icon

Ako zvládnuť osamelosť pri starostlivosti o dieťa?

13. júl 2024

Ahojte zeny, chcem sa vas opytat ako zvladate starostlivost o dieta ked ste prevazne same. Muz je skoro stale v robote a aj ked je doma chcem ho nechat oddychnut. Kazde krmenie, prebalovanie, kupanie je na mne a uz mi z toho sibe. Rodinu nemame ziadnu ktora by mohla pomoct, babka velmi nema zaujem, akurat tak napisat cez FB ze ako sa mame. Mala ma 2 mesiace a ja sa za tie dva mesiace citim ako troska. Ked nespi tak len reve, nikde sa jej nepaci iba v nosici a to v tomto teple nezvladam niekedy. Ked je aj jeden den v tyzdni volny ze je muz doma tak uz mi tak lezie z celeho tyzdna na nervy ze nemam ani len chut ist niekam na vylet. Furt len cakam kedy zase zacne skrekot, a na vylet akurat tak s nosicom lebo v kociku nebude. Som ja citlivka alebo som si materstvo prilis idealizovala a takto to proste je u kazdeho ? 🥲Naposledy som bola sama akurat tak u doktora a aj to som sa citila previnilo ze malu som nechala s muzom ktory bol po nocnej. Kludne mi tu nalozte ze co som ineho cakala od toho ked sme sa rozhodli mat dieta, asi som sa prisla len vyplakat po 2-hodinovom psychicky vycerpavajucom uspavani.

pribinak
13. júl 2024

Inú radu ako začať zapájať otecka do starostlivosti ti dať neviem
Tým že sa začne o bábätko starať si budú spolu aj vytvárať vzťah, puto medzi sebou

Áno bábätko reve, ešte sa nacakas kým začne rozprávať

zic
13. júl 2024

A preco by iba manzel mal oddychovat? Ty tiez pracujes ... snad dieta mate spolocne

andrea2323
13. júl 2024

Podľa mňa je to úplne normálne.. my máme mini 3 týždne a viackrát som sa pristihla pri tom, že mám stres a čakám kedy sa už zobudí a viem, že bude škrekot, .. veď to je hrozná zmena v živote vhupnúť do materstva a to sa nedá na to nijak pripraviť ☺️ my sme dnes boli vystresovaní, že ako bude na takej dlhšej prechádzke v parku kde sme šli autom, ale nejak sme si povedali, že poďme, proste prinajhoršom sa vrátime 🙈 a nakoniec to dopadlo dobre celkom, aj keď presne, keď sme si sadli na colu začal ten plač 😁 nevadí, nabudúce snáď aj s posedením.. a podľa mňa si za pár týždňov nespomenieš ani na to zlé, tak to pôjde rýchlo 🥹 aj keď sem tam zaspávam tiež s tým pocitom, že no zajtra ma zasa čaká šichta 😁🙈

autor
13. júl 2024

@pribinak viem ze reve, ale toto je fakt stale🤣su dni kedy to beriem uplne v pohode a potom take ako dnes, kedy som z toho uz frustrovana a nevladzem 🤷🏻‍♀️

@zic tak on sa ohradza tym ze pomaha ked ide na nakup, alebo mi pomoze navarit, vacsinou varime spolu v poslednej dobe, ale vacsinou jedla co su do pol hodiny hotove.. alebo ze nachysta vanu na kupanie.. ako jasne aj to je pomoc ale neda si vysvetlit ze tie veci spravim aj sama takze mi to velmi nepomaha ze je napustena voda vo vani😅😅ked aj tak pri tom kupani musim byt ja.. a tak je to so vsetkym🤷🏻‍♀️neviem ci som ja narocna ze chcem od neho tak vela, ale tie krmenia su tiez vycerpavajuce.. mala ma reflux, stale sa kruti, grca, krmit kazdu hodinu atd, riesime to ale stale to nie je este 100% ok.. kym zaspi to trva, potom sa zobudi, zase chce jest a takto neustale cely den, jedina zachrana je ze ked o 21 zaspi tak spi do tej 4-5 aspon

autor
13. júl 2024

@andrea2323 a vy to mate ako s muzom ? je doma ci tiez vela v robote ? ja ani velmi nespavam, problem so spankom som mala uz davnejsie a teraz sa to vobec nezlepsilo🤣

andrea2323
13. júl 2024

Keďže má malý len 3týždne, tak zatial bol 2t s nami doma a teraz bola trocha pomôcť moja mama.. čiže napriek tomu, že som nebola na syna sama tak som bola mega unavená, veď najmä to kŕmenie a spánok, to je veľká zmena 🙈 držím nám obom palce ☺️😁 bude lepšie

