icon

Ako si nájsť čas pre seba počas rodičovskej dovolenky?

16. sep 2025

Ahojte, som na RD stvrty rok, dve deti, cela domacnost na mne, manzel je zivnostnik ale nic hrozne, pracuje tak 5 hodin priemerne (ci uz v terene alebo z domu), pocas dna sa hocikedy vytrati, ze ide nieco niekomu odniest a vie byt prec aj 1-2hodinu (rad s kazdym vykecava), alebo k nam niekto pride na kavu a pod. Potom ma hobby, ktore mu zere vela casu, niekedy maju aj celovikendove akcie a tak. Teraz zacinaju hriby, tam bude chodit.. S detmi nerad travi cas, vzdy je to akokeby dostal trest, nehra sa s nimi nic, len ich akoze zoberie babke alebo ked ide k niekomu kto ma deti na kavu….
Ja mam cas pre seba minimalny, jedine, ze vypadnem z domu ale to ma nebavi stale ist niekam prec, chcem byt sama doma a uzit si ticho a pokoj ale aj sa venovat malovaniu. Ale to tiez nedokazem, lebo nemam nejaky dlhsi casovy usek, kedy by ma nikto nevyrusil.
Ale dnes som nasla riesenie, ze by som si prenajimala u nas v dedine jednu miestnost od obce, vyslo by to uplne minimum, proste pohoda a chodila by som tak 3x tyzdenne po 1-3hodiny sa tam tomu venovat a konecne dobijat baterky. Uplne mi poskocilo srdce od radosti, ze aky skvely napad a ked som to povedala muzovi, tak som uplne videla ako ho to nastvalo a vobec sa o tom nechcel bavit, tak som teraz ako vodou obarena, ze ja uz neviem, ci chcem tak vela alebo ja neviem…ked mu poviem, ze potrebujem cas pre seba, tak zacne, ze on kedy bude mat cas pre seba a vzdy to obrati na seba alebo proti mne.
A ja som uz rozhodnuta, ze proste tie 2 hodiny, 3x do tyzdna si aj tak vybojujem, ale som z toho taka zasa znechutena..vsetko mi znechuti, co ma vie potesit. Ja uz neviem co mam robit. Kolko casu vam muzi dopriali ked ste mali male deti?

Strana
z2
anonym_3a99e7
16. sep 2025

0 .
mali sme viac detí - posledné tri boli do 4 r. ku tomu sme stavali dom - svojpomocne.
ale zas musím povedať že ani manžel nemal čas pre seba. neustále do práce a na stavbu. Takto dookola 2 roky.

anonym_e9a822
16. sep 2025

@anonym_autor ja mám celkom hodne času na seba, aj na RD som mala, šla som do fitka, na kávu, na pár dňové školenia. Aj muž mal na seba dosť času. Proste sme si to navzájom vždy vykryli a stále to tak máme 😊.

anonym_5230f3
16. sep 2025

@anonym_autor neustúp. tvoj muž sa len zašíva. Zvykne si

colsami
16. sep 2025

Ake stare su deti?
Mala som na MD/RD minimum casu na seba. Bez deti? Ak nesli k opatrovatelke aspon na par hodin, tak bez deti skoro nula bodov. A ked uz, vzdy som pripadne so sebou brala 1 dieta, aby sme si to podelili a nemal malinkych naraz muz (jasne ze ked chodil do prace, nezvladal ich naraz tak sikovne ako ja co som s nimi bola stale, mame minimalne vekove rozdiely medzi detmi). A kedze sme nemali na okoli ziadne babky, tetky a pod, tak naozaj som nepoznala ani ten pocit ze mi niekto na hodinu pokocikuje dieta.

ALE.

Muz sa nikde nezasival. Ziadne vykecavacky a samostatne hobby kde dlhodobo travieval cas bez nas. (Co je Tvoj muz... Polovnik? Rybar? Kazdopadne je to jedno). Manzel jednoducho po praci ponahlal domov a ak sa nedalo, chudak si este "pytal povolenie" 😃 lebo ako sam neraz povedal, behom dna alebo ked bol prec, vzdy myslel na to, ze "cely den si s tymi malymi doma a sama na nich". A aj ked pri uplne malinkych detoch ho samozrejme nebavili hry s kockami a podobne zalezitosti, nemala som pocit, ze je vsetko na mne, ale ze sme v tom dvaja.

