icon

Čo ma na rodičovskej najviac rozčuľuje?

29. apr 2023

Je to, ze pri jednom dieťati nemôžem súvislé robiť jednu činnosť v rámci domácnosti. Syn má 1,5r a nieje problémový, občas ale nemôžem pri nom ani riad umyť bez odskakovania. Nie, myčka nieje pre nás riešenie, ani robotický vysávač, ani pani na upratovanie, a už vonkoncom odmietam dorabat veci v domácnosti po nociach, ked malý spi. Niesom stroj. Cez deň spi už len hodinu cca, a síce spravim niečo aj počas toho, ale žiaľ nedá sa všetko robiť len cez spánok, a sú veci ktoré musím robiť aj keď je hore. Aj riad po ňom umyť po jedeni, aj hračky zbierať, aj pracku zapnúť, no a najviac nervy mam z toho, ze som vyrusovana pri takýchto primitívnych činnostiach, pri mazani chleba, pri krajani zeleniny. A to mi robí strašne depky a cítim sa kvôli tomu mega neschopne, ze nedokážem pri nom robiť takéto Basic veci. Nepoviem keby som vypĺňala danove priznania alebo piekla 4 poschodovu tortu, to by ma až tak nemrzelo.. Mate to aj vy tak baby?

zmrzlinka2021
29. apr 2023

Dieta musis viestk tomu, aby bolo ohladuplne a vedelo byt aj trpezlive. Nekricat, nepanikarit ale jasne opakovat, ze potrebujes nieco dokoncit. Dieta ma byt sucastou rodiny, nie rodina otrokmi dietata.

autor
29. apr 2023

@zmrzlinka2021 ako ho ku tomu mam viesť? Všetko vysvetľujem dookola ako papagáj, a to ma len rok a pol, ešte tomu nerozumie..

zmrzlinka2021
29. apr 2023

Rozumie, deti su bystre. A to dieta nerobi ze zle, pre neho je to prirodzene a ty s manzelom ako rodicia ho musite usmernovat, ale citlivo. Urcite nezvysovat hlas, ale neustale zdoraznovat a hlavne trvat na svojom. Na rodicovstve je najtazsie to, ze my vzdy musime vydrzat viac ako deti. Popri cinnosti napr. priprave jedla sa pravdaze s dietatom bav, usmej sa na neho, prid ho pohladit a hovor mu co robis - pripravujem papanie pre nas... hovor, hovor, hovor... pomenuvavaj cinnosti, ktore robis. Je to narocny proces, ale prinasa vela pozitiv ako dieta odstrcit, ci navrieskat nan.

nwnw
29. apr 2023

Netreba hned skakat ked si piskne a odnauci sa otravovat.

zuzinka888
29. apr 2023

V tomto veku chce vidiet a robit vsetko co robis ty. Nemas vezu co das k linke jednu mrkvu do ruky, noz od priboru a nech kraja.? Teda ja to tak robim a aj cely ibed navarim kym ho to prestane bavit. To iste z prackou- nakopkujem a uz to necham nech to urobi za mna. Ale ja som taka- " leniva mater".

dagmarovita
29. apr 2023

Porad sa so psychologickou, nech Ti vysvetli ako to mas s dietatom zvladat, bez toho, aby si mala taketo stavy a zmen prístup. Lebo s 1,5 rocnym ked mas tieto stavy, tak ked bude starsi, tak to uz ....

beata_k
29. apr 2023

A co si cakala? Ze je to babika na hrajkanie, ktoru obcas pomojkas a potom odlozis? Chce byt s tebou, robit to co ty. Chvilu este vydrz, bude mat 2 roky, bude lepsie.

