icon

Ako zvládnuť materskú dovolenku bez vyhorenia?

7. nov 2023

Ženy mna to už totalne nebaví. Ako mám prezit ešte dva roky? Momentalne 3mesacne a 1,5rocne dieta. Pozerala som už aj jasle ale s tými cenami by sme to neutiahli ani s dvoma platmi. Ja už som úplne zúfalá. Nevyspata. Bez energie. Bez svetla na konci tunela…..Staršej idu teraz zuby cize noci s ňou sa zhoršili. S bábätkom asi ani nemusím hovoriť. Cely deň sa len točím od jedného dieťaťa k druhému. Stále niečo. Furt som špinavá od mliečnych zvratkov kvôli refluxu, k pos*atym plienkam sa ani nevyjadrujem, furt niektoré dieta pre niečo place. Starsia chytá záchvaty hnevu lebo ešte nevie povedať čo chce, robí naschvaly, vymýšľa s jedenim…..Muž chodi z práce až večer. O oddychu alebo aspoň jednej hodine ticha môžem len snívať. Ja už takto nevladzem. Závidím mužovi keď rano odchádza do prace a ja tu musím ostať. Ze sa môže sústrediť na jednu vec a nikto mu tam nereve, nehulaka, že môže ist na záchod sám…. a zajtra zas ten istý kolotoc ako dnes, pozajtra to iste, popozajtra to iste….

Strana
z3
emm_i
7. nov 2023

A čo tak nájsť nejakú opatrovateľku, mladé dievča, alebo skúsenú staršiu pani? Napr. na 1-2h sem-tam do týždňa, doobeda. A ty sa pôjdeš sama prejsť, cvičiť, hocičo. Ja som takto polroka chodila k jednej mamičke kedysi dávnejšie. Veľmi si pritom oddýchla a finančne ich to nezaťažilo, lebo som chodila naozaj sem-tam. 🙂

maranta_leuconeura
7. nov 2023

Muz nemoze ist so startou na matersku? Ak nemate na jasle, aspon nejaku vypomoc k detom parkrat do tyzdna na par hodin si viete dovolit?

1gabriela13
7. nov 2023

To musí byť masaker verím ti,nájdi si výpomoc,nemôžeš sa zblázniť,musíš si aj ty oddýchnuť. Nájdi niekoho na hodku aj dve hoc aj týždenne viackrát kým vklude si vyložis nohy alebo robíš čo chces .

januska12323
7. nov 2023

Čo také robí keď je celé dni preč?

temperity
7. nov 2023

Uz vidim ten lync ze ci si nevedela do coho ides s druhym a podobne. Ja ta uplne chapem, pomalicky dnom za dnom bude lepsie a lepsie. Uvidis. Drzim palce.
BTW ja mam 9 rocnu a 4 rocnu a na wc mam pokoj len ked nie su doma 😀

reanda
7. nov 2023

ale prosim ta.. ved si doma na materskej - valas sunky .. to predsa robia lenive zeny, ktorym sa nechce robit 😀 ako ta take nieco moze nebavit? 😀

autor
7. nov 2023

@emm_i to by bolo perfektne. celkom dobrý nápad. koľko sa asi približne platí na hodinu? kde taku pani mám hladat? v okoli nikoho takeho nepoznám.

veronika1754
7. nov 2023

Neviem aký máte doma režim, no skús sa nastaviť inak, vytvoriť deťom také prostredie aby si bola aj ty v pohode. Ja mám 5 detí z ktorých sú tri dá sa povedať za sebou teraz sú už starší no boli časy keď som mala 3 ročného, 2 ročného, bábätko a ešte staršiu školopovinnú a to som ešte pri nich pracovala. Dá sa to zvládnuť ak si nastavíš dobre systé. Myslím že ty si možno ešte nie dobre nastavená za tie tri mesiace že ako fungovať s dvomi malými preto také pocity. Ale bude lepšie, len hľadaj čo ti vyhovuje, pozoruj dní ktoré boli najviac fajn a takto skúšaj. Mne napríklad vyhovovalo ráno vstávať skoro, doobedu som s deťmi nechodila von, ale urobila všetko čo bolo treba, keďže doobeda sú obyčajne deti ešte také naj, tak som pustila pesničky nech trochu po tancujú,alebo vyspala lego duplo, alebo dala faby štetce alebo niečo pri čom aspoň chvíľu vydržia bez mojej nonstop prítomnosti, malú do kresielka, starší v jej blízkosti a ja rýchlo pomedzi nich popratať, navariť, čo bolo treba. Potom spánok na obed, vtedy som dotiahla ak bolo treba domácnosť alebo prácu, alebo svoj relax. A poobede sa išlo von, cieľ jediný, unavit dieťa bez mojej veľkej únavy 😁, večer už len rutina, sprcha, večera a kľudový režim, po šiestej večer už len čítanie knižiek, rozprávanie sa, výnimočne rozprávka.

