Kedy sa z materskej dovolenky stala súťaž o dokonalosť?
Baby, mám pocit, že sa z materstva stal Instagramový šport. Každá musí mať bio detské jedlo, Montessori hračky a drevený tanier s logom, milion zážitkov treba odfotiť na insta každý deň byť na inom mieste.
Ja som normálna žena – niekedy dám malému aj instantnú kašu, inokedy pozerá rozprávky, lebo potrebujem sprchu. A mám pocit, že hneď som „zlá mama“.
Kedy sa to zmenilo? Kedy sa materstvo prestalo brať ako niečo prirodzené a začalo byť o porovnávaní? Cítite to tiež tak?
@marianna6 nie necitim to tak, IG nemám, na FB nechodím a neporovnávam sa s mamičkami na soc.sieťach
Netreba velmi sledovat instagramove manky, ktore maju prezentovanie tohto dokonaleho materstva ako zarobkovu cinnost. 🙂
Nie .. žijem a nesnažím sa o súťaž Držím sa vlastného rozumu a srdca, čítavam knihy ( napríklad a lá Detský mozog vysvetlený rodičom), ale určite nemám potrebu niekoho sledovať a porovnávať sa
necitim.. tiez som normalna zena.. dokonca nesledujem ani instagram
jasne kazda je ina len citim teraz taky trend, a tie deti budu z toho strasne rozmaznane sa bojim,, uz teraz gen z je taka ze nic ju nebavi stale chu nove podnety a nestaci im stale nieco nove a bavi ich to eln chvilku myslim ze to je vysledok socialnych sieti a vychovy takejto
Niektoré to hrotia ale inak to vôbec nepociťujem tak ako ty. Nič nie je zlé na bio príkrmoch, montessori hračkách a zážitkoch. Skús sa nad tým povzniesť a uvedomiť si že takmer každá mama len robí najlepšie ako vie. A fakt neviem ako bude dieťa rozmaznané z bio prikrmov a montessori hračiek. Ako chapem kam mieriš ale nedala si zrovna najlepšie príklady. Čo skôr vadí mne sú tie mamy ktoré hlásajú ako nemôžeš povedať dieťaťu, že nakreslilo pekný obrázok lebo si z toho zoberie, že jeho hodnota je v len v povrchnom tešení tých druhých a nie samého seba. Ale nech si kazdá robi ako chce ak nekecajú do výchovy mne.
To sa v dnesnej dobe naozaj este najdu ludia, co veria instagramu?
@marianna6 ja nerozumiem tomu, že to pozeráš. Veď je to dobrovoľne🤔Ja som dieťa socializmu a nemám nič ani Facebook ani Instagram ani nič. Žijem celkom dobre. Načo je to dobré mať a sledovať to a zlostiť sa? Ako moja 77 ročná mama, pozerá televízne noviny a nadáva. Však nepozeraj a radšej si strikuj😂
jasne kazda je ina len citim teraz taky trend, a tie deti budu z toho strasne rozmaznane sa bojim,, uz teraz gen z je taka ze nic ju nebavi stale chu nove podnety a nestaci im stale nieco nove a bavi ich to eln chvilku myslim ze to je vysledok socialnych sieti a vychovy takejto
@marianna6 porovnavalo sa vzdy. Deti, domy, aute, kociare, topanky... a v minulosti aj krava kolko dojila. Je na kazdom ci sa sam dobrovolne do sutaze zapoji alebo ju odignoruje.
Ktorá každá? Koľko z nich naozaj poznáš a vieš ako to u nich doma vyzerá? Lebo z mamičiek, ktoré poznám osobne takýto pocit nemám, niektoré neprispievaju vôbec, niektoré tak zo života, niektoré nastajlovanejšie, ale normálne... A pri ženách, ktoré sa tým živia to beriem ako internetovú persónu, nie realitu... Každá generácia mala to svoje čo sa týka výchovy aj dospievania a žiadna nebola dokonalá... sociálne siete určite priniesli aj veľa skreselných informácií a klamu, ale aj veľa možností čo sa týka vzdelávania a kvalitných informácii v tejto téme, je na každom čo si vyberie ako obsah na sledovanie a či vôbec niečo sledovať chce...
