icon

Je v poriadku mat len jedno dieťa?

darinka_klasova
29. máj 2021

Ahojte. Tie čo máte len jedno dieta, nenudí sa samé? Necítite sa tak “neuplne” ako rodinka - že keby bolo ešte jedno, bolo by veselsie? Nechýbajú mu rovesníci? Ja chcem dieta len jedno. Ale bojím sa týchto veci + okolie... veď keď ma niekto len jedno dieta tak to “niečo nie je v poriadku” 🙄🙄

Strana
z2
tenerifka
29. máj 2021

@darinka_klasova v poriadku je mat aj 0 deti rovnako ako 10, kazdy to citi inak a co si mysli okolie ti moze byt uplne ukradnute. Rovesnikov kamaratov moze mat hned, ako sa bude vediet trochu zabavit same, pojde do skolky a do skoly....neries okolie, ries seba a svoje dieta

zuzubb007
29. máj 2021

V poriadku je mat tolko deti kolko clovek chce a ostatnych je vies co do toho

sissy27
29. máj 2021

@darinka_klasova je to úplne v poriadku. Absolútne sa nenudí, rovesníkov má plno okolo seba (nežijeme na opustenom ostrove), a nie, necítime sa ani ako nekompletná rodina, prečo by sme mali??
Mať súrodenca neznamená, že spolu budú vždy vychádzať a že budú najlepší kamoši a jeden druhému oporou. Kľudne to môže byť úplne naopak.

elizabet173
29. máj 2021

@darinka_klasova okolie mozes pokojne odignorovat, nie si povinna sa nikomu spovedat. Ak chces jedno, nemusis sa nicoho obavat. Ja mam jedno, chceli sme viac, nepodarilo sa a nikfy som nemala pocit, ze by bol o nieco ukrateny. Kef je dieta male, surodenec je skor na pritaz, ako na hranie, berie hracky, nici veci a aj ked su si vekovo blizko, memusia si sadnut. Mat surodenca je sice fajn, ale pozri okolo seba, kolki sa nemusia, cele roky sa obchadzaju. Mna inak nikdy nenapadlo vysvetlovat okoliu, preco mame len jedno. Ak by sa niekto zaujimal, tak sa ho spytam, na co to potrebuje vediet

janci05
29. máj 2021

Ja mám jedného syna a ja som tiež jedináčik. Nikdy som sa nenudila, mala som kamarátky vedľa vo vchode. Aj syn má kamarátov s ktorými chodí takmer každý deň von. Nikdy nespomenul, že chce súrodenca. O viacerých deťoch som ani neuvažovala. Každý nech sa zariadi ako to cíti.

poslednepogo
29. máj 2021

@darinka_klasova pre pána kráľa, poznám xy ľudí v mojom veku čo nemajú súrodencov, a xy ľudí čo majú jedno dieťa. Je to úplne normálne

kluska
29. máj 2021

ja si myslim, ze je lepsie mat deti 2 a kratko po sebe a najlepsie ked vyjde, ze rovnake pohlavie. Sice zaberak pre rodicov hlavne tie prve 2 roky, ale potom uz lepsie a lepsie. Potom ked to mladsie dorastie za partaka, tak sa hraju, akoze jasne, ze sa biju, ale inak sa dokazu castejsie pekne hrat ako robit si nervy. Zalezi dost od rodicov aky maju potom surodenci vztah, dolezite je to starsie dieta nebrat ako starsie a mudrejsie, ale rovnocenne s tym mladsim, hlavne ked to mladsie uz ma cez 2 roky. Teraz jak je korona, tak je to velke plus, ze su dvaja, vyhraju su, su spolu a su najlepsi kamarati. jeden bude mat 8 a druhy 6 a su rozdielni, ale doplnaju sa. Starsi sa uci byt spolocenskejsi a mladsi zase berie od neho vedomosti. Kazdopadne je narocnejsie mat viac deti ako jedno, ja hovorim, ze jedno dieta je luxus 🙂 ako nemyslim to v zlom, ale mat jedno dieta je menej starosti a menej roboty. Ale zase ked su deti 2, je to zase lepsie pre to dieta, lebo nebude sam.

