Ako zvládať únavu a rozhovory s deťmi?
Ahojte prosím vás ako to zvládate vy? Vstávam o pol 5. Domov dôjdem o 16:00-16:30. Poobede klasika deti domácnosť nákupy atď, som na nich sama. Od pondelka do piatka tento kolotoč. Energia mi stačí tak do 15 potom už cítim únavu, okolo 18 už som nevrla lebo nemám žiadnu energiu, chodím spať ako dôchodkyňa o 21. 🥱 Mám dve dcéry 11 a 7.. Ta menšia sa pýta 100 otázok za minútu rozpráva bez nádychu.. Keď ju náhodou nepočúvam pýta sa a aktívne ma zapája do rozhovoru, poviem jej ze troska tíško ze nepočujeme rozprávku ktorú ona sama vybrala a aj tak hučí ďalej, ja už nevládzem odpovedať a viesť akékoľvek dlhé konverzácie a pýta sa veci co fakt zhurta odpovedať neviem alebo nerozumiem im napr hry rozprávky atď.. Celý deň rozprávam s ľuďmi riešim s nimi niečo.. Doma som už k.o. Samozrejme ze ma zaujíma aký mali deň čo prežili ale nonstop rozprávanie je na mňa moc. Nechápe to aj keď jej to poviem,., večer už padám na hubu od zúfalstva a od únavy keď už nevidím na oči a som nepríjemná aj keď nechcem. Potom mam pocit ze aj by som chcela im prečítať rozprávku alebo sa nejak porozprávať pred spaním pomojkat sa atď,, ale fakt nevládzem.. Je mi blbo z toho ze im možno neviem prejaviť tu pozornosť tak ako by chceli. Neviem sa premôcť. Ako riešite takéto chvíle vy? Viem ze su vzácne deti sú malé len raz. Ale som už siedmy rok na nich úplne sama vlastne sama na úplne všetko čo sa týka úplne hocijakej oblasti môjho života a najradšej by som strávila aspoň týždeň v tichu a osamote. Som zlá matka? Nájde sa niekto kto rozumie? 😔
treba dcéry zamestnať prácami v domácnosti
@rozculena podieľajú sa na tom obidve podľa veku 🙂
@anonym_autor jedine ulahcit si povinnost ako sa da. Napr vecere mozu byt suche ak deti a ty mate varene jedlo na obed; a potom varit len cez vikend a navarit na viackrat
A mozno dohodnut sa s detmi ze Ta nechaju 30 minut po prichode domov oddychnut
@anonym_autor ja som nákupy začala objednávať. V nedeľu objednam v pondelok mi to dovezú na celý týždeň. Síce sa to nezdá ale neskutočne mi to pomáha, že nemusím ísť do obchodu a nakúpiť a to mám supermarket pri bytovke. Takže na tvojom mieste by som zvážila aj takéto možnosti, aby si si život uľahčila čo najviac. A keď fakt fakt nevladzem (manžel chodí domov o 17-18), tak im jednoducho poviem, že potrebujem 20minut a potom sa im budem venovať. Buď sa zavriem s knihou alebo si dám vaňu. Deti mám o dosť mladsie ako ty a obe to už plne rešpektujú 🙂
Vyhla by som nákupom, to je velka strata casu a energie, ani jedno nemas nazvyš v prac.tyzden.. nejak to naplanovat na vikend, tyzdenny nakup alebo online objednat, ved sa da vybrat cas aj den dorucenia. Postupne prides na to, co a ako a kolko toho, aby bola doma aj nejaka zasoba
Nevarila by som, pokiaľ sa stravujete na obed mimo domu
Domacnost, no nevyhnutné, riady, oblecko, zvysok pocka par dni na vikend.. a kazdy po sebe upratuje..
A ak ste 2/3 dna prec z domu, ani nemozete zaspinit tak byt ako keby ste tam cely den
A takto sa dat najprv do poriadku a potom mozno menit nieco, pridat cez tyzden, aby zase aj ten vikend bol trochu voľný.. zistit si, ze co funguje u vas naj
som si ista, ze si ta najlepsia mama pre dvoje dcery! len citlivo vysvetli, ze si velmi unavena…
@anonym_autor si dobrá mama, len unavená. Poznám to. ❤️
@anonym_autor ahoj, nie si zlá mama
Syn zvykne mať otázky ťažké a na rozmýšľanie 😎 a potom také blbé , že keby sa chvíľu zamyslel, dal by to aj sám. Preto zvyknem byť dosť nepríjemná a potom ma to mrzí
Že už nabudúce s zachovam inak.. a stále dokola
Nie si v tom sama
@anonym_autor ahoj, nie si zlá mama
Syn zvykne mať otázky ťažké a na rozmýšľanie 😎 a potom také blbé , že keby sa chvíľu zamyslel, dal by to aj sám. Preto zvyknem byť dosť nepríjemná a potom ma to mrzí
Že už nabudúce s zachovam inak.. a stále dokola
Nie si v tom sama
@anonym_f0141f ved mu povedz nech si zapise otazku a ak nepride na odpoved do soboty, tak to v sobotu cez volny cas prediskutujete
@anonym_autor deti nauč na to, že keď prídete domov, potrebuješ si na pol hódinu oddýchnuť sama a potichu. Naučia sa.