pralinka86
13. júl 2024

Je to tazke a velka zmena. Zapajat otca (ak nie k dietatu, tak nech aspon navari, pusti pracku a pod), doma urobit len nevyhnutné... Varit (mas vyhodu, ze zatial len pre seba/vas) len jednoduche, pripadne ak mozes, objednaj donasku. Jest treba, cukor a energiu tiez. Kavu tiez. A tiez spanok, oddych, ano, lahko sa hovori, ze ked dieta spi, tak spi s nim, ale fakt to treba. Alebo aspon lahni vedla neho a lez, oddychuj. Ono to rychlo ubehne, aj ked sa to nezda... Len to prezit. Ak si unavena, hladna, reagujes neprimerane aj na prkotiny, ci voci dietatu alebo manzelovi ci inde.
Mali sme dieta co spalo 30minutovky, ci cez den ci v noci, , koliky tiez , kocik aj nosic bol nepriatel, vajicko v aute ani nevravím . Prvy rok bol peklo, potom kazdym mesiacom lepsie a lepsie.

lucia13022023
13. júl 2024

Dávaj pozor aby to neprerastlo do niečoho vaznejsieho. Tento tvoj stav. Si tiež len človek, ja by som určite zapojila muža do starostlivosti o dieťa.

lossless
13. júl 2024

Urcite viac zapoj manzela. Prebalit, obliect, okupat, “pohrat sa”, ponosit v nosici to vsetko zvladne. Moj pomahal od zaciatku a kebyze v tom nie sme dvaja tak sa zblaznim. Je rovnaky rodic ako ty a ty si rovnako potrebujes oddychnut, mat cas pre seba ci robit veci mimo babatka.

januska12323
13. júl 2024

V prvom rade začni zapájať otecka, ty môžeš mať službu 24 hodín za deň a on len 8-12? Okúpať, prebaliť, ísť na prechádzku určite zvládne a ty sa zatiaľ niekam odprac a oddychuj. Nie si sebecká keď to budeš vyžadovať len potrebuješ voľno aj ty. Vysvetli mi, že ak to takto bude pokračovať môže to zle dopadnúť. Plus otecko si tiež potrebuje budovať vzťah s dieťaťom.

olimuc
13. júl 2024

Nie si osamela ale mate to doma zle nastavene. Pan manzel nema oddychovat a ty mat 24:7 musis ho viac zapajat a najst si cas na seba. Na druhu stranu su matky, co ostanu same a maju 24/7 kazdy den a zvladnu to. z tohto pohladu nie su na tom tak zle. Treba davat pozor aby tam nebola poporodna depresia.

nikiki29
13. júl 2024

Muž sa ohrádza že pomáha tak a hentak… sila. Rovno mu povedz, že to ti nepomôže, že ty potrebuješ pomôcť inak. A konkrétne mu povedz ako. Niektorým mužom totiž nedochádza.mAkože ono sa to časom zlepší, ale to dieťa je spoločné, tak prečo by si sa mala starať len ty, keď sa necítiš dobre.
Môj muž napríklad vstáva každé kŕmenie so mnou. Spýta sa či niečo nepotrebujem podať alebo mi vyberie maličkého z postieľky, kým sa ja napijem, vycikám alebo čo… A o 2 sekundy už spí. Ale pomôže… to je základ.

andreatytler
14. júl 2024

Potrebujes si oddychnut od dietata a to jedine tak ze ju pravidelne das muzovi. Staci na 2 hodiny v sobotu a nedelu. Neskor aj kazdy den nech mas cas len pre seba. Ale ty vtedy chod prec... do mesta, na zmrzlinu, do fitka, na nechty, ku kamoske. Proste niekam kde budes mat uplne ine myslienky ako dieta, lebo ak ostanes doma tak budes stale nieco robit.

jarnajar
14. júl 2024

Treba mu to otvorene vysvetliť, že ty momentálne pracuješ 24/7 a môže to zle dopadnúť. Pre mňa bolo toto bábätkovské obdobie náročné a minule sme sa s kamarátkou bavili, akú úzkosť sme obe cítili, keď sa blížila noc. Lebo typicky po pracovnom dni vypneš a v noci sa zregeneruješ, ale nás čakala ďalšia pohotovosť a každé dve hodiny vstávanie, prebaľovanie, dojčenie... čiže nie si v tom sama, je v poriadku a úplne logické, že ťa 24 h fungovanie vyčerpáva.
Mužovi to vysvetliť a dávať mu konkrétne úlohy. U nás sa osvedčilo hovoriť presne, čo práve treba. Žiaľ to ženu zaťažuje ďalším manažmentom, ale lepšie ako nič. Časom sa to tak zautomatizovalo, že už ani nemusím manažovať, ale trvalo to dlho

lily246
14. júl 2024

Posielam objatie, prvé mesiace sú veľmi ťažké. Ja poradím zapájať manžela viac s dieťaťom a ty radšej var alebo čokoľvek len aby si nebola toľko s dieťaťom. Potrebuješ ho proste odovzdať aspoň na hodinu dve niekomu inému každý deň pre svoje psychické dobro.