doriiis
29. apr 2023

Nie nemáme a nemali sme.Poviem prečo
1.mycka,sušička,robotický vysávač....prečo to nie je riešenie? Umývačka je základ každej domácnosti.Ostatne ti život tak spríjemní,že si budeš hlavu búchať o stenu prečo si ich nemala skôr.
2.Ak mám prácu,mám prácu....keď dieťa vyruši,poviem rázne nie,teraz mám prácu,budem sa ti venovať až to dokončím.Zatial si vymyslí aktivitu pre seba.
Trpezlivosť je vlastnosť,ktorú dieťa treba naucit

matkahelka
29. apr 2023

ja asi nerozumiem, ale o ake odskakovanie ide. ze ta vola hrat sa, kym umyvas riady ci?
ja inak tiez odporucam nejaku odbornu pomoc, lebo mat pri 1 dietati take stavy... no sila... ja mam vyse 200m2 dom, 10a pozemok, dve deti, muza na tyzdnovkach a nejdem z toho zosaliet. 16 mesacnej venujem takmer vsetok cas, ked nespi, pretoze ten cas strasne leti a o chvilu ma uz nebude potrebovat. u nas vysava robot a riady umyva mycka. a obed robim popri tom, ako sa s malou hram. aj vonku som sadila popri tom, ako mala trhala pupavy a nosila mi ich. a ked nieco robim a taha ma, aby som sa s nou hrala, tak jej trpezlivo vysvetlujem, ze dokoncim pracu a tak pojdem. niekedy akoze pochopi a hra sa sama dalej, niekedy spusti plac, tak idem k nej. ale ja z toho nemam take stavy neschopnosti ako ty.

lucka_ke
29. apr 2023

tiež sme to tak mali, neboj vyrastie a bude stále lepšie, zapoj ho - ak nemáte kúp mu malý stolík s detskou stoličkou a daj mu tam niečo čo môže krájať, k tomu umelohmotný nožík aby si neublížil, jednu misku a nech sa realizuje, alebo nejaké veci nech prekladá z nádoby do nádoby... naučí sa držať "náradie", zaujme ho to a ty máš čas niečo pripraviť na linke

evkamotka
29. apr 2023

Starsi syn je takyto. Nechavala som sa vyrusovat. Uz ma to nebaví, tak mu poviem, ze musi vydrzat. Bud pocka alebo nepocka-ide ho roztrhat od jedu. Kaslem na to, ma smolu. Inak sa to neda

zmrzlinka2021
29. apr 2023

@matkahelka každý človek je iný

ivkasolteska
29. apr 2023

Aj mna toto strasne rozculovalo.som nevedela ani vajcovu polievku uvarit v klude.raz do mna tak drgol pri linke,ze som mu na hlavu vysypala mletu cervenu papriku.esteze nebola paliva.alebo zo mna stiahol leginy,co tak sa na mna driapal,lebo nerozumel ze "pockaj,lebo mam ruky od suroveho masa" to je na nervy.v tom case som bola strasne vycerpana.presne z toho denno-denneho cirkusu,nahanania,odbiehavania,atd.nic nepomoze len cas.proste musi vyrast,aby ti rozumel a aby ste sa dohodli.a este mi strasne vadilo,ze po roku napr.co nemas cas na nic,ti uz treba aj velke upratovanie urobit.spajz upratat,satnik,okna atd.No rob to pri takom malom dietati,ked bezne cinnosti ti robia problem😠ked si to predstavim,tak sa mi ani na druhu matersku nechce.aj ked su to v podstate malickosti🤷‍♀️

vreckovka2
29. apr 2023

Tiez som z toho byvala miestami velmi nervozna. Nas syn je velmi kontaktny. Ked mal 1,5 tak som s nim na rukach vela veci robila. Teraz bude mat 2 roky a lepsi sa to. Takto male deti vsak este nedomazu byt trpezlive a cakat nejako dlhy cas. Varime a vzdy sme varili spolu (okrem krajania masa). Hadzem mu ocistenu zeleninu do misky, on preklada do hrnca. Dam mu do hrnca vodu a kym sa s tym hra, tak pripravim vacsinou aj druhe. Asistuje aj pri inych jedlach, miesa, nabera a dava do misy muku, cukor. Capka placky na plech. Natiera, kraja. Pripadne mi zo spajze nosi o co ho poprosim. Ked dame varit, upratujeme spolu tu spust v kuchyni. Dostane handru/hubku. Odklada aj umyte riady do suflikov. na toto si za ten skoro rok tak zvykol, ze uz je normalne platny partak v kuchyni 🙂. Cinnosti okolo pradla sme vzdy robili spolu. Utiera prach tiez od roka, akurat vysavaca sa dost dlho bal. Jedine ten roboticky akceptoval, ale klasickym vysavame teraz uz spolu . Wc umyvam bez neho, to nechcem aby chytal. Kupelne cast ked sa kupe, alebo s nim, alebo ked spinka. Triedenie veci robim po trochach ked sa s niecim sam zabava. Vyclenila som mu v kazdej izbe suflik na vyhadzovanie, to mi vzdy prida cas navyse 🙂. A nahadzat tie veci spat uz je jednoduche.

