icon

Materstvo - predstavy verzus realita. Čo vás prekvapilo?

2. jún 2025

Predtým než som sa stala mamou, som mala o materstve všelijaké predstavy. Niektoré sa splnili, iné boli úplne mimo reality. Predstavovala som si, že budem unavená. To sa splnilo. 😄
Predstavovala som si, že budem svoje dieťa milovať najviac na svete. Aj to sa splnilo – a ešte viac, než som čakala. Ale myslela som si aj to, že budem mať všetko pod kontrolou, že keď budem čítať a pripravovať sa, zvládnem to „rozumne“. No realita bola často úplne iná.
Prekvapilo ma, ako veľmi som sa menila ja sama. A že niekedy aj obyčajný deň môže byť aj najväčšou radosťou.

Strana
z2
hederamonstera
2. jún 2025

Mna prekvapilo v realite, ze ako velmi som prisla o slobodu. Toto som fakt necakala az v takom rozsahu

s_o_n_i_k_e
2. jún 2025

Šok, že som prišla o slobodu, že sa pýtať musím na WC a do sprchy. Von už ani nehovorím. Že mi stači na existenciu 2h spánku, že niekedy stále neverím, že som mama, ked na mna muž kričí, že Vám nikto nepovie čo bude po pôrode, po sekcií ta bolesť, to opuchnutie, kojenie bolest, to som ale ja s nízkym prahom bolesti.

doriiis
2. jún 2025

Teraz s odstupom času som prekvapená sama so seba,že som to ako 20 ročná zvládla jak nič,bez pomoci a čítania nejakej odbornej literatúry.A na veľké prekvapenie ma materstvo napĺňa viac,odkedy sú deti väčšie
Stratou slobody som netrpela.To sú také rozprávky tých,čo si to nevedeli zariadiť.

bluubluu
2. jún 2025

Nechcela som mat dieta manzel ma presvedčil. Neberte to tak ze to ľutujem milujem ho najviac na svete je to moja 15 mesačná laska. Ale s nim prišlo veľa obmedzení. Mam 36 rokov a človek si zvykne na určitý systém a zrazu toto 😆 už je to iné už je to parta ale občas aj ja potrebujem čas pre seba.
A najlepšie keď vám manžel povie ja ta tak obdivujem ako to dávaš a to bol s nim len 2 hodiny 😁

hederamonstera
2. jún 2025
@doriiis

Teraz s odstupom času som prekvapená sama so seba,že som to ako 20 ročná zvládla jak nič,bez pomoci a čítania nejakej odbornej literatúry.A na veľké prekvapenie ma materstvo napĺňa viac,odkedy sú deti väčšie
Stratou slobody som netrpela.To sú také rozprávky tých,čo si to nevedeli zariadiť.

@doriiis a ako si to mam moja zariadit, aby som bola slobodna, porad🙂

michaelam2
2. jún 2025

Asi uplne najviac ma prekvapila unava. Ano vedela som ze budem unavena. Ale necakala som, ze to bude az taky extrem, a ze sa dieta mesiace bude v noci budit kazdu hodinu.

doriiis
2. jún 2025
@hederamonstera

@doriiis a ako si to mam moja zariadit, aby som bola slobodna, porad🙂

@hederamonstera ...tvoje komenty vnímam dávnejšie.Poviem to na rovinu a neuraz sa,ale tvojim najväčším problémom je to,že máš nevychovane deti,ktoré sú jak utrhnuté z reťaze,malé vekové rozdiely a tvoj muž sa tiež nepretrhne,aby ti pomohol.
U nás,keď sa išlo do sprchy,na záchod,ľahnúť si a pod.tak to musel každý rešpektovať a počas toho nič nechcel od mamy/ otca alebo si poradil sám.
To,že nenastavujete hranice aj svojim deťom,že čo ešte áno a čo nie sa vám vráti.
Keď boli deti malé,chodila som normálne do práce,do divadla,na koncerty a všade,kam sa mi zachcelo.Hoc aj sama.Moj muž je taký istý rodič ako ja a nemá problém so svojimi deťmi stráviť hoc aj pár dní úplne sám.Ani keď boli bábätká to nebol žiaden problém