euie
29. máj 2021

Sprav ako to citis. Ako je napisane vyssie, neries okolie, a prijmi ze ludia budu mat komentare, ale v podstate im je to aj tak jedno, nie? 🤷🏻‍♀️

ella_price
29. máj 2021

Je to v poriadku. To o jedináčikoch je len blábol starých mám, ktoré mali v minulosti 13 detí a ktoré tvrdili, že jedináčik bude len rozmaznaný vagabund. Teraz moja bývala kolegyňa dokonca svojim vlastným dcéram vtĺka do hlavy, aby v tejto chorej dobe nemali deti a vyslovene im deti zakazuje - toto rozhodne nie je v poriadku.

mamusa34
29. máj 2021

@darinka_klasova ono je to poriadku ,pokim ti nevyrastie 😁.ako každé no ..budeš sama cítiť či chces ešte druhé alebo nie ,🙂

maminkadeticiek
29. máj 2021

Mat jedno dieta je uplne v poriadku.Tiez je v poriadku zmenit casom nazor ze uz mi nestaci len jedno,ale rada by som 2.To bol moj pripad.Treba sa len pripravit na tonze dietatu pokial nie je vychovavane ako sebecky rozmaznanec zacne casom asi surodenec chybat,tiez je casta extremna upatost rodica na dieta niekedy vyustujuce az do isteho obmedzovania zdraveho vyvoja.Ale ak sa rodicia rozhodnu ze su ok s 1 dietatom preco nie.Mnohi ani viac ako 1 mat nemozu a nie su preto divni.Ja som nadobudla pocit ze moj zivot je naplneny v tonto smere az oo druhom dietatku.Moze byt tiez pripad ze maju rodicia jedine dieta a dietatku sa bohuzial nieco stane.V tej chvili sa rodicovi rozpadne doslova cely svet.Moja babka hovorievala ze mat jedno dieta je akurat na to mat neustaly strach.Tento pocit sa pri 2 detoch tak nejak trosinku uvolni.

suzitok
29. máj 2021

V poriadku je mat tolko, kolko s partnerom uznas za vhodné ,alebo ako to budete cítiť.....poznam pary bez deti, ale aj take, kde je 6 deti...je to na kazdeho rozhodnuti a nikoho do toho nic...a poznamky by ma trapili najmenej, zrejme by som si pre trapne otazky pripravila ešte trapnejsiu odpoved...

kristiii
29. máj 2021

@kluska no nevidela by som to tak ružovo. Mám vo svojom okolí viacero príkladov, kedy to medzi súrodencami vôbec nefunguje, nakoľko sú celkom odlišné povahy.
@darinka_klasova je to úplne v poriadku. Tiež mám jedného (keby som sa nerozviedla, zrejme by to tak nebolo), ale čo sa týka tvojich obáv, že bude dieťa vyrastať samo a pod...nebude, ak nebude chcieť. Ak bude spoločenské, obklopí sa odmala kamarátmi, u nás sú synovi kamaráti varení-pečení, lietajú celé dni po vonku, výhoda je, že kamarátov si vyberie, ktorí mu vyhovujú, zatiaľčo to či by si rozumel práve so súrodencom je otázne

petamich
29. máj 2021

zeny seriozne to v 21. storoci skutocne este riesime co si pomysli okolie? my cakame prve a posledne dieta a je mi uplne jedno co si kto mysli 🙂 a ano aj svokra si mysli, ze by sme mali mat dve (este ani to jedno som nedonosila) - je to nas zivot, nase rozhodnutie, do ktoreho maju co "kecat" presne dvaja ludia - manzel a ja :D kazdy ma mat tolko deti kolko chce, na kolko sa citi a idealne kolko bez vacsieho uskromnovania uzivi

a za mna ani pat deti nie je garancia, ze sa budu mat radi, budu si blizki a pod.