autor
14. júl 2024

@lossless nemam ho ani ako zapojit velmi, stale neni doma.. cez vikend ked ma volno tak sa babre s autom, ja som potom frustrovana este viacej lebo viem ze auto porobit treba ale zas mi sibe z toho ze som doma sama s nou, plus ked je este taka ze sa neda ani polozit inak len rev stale dookola

@nikiki29 aj som mu to povedala vela krat ale nakoniec sa aj tak urazi ze pomaha ako vie a dokaze a ze mi to stale nestaci, minule mi vykrical aj to ze vecer ked zaspi a mam cas sama na seba tak co furt hovorim ze nemam🥲ja uz neviem fakt ci ja som taka nevdacna alebo co, este mi povie ze moze byt horsi ze niektori chlapi sa vyvaluju na gauci a nerobia vobec nic, to je sice pravda ale ja mozem byt tiez horsia, pride mi uplne absurdne hovorit taketo veci😅ja som potom protivna nanho.. teraz som mu povedala nech drzi hubu a vypadne uz lebo od rana sa hrabe v aute, mala mi od rana place a zacal po mne hukat ze to auto proste treba spravit, a bolo mu jedno ze mala reve proste si islel svoje🤦🏻‍♀️ja niekedy nechapem fakt, a potom ma to aj mrzi ze tak reagujem ale v tom strese sa neviem ovladnut ked mi place na rukach a on este zacne zvysovat hlas co ju logicky rozplace este viacej

majlo1234
14. júl 2024

Krmis umelym? Ak ano, mas v podstate vyhrane, pretoze take babo sa potrebuje len nosit, mojkat, prebalolovat, uspavat a krmit. A vsetko toto moze robit aj tato. Uz lwn pritvrdit a donutit ho.
Inak aj ja mam skoro dvojmesacnu, tiez vkuse reve, ked je hore😂 ani v nosici nechce byt, lwn na rukach, a do toho to teplo😩 ja ti rozumiem, je to strasne frustrujuce. Mija jedina rada, ak je to tvoje jedine dieta, uzit si jej spanky, ktore su este dlhe-kukat telku, jest, spat, citat, pokusit aa naplnit si svoje potreby

michaela567y
14. júl 2024

Ahoj, uplne ta chapem, tiež nemame babky za zadkom (ja už mamu nemam a priatelova je pracujúca ) a nikto iny nám dieťa nepostráži. Priateľ tiež nonstop pracuje a mám toho už dost, moja ma síce 5 mesiacov ale myslim že do toho roka je to asi jedno koľko majú. Je to pre mna tazke, nemozem nikde sama ísť, nosic je naj kamos.. a som nervozna, pretože chcem schudnúť ale nemam na to cas, chcem jesť vyváženú stravu ale pri malej sa mi nedá navarit pretože ku mám vkuse na sebe v nosiči a je to o hubu.. takze narýchlo zjem nejaký polotovar alebo šalát z mcdonaldu.. snazim resp snažila slm sa veľa chodiť von ale b tomto teple už nechodim takze sme len doma. Je to narocne, snazim sa len prezit

autor
14. júl 2024

@majlo1234 ano cisto len UM. tak sme v tom spolu, aj dnes cely den rev🫣podla mna to je aj tym teplom plus pani doktorke sa velmi nechce riesit reflux takze skusame co pomoze🤦🏻‍♀️dakujem velmi za podporu🫶🏻

@michaela567y ach ani nevies ako ma ukludnilo? ze nie som v tom sama. ja sa citim tak zle ked sme len doma, malicka mi v kociku nevydrzi vobec to nehrozi a auto mame len jedno a to potrebuje muz. plus 5. poschodie bez vytahu a bez kocikarne🤦🏻‍♀️uplne ti rozumiem, ja som na tom s tym chudnutim rovnako a citim sa uz ako taky vypchaty vorvan ale ine nezostava, asi len vydrzat.. a to varenie ani nehovorim, minule som ju mala v nosici a rozmyslala som ze ako idem vyberat plech z rury🤣moja mama by cas aj mala ale ta len pinda ze ju mam dat do kocika a URCITE zaspi neexistuje aby nie🤣🤣 ale take kocikovanie si vyskusat nepride😂je to o drzku sice, ale aspon nie sme v tom same🫶🏻posielam vela energie