Ako zvládnuť popôrodnú únavu a zlosť na bábätko?
Ahojte, musím sa vám vyspovedať.. mám doma 9 dnove babatko.. je úžasná milujem ju ale keď place mám na ňu neskutočnú zlosť.. som po ťažkom cisárskom kde mi šili aj maternicu kvôli komplikáciám.. nespím lebo mala nespi, noci sú ťažké veď to chápem aj som s tým rátala .. som unavená a do toho mám úžasného partnera ktorý nemá problem k nej vstať a keď vidí že už mám nervy a zlosť tak ma hneď podporí a vidím že sa boji o moju psychiku .. o ktorú sa bojím aj ja .. viem že nič nevieme robiť na 100% ale ja mám v hlave že musím, rozmýšľam nad terapeutkou lebo sa bojím že to prerastie do hroznej depresie..
Ano, treba podchytit cim skor
Je to bezny jav
Popros o pomoc aj rodinu
@majkabambulik ta ty si jej riadne pomohol...
Autorka, ak citis, ze potrebujes odbornu pomoc nevahaj a vyhladaj ju. Cim skor tym lepsie
Ahoj, precitaj si o baby blues.
Ja som sa citila podobne, citila som len smutok. Bolo to hrozne, neprajem to nikomu.
Ide o to ze depresia je choroba a ta musi trvat určitý cas a baby blues su spôsobené hormónmi , cize cca po 6 nedelí sa to da do poriadku . Moje pocity odisli ako aj prisli a cca po tych cca 6-7 tyzdnoch bolo vsetko v poriadku . Chce to cas 🙂, hormóny sa kyvu , mas bolesti ,porod nic moc , zmena zivota , …
Precitaj si a uvidis ci pockas tych par tyzdnov alebo vyhľadas hned odborníka .
Vsetko bude dobre uvidis.
Vyhľadaj psychológa. Je super, že máš podporu u partnera, ale nečakaj, kedy to prejde. Ono prejsť to môže (baby blues) a nemusí (ppd). Ale ak cítiš zlost na dieťa, ja by som nečakala aby sa nestalo niečo horšie.
Vyhľadaj pomoc, môže to byť popôrodná depresia.
Okrem babyblues a poporodnej depresie je aj uplne normalne ze pri placi svojho dietata citis zlost. Proste ti to okamzite spusta stresovy hormon, aby ta donutil dieta utisit a naplnit jeho potreby. Mam 2 a pol rocnu a takmer rocnu a ked naozaj neutichajuco placu tak ma chyta strasna uzkost. Proste psychicka bolest. Ale je to normalna biologicka reakcia matky. Velmi mi pomaha si vtedy uvedomit ze to tak ma byt a musim zachovat pokoj. Roznymi technikami, dychanim, pocuvanim sumov, otuzovanim. Nechcem v ziadnom pripade zlahcovat tvoju situaciu, len podotykam ze mnohe pocity su normalne, samozrejme zalezi na ich frekvencii a intenzite. sleduj sa a dobre ze ta aj parner sleduje, rozpravajte sa a ked toho bude moc, naozaj poziadaj o pomoc terapeuta.
Spolu to zvládnete,je veľmi dobré,že máš pri sebe milujúceho partnera. Určite sa však porozprávaj aj s odborníkom. Je tiež dobré,že si svoje pocity uvedomuješ. Veľa síl a už len dobré dni,noci prajem zo ❤️.
Preco práve zlosť? Teba zlosti keď ta vola tvoje dieťatko ze ma hlad, smäd alebo plnú plienku?
Skus si v hlave pretransformovat ten pocit zlosti na niečo iné, nedáva to zmysel. Véd ešte nevie rozprávať ani poprosiť..
Určite vyhľadaj pomoc to nie je bezne
@autorka to je mi veľmi ľúto... je to začínajúca depresia. Popros o pomoc lekára, rodinu... nemáš niekoho, kto by ti na čas vedel vypomoct cez deň, aby si sa aspoň trošku vyspala? Mama, svokra, sestra, kamoska... alebo si zaplat študentku nech ti ju vonku povozi. Ty musíš hlavne oddychovať.