ale chapem ta - mne este raz niekto povie, ze musime mat dve a jedinacik bude sam a kto sa o nas na stare kolena postara a podobne kecy starych mam, tak uz asi dostane panvicou po hlave 😂

elementissa
29. máj 2021

Je uplne v poriadku mat jedno dieta, ci nemat ziadne. Rodicia sa musia rozhodnut a zvazit, kolko deti chcu mat, s akym rozostupom, kolko deti zvladnu uzivit, v akej su situacii. Nikto nema pravo sa do toho montovat alebo posudzovat. Idealny surodenec je dvojca, hned za tym nasleduje surodenec do 3rokov. Deti, co maju rozostup max 3 roky vsetkymi vyvinovymi obdobiami prechadzaju spolu a je tam najvyssia sanca, ze budu mat dobry vztah. Ale nie je to pravidlo a nemusi to tak byt. Moze mat kazde uplne inu povahu, zaujmy, nastavenie, osobnost a nebudu si rozumiet v nicom. Ak je medzi detmi uz vacsi rozostup, tak tych spolocne zdielanych skusenosti je menej a menej, kazdy sa nachadza v inom vyvinovom stadiu a dorovnaju sa az v dospelosti na rovnaku uroven. Vztah mozu mat super alebo aj ziadny.
Otazka je, preco ta to trapi a kde je tvoja dilema. Lebo ak ta to trapi preto, ze vnutorne si nastavena, ze uz dalsie dieta nechces, no sama mas surodencov a bojis sa, ze tvoje dieta bude mat neuplne detstvo- tak sa obavas zbytocne. Jedinaci maju rovnako plnohodnotne detstvo a zivot ako deti co surodencov maju. Dolezitym faktorom je najma socializacia, dieta musi prichadzat do kontaktu s rovesníkmi, musi rozvijat svoje interpersonalne skilly. Urcite by bolo dobre navstevovat materske centrum ci na par hodin ho od dvoch rokov dat do skolky- staci na 3/4 hodinky, aby sa dieta cibrilo v socialnych zrucnostiach. Ak teda prejavuje zaujem o kolektiv. Ak nie, tak uplne v poriadku vydrzi doma do 3 rokov s chvilkovou interakciou na ihrisku. Kazdy si dieta pozna a vie, ci je spolocenske alebo skor uzavrete, ci vyzaduje pozornost okolia alebo sa hra samostatne, ci sa tesi za detmi alebo aj medzi detmi nema zaujem o priamu interakciu s nimi. To su veci, ktore sa daju lahko odpozorovat a na zaklade toho urcit, ci dieta uz potrebuje socialne interakcie, alebo na ne este musi dozriet.

Ak ta to trapi preto, ze v hlbke duse druhe dieta chces, ale bojis sa, ako to zvladnes a ci budu mat dobry vztah atd.., skus sa od toho strachu odosobnit a spravit tak, ako to citis. Rodicia maju deti pre seba, lebo chcu. Nie aby sa zavacili ostatnym. Deti ked "drankaju" surodenca v 6 rokoch, tak oni nedrankaju uplakaneho novorodenca. Oni chcu druhe 6 rocne dieta, ktore bude idealne rovnakeho pohlavia a s rovnakymi zaujmami. Vsetky deti vyhladavaju svojich rovesnikov, moj syn napriklad vyhladava deti o kusocek starsie (o 2-3 roky starsie), ale za mladsimi nikdy nejde a nema vobec o ich hru zaujem. To iste bude robit dieta aj doma. Ak sa 7 rocnemu dietatu narodi surodenec, tak kym sa maly zacne hrat, starsi bude mat 8 rokov a 8rocnemu neimponuje hra rocneho.
Preto by mali rodicia pozerat na to, po akej velkosti rodiny tuzia oni, nie aku predstavu o surodencovi maju deti. Lebo predstava tych deti nebude nikdy splnena. Ked to nie su dvojcata, tak nebude. Rozdiel do troch rokov je uplne najoptimalnejsi, lebo starsie dieta prirodzenejsie mladsie prijme a stale budu v spolocnom vyvinovom pasme. Ale ani vacsi rozdiel nie je zly, ak po nom rodicia tuzia. Rodinu vytvaraju rodicia. Deti su jej sucastou, ale konecne rozhodnutie o pocte jej clenov je na rodicoch. Ja mam jedno dieta a sme tak spokojni 🙂