hederamonstera
2. jún 2025
@doriiis

@hederamonstera ...tvoje komenty vnímam dávnejšie.Poviem to na rovinu a neuraz sa,ale tvojim najväčším problémom je to,že máš nevychovane deti,ktoré sú jak utrhnuté z reťaze,malé vekové rozdiely a tvoj muž sa tiež nepretrhne,aby ti pomohol.
U nás,keď sa išlo do sprchy,na záchod,ľahnúť si a pod.tak to musel každý rešpektovať a počas toho nič nechcel od mamy/ otca alebo si poradil sám.
To,že nenastavujete hranice aj svojim deťom,že čo ešte áno a čo nie sa vám vráti.
Keď boli deti malé,chodila som normálne do práce,do divadla,na koncerty a všade,kam sa mi zachcelo.Hoc aj sama.Moj muž je taký istý rodič ako ja a nemá problém so svojimi deťmi stráviť hoc aj pár dní úplne sám.Ani keď boli bábätká to nebol žiaden problém

@doriiis neurazila som sa, pytam sa na radu ;) nevychovane deti? 2r a 3r? Tych tu ani nespominam, tak neviem co take mas na mysli. Ano s manzelom je to v tomto na prd ale mne proste neda aby som kazdy tyzden, niekolkokrat niekam odisla, ked aj manzel ma toho vela. Proste o tejto strate slobody hovorim. To sa neda zmenit, jedine ze si platim vypomoc ale to tiez nie je mozne

doriiis
2. jún 2025
@hederamonstera

@doriiis neurazila som sa, pytam sa na radu ;) nevychovane deti? 2r a 3r? Tych tu ani nespominam, tak neviem co take mas na mysli. Ano s manzelom je to v tomto na prd ale mne proste neda aby som kazdy tyzden, niekolkokrat niekam odisla, ked aj manzel ma toho vela. Proste o tejto strate slobody hovorim. To sa neda zmenit, jedine ze si platim vypomoc ale to tiez nie je mozne

@hederamonstera ...áno pamätám sa,ako si písala,že sa nonstop bijú a sú jak opice.Proste jak utrhnuté z reťaze.Vychovanost sa nezačína vekom.To sa buduje od narodenia.
Manžel má toho veľa,a ty nie?
Tak keď nechceš,tak nechceš.Tak trp ďalej.Co ti mám na to povedať.Ked je ti blbé sa postaviť za seba a za svoje duševné zdravie a pohodu tak ostan tam,kde si.
Ja som takto nikdy nechcela dopadnúť.Unavena,zničená,nasratá na celý svet.

basulaak
2. jún 2025

Mna asi aj tak najviac prekvapil ten strach o dieta. A ze ten jediny nikdy z mojho zivota neodide. Ked raz bude dospely a bude soferovat, ked bude chodit na koncerty a festivaly ci mu niekto neublizi a pod. Len ta predstava je pre mna neunosna. Toto ma velmi prekvapilo.

jaskolka
2. jún 2025

Že nič už nikdy nebude také ako predtým. Áno,deti budú len väčšie,aj osobná sloboda sa do istej miery vráti,alé jednoducho ten život,čo som žila predtým,v zmysle "iba sama pre seba"už je navždy a nenávratne preč. Skrátka som už mama,nie len slobodná žena, ktorá nemá na starosť a zodpovednost len seba. Lebo aj keď už budú deti dospele, stále bude sa človek zaujímať ako sa majú,čo robia a podobne.

hederamonstera
2. jún 2025
@doriiis

@hederamonstera ...áno pamätám sa,ako si písala,že sa nonstop bijú a sú jak opice.Proste jak utrhnuté z reťaze.Vychovanost sa nezačína vekom.To sa buduje od narodenia.
Tak keď nechceš,tak nechceš.Tak trp ďalej.Co ti mám na to povedať.Ked je ti blbé sa postaviť za seba a za svoje duševné zdravie a pohodu tak ostan tam,kde si.