Tvoj muz sa zasiva a je mu pohodlnejsie zit si svoj zivot bez vas. Pritom je pan svojho casu v praci. A zaroven ma doma o vsetko postarane. Ake jednoduche, len to tak udrziavat nadalej... 🙃

anonym_f77f42
16. sep 2025

Niekedy menej niekedy tochu viac. Rekonštrukcii násho domu bola v plnom prúde, 90%robil muž vlastnoručne aby sme sa cím skorej mohli sťahovať. O piatej došiel z práce najedol sa a do 23:00 makal na dome.Čiže tiež nemal čas pre seba. Keď sme sa konečne presťahovali už som bola tehotná druhý krát. Ale to som už brigádovala, vtedy bol vždy s dieťaťom on, ale stále bolo veľa práce okolo domu, ale zasadila.som 800m2zo záhrady. Záhrada je aj bola vždy moja psychohygiena a čas pre seba v jednom. Od 1,5r som nastupovala do práce na plný úväzok. Ale ten čas som si vždy našla. O 15mes neskôr zistili násmu dieťaťu zákernú chorobu, dostali sme v nemocnici nie na mesiac dva o hodne dlšie..V tej dobe šlo všetko bokom aj čas nás oboch, a kopec ďalších vecí. Keď lekári dovolili došli sme domov.
vzdy to bolo iba týždeň dva,.tak ďalsie 2r.boli iba.o liečbe. Po ďalšom kole chemo sme sa vracali už iba na kontroly ale 6-8x do mes.200km. Nakoniec dieťa nastúpilo do mš a ja práce. Toho času je máličko asi raz za mesiac sa zabudne a zakecá niekde on niekedy ja. Ale čas strávený spoločne ako rodina je ovela dôležitejší.

anonym_394cf3
16. sep 2025

@anonym_autor takto to vyzerá keď si urobia deti dvaja čo si povedia že chcú deti ale uz si nepoložía otázku či a aký chcú byť rodičia ...

vkatush
16. sep 2025

Môj manžel miluje tráviť čas s našimi deťmi a trávi ho plnohodnotne (sú vonku, hrajú hry, robia bežné činnosti v domácnosti, nech sa učia, ale aj s nimi číta, so starším robí "pracovný zošit"). Chodí cvičiť, ale vtedy, keď sú deti obriadené, spia alebo ja som v pohode na nich.
Ak som unavená, chorá, veľa roboty okolo domácnosti, varím alebo niečo, nikdy to na mňa nenechá všetko.

A čo sa týka môjho času, prvý rok som chodila každý týždeň v stredu večer s kamoškami von. Potom som prešla na jazykové kurzy, ktoré mám 2x do týždňa. Plus ak chcem, proste zoberie chlapcov a nechá ma hniť s netflixom v posteli 😂
A veľa času trávime spolu, výlety, prechádzky, spoločne sa staráme o dom alebo dvor.
A ak máme čas, keď chlapci spia, hráme spoločenské hry, pozeráme film alebo sa len rozprávame.

Proste byť spolu ako rodina, ako partneri, ale aj ako samostatné jednotky so svojimi záujmami. Stoj si za sebou a svojou psychohygienou.

vilma7
16. sep 2025

No my sme to mali asi tak, že manžel prišiel za mnou do zahraničia takze nemal najskôr prácu atď...bol so synom doma, ja som išla od 6.mes.dietata do práce.
Keď som prišla z práce, vzala doeta a manžel sa viac menej snažil porobiť niečo doma, domácnosť. Navariť, požehliť atď...ja som chcela byť so synom.
Takze hobby žiadne, pre mňa bolo vypnutie práca.
Alebo som si čítala popri kocikovani, alebo mala čas na seba ked syn spal.
Po 2.5 roka sa nám narodila dcéra, manžel stále doma a ja sem tam vzala dcérku so sebou do práce, nech nemá na sebe cely den 2 deti.
My sme mali deti po 40.tke, takze hobby a sebe sme sa venovali xy rokov predtým, takze mne to vôbec nechýbalo byt sama sebou.
Ale pre mňa bola práca super psychohygiena, určite by som nechcela byť 3-4 roky doma, mne by určite preplo z toho kolotoča (nákup, variť, prať, upratovať atď.)

autor
17. sep 2025
@anonym_394cf3

@anonym_autor takto to vyzerá keď si urobia deti dvaja čo si povedia že chcú deti ale uz si nepoložía otázku či a aký chcú byť rodičia ...