dundulica
29. máj 2021

@janci05 ja som tiež jedináčik, aj môj syn, a je zaujímavé, že ani ja, ani on sme nikdy po súrodencovi netúžili

diewcatqoo
29. máj 2021

Jedine, co podla mna nie je v poriadku, je nasekat si jedno dieta za druhym bez akehokolvek premyslania do buducna, ci tie decka ako rodic budem vediet uzivit.. a potom vystierat ruku na kazdom kroku, bez akejkolvek snahy pohnut ritou, aby sa tie deti mali lepsie. Toto podla mna nie je ok.

stellasweet
29. máj 2021

V poriadku je všetko. My mame 1 dieťa. A okolie absolútne neriešim. A hlavny dôvod,prečo zvažujem mat ešte jedno je to,ze raz keď tu my rodicia nebudeme,aby tu mal ešte súrodenca...aj keď sa ich cesty rozidu,verím,že sa napokon vo svete navzajom nestratia. Muž je jedináčik, a chcel by mu súrodenca dopriať. Ja tiež. Osobne nežijem upnuta na to,ze nutne ešte ďalšie dieťa potrebujeme

tncka
29. máj 2021

@darinka_klasova ja mam 1 sice nedobrobolne kvoli zdrav.problemom,ale som vdacna aj za to 1,aj s tym bol zo zaciatku problem aby vobec bolo. Nestretla som sa z pohladu okolia ze by mali blbe pripomienky o surodencovi atd...dieta by si samozrejme prialo surodenca ale to sa neda. Rovesnikov-kamaratov ma dost. Z rodiny ma sestrenice ale nestretavaju sa kvoli svagrinej ktoru fakt nemusim🤣Je to smutne ze decka kvoli tomu trpia,ale ja ju fakt nedavam🤣😬🙈

kamagma
29. máj 2021

To jedno uz mas alebo este len planujes? Ja som tiez chcela jedno a za chvilu rodim druhe.. postupom casu som zmenila nazor.

elizita
29. máj 2021

@darinka_klasova pokial budes citit ze vasa rodina je nekompletna s 1 dietatom, tak to v poriadku nie je... ja ked som zacala mat ten pocit, tak sme si spravili druhe 🙂

ivkazba
29. máj 2021

Ja nemám žiadne (nie preto žeby som nechcela). Je v poriadku nemať žiadne a rovnako je v poriadku mať ich hoci 10. Nie je v poriadku to, čo píše @diewcatqoo nie je v poriadku mať deti, ak ich neviem uživiť. Nerieš iných, oni nežijú tvoj život.

hederamonstera
29. máj 2021

Ano, je to v poriadku. To, ze v kazdej blbej reklame, serialoch a filmoch sa prezentuje rodinna idylka ako -hetero par, najlepsie tak do 30rokov obaja, dve deti, starsi chlapec a mladsie dievcatko, tak okolo 10 rokov, v obrovskom dome so zahradou a bazenou, nie je realita ale trapna propaganda. A potom si to ludia beru ako spravny priklad. Ja ako bezdetna, bohuzial, sa citim este horsie, ked sa vsade za rodinu povazuje len par s detmi, ten tlak okolia je neskutocny, to ako sa vystavuju zeny s detmi na piedestal, ze len tie su pravymi zenami a bohynami - ja sa citim ako menejcenna, lebo nedokazem mat deti....ale to je moj problem, ze som to tak vnimala a zacala som milovat seba a svoj zivot a je to super. Ale chapem ten tlak (najviac ma doraza reklama na nejaku dezinfekciu, kde sa pod menom protagonistky uvedie titul “matka”) akoze wtf?
Vsetko co som tymto vylevom chcela povedat je, ze srat na okolie a zacni si vazit co mas a uzivaj si to a rob len to, co ty uznas za vhodne🙂