emm_i
7. nov 2023

napr. na stránke Domelia. Sú tam rôzne inzeráty, kde si môžeš nájsť pani/slečnu na opatrovanie. Ja som vtedy mala 5 eur v čistom, ale bolo to o dosť dávnejšie... Teraz sú ceny vyššie, ale netrúfam si povedať, koľko. Avšak ja som niekedy prišla iba 1x do týždňa na 2h, niekedy na 4h - podľa potreby a daná mamička si oddýchla od detí. 🙂 Naozaj jej to veľmi prospievalo.

jj298
Odpoveď bola odstránená
terry658
7. nov 2023

Je to len obdobie. Aj keď náročné ale len obdobie. Nájdi si niečo, čo za deň spravíš len sama pre seba,hoc aj keby to bolo len na 10 minút. Bábätko uspi , staršej na 10 minút pusti rozprávku a ty si zacvič alebo zatancuj alebo prečítaj kúsok knihy,prosto hocičo čo ti spraví radosť. Znie to divne ale dosť pomáha ak sa začneš venovať nejakým svojim koníčkom. A ak ten koníček môže mať tendenciu k zlepšovaniu ako napr. počet drepov a podobne tak ťa to bude ešte viac baviť.

autor
7. nov 2023

@temperity prve dieta ivf, druhé úplne náhodou prirodzene…na potrat by som nikdy nešla. takze nebolo na vyber.
dnes som už úplne vyšumela. starsia nechcela zjesť obed, na truc hodila misku s polievkou na zem. všetko špinavé, podlahy skrinky kuchyne, stolcika. do toho mladšia revala asi od hladu už. ja som sa ani najest nestihla. potom že ju idem teda uspat a zatiaľ nakojim malú. staršej sa spat nechcelo takze scéna. zobudila tým malú a ta začala tiež. a ja už som len nemo pozerala pred seba a plakala tiež….

autor
7. nov 2023

@emm_i ďakujem za radu a slová, určite to pozriem. odkedy sa druha narodila som bez deti nebola. dokonca ano na prehliadke po 6tonedelí som nebola sama… normálne keď to vyjde a nejaka pani mi príde na hodinku strážiť tak budem asi len pozerať potichu pred seba, v tichu a klude

petrisa213
7. nov 2023

Neboj, hlavu hore, každým dňom si bližšie a bližšie tomu, že to časom bude lepšie. Isto ten rok a pol prvého dieťaťa ti ubehol ani nevieš ako. Teraz s dvoma mrňatami to pôjde ešte rýchlejšie a ani sn rev pomaly utichne, deti budú zas o čosi samostatnejsie, bude lepšia komunikácia 🙂 Ja som na tom bola podobne. Malý mal 11 mesiacov keď sa nám narodilo ďalšie dieťa. Starší bol refluxove klbko nervov. Do jeho 1,5 roka nebolo dňa kedy by polovicu dňa neprereval. Muž chodil tak o 18 z roboty, veľakrát sme si ho len bez slova predávali. Tešila som sa na večer kedy už budú deti konečne spat a nechcela som aby prišlo ráno. Milujem svoje deti ale ten rev ma ubijal. Vieš ako to nakoniec dopadlo? No najlepšie ako by mohlo, deti majú 6 a 5 a majú ešte 2 ročnú sestru 😊😊 a vieš čo je na tom najlepšie? Už som tak vycvicena ze mi je už asi aj jedno ze niekto reve 😂😵❤️💃 a ešte jedna vec,.... Nie je nič, co by nespravil pohár vína, možno 2, možno celá fľaška 🤫😀

saxana000
7. nov 2023

Je mi ta velmi luto.musi.to byt strasne narocne ale je to len obdobie kde su stari rodicia?co robi cez vikendy manzel?necha ta vyspat?venuje sa detom?aj od 3.mesacneho mozes na 2 hodiny odist a od hladu neumrie ty nutne potrebujes vypadnut z toho kolotoca.