@anonym_394cf3 prepac, ale ja som vyborna mama a som taka mama, akou som aj vravela, ze budem

anonym_394cf3
17. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_394cf3 prepac, ale ja som vyborna mama a som taka mama, akou som aj vravela, ze budem

@anonym_autor ty áno za to tvoj muž nula bodov...:(

anonym_5230f3
17. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor od začiatku ste si to zle nastavili. Ja som od prvej sekundy po príchode z pôrodnice dala mužovi najavo, že sme na dieťa dvaja. Samozrejme, že bola na mne podstatne väčšia časť starostlivosti o novorodenca, kojiť fakt nemohol. Ale pár krát do týždňa kúpal, prebaľovanie, maznanie, kočíkovanie bolo samozrejmosťou. Jasné, že som mu hneď ako po práci prišiel nestrčila kočík, nechala som ho oddýchnuť, v sobotu pospať aj do desiatej. V nedeľu nechal pospať on mňa. Keď bolo dieťa väčšie, myslím pár mesačné, chodila som plávať, bicyklovať, lebo nejaké kg navyše ostali. Bral to úplne samozrejme, lebo aj on športoval pravidelne dva, tri krát v týždni. Nevidím dôvod, prečo by mal mať tvoj muž priestor na svoje záľuby a ty si mala stále na krku deti. Sú aj jeho nie? Kedy si s nimi vybuduje vzťah? A keby ťa odviezli so slepákom do nemocnice, tak by s deťmi robil čo? Postavila by som ho pred hotovú vec a povedala mu, že sa ho nepýtam na názor, ale mu to oznamujem. Deti sú aj jeho, nie len tvoje

tamitamitami
17. sep 2025

Tvoj muž má voľného času dosť, sú to aj jeho deti, proste mu ich občas nechaj.

Ja s dcérou trávim 90% času, voľný čas, chodí so mnou do práce, beriem ju zo sebou na nákup....mne to takto vyhovuje. Občas malú strážia moji rodičia, vtedy máme s partnerom čas na seba. Ale mi veľa voľného času trávime spoločne ako rodina, 3-4 krát týždenne máme spolu program mimo domu.
Nikdy sa nestalo že by ho obťažovalo venovať sa vlastnému dieťaťu, aktívne sa zapája do starostlivosti keď je doma.

martul
17. sep 2025

@anonym_autor ty to úplne celé zle vnímaš. Ty si nemáš prenajať priestor na vlastné koničky. Ty môžeš maľovať aj doma a venovať sa sama sebe.
Jediný problém vidím u tvojho muža, tam si treba spraviť poriadky.
S prvým dieťaťom to bolo ako? Tomu sa venoval? Hral sa s ním a ,,pomáhal" ti? Lebo ak nie, tak už tam sa to malo riešiť a spraviť si druhé, aby si to mala ešte komplikovanejšie.

spenat9
17. sep 2025

@anonym_autor nechcem byt na teba zla ale tu si ozaj problem ty.. spravit si dve deti s niekym kto sa tvari ze jeho sa nic z toho netyka.. ako tu pisala baba vyssie, ty si vobec nemas co prenajimat priestor a este sa pytat ze kolko nam muzi dopriali volneho casu.. nedopriali, normalne sa staraju ako aj ja.. moj muz by si zobral deti aj kazdy den hned ako pride z prace az dovtedy kym do nej zase nepojde ak by som chcela alebo potrebovala.. a to sa o nas pekne stara aj financne.. si urob doma poriadky, vysvetli mu ze ty si v sluzbe 24/7 a on iba 5 hodin, spis mu kde vsade bol odledy mate deti a kde si bola ty, povyhrazaj sa rozvodom ak to bude nutne a hlavne ho postav pred horovu vec.. pekne mu nabal deti 3x do tyzdna a nezaujem

