icon

Intenzívne premýšľame nad druhým dieťaťom: Áno či nie?

4. feb 2024

Ahojte zaujímajú ma názory.

Intenzívne rozmýšľame nad druhým dieťaťom....teraz som už viac odhodlaná cítim ze áno...staršie dieťa pôjde v septembri do školy..už je samostatnejsie, no s manželom sme mali debatu a teda riadne ma zneistil....
Ze sa toho boji, ôk aj ja...
Ze sme už zabehnutý tím...
Ze vždy si predstavoval len 1 dieťa..
Ze sa boji ci nebude choré (postihnuté)...beriem v rodine mame žiaľ výskyt autizmu aj ešte jedného ochorenia.....
Ze čudná doba akurát ze napr v 2017 bol taky kľud v našom miktosvete, že teraz vníma neistotu obavy v rámci politiky
Ze sa boji ze už len budeme behať za detmi a žiadny spoločný cas- my dvaja mame taky až romanovy vzťah...
Atď atď....

Celkom som toho taka smutná, nechcem si 2 dieťa presadiť, cusc menej s nim aj súhlasím...vlastne ani neviem prečo chcem 2 dieťa....je to len pocit....
Pri prvom som si predstavovala dieťa (ani som nemyslela ze porod, odsávanie doplnkov a pod) teraz si predstavujem len to všetko okolo toho (krmenie, kocikovanie, atd)
neviem sa sústrediť ze by sme mali druhého cloviecika .....muž povedal ze je to na mne ako ja poviem ale ja ani neviem

alickapusinka
4. feb 2024

Načo zbytočne siliť. Už môžete ísť kam chcete ak by ste mali druhé zasa všetko odznova. Z jedného plátu by sa žilo horšie. Už mate väčšie dieťa idete na výlet a bez starosti. A tak všetko na novo prispôsobovať sa malému bábätku ja by som nechcela. Ak by ste malý ísť na výlet mate druhé malé ochorie myslím bežne prechladnutie alebo čo už všetci ísť nemôžte už pôjde trebárs len muž zo synom TY ostaneš doma. A mnoho iných veci. Nech si rada za jedno zdravé už pomerne veľké dieťa. Píšeš že v rodine mate aj nejaké postihnutie. Už len preto by som druhé nechcela. Ale to si TY rozhodnúť sa musíš sama. Môže s narodiť aj úplne zdravé a ochorieť môže aj za mala. Koľko je takých deti že sa narodia úplne zdravé a po roku dvoch sa dozvedia že bude ťažko choré. Mnoho prípadov je tu takých. Aj tu žienky na MK možno majú zdravé a aj to ktoré bolo zdravé ochorelo a zomrelo alebo sa ležiace trápilo roky. A na konci píšeš neviem sa sústrediť že by sme mali druhého človiečika. Mať dieťa je že áno nie a žiadne pochybnosti.

lavender94
4. feb 2024

Vieš čo, ak máš na to vek, tak ešte počkajte. Muž v podstate nechce, ale ani sa nebráni, to je fajn, lebo sa viete dohodnúť. Horšie by bolo, keby povie natvrdo, že nechce, s tým už potom ťažko niečo robiť, keďže tu vždy ťahá za kratší koniec ten, ktorý ďalšie dieťa chce. Ty tiež nevies čo a ako. Svet je teraz divný, ale kedy nebol? Každá doba ma to svoje, nikdy nebolo tak, že by bol svet v klude, že by nedajbože politika na Slovensku šlapala, takže týmto by som sa neriadila. Otázka je ešte, ako ste na tom finančne, či je muž zvyknutý pomáhať a tak.

deti95060810
4. feb 2024

no ak máte v rodine postihnutie - vidíte to čo to vlastne obnáša - tak jasné že sa bojíte.

azzflo
4. feb 2024

Dieta by malo byt chcene oboma rodicmi, ja by som do toho urcite nesla pokial by sme si neboli obaja 100% isti.

mmoni89
4. feb 2024

Za mna su toto len vyhovorky.co vsetko sa v zivote moze stat,keby sme nad tym.mali premyslat tak sa zblaznime.taktiez mame v rodine autizmus (sestra ma synceka napriek tomu maju 4deticky)a tiez este ine postihnutie..no to je take ze co keby..Mame 3 krasnych sikovnych synov ale co vieme co prinesie buducnost.Ale naco sa tym zatazovat,som rada ze maju surodencov ,ja by som.teda nechcela byt jedinacik

mmoni89
4. feb 2024

Ale teda nemyslim to v zlom,myslela som vyhovorky k tomu ze ked raz niekto nechce mat deti tak sa zacne vyhovarat na tieto veci miesto toho aby jednoznacne povedal nie a hotovo.Bud chcem alebo nie.ked niekto nechce je to v poriadku len uvazovat tak ze toto a hento sa moze stat..jasne vselico sa moze stat aj tomu jednemu dietatu.

