Ako vám je s druhým dieťatkom?
Ahojte. Chcela by som vediet ako to mate vy.
My mame 2rocneho veeelmi ziveho, ale dobreho chlapceka. Velmi sa nam cnie za casmi, kedy bol malicky, aj ked to bol jeden velky masaker - koliky. Kto zazil, vie.
Manzel je samozrejme vela v praci, je zivnostnik. Robi co moze - aj v praci, aj doma. Ja som teda cele dni sama s malym. Cez vikendy manzel nepracuje. Ako kazda zena aj ja sa obraciam ako viem, s mojou monkovskou poruchou padam vecer do postele totalne unavena. Mavam anemiu a som naaozaj, naozaj velmi unavena. Rodina nam nepomaha, ved nemusia viem.. ale strazenie a podobne aktivity, kedy by som ostala sama, nepoznam.
No a tu nastava moja velka dilema. Ci sa zacat snazit o babatko alebo cakat ze sa stane zazrak a ja budem zrazu plna energie, pozitivizmu a elanu.
Prisaham taka unavena a mozno aj vyhorena som sa este necitila. Ten stereotyp ma ubija.
Co potom, ked maly zacne chodit do skolky a ja budem na md s novorodencom? (Hypoteticka predstava). Umriem od unavy alebo co? 🤣🫣 napiste mi prosim ako to davate. Ale len vy, ktore zijete podobny zivot (sibnutej perfekcionistky..) ako som vyssie opisala. Dakujem 🤗
Jemin ved pockaj kym maly bude vacsi....sup ho do skolky, ty do roboty, trochu zmenu aby si mala a potom dalsie bejbi
@zooeynka nechcem medzi detmi velky vekovy rozdiel. 3 roky by bol tak akurat rozdiel 🙂 a kedsom nastupovala na md tak som v praci koncila, takze momentalne nie som zamestnana a nechcela by som nastupit do novej prace a pol roku zahlasit ze idem na MD.
Ja som tiež Monk, tiež mám rada poriadok, veci na svojom mieste, čisté všetko proste ,máme dva a pol ročného synčeka presne živý ale šikovný múdry ...a teraz akurát 2 mesačné bábätko, ....a poviem ti ak sa cítiš a chcete druhé tak do toho z veď také bábo zatiaľ spinká , ty keď budeš tehotná tak veď si môžeš ľahnúť so synčekom a muž robí tiež hocijako ale stále sa dohodneme že ak chcem velke upratovanie tak sa s ním dohodnem kedy je doma a pomôže s deťmi , zatiaľ nemám pocit žeby som nestíhala, stíham a práveže teraz si uvedomujem koľko času som mala keď sme mali len jedno dieťa . A to večer si robím ešte môj malý business s second Hand oblečením, v týždni keď ma muž voľno chodím za hranice na tovar - ale deti si rozdelíme a mne ide pomôcť mamka napríklad .
Tiež som unavená áno ale nejak mám naopak veľa energie 🙂 stačí mi keď dobre spím v noci , alebo si zrobim vaňu pohár vína a nabijem baterky 🙂 ale nemám iné problémy neviem ako to zvládneš tyba anémiou . Deti vyrastú a stále to bude len a len lepšie
Nastavila som sa tak že všetko sú len obdobia a prejde to ani nevieme ako - ani neviem ako prešli tieto mesiace čo je druhé bábätko na svete , čas beží , a že je sem tam niečo nie na svojom mieste tak to sa dá prežiť , odložiš, upraceš keď budeš mať chuť a čas - ale jedno pravidlo :D upratuje systematicky čo zoberiete používate hneď na svoje miesto a nebude neporiadok až taky veľký že ťa to bude hnevať 🙂
Tak bud chces maly rozdiel medzi detmi a budes total vyflusnuta, alebo ozelies maly rozdiel medzi detmi a das sa trochu dokopy a potom dalsie dieta.
S nástupom dieťaťa do škôlky prichádzajú väčšinou aj škôlkarake choroby. Tie chytí aj mladšie dieťa a možno aj ty. Je to potom na slučku. Ten perfekcionizmus by musel ísť vtedy bokom
@peony13 presne takto fungujem. Moja mama bola taka ze som dopila pohar vody a uz mi ho brala z ruky 🤣.
No to je super ze to u vas ide. Mam velke obavy hlavne preto, ze syncek mal prve styri mesiace koliky/koliku, spal len vonku, takze som celu zimu prezila vonku v minusoch. Ked som prisla sa hoc i len vycikat tak sa zobudil a musela som naspat von. Veeeelmi vela plakal a ja som sa citila v hroznom strese. Mam diagnostikovanu tetaniu, a teda citim, ze obcas su na mna niektore situacie riadne vypate.. staci ze je maly nervozny/hladny, ja dovarievam a on sa zobudi skor, do toho ide v pozadi tv, huci digestor a mne sa vtedy zacne zle/tazko dychat..
a ked si prrdstavim ze pri takejto situacii mam zvladnut este novorodenca s kolikmi.. tak krutim hlavou nad predstavou druheho dietata.
Normalne mam potrebu pocut/citat, neboj druhe bude ine, nebude to rovnake.. zvladnes to.
Ale vzdy si vravim, co ak nie. Co potom. Zvladnut to zvladnem, ved budem musiet.. ale bude to velmi tazke.
Ja som tiež riadne "švihnutá perfekcionistka". Mám teraz druhé bábätko po 6. rokoch a som tiež hrozne unavená.. Myslím si, že je to jedno kedy si to "odkrútiš" s bábom. Unavená budeš rovnako aj potom s druhým a už si to mohla mať za sebou a pekne by spolu rástli. Myslím, že už keď si v tom, tak choď do toho čím skôr. Potom už oddýchneš, keď opäť budeš normálne spať a mať čas aj na seba. A to bude keď pôjde aj druhé do škôlky.