@marianna6 to, čo vidíš na IG je iba špička ľadovca, par sekundový vycuc niecieho dňa/týždňa. Ale to asi vies aj sama. Aj tieto ženy perú špinavé bodyčka, umývajú okakane zadky, občas majú asi doma bordel, porozlievany čaj či omrvinky z rožka, občas prebdeju noc keď im dieta bezdôvodne nespí alebo ho dusí kašeľ. Aj ich deti isto z času na čas chytia “amok” a miesto drahej montessori hracky sa hrajú s papučou, ovládačom od tv, či plastovou fľašou. Určite ich obcas “uplatia” obyčajným pečivom či kukuricnou chrumkou. A tiež nemajú občas pokoj ani v sprche či na WC. Ale takýto obsah by málokoho zaujímal...
Pokiaľ ti niekoho profil nedáva nic čo by si vnímala ako prínos, nie je nic jednoduchšie ako prestať ho/ju sledovat.
Ináč teraz som videla taký zaujímavý reel - o tom, že nie si netrpezliva matka (len si veľa na mobile & porovnávaš sa), nie si nudná (len si veľa na mobile & porovnávaš sa), možno nie si až taká chudobná (len si veľa na mobile & porovnávaš sa), nie si neúspešná (len si veľa na mobile & porovnávaš sa), atd…
Instagram nepouzivam, instagramove matky nesledujem, takze moja materska bola normalna a rovnako matky v mojom okoli boli viac ci menej pricetne ale daleko od instagramovej "reality". Neviem s kym sa to akoze porovnavas 🙂
@marianna6 porovnavalo sa vzdy. Deti, domy, aute, kociare, topanky... a v minulosti aj krava kolko dojila. Je na kazdom ci sa sam dobrovolne do sutaze zapoji alebo ju odignoruje.
@viestta ano, porovnavalo sa vzdy, niekto mal kocik hlboky, niekto sportovy, niekto mal Skodu MB a niekto Ladu, niekto bicykel Pionier, iny mal Esku favorit, niekto topanky z Gottwaldova, iny z Partizanskeho, niekto dom s rovnou strechou, iny zase so sikmou 😉
Odvtedy, co sa rozsirila diagnoza Instagram. Dlhodobe sledovanie neprospieva zdravemu rozumu. Kazdy, kto chce sponzorov s sledovanost ma vo videu xy vymenovanych veci pred kamerou. Ked sa kamera vypne mozno zjedia prvy polotovar, co najdu, dieta mobil do ruky a bubaky sa sypu. Kedysi sa cumakalo cez plot, ale deti isli v 6 m do jasli a bolo - vsetci nosili dokonca rovnake teplaky a jedli, co bolo na stole :.. len v internetovej dobe je to viac vidiet. Predtym sa porovnavali mamicky medzi sebou v parku v mensom kruhu a teraz napriec celym svetom. Jedzte, co chcete a ked sa dietatu paci Barbie a nie nejaka handmade supolienka, je uplne v poriadku a nebude uchyl …. nastastie som mala az na jednu vynimku normalne mamy okolo seba, ale ked zacala byt prilis otravna … tak ju vsetci ghostli a bol pokoj.
Nemám konto na insta a v živote som nikoho nesledovala. Sprav si službu. Prestaň sledovať tie ženy.
Pomimo toho, v viacerých zdrojov som počula, že infuencerky platia opatrovateľku upratovačky atď len ty to v tom videjku nevidíš.
Myslíš si že čo nevidiš neexistuje? Ak áno tak si hlúpa
Precitala som len prvu vetu. Ja nemam Instagram, TIK tok atd. U mna je materske je nadherne obdobie 🥰.