autor
17. sep 2025
@spenat9

@anonym_autor nechcem byt na teba zla ale tu si ozaj problem ty.. spravit si dve deti s niekym kto sa tvari ze jeho sa nic z toho netyka.. ako tu pisala baba vyssie, ty si vobec nemas co prenajimat priestor a este sa pytat ze kolko nam muzi dopriali volneho casu.. nedopriali, normalne sa staraju ako aj ja.. moj muz by si zobral deti aj kazdy den hned ako pride z prace az dovtedy kym do nej zase nepojde ak by som chcela alebo potrebovala.. a to sa o nas pekne stara aj financne.. si urob doma poriadky, vysvetli mu ze ty si v sluzbe 24/7 a on iba 5 hodin, spis mu kde vsade bol odledy mate deti a kde si bola ty, povyhrazaj sa rozvodom ak to bude nutne a hlavne ho postav pred horovu vec.. pekne mu nabal deti 3x do tyzdna a nezaujem

@martul
@spenat9 uplne som cakala zasa utok, ze preco mame teda aj druhe dieta. Viete, on stale robil a dokoncoval veci okolo domu, teda az neskor som pochopila, ze to ma skor ako unikovku od nas. A hlavne som si uvedomila, ze jeho prace okolo domu ubuda ale stale je rovnako prec a posledny rok zacal riesit to hobby.
Ja fakt musim ist odtialto prec, lebo aj ked mu poviem, ze potrebujem cas a nech je s detmi, tak oni su na dvore a furt chodia za mnou do vnutra a nieco chcu. Raz som ho aj poprosila, ze realne potrebujem 30-45 minut nerusene, lebo som natacala jeden tutorial (chcela som si to rozbehnut aj na youtube). On po 20 minutach dosiel, ze sa mladsi dosral a on ma robotu a nemoze ho prebalit lebo je spinavy a nemoze ist dnu, ked som mu povedala, ale ze ja to mam teraz rozrobene a vlastne mi to uz posral tym, ze som pocas natacania mu musela odpovedat, tak len nahnevane zahundral, ze to je fakt dolezite…takze ja musim ist prec odtialto a kludne si za to aj zaplatim (je to 50eur mesacne, nic hrozne)

lauriik
17. sep 2025

Moj muz ma casovo narcnu pracu takze ja som popri RD mala cas na seba bud na vecer ked uz nerobil alebo cez vikend. Nikdy nemal problem byt s detmi ked som povedala, ze chcem mat cas pre seba. Ale skor sa snazim aby sme travili cas spolu ako rodina.

luccys
17. sep 2025

Ked ani doma nemas chvilu kludu, asi bude fakt lepsie chodit mimo domu. Akurat si od toho radsej vela neslubuj. Tvoj muz ma ocividne deti na haku a nebavi ho to, takze sa moze stat, ze bude este viac otraveny ako doteraz. Toto jeho nastavenie asi len tak lahko nezmenis. Proste- nechce.

anonym_a5cf4d
17. sep 2025

Lenže pochop, že ty nemáš dávat 50 eur za prenájom, aby si bola sama chvíľu, tvoj muž nemá záujem o deti, neprebali dieťa??...popravde ja by som s ním nemohla žiť

aurora33
17. sep 2025

@anonym_autor to tak keď máš deti s debilom

anonym_1b8be1
17. sep 2025
@anonym_a5cf4d

Lenže pochop, že ty nemáš dávat 50 eur za prenájom, aby si bola sama chvíľu, tvoj muž nemá záujem o deti, neprebali dieťa??...popravde ja by som s ním nemohla žiť

@anonym_a5cf4d To sú taki, ktorí si žijú svoj starý život, akurat s ním teraz býva upratovačka a vychováteľka(pardon, manželka) a deti...na Slovensku taký normál štandard

anonym_a5cf4d
17. sep 2025
@anonym_1b8be1

@anonym_a5cf4d To sú taki, ktorí si žijú svoj starý život, akurat s ním teraz býva upratovačka a vychováteľka(pardon, manželka) a deti...na Slovensku taký normál štandard

@anonym_1b8be1 neviem či normal štandard na Slovensku..ja takých mužov nepoznám, doma mám muža čo sa rovnako stará o deti a všetko voľno trávi s nimi

snowflakenel
17. sep 2025

Deti za trest? No mam dost....