sashabb
29. apr 2023

@doriiis ten bod č. 2 myslíš vážne pri 1,5r. dieťati? 🙄

doriiis
29. apr 2023

@sashabb ....áno,úplne vážne.Nic nie je horšie pre dieťa,ako keď mu vlastný rodič robí animátora.Prefpokladam,že každé dieťa má hračky,ktorými je obkolesené.V čom vidíš problém?

elmivelmi
29. apr 2023

a tak ked mas len taky problem.Si stastny clovek,ved nic take sa ti nedeje.Jedny hrnce-hore -dole nie?Nevies sa prisposobit novym podmienkam?Tak to skus.

reanda
29. apr 2023

neboj sa, to prejde.. dieta trochu vyrastie a vrati sa ti stary system.. zatial treba vydrzat a prilis si nevycitat, ak si nervozna a nezvladas vsetko dokonale.. si teraz v prvom rade matka a ked popritom nezvladas uplne vsetko ostatne, tak, ako by si si predstavovala, neznamena to, ze si neschopna.. a najhorsie je sa porovnavat s inymi, co to trebars dokazu (alebo sa ti zda, ze dokazu) .. kazda sme ina, aj dieta je kazde ine, niekomu ide uplne lahko to, s cim mas ty problem a nie je to tym, ze ta druha je sikovnejsia alebo schopnejsia.. proste jej to ide, no.. a co ako? tebe zas idu ine veci, co nejdu druhym..

matkahelka
29. apr 2023

@zmrzlinka2021 ano je. ale v dnesnej dobe, ked ma kazde tretie dieta nejaky zdravotny problem by som skakala odzemok, ze je dieta zdrave a nie ze ma "vyrusuje" pri praci. toto je problem z kategorie, nemam ho, tak si ho vymyslim.

nevenka
29. apr 2023

Ja mam deti 4 - a ako papagaj opakujem vsetko aj 9,5 a 7,5 rocnym detom. Potom este mame 2,5 rocneho (cca) a 4 mesacne...hurraaaa 🤣🤣🤣...
A teraz si predstav, ako asi vyzera nasa domacnost 😆 a hned sa budes citit lepsie 🤪🤩.

kaitlin3
29. apr 2023

Nie nemám to tak. Chúďatko dieťa, takú mater nešťastnú schytalo. Chvalabohu, že je zdravé lebo pri chorom by si neviem čo robila.

katus226
29. apr 2023

Ja to tak mam. 5r a 3r, obaja s PAS. Starsi zacina rozpravat a rozumiet ludskej reci ako-tak, mladsia nula bodov porozumenie, ziadna rec, ziadne ukazanie, gesto, nic. Starsi chvalabohu uz chape slova najprv-potom, s nim sa uz da, len musim kontrolovať, ci nedemokuje nieco alebo sa snazi neprizabit seba. Dcerka ked si zmysli, ze mam ist za nou, bude ma skriabat a hryzt do noh a buchat si hlavu, kym s nou nejdem. Okna som umyla po sto rokoch minule leto, ked ich niekto strazil mimo domu. Mame vymontovane klucky, nesmu nas vidiet, ako okna otvarame. Nepomaha nic. Takze tak. Skus dieta zapojit do prace, ako ti tu radia, mne to pri starsom niekedy funguje, len musim davat pozor, aby to neskusal robit sam, ked vytiahnem päty.