@anonym_autor
1. Jeden velky nakup za tyzden idealne cez vikend, ziadne behanie po nakupoch, alebo online nakup kde si priebezne pocas tyzdna nahadzuj veci co treba do kosika
2. Var jednoduchsie jedla, zacni si ich postupne zapisovat a o par tyzdnov usetris cas rozmyslanim “co budeme varit”,
3. Pranie max 2x za tyzden
4. Upratovanie max 15 minut denne,
5. Doma si vyhradit napr 30 minut tvojho ticha a kludu kedy proste budes iba ty sama so sebou, skus za ten cas napr meditaciu, alebo ak nie su az prilis ohucana tak napr nejaky poscast o niecom zaujimavom alebo ukludnujucom, alebo len proste vtipne videa scrolluj na mobile.
6.sprav si z dcerami nejake ritualy..napr spolocne si spravte kavu a caj, nalakujte nechty, tancujte, chodte do prirody.
Z tvojho prispevku je jasne ze sa stale za niecim nahanas, ale pradlo pocka, riad pocka, mozete si objednat jedlo aj 3 dni po sebe a varit nemusis aby si si proste zresetovala hlavu. Ulahci si vsetko co sa ulahcit da lebo momentslne potrebujes nabrat novy dych.
Píšeš že si na všetko sama, no naozaj nemajú babky, dedkov, tety, ujov? Možno by ti s radosťou pomohli. Poznám prípady kedy rodičia nechcú za nič na svete dať deti z dohľadu a radšej sa vyčerpajú do nemoty.
@anonym_autor ked prides domov, ze chces 15-30min.oddych a potom sa im venovat.
Moj manzel chcel mat tych 15min.kym zacnu na neho kazdy kto co chce. Ja tiez potrebujem trochu oddych, najest sa, kavu a potom mozem riesit ich.
Skus zaviest pravidlo, ze ked prides, mas najprv polhodinu len pre seba. Ziadne otazky, ziadna vymena info, aky bol den, nic.
Iba ak by horelo. Nieco vazne sa stalo, tak to povedat smu.
Prezlec sa, sadni si, daj si kavu/caj/kakao (teple veci ukludnuju). A jednoducho pozeraj do blba. Nic necitaj, nerozpravaj, nepozeraj tv, reely na mobile, nic. Doslova vypni.
Sustred sa len na to, ze pijes ten svoj napoj.
V lete si to mozes ozvlastnit, ze si sadnes na balkon a vnimas pocasie. Slnko, vietor, pozorujes oblaky.
V zime tym, ze si urobis ten napoj specialny. Do kavy das napriklad trosicku sladkeho korenia pre vonu.
Aby to bola tvoja chvila, iba o tebe.
A potom sa moze zase zacat rodinny kolotoc a sto otazok za minutu.
Skus to naucit aj dievcata. Ze prvu polhodinu po navrate zo skoly ziadne mobily, pc, tv, kniha, hranie. Nic. Urobia si caj a rekaxuju v tichu a klude.
Potom sa mozu vrhnut na to, co chcu/musia.
Aby sa naucili robit si taky predel medzi “svetmi” prace a doma. Zatvorit dvere za svetom tam vonku a vnimat pokoj doma.
@anonym_autor chodiť spať skôr to ranné vstávanie ta nici
Ahoj, ja mam podobne 6 ročnú, ktoré nevie byť sekundu ticho. Manžel sa malo zapája. Môžeš zavolať kamošky, bude sa rozprávať s nimi v izbe a ty si porobis. Niekoľko dní do týždňa sa snažím plánovať tak, aby som už po 17 nerobila domáce práce, ale len sa pokúšala ustáť to hučanie bez kriku. Pomáha objednávať nákupy + pomaly hrniec (ráno nahadzem doň a večer je tam jedlo hotové?
@anonym_autor Padli tu veľmi užitočné rady, že treba zapojiť deti do domácich prác, nákupy si dať doviezť, nepripravovat denne a za každú cenu varenú večeru.Prispela by som svojim malom/odskúšané na sebe/. Večer, keď uložíte deti,aj keď na úkor spánku,majte svoju polhodinku, počas ktorej sa venujte niečomu, čo mate rada,co Vás baví.Niekomu pomôže relax vo vani, iného poteší zaujímavé čítanie, niekto si len tak v tichu posedí a myslí na príjemné okamihy dňa.Po telesnej stránke je dobré myslieť na vitamíny ako je C,D a Zn +Se
@anonym_autor nakupovať 1 Max 2x za týždeň väčšie nákupy. Zmeniť prácu na polovičný úväzok, ak sa dá, aby si nemusela tak skoro vstávať. Po príchode domov si daj hodinu pre seba. 11 ročná môže dozrieť na tu mladšiu. Môžu sa spolu hrať. Za hodinu si môžeš oddýchnuť, pospať, venovať sa len sebe. Oddýchnutý človek má viac energie aj na rozhovory.
@anonym_autor Je obdivuhodné, čo všetko zvládaš, klobúk dole, to by položilo aj slona.Si dobrá mama, robíš najlepšie ako vieš a vládzeš. Praktické rady tu už padli. Drž sa💛
Rodina aspoň ta najbližšia, nieje ochotná aspoň občas pomôcť? Kde sú babky?
@anonym_autor ahoj. Tiež suhlasim s tym nazorom aby si si vyhradila aj pre seba poobede čas. Nejakú kľudnu hodinku na caj ci kávu. Dievčatá su uz veľké mali by to chápať. Možno by mopohlo vyrobiť nejaký kalendár a tam si to značit. Ze si tam das obrázok hrnčeka a to je tvoj čas. Inak si určite skvelá mama.
A ja by som si kludne dopriala aj hodinku pre seba. Dievčatá dávno nie sú bábätká, aby nevydržali bez Tvojej neustálej pozornosti.

treba dcéry zamestnať prácami v domácnosti