Pre mňa je všetko také nové, znovu si hľadám systém.. Keby to bolo skôr, tak som v tom ako doma.. A decká budú mať podrobnejšie záujmy, keď bude menší rozdiel.
Nám sa skôr nedarilo.. Držím palce nech Vám to vyjde v správnom čase 👊
K anemii sa neviem vyjadrit.
Vedeli sme, ze chceme druhe s 2 az 3r odstupom aby si mohli byt deti v detstve partaci, mali rovnaky rezim, my sa mohli po druhom odrarozit od babatkovskych veci (kocik, fusak, odsavacka, hracky...). A tiez ako pises, nech po roku v novej praci nejdem zase na md.
Ako to s nimi dam som uprimne velmi neriesila, hore uvedene argumenty vsetko prebijali a na cintoríne nevidam detske hroby deti, ktorych maminy to s dvoma detmi nedali. Kazdy to da. Niekto to ma na slucku, niekto v pohode. Kto vie ake bude druhe dieta.
Moje druhe dieta bolo take dobre, az to na mamickovsku stranku nemozem napisat, lebo by ma upalili na hranici ze klamem :D jedno z toho je napriklad ze mladsie dieta nebyva vobec chore a nechyta od starsieho skolkarske choroby. Statisticky ti to viem uz dobre potvrdit, lebo to mladsie bude mat 4 roky.
A ak budes mat starsieho v skolke, to je uplne na panicku, ved pocas dna budes mat len jedno dieta
Ja mám 4,5r a 5t. Schválne sme čakali, kým bude trochu samostatnejší a už nebude toľko chorôb nosiť zo škôlky, ale aj tak je to o hubu 😃 veľmi závisí na tom, aké budeš mať dieťa, moje má kolíky aj reflux, nonstop na rukách, keď ho položíme, okamžite plač, spí len na nás cez deň. Takže vďaka bohu, že je starší v škôlke 😂 keď je doma napr. prisahám mu stále treba 💩 práve vtedy, keď kojím 😂😂 našťastie chlap robí len do 2-3 a on aj cez víkendy má viac-menej na starosti staršieho. Lebo keď malý reve a starší vymýšľa, vyskakuje mi tlak na 300 😃
Ja ti napíšem rovno - keby som nemala vek, aký mám, nikdy by ma nikto nebahovoril na malý vekový rozdiel medzi deťmi.
Je to náročné. Jednoducho je to náročné a keď ti bude niekto vravieť opak, never mu.
Nie je to len o tom, ze v čase tehotenstva musíš zvládnuť aj to staršie, ale potom to málokedy je tak, ze bábätko len spí a ty sa venuješ staršiemu.
Áno, dá sa to zvládnuť, ale je to náročné.
Čiže ty sa rozhodni - bud malý vekový rozdiel a hlavne prvý rok "o drzku" alebo väčší vekový rozdiel a trochu kľudnejšie potom
Napisem svoju skusenost, mam 3 rocnu dceru a 6 mes synceka. Tiez som bola perfekcionistka, teraz som rada, ked stihnem vecer upratat kuchynu skor ako padnem do postele. Starsiu nevzali do skolky, tak sme spolu doma vsetci 3, muz sa vracia z prace domov neskoro. Ale nemenila by som. Dcera bola ako babatko velmi narocna, aj teraz je…zvyknuta na pozornost, treba sa jej veeela venovat. Mladsi zacina lozit, no je to obcas o drzku. Tesim sa ale ked uz budu partaci. Mna tlacil vek aj to, ze som nechcela znova po nastupe do prace hned na dalsiu matersku. Paradoxne som ale pri dvoch menej unavena, ako som byvala pri prvej. Mozno aj upustenie z narokov pomohlo. Nedezinfikujem tolko, nesterilizujem, nevysavam 3x denne podlahu aby maly nahodou nezjedol nejaku omrvinku. Je to s druhym taka vacsia pohoda. A on to asi citi a tiez je viac v pohode ako bola dcera. Je to spokojne a vysmiate babo. Tak za mna, druhe urcite odporucam. Ale rozhodnutie musi byt tvoje, nie preto, ze tak hovorili na MK ;) Ale to urcite sama vies.
Tiez som Monk, po narodeni prveho mi velmi dlho trvalo sa naucit polavit z narokou na domacnost a organizaciu veci, ja to vsak beriem dost tazko a som potom nervozna a prenasam to na maleho. Maly ma 2 a pol, mala cez 4 mesiace a teda prechod z 0 na 1 dieta bol narocnejsi ako z 1 dietata na 2, no mat jedno je oproti dvom nic.
Naroky uz nemam ziadne, Monk len predychava a vsetka energia ide na deti. Prvy bol od malicka kludny, vela spal a neplakal, druhe dieta je presny opak.
Ale tiez sme do toho sli, ze radsej to riesit teraz, ked sme “zabehani” v tomto detskom rezime ako neskor, ked uz nabehbeme na “normalny” rezim.
Necakaj vsak , ze ta druhe dieta vytrhne zo stereotypu, skor prehlbi ten, ktory mas resp vytvori novy. Ja mam skor pocit ze ti chyba zmena, mozno praca , mozno viac casu pre seba, mozno zmena prostredia.

Pefekcionistky su unavene stale.Tak skoro by som druhé dieťa neplánovala.Liec anemiu a mysli aj na seba nemusí byť všetko dokonale aj tak to nikto neocení len sa zničis.Budes s druhým unavená ešte viac.