majada35
4. feb 2024

Ja som to mala takto, že starší nastúpil do prvého ročníka a v tom čase sa druhý syn narodil...čiže 6,5 ročný vekovy rozdiel. Tiež som sa rozhodovala, či ísť do toho, že konečne mi je fajn ..že dieťa je už celkom samostatne, že nám začne opäť kolobeh.. . plienky, prebdené noci, únava atď. Ale nakoľko som vedela, že nechcem ostať len pri jednom dieťati a ze čím to budem odkladať na neskôr, tým to bude len horšie. Veľký vekový rozdiel a zároveň nás vyšší vek, aj samotný prechod od spokojného zabehnutého žitia. Ale, aj vek ženy je obmedzený, a ak chces druhé dieťa tak iste v čo najmladšom veku. Urobila som správne rozhodnutie. Ku podivu bol maličký skutočný anjelik, od polroka prespal celu noc, plakal veľmi málo..) Choď do toho, nikdy nebude úplne ideálny čas ..aby si si to raz nevyčítala, ale už bude z biologického hľadiska neskoro..🙂

lenka_vi1
4. feb 2024

Máme to rovnako no tlačí nás aj čas keďže ja mam 38. Aj sme teda skúšali no zatiaľ nevyšlo. Malý ide do.skoly v sept. a je veľmi náročný, tvrdá povaha.

ivangeline
4. feb 2024

Ja som nerozmyslala a je to jednoduchsie. ;D

euka210
4. feb 2024

Sama sa musis rozhodnut, my to za teba neurobime. Keby clovek rozmyslal len takto, ze preco nie...tak deti nie su.
Bude to druhy jedinacik.
Dieta je zodpovednost a uci nas obete.
Ludia casto zo svojej pohodlnosti ostanu len pri 1 dietati, to je dnesna realita.
My sme zase po roku prveho uz zacali rozmyslat nad druhym...kazdy to ma inak.

autor
4. feb 2024

@euka210 Rozdiel by bol 6 rokov.....
2 jedináčik je termín ktorý sa používa v 10rocnom vekovom rozdiele.....
Áno každý to mame inak, myslím, že teraz sa doba pohla a ľudia o tom viac rozmýšľajú-vola sa to plánované rodičovstvo....myslím ze keby v minulosti ludia, najmä ženy mali na výber- vyberali by si....

A ten nazor že z pohodlnosti.....to by som pochopila keby píšem že si chcem budovať kariéru alebo rovno že chceme 1 a basta....ja píšem o respekte k tejto otázke voči sebe, manželovi.....strach, zodpovednost, obavy ....
To teraz citim pri plánovaní, prve bola len velka tuzba mat dietatko......preto som z toho teraz prekvapená, ze to iste som predpokladala ze budem citit aj pri planoch na druhé.......no cítim niečo ine

subartic
4. feb 2024

od vynajdenia antikoncepcie alebo prezervatíu ženy už na výber majú . O plánovanom rodičovstve sa učilo ešte v 50 rokoch minulého storočia a ženy takto nerozmýšľali . jednoducho tie deti mali . Dnes sa rozmýšľa , špekuluje, cítim sa necítim . osobne tomu nerozumiem ale rešpektujem to .

majlo1234
4. feb 2024

Tazko povedat, mne sa tiez nechce vsetko podstupovat odznova, alurat ze ja som proste chcela dve deti, a mam prve mensie, cize vlastne som este neokusila ten komfort trochu odrasteneho dietata. Za pre mna hovori, ze je to len par rokov takeho najhorsieho nepohodlia, kym dietatko trochu podrastie( pokial je zdrave) a potom sa to rapidne zlepsuje. Ale rozhodnut sa musite obaja.

majlo1234
4. feb 2024

Tazko povedat, mne sa tiez nechce vsetko podstupovat odznova, alurat ze ja som proste chcela dve deti, a mam prve mensie, cize vlastne som este neokusila ten komfort trochu odrasteneho dietata. Za pre mna hovori, ze je to len par rokov takeho najhorsieho nepohodlia, kym dietatko trochu podrastie( pokial je zdrave) a potom sa to rapidne zlepsuje. Ale rozhodnut sa musite obaja.

greywolf
6. feb 2024

Zhrniem to. Manzel si zvykol na pohodlie a nechce on prist.

ibatanecnica
6. feb 2024

@subartic a ty sa čuduješ? Teraz je tak náročná doba na ,,financie,,. Dieťa potrebuje mobil - jasné, až staršie, potrebuje PC kvôli škole, potrebuješ doma tlačiareň - nie každý má možnosť si niekde vytlačiť napr. projekt do školy a pod. Ak dieťa chce, tak sú tu krúžky, ktoré sú podstatne drahšie ako kedysi. O letných táboroch ani nehovorím. Dovolenky detto. Neskôr keď chce ísť študovať -internát. Sú rôzne intolerancie - tie potraviny sú niekoľkonásobne drahšie ako obyčajné. A ak sa náhodou nenarodí zdravé dieťa, alebo ochorie neskôr, to tiež rodinu dosť finančne zaťaží.

subartic
6. feb 2024

@ibatanecnica vždy bola náročná doba. Dlhodobo žijeme nájlepšiu dobu aká kedy existovala.

ibatanecnica
6. feb 2024

@subartic nie vždy, ja keď som mala malé dieťa, bolo to oveľa jednoduchšie, aj s prácou, aj cenami, A najlepšiu dobu? to že máme pračky, sušičky, umývačky riadu, nám nezaručuje, že je to lepšia doba. Veľa ľudí je zadlžených, majú zdr. problémy a kedysi toho toľko nebolo.

subartic
6. feb 2024

@ibatanecnica je najlepšia doba, drvivá väčšina ludí má v Europe čo jesť, kde spať, bezplatnú lekársku starostlivosť a napriek tomu vymiera. To nie je o tom že su ceny vyššie ako v minulosti , ženy majú už príležitosti a nechce sa im utierať zadok druhému tretiemu alebo viacerým deťom . Teraz sa veľa rozmýšľa , často veľmi na škodu .

ibatanecnica
6. feb 2024

@subartic no nesúhlasím s tým úplne. Ale je to o uhle pohľadu.