mikadooo
29. apr 2023

Áno, ja som to tak mala. Ale - neuveríš, po 10 rokoch som tak vycvičená, že v robote neviem čo sú to nervy, nech mi 10 ľudí dá aj 10 prác naraz, spravím si systém, viem v polke prerušiť robotu, spraviť to, čo "horí" a vrátiť sa k prerušenej práci 😁. Ale - chápem ťa, niekedy som mala hrozné nervy... 🤷. Ale nepripadala som si neschopná, to zas nie. Jednoducho, deti majú iné priority a je im úplne jedno, že riad nie je umytý, a práčka polo vyvesená 😂. Mne sa potom osvedčilo, nejak sa s nimi hrať, respektíve nejak ich ústne zabaviť, napríklad začať vrtieť zadkom, vydávať nejaké zvuky, alebo urobiť kuky kuuuuukyyyyy (otočená k drezu) kuk! (Otočím sa na chvíľu na dieťa). A také blbosti. Ale čím bude starší, tým lepšie, uvidíš. Po čase stačí aj komentovať, čo robíš, ale to na 1,5 ročného neplatí, to až keď bude starší. Vtedy sa môžete spolu aj rozprávať o niečom, napríklad hádaj, aké zvieratko robím: iáááá, iáááá. A tak. No, je to záhul, ale určite si to nevzťahuj na seba, že TY si neschopná. To nie je pravda. V tomto prípade sme celé ľudstvo neschopné, lebo ten riad by zvládol bez prerušenia doumývať len nejaký psychopat, čiže to, že nedoumývaš a bežíš za dieťaťom, je znak normálnosti, že dieťa je pre teba priorita 😉. A ver mi - nikto nemá rád nedokončenú robotu...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sashabb
30. apr 2023

@doriiis v ničom nevidím problém. Pre mňa je 1,5ročné dieťa dôležitejšie ako akákoľvek práca.

lenkadenisa
30. apr 2023

Autorka, chápem ťa. Ja mám doma 8r, 1,5r a 3m. Keď tá 8r spí cez obed, zobudí sa malý 3m. Takže neurobím ani 💩. Niekedy mám taký bordel, že neni kde stúpiť. Ale potom sa to nejako uprace, príde svokra, manžel vezme deti von, príp malý spí a 8r a 1,5r sa spolu nejak hrajú. Strašne mi to lezie na nervy, aj si po plačem občas. Ale o chvíľu mi to bude chýbať, lebo rastú fakt rýchlo.

evuska135
30. apr 2023

Je to bezne, ja uz mam dve deti a ked boli mensie a muz v praci tak som sa nedokazala ani najest hoci teraz maju 5,5r a 2,5 a tiez je to obcas na nervy ak som v kuchyni a 300x odbieham lebo kazdy nieco robi.
No ja si to proste v kuchyni musim urobit aj ked tolko odbieham

danielahamar
30. apr 2023

@sashabb no môj 2r to chápal v tom veku 1.5r, že musí chvíľku počkať 🙄 mne to čudné nepríde a tak isto to chápe aj teraz, hoc viac dupe, ale nič sa natom nemeni. A to nehovorím o práci umývať podlahy, okná, riady a tak. Ale o bežnom chode napr. v kuchyni, že aspoň najesť sa chcem

doriiis
30. apr 2023

@sashabb ....to si ty.Pre mňa bolo dôležité aj variť,piť kávu a sprchovať sa.Nehovoriac o tom,že som od roku oboch mojich detí riadne pracovala.

nika23t
30. apr 2023

Mam 16mesacnu a mam to presne tak, ako popisujes vo svojom príspevku 😊 Všetko robím neskutočne dlho, malá pri všetkom asistuje, všetko chce vidieť, skúsiť. A je to na nervy... Činnosti, ktoré som bežne dala za chvilu, teraz robím pol dna. Take malé dieťa sa len výnimočne vie zabaviť samo, potrebuje pozornosť a spoločnosť. Máme dve možnosti, zapnúť telku alebo dat mobil a tváriť sa ako supermamy, ktoré vedia deti zabaviť na hodiny (a neverím, za také malé dieťa sa dlho zabaví samo s nejakými hračkami) alebo ísť cestou, ktorú popisuje @vreckovka2
A trpezlivo počkať, kedy nám deti podrastu a budeme stíhať viac. Ja aj napriek tomu nestíhaniu a nervaceniu, že nemám nič urobene ako chcem, milujem toto obdobie 😊