alchemilkazltozelena
7. nov 2023

Deti nie sú len tvoje ale aj tvojho muža takže pekne nech zaplatí jasle a nech sa nehrá na mŕtveho chrobáka že.jeho sa to netýka... Či čaká kedy ťa odvezie sanitka???

lenka2232
7. nov 2023

Autorka,najdi si niekoho na pokec lebo ti z toho prepne..nezavidim ti to ozaj,starsia je velmi mala a ty uz mas dalsie babatko,moj ma 2,5r.a neviem si to tak skoro predstavit..ale u nas pytaju opatrovatelky okolo 7-8€ hod,tak si to vyrataj (Prešov)

heidy222
7. nov 2023

Ja ťa úplne chápem. Po deťoch som veľmi túžila aj ich veľmi milujem a sú super, ale materská to mi vôbec nešlo. Maximálne tak v lete 😊. Našťastie nežijem na Slovensku, čiže som bola krátko na materskej, potom bol aj muž, ten si to užíval

heidy222
7. nov 2023

Ja som v tomto období snívala že ísť na 1 noc do hotela 😂 asi sa nás k tomuto prihlási viacero 😉

amelia89
7. nov 2023

Ked som mala deti priblizne v tvojom veku myslim ze som bola iba krok od velkej depresie, ale moj muz mi pomahal extremne,bol doma na HO cely rok. Takze ja ta uplne chapem a uprimne sucitim naozaj.
Terz maju deti 1.5 a 3 roky a stale si hovorim ze ich chcem zaskrtit ale oproti tomu obdobie predtym to uz ne nic,to sa neda porovnat. A vela ludi co ma vacsi rozdiel vekovy to ani nemoze pochopit, toto je uplne ze emocne a fyzicky hrozne narocne.
Chcem ta len podporit ze bude lepsie,naozaj bude, ale fakt ak ti moze raz za cas niekto pomoct,muz sa viac zapojit, aby si si ty co najviac oddychla a nabila sa trochu. Drzim palce a zvladnes to

zoja1234
7. nov 2023

A staré mamy nič? Ci sú len na ozdobu a len sa hrdia fotkami v mobiloch kade chodia? Nieje to ich povinnosť samozrejme, ale rodina si ma pomáhať. Tak ako bolo pomáhane im s nami. Okrem toho, radšej rodina ako cudzia študentka ci?...

katarina092
7. nov 2023

Uff mas to narocne..skus niekoho kto Ti z casu nacas pride postrazit.. alebo ja som zvykla uspavat v kociku deti… teraz uspavam 2apol rocnu s 3 mesacnym babatkom v surodeneckom kociku a vyhovuje mi to tak, spravim si aj nakupy… my este k tomu nemame vytah, ale nechavam kocik na prizemi, na 1poschodi, mame len par susedov v bytovke, ktorym doverujem… alebo nosic /satka dat do nej babatko a malu kocikovat.. a potom nechat kocik doma a robit si veci