kkovacovak
29. máj 2021

@darinka_klasova ja som jedináčik a nikdy som ani súrodenca nechcela. Mala som kamarátky a nikto mi nechýbal. Mne to dokonca tak pripadá že som vždy bola v niektorých veciach samostatnejšia ako ľudia ktorých poznám a majú surodencov. Som zvyknutá si všetko riešiť sama, vykopať sa z problémov sama a spoliehať sa len na seba a nikoho nepotrebovať. Dokážem fungovať bez nikoho a nevadí mi aj samota. Ale to je asi aj od výchovy 🙂 Ja som ju mala veľmi prísnu. Nemyslím si že je to niečo zlé a že by mi ako dieťaťu niečo chýbalo...a na názory okolia by som sa vykašlala 😉

leskovael
29. máj 2021

Mám jedno dieťa a som max spokojná, synovi súrodenec nechýba, vlastne ani nikdy nechýbal, fáza "bratcek" bola u nás za 7,5r asi 1 mesiac aj to preto že to počul od iných..

rooskoliv
29. máj 2021

Ale s dôchodkom od štátu nepočítaš, že? To sa zabezpečíš sama a inak...

sense
29. máj 2021

Mat 1 dieťa je v poriadku, mať 2,3,4...10 deti je tiež v poriadku pokiaľ sa na ne s mužom cítite a viete ich uživiť...
Nie je ale v poriadku mat x deti a potom plakať že sa stať nestará...
Mat jedno dieťa neznamená ze musí byť rozmaznany sebec a veľa detí neznamená ze sa budu milovať a budú nerozlučne partaci...

elementissa
29. máj 2021

@rooskoliv to je zaklad financnej gramotnosti ;) nespoliehat sa na stat. Coraz viac ludi ma jedno dieta aj preto, lebo vnima, aku spust tu po sebe nechavame a ze je naozaj potrebne preriedit planetu, lebo je nas tu hrozne vela a hrozne vela zdrojov miname. S tym prichadza aj uvedomenie si toho, ze to, ako a z coho budeme zit na dochodku zavisi od nasich financnych rozhodnuti pocas pracovneho zivota. Myslim, ze to nie je predmetom temy, takze to netreba rozpitvavat. Kazdy nech sa zariadi ako vie a uzna za vhodne

luccija
29. máj 2021

@darinka_klasova mam jedinacika a nemyslim, ze trpi.Nikdy surodenca nechcela praveze nosila zo skoly rozumy ako sa ma dobre, ze jej nikto nic neberie a ma izbu pre seba.Ale su deti, ktore surodenca chcu nudia sa same potrebuje partaka.Venovali sme sa vela pri muzovej praci by boli pre mna a moju pracu 2 deti aj celkom narocne.Mas x jedinacikov, ktori povedia, ze cely zivot tuzili po surodencoch a potom tych co povedia, ze ich to ani nenapadlo.Ty sa rozhodni za seba ja lutujem deti, kde ich je vela a nikto nema na ne cas.To je na polutovanie a nie, ze niekto chce ci moze mat jedno

mattkapd
29. máj 2021

@darinka_klasova počkaj ešte nemáš ani jedno.. Možno nakoniec budeš čakať dvojičky.. Sú ženy ktoré majú jedno bud tak chceli alebo sa už viac nepodarilo.. Niekto má viac tiež bud chceli alebo sa nechtiac zadarilo.. Ja mam dve sestry mame super vzťahy.. Za mňa viac plusov keď sú aspoň dvaja.. Ale to už je na každom ako to cíti..

Strana
z2