icon

Ako zvládnuť intenzívny strach o dospievajúce dieťa?

11. jan 2024

Mam jedneho syna. Je už veľky ale nema ešte 18. Mala som ho dosť skoro, sama som sa o neho starala. Neustale a v poslednom čase nedavam strach o neho. Že nonstop.Aj predtym som sa bala o neho ale začinam to dosť intenzivne pociťovať.Je na SŠ, je mudry a šikovny... Ale je stale chorý, aj už odpadol, stale na vracanie, niečo bolí, u lekarky nič nezistila, resp.zrovna vtedy mu nič nie.Ale nielen zo zdravotného hľadiska...chce robit vodičak.Ja viem, že to treba, ale mam hrôzu z toho. Potom dosť cestuje vlakom, busom, sam si vybavuje kadečo..., niekto ho prepadne, chodí s pc, peniazmi..atď. A takto by som mohla pokračovať... Prejde to niekedy.

andreatytler
12. jan 2024

No ani mi nevrav. Ja som myslela ze ked uz bude dieta takto skoro dospele, tak ten strach bude mensi. Ale chapem ze vodicak a najme tie zdravotne problemy robia nervy. Moja svokra a modli. Asi ked uz nieco nedokazes ovladat, pomoze poziadat o pomoc aspon vacsiu silu.
Mozno pomoze aby si urobil skutocne dobru autoskolu. Nie specialne kde ucia techniky ako predchadzat problemom a podobne.
A tie lekarske vysetrenia, on aj spolupracuje alebo skor nie. Lebo pri vela chlapoch je najtazsie ich dostat k lekarovi.

patka06
12. jan 2024

Odporúčam ti návštevu psychologa, potom čo popisuješ si myslím, že to samo neprejde.
Tvoj strach negatívne ovplyvňuje synov život a to môže spôsobovať jeho zdravotné problémy.

autor
12. jan 2024

@patka06 joooj, to keby nebola zmienka o ,,navštiv psychologa,, ani by sa neratalo 🙄

ivangeline
12. jan 2024

Mas partnera? Pracu? Zaluby? Priatelov? Najma asi to...viac ludi okolo seba? Strach je normalny ale ak citis,ze je to prilis,ze ta to negativne ovplyvnuje ci vas vztah,tak s tym nieco potrebujes robit. (Akoze naj by pomohlo mat viac deti. ;D)

patka06
12. jan 2024

čo je na tom zlé navštíviť odborníka, porozprávať sa o svojom probléme. Očividne si vystresovaná z každého synovho kroku. Stresuješ aj jeho.

macekovam
12. jan 2024

Kúp mu KO sprej... Nech ma niečo...

autor
12. jan 2024

@ivangeline jooj, mam všetko, niekedy až privela toho 🙂 Sa vravi že jedno dieta len je pre strach , druhe pre istotu.

autor
12. jan 2024

@macekovam fiha, to nenapadlo 🤔

macekovam
12. jan 2024

A kúp väčší.. Ten sa lepšie použije... Lahsie

bluka2
12. jan 2024

Ja by som tiež isla za odborníkom. Je to psychika, každý sa boji o svoje dieta, len ten strach treba mať pod kontrolou a nie že ti ovláda život. Pre syna máš byt istota, nie bojazliva matka. Lepšie pre neho cítiť tu istotu, že svet je dobre miesto a zároveň vedieť, ako reagovať v určitých nových situáciách. Dobre, že si to uvedomujes a začínaš to riešiť.
Ja osobne to beriem tak, že sú veci, ktoré neviem ovplyvniť (či sa stane dieťaťu niečo mimo domu), tak o tom ani nerozmýšľam. Jedine z praktickej stránky, že sa napríklad dohodneme, čo ma robiť , keď si zabudne kľúče a ja nie som doma a pod.

daniela2202
12. jan 2024

Asi sa to nedá, matka sa bude vždy báť o dieťa, aj keď bude mať 50

luccija
12. jan 2024

Si taký uzkostlivejsi typ ...tiež som🙂
Pokým je dieťa malé držíš ho za ruku, alebo sleduješ opodiaľ z ihriska.Teraz už idú samy do kina, cez cestu, študovať inam a tak isto sa bojím nie prehnane, ale bojím.Napriklad včera... prišla domov neskôr o 2 hodiny celý týždeň mali skrátené vyučovanie, ale už včera mali normálny rozvrh čo som nevedela...a samozrejme, že uz mi myseľ utiekla na katastrofické scenáre.Na správu neodpisovala mali telocvik, až po hodine...
Vieš to je aj tým, že v televízii, novinách čítaš ako elektricka prešla teenegera, ako v Brne zapichli teenegera kvôli cigaretám sme z každej strany strašeni zlými spravami.Moja sa ešte príliš netula, ale mám hrôzu z toho, že bude chodiť po diskotékach, nociach a pod...objednas si taxi a ten Ťa znásilní ako teraz bolo prednedávnom.A tiež si myslím, že vždy sa budeš báť aj, keď bude mať 35 r a pôjde s rodinou na dovolenku.Len niektoré ženy to berú pragmatickejsie a tým, že si vychovávala sama bude puto ešte silnejsie

alexandra383
12. jan 2024

Moja mama ma dve deti, obe mame po 30tke, svoje rodiny. Byvame par hodin cesty od nej, a aj tak mava obrovsky strach o nas. Pomohli antidepresiva. Zacala ich sice uzivat kvoli spanku, ale pomohlo to aj na ten strach..

diewcatqoo
12. jan 2024

Ja sa tak desim tej puberty. Moj syn je zatial este relativne maly, takze ho dokazem usmernit a mam prehlad o tom, kde sa kedy nachadza. Ale ked zacne s kamaratmi chodit von a riesit veci samostatne, tak to asi neprezijem od strachu.

@luccija ten teenager, ktoreho nedavno dopichali v CR, tak to bolo v Hradci Kralove a nie v Brne. A teda vraj tiez nebol svaty. Podla vypovedi svedkov a rodiny sa s dotycnym narkomanom poznal a pravdepodobne dealoval. Ale chapem, co chces povedat a tiez mam podobne obavy.

luccija
12. jan 2024

@diewcatqoo toľko zlého sa stalo, že to vytesnujem, ale to som nečítala, že tiež nebol svaty.Budes si musieť zvyknúť čo nám zostáva🙂ono to príde tak postupne najprv pôjde sám von na bicykli, potom ďalej, až vyletí z hniezda🙂niekedy ma až ovalí gulanie očami od dcery a čo sa mi môže stať?minule spolužiačke niekto vytrhol mobil na zastávke.