Určite požiadaj o pomoc. V BA je láskavé šestonedelie. Nájdeš na FB, isto aj na insta. Skús im napísať (prípadne mne, mám tam známu ;)) či vedia aj ony poradiť alebo treba hľadať pomoc inde. Kľudne mi napíš 🙂
@selena_luna má pravdu, je to v podstate taký primitívny reflex mozgu.. aj ja som to cítila. Normálne som mala stres a nervy, kedy sa zasa zobudí, že zasa bude plakať a ja sa nevyspím. Pomôže ti uvedomiť si, že je to normálne (do určitej miery), buď k sebe láskavá, prežívaš obrovské zmeny, telesné aj psychické.. ak by ti to pretrvávalo, s kľudom sa obráť na psychológa/psychiatra 🙏🏼 a ver, že si v tom nebola a nie si sama 😊 ja som si napríklad tiež myslela, že ako ja môžem byť také klbko nervov a môj manžel kľudný, normálne som závidela, že je lepší rodič..
nepoznám to pri takom malom dieťati ale pri oboch synoch, keď mali asi rok a začali sa v noci budiť tak každú hodinu. Fakt som až zúrila, alebo bola taká zúfalá z vyčerpania, že som rozmýšľala, či nebudem maž konečne kľud, keď vyskočím z okna. Pomohlo trochu zvládať tú zlosť dýchaním a zistila som, že keď uvoľním stisnuté zuby, tak to tak odchádza. Ak je to u teba ozaj len z vyčerpania, možno pomôže striedať sa v noci pri dcérke, nech sa vyspíš aspoň pol noci alebo každú druhú.
Ja byt tebou, fakt riesim odbornu pomoc
Doktorka by Ti mala predpisat antidepresiva na urcity cas

vola sa to poporodna depresia a aj keby si si mala psychologicku pomoc zaplatit, tak ju zaplat, tak ako pises, moze sa to len zhorsovat, niektore mamicky koncia na psychiatrii, pred par rokmi bol pripad ked matka vyhodila z okna babatko.Z okna činžiaka vyhodila len 9-dňového synčeka. Počas vyšetrovania vraždy vyšlo najavo, že pravdepodobne zabila aj prvorodeného syn.
Nevídaný príbeh krkavčej matky z južného Slovenska stále zamestnáva patológov, prokurátorov aj sudcov. Z predstavy toho, čo dokázala matka urobiť dvom vlastným deťom, dodnes mrazí.
Desivý príbeh 33-ročnej Alžbety z Levíc otriasol prvýkrát Slovenskom takmer pred piatimi rokmi. Z okna činžiaka na piatom poschodí vyhodila len 9-dňového synčeka Jožka. Mladá žena vtedy tvrdila, že do jej bytu vtrhol cudzí muž s kapucňou, dieťa jej vytrhol z rúk a vyhodil ho z okna. Chlapček dopadol na betón z 20-metrovej výšky.
Ukázalo sa však, že jej tvrdenia sú nezmysel. Zdalo sa, že Alžbetin skrat spôsobila takzvaná laktačná psychóza alebo popôrodná depresia. Znalci ale napokon zistili, že popôrodnou depresiou, ktorá by mohla vysvetliť otrasný čin, netrpela.
Matka má pravdepodobne na svedomí aj smrť prvorodeného syna
Napokon sa k vražde malého Jožka priznala. Najprv ju odsúdili na 25 rokov. No po dohode s prokurátorom o vine a treste dostala 15 rokov. Počas vyšetrovania vraždy malého Jožka vyšlo najavo, že jeho matka má pravdepodobne na svedomí aj smrť prvorodeného syna Patrika, ktorý zomrel dva roky predtým, keď mal iba 25 dní. Matku, ktorá je stále vo väzení, preto už súdia aj za vraždu prvého syna.
Ak ju odsúdia aj za vraždu prvého syna, trest jej zvýšia. Obžalovaná žena sa opäť postaví pred senát Okresného súdu v Leviciach vo februári. Vtedy by už mal padnúť aj rozsudok.
Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/40575-krkavci...