autor
17. sep 2025
@anonym_a5cf4d

@anonym_a5cf4d ja tomu rozumiem, ale nemam ine riesenie ako sa venovat svojmu hobby

martul
17. sep 2025
@anonym_autor

@martul
@spenat9 uplne som cakala zasa utok, ze preco mame teda aj druhe dieta. Viete, on stale robil a dokoncoval veci okolo domu, teda az neskor som pochopila, ze to ma skor ako unikovku od nas. A hlavne som si uvedomila, ze jeho prace okolo domu ubuda ale stale je rovnako prec a posledny rok zacal riesit to hobby.
Ja fakt musim ist odtialto prec, lebo aj ked mu poviem, ze potrebujem cas a nech je s detmi, tak oni su na dvore a furt chodia za mnou do vnutra a nieco chcu. Raz som ho aj poprosila, ze realne potrebujem 30-45 minut nerusene, lebo som natacala jeden tutorial (chcela som si to rozbehnut aj na youtube). On po 20 minutach dosiel, ze sa mladsi dosral a on ma robotu a nemoze ho prebalit lebo je spinavy a nemoze ist dnu, ked som mu povedala, ale ze ja to mam teraz rozrobene a vlastne mi to uz posral tym, ze som pocas natacania mu musela odpovedat, tak len nahnevane zahundral, ze to je fakt dolezite…takze ja musim ist prec odtialto a kludne si za to aj zaplatim (je to 50eur mesacne, nic hrozne)

@anonym_autor no darmo sa urážaš, len sme ti pravdu napísali, je to fakt s tým druhým dieťaťom .
Stále platí čo som napísala, ty nepotrebuješ priestor, ty potrebuješ spraviť poriadky s mužom

anonym_d233d1
17. sep 2025

Inak cudujem sa, ze v tejto situacii "jedina" vec co riesis je "ako sa venovat svojmu hobby". Ja teda nehovorim, ze to nie je urcitym sposobom dolezite, ale ked mas doma manzela co nechce travit cas so svojimi detmi, rodinou, a vlastne si zije svoj vlastny zivot... Riesila by som v prvom rade ine veci, ako to, kedy si mozem malovat a natocit k tomu tutorial... Ale tak kazdy ma inak priority a predstavy.

aurora33
17. sep 2025
@anonym_a5cf4d

@anonym_1b8be1 neviem či normal štandard na Slovensku..ja takých mužov nepoznám, doma mám muža čo sa rovnako stará o deti a všetko voľno trávi s nimi

@anonym_a5cf4d tiez mám takého muža, ale ako tu na MK citam, tak mám doma poklad.

neviem_123
17. sep 2025

Nechcete skusit parovu terapiu? Alebo sa s nim skus vklude porozpravat ked deti zaspia a vysvetli mu ako sa citis… ja mam cas pre seba ked dieta spi (na obed) vtedy sa venujem svojim veciam, tiez som chcela nieco kreativne ale vadi mi vsetok ten bordel okolo, vyzaduje si to o to viac casu. Ja som aj kvoli tomu presedlala na graficky tablet. Este mi napadlo, sponinas hriby, nechcete ist spolu ako rodina? My berieme nasho dvojrocaka a ked nevladze ide do turistickeho nosica, jasne nie je to take easy ako bez neho ale zas je pekne ked rodina travi cas aj spolocne😊 drzim palce❤️

truhlikvseved
17. sep 2025

@anonym_autor Mna fascinuje akych idiotov si viete vybrat za manzelov.

anonym_6857a9
17. sep 2025

@anonym_autor normálne je mi smiešne, keď toto čítam. 4 roky na materskej a ty nemáš čas na seba.

nikushka8
17. sep 2025

zbytocne ti tu budeme pisat kolko volneho casu na hobby nam muzi dopriali na RD, lebo je mega rozdiel mat doma chlapa, co pride z prace a venuje sa hned detom a ine mat chlapa, ktoreho vlastne deti obtazuju.
Mladsia mala nieco cez rok, ked som zacala sit a muz mi moju psychohygienu proste akceptoval. Stacilo mu vysvetlit, ze tu hodinku-dve alebo len 30 min aj denne potrebujem pre seba, inak ma porazi. Vo vztahu je fer si delit povinnosti, ale aj prava a dohodnut sa spravodlivo aj na volnom case bez deti (napr. sa striedat).
Tvoj chlap si bohuzial zije staromladenecky zivot bez vas.

Strana
z2