samozrejme nie do necelych dvoch rokov som kojila

tiezjedna
26. jún 2024

prostredné dieťa malo 11 mesiacov, keď sme s manželom odleteli na dva týždne na opačný koniec sveta. Všetci to prežili na parádu 😎Odstavilo sa samo dva mesiace predtým.

peter0123
27. jún 2024

@andikaaa152 dcéra mala presne toľko, keď som šla do roboty a bola som aj na 3dňovom školení, a žiaden problém nebol, aj keď sme s mužom šli na predĺžení víkend, deti boli na babku zvyknuté.
Načo sa dopredu strachuješ, dieťa má kopec času aby si zvyklo

jesenzima
27. jún 2024

@andikaaa152 väčšinou to viacej riešia matky, deti by to v pohode prezili, ale mamy to moc prežívajú ...

terry658
27. jún 2024

@andikaaa152 práve som od 11 mesačného preč,lebo som s druhým synom v nemicnici. Zvláda to v pohode len dávam pozor aby ma nevidel keď volám s manželom a dcérou.
No od malička nechávam syna niekoľko hodín s mužom pebo chodím s deťmi na krúžky

svetlonos
27. jún 2024

@andikaaa152
myslím ze od pol roka som maleho nechavala s muzom v soboty na 5-6 hodín. Boli samy a v pohode. Mlieko som odsala a bolo fajn, zaspal mu v nosici/kocari, mne pri kojení.
Urobte to tak isto, dajte si fixné dní kedy bude mala najskôr s vami dvoma a ty po hodine odid napríklad urobiť do kuchyne kávu.
Na druhý deň v tej kuchyni ostaň pol hodinu, alebo chod vysypať smeti von. Takto to naťahuje po pol hodine 4-5 dní. Na 6 deň skus byt 3 hodiny v kuse preč.
Ja som takto ucila maleho na opatrovatelku. Ak by ho do 10 minut nevedela utíšiť, okamžite mi vola. Sedela som najskôr vonku pred vchodových dverami. Po týždni u nej už zaspal na obed - tiez bez kojenia a sam bez plaču, co doma nehrozilo 🙂.
Neboj suli dobrá mama to zvládnete.

vilma7
28. jún 2024

Nikdy som nebola bez syna viac ako pár hodín a potom som ich s tatkom odviezla na Slovensko, a išla pracovať na 10 dní.
Žiaden cirkus sa nedial, syn to v pohode zvládol, otec tiež a vlastne všetci. Buď plakať možno chvíľu, potom zabudne. Tak necirkusuj hlavne ty ;).

A ak chceš, tak si to naslepo trénuje pomaly, raz za dva týždne odid niekam na cely deň, alebo oni a potom to bude už len rutina.

Rodičia sú častokrát oveľa horší ako deti. Čo som sa ja narevala, keď som prestala kojiť...syn si za tri dni ani len nespomenul, že existujú nejaké prsia 🙂 atď atď...takže kľud. Hlavne ty buď v pohode.