martinoocka
7. nov 2023

1,5 ročné je ešte veľmi malinké , nezvládas to lebo máš malý vekový rozdiel....musíš len vydržať....bude to lepšie. Ja mám rozdiel medzi malými 2 roky ale do toho ešte staršiu ktorá bola akurát prváčka keď sa najmenšia narodila. Učiť sa s ňou písať a čítať denne voziť ju do školy a zo školy hodinu autom ...môj muž má robotu že niekedy neprie domov týždeň niekedy dva. No nedalo sa to zvládnuť , ja ťa chápem. Takže som to nezvládala proste. Teraz bude mať najmenšia 2 a už je to oveľa oveľa lepšie. Hlavne nemaj žiadne očakávania od seba od domácnosti, varenia ..všetko spravíš potom neskôr ked podrastu teraz treba len vydržať,buď s nimi koľko sa dá, potrebujú ťa obidve deti rovnako ešte sú maličké obidve....tá pomoc v domácnosti je dobrý nápad,niekoho zaplať ak nájdeš...uspavanie je masaker takto keď sa budia ja som dovolila 2 ročnej občas aj tablet pozerať chvilu aj dudel keď sa inak nedalo ...hadam jej to neuškodilo bolo to take obdobie....aby bola ticho chvíľku ,uspala som malú a potom staršiu ...

amelia89
7. nov 2023

@zoja1234 tak napr my byvame absolutne sami daleko od vsetkych. Uz to pochopte baby ze nie kazdy ma 2 babky zastupene za riťou a su zeny co su na to doslova a dopismena uplne same cele dni.

viestta
7. nov 2023

aspon cez vikend si oddychni. Chlap sa moze na par hodin o deti postarat, vsak je tiez otec. Ked uz nic, strcit niektore dieta do kociara a nech ide vencit

kitycat
7. nov 2023

@zoja1234 preco stare mamy?

Vsak nech muz cez vikend trochu pokocikuje a deti vezme nech ma ona 3h volna, vsak oddychovat musia obaja tak nech sa prestriedaju, stare mamy uz vychovali svoje deti

zoja1234
7. nov 2023

@amelia89 my tiež bývame 300km od jedných, a 200km od druhých. Ale keby chceli, tak pomôcť vedia. Prísť na par dni aspoň počas najviac kritického obdobia, to nikoho nezabije. Vlaky/busy chodia, auto už má dnes takmer každý. Nezabudnem ako som pred rokmi cestovala vlakom na vš intrak, v kúpe som sa prihovorila staršiemu páru (mohli mať tak cca 60), ze cestujú ku synovi povarovat choré dve deti lebo rodičia si kvôli práci nemôžu zobrať viac OČR...
Nuž, ano väčšina z nás, co sme aj tu, sme sa za prácou odsťahovali od rodičov/svokrovcov, je to dnešný fenonem a asi aj daň za dostupnú prácu a útek z hladových dolín, ale to neznamená ze rodina prestane existovať a ze si prestaneme pomáhať...

elanor
7. nov 2023

najdi si studentku naj. primarnej pedagogiky, a nech si s detmi chodi pomahat na 1-2-3 hod. denne, alebo obden. Pohrat so starsou, zakym si ty a babo schrupnete, alebo podobne.
pred skoro 10 rokmi slecna mala 3e/hod., teraz rataj samozrejme viac, a asi aj podla miesta. Lebo niekde bude stacit mozno 5+e, kde inde by za tolko ani okom nemrkli.

kristinapetronela
7. nov 2023

Noo deti to z teba cítia ...proste v prvom rade sa musíš ty ukľudniť a budú aj deti spokojnejšie

zoja1234
7. nov 2023

@kitycat naše staré mamy ano vychovali našich rodičov, ale ako? Žili všetci v jednej dedine, cez plot bola tetka, sesternica, svatka, kmotra, ujčiná atď., fungovala komunitná výchova, na deti dohliadalo viac dospelých a tak ho aj vychovávali, a jasne ze dnes sa to kvôli diaľke nedá isteže, ale akú rolu hrajú staré mamy v životoch autorky ich deti napríklad? To by ma veľmi zaujímalo. Lebo ak sa vidia len na najväčšie sviatky v roku, raz ci dva krát do roka, alebo na narodeniny deti, to je len návšteva, to nieje pomoc, ani výchova, to nieje nič.
Autorka si musí urgentne zohnať pomoc, aspon na par hodín alebo jeden víkend, aby si oddýchla a načerpala nové sily. Hanbila by som sa na mieste tej starej mamy, ak by mi dcéra (autorka) odpadla od únavy, alebo ku mojim vnúčatám vo veľkej miere najimala cudzích ludi..

Strana
z3