@marianna6 aaaaale trt. Teda bio varím a ja 😃 a potom to dieťa veľavažne ocení troma lyžičkami 😎
@monicazbb presne. Ja sa vždy smejem, že prečo by malý zjedol čerstvú hrušku (alebo hoci aj naparenú v Avente) ktorú mame zdarma z dedkovej záhradky, keď si môže dať kapsicku za 1.2eur 😂😂 - no ale nekúp mu …
Nikto ta nenuti sa tej sutaze zucastnit. Rob ako ty citis. Je to tvoj zivot, uzi si ho podla seba
@marianna6 instagram ber ako film - vymyslena realita. Menej instagramu, viac realneho zivota a bude lepsie ☺️ hlavne si uzi toto neopakovatelne obdobie s drobcom
@marianna6 mam instagram ale nemam čas sledovať takéto osoby. Skôr sledujem rôznych lekárov a odborníkov ohľadne deti a podobne. Taktiež som začala sledovať Rachel Karnizovu( nemala som ju rada lebo mi prisla ako prvotriedna šľa*ka) no ale zmenila som na nu nazor ze sa na nic nehrala a ukazuje práve aj to zle ohľadne tehotenstva alebo po pôrode. Nie ako iné že tehotenstvo je dokonalosť.
Tak kazda matka by mala dat svojmu dietatu len to najlepsie. Nie, naozaj maleho nevediem len kvoli instagramu montessori stylom.
Miesto toho, aby som mu zapla televiziu sa s nim hram, alebo ho ucim samostatnosti, dam mu dve plsstove flase a cestoviny, nech si presypa, kym sa ja sprchujem. To, ze sa ty citis zle nie je chyba ziadnej druhej matky, ani instagramu.
IG nemám, žiadne influe...nesledujem a vobec nemám pocit ako ty!!! A ani som nemala. Mam okolo seba reálnych ľudí a reálnym životom a v ničom sa nepretekame, pomáhame si a podporujeme sa.
Ak Ti Tvoj feed na Instagrame spôsobuje zlé pocity, nemáš to dobre nastavené...ja sledujem stránky, čo ma bavia, absolútne žiadnu mega matku vo feede nemám a mám naopak kopu tých menej dokonalých a veľa irónie o materstve ako takom. Ber to tak že robíš najlepšie ako vieš a ľúbiš svoje deti - montesori učiteľky aj tak nemajú rady, keď to doma s montesori vecami preháňame (lebo to potom decká nebaví v škôlke 😂) a nie každý má dieťa, čo sa vie zabaviť presýpanim cestoviny.
@marianna6 tak ja som mala prvé dieťa 14 r. dozadu, vtedy ešte insta asi ani nebol, ale súťažiť sa súťažilo 😁. Akurát som to mala tak nejak u prdele 🤷. Akože snaha bola, ale zas odtiaľ potiaľ, hlavne keď potom prišlo ešte aj druhé a tretie dieťa, to už nestíhaš nič a si rada, že žiadne nezje piesok, netrieska nikoho lopatkou po hlave a podobne šmakocinky 🤣.
@marianna6 tak ja som mala prvé dieťa 14 r. dozadu, vtedy ešte insta asi ani nebol, ale súťažiť sa súťažilo 😁. Akurát som to mala tak nejak u prdele 🤷. Akože snaha bola, ale zas odtiaľ potiaľ, hlavne keď potom prišlo ešte aj druhé a tretie dieťa, to už nestíhaš nič a si rada, že žiadne nezje piesok, netrieska nikoho lopatkou po hlave a podobne šmakocinky 🤣.
@anonym_695927 jasné, že sa súťažilo. Moja mama doteraz spomína na jednu kamarátku, ktorej ročný syn dobre že násobilku nesypal a ja som len žula rožok a bola absolútne negenialna podľa nej 😁
@anonym_695927 jasné, že sa súťažilo. Moja mama doteraz spomína na jednu kamarátku, ktorej ročný syn dobre že násobilku nesypal a ja som len žula rožok a bola absolútne negenialna podľa nej 😁
@michaela329 🤣 no presne takéto tie maminy, vždy to bolo podľa mňa - a moja už chodí a moja už má dva zuby a moja už šplhá po plafóne a blabla 🙄. Podľa mňa to vždy bolo aj bude, proste vždy sa nájdu také ženy, ktorých deti sú proste niečo viac....

Necítim, už dávno som si “dovolila” nesledovať ľudí, ktorí mi nič neprinášajú a čím som staršia, tým ma sociálne siete a “influenceri” menej a menej zaujímajú. Špeciálne keď vidím, že videá o materstve teraz robí každá druhá, lebo chce spolupráce na kočík/detske knižky/hračky 🤣 mne to príde vtipné