@doriiis ano, su to male deti, chlapci, toto vobec neriesim, o moju vychovu sa bat nemusis ;) aj ta stoji nejaku energiu ;)
Ja chcem ist prec, ale tie 2-3hodiny mi nepomozu, stale sa citim ako otrok domaci 🙂 neznies moc ze nie si nasrata na cely svet😀

minilla
2. jún 2025

Mna velmi prekvapilo, ake je to cele velmi stresujuce. Najma ked su deti malicke. Je to forma stresu, ktoru som predtym nikdy nezazila.

doriiis
2. jún 2025
@hederamonstera

@doriiis ano, su to male deti, chlapci, toto vobec neriesim, o moju vychovu sa bat nemusis ;) aj ta stoji nejaku energiu ;)
Ja chcem ist prec, ale tie 2-3hodiny mi nepomozu, stale sa citim ako otrok domaci 🙂 neznies moc ze nie si nasrata na cely svet😀

@hederamonstera ...ja nemám byť prečo nasratá.Ja som k tebe len úprimná.Zbytocne nariekas,ak s tou svojou nespokojnosťou nemienis nič robiť.Akurat len vyvolas u ľudí ľútosť nad tebou a poznámky typu,máš,čo si chcela.
2- 3 hodiny pomôžu.A pomôže aj pravidelnosť tych 2- 3 hodín.Deti aj pán manžel sa naučia,že bez teba sa dá fungovať a ty sa konečne zamieras na seba.Ale keď ty dopredu všetko odmietnes,lebo....
Zato ako sa cítiš,si môžeš sama.Aj to väzenie si si urobila sama sebe.Takze nariekaj kľudne ďalej.Kym si nepomôžes ty,tak nikto

hederamonstera
2. jún 2025
@doriiis

@hederamonstera ...ja nemám byť prečo nasratá.Ja som k tebe len úprimná.Zbytocne nariekas,ak s tou svojou nespokojnosťou nemienis nič robiť.Akurat len vyvolas u ľudí ľútosť nad tebou a poznámky typu,máš,čo si chcela.
2- 3 hodiny pomôžu.A pomôže aj pravidelnosť tych 2- 3 hodín.Deti aj pán manžel sa naučia,že bez teba sa dá fungovať a ty sa konečne zamieras na seba.Ale keď ty dopredu všetko odmietnes,lebo....
Zato ako sa cítiš,si môžeš sama.Aj to väzenie si si urobila sama sebe.Takze nariekaj kľudne ďalej.Kym si nepomôžes ty,tak nikto

@doriiis dobre moja😀 pisem ti, ze mne tie 2-3hodiny nepomahaju, raz do tyzdna mi nieco take vyjde, ale stale su tie povinnosti v hlave. Tych sa nezbavim, som rada, ze ty to vies vypustit. Ja nie, a preto tu tak odpovedam na autorkinu otazku. Nepotrebujem lutost, len som chcela napisat svoju skusenost ako cloveka, ktory extremne miluje slobodu.

snowflakenel
2. jún 2025

Ze sa aj na rodicaku dostanem do fitka 2x do tyzdna. 🙂 toto som naozaj necakala 🙂 🙂 🙂 podla toho ako vsetci strasia, ze ved pockaj, budes len doma.zavreta medzi flastickami, plienkami a prackou 🙂

ivik4
2. jún 2025

Mna realita prefackala ked som zistila ze naozaj kazdy bozi vylet, odchod z domu a vsetko v mojom zivote fakt musim planovat dostatocne dopredu. Naozaj je to ,,strata slobody" myslena tak, ze sa nemozes dajme tomu len tak vecer zobrat do mesta lebo chces a zmyslis si, kedze doma mas dieta ktore nemoze byt same. A to pisem ako clovek kt. Je stale niekde a o slobodu neprisiel. Prisla som len o tu moznost spontanne sa rozhodovat. Ano, clovek si pred dietatom povie ze to bude tazke, ale az ked dieta mas zistis ze je to fakt narocne,neporovnatelne s tym co si si predtym len myslel.. a vlastne vsetko musis dietatu prisposobovat ci chces alebo nie. Zbytocne si budeme klamat ze to tak nieje

snowflakenel
2. jún 2025
@ivik4

Mna realita prefackala ked som zistila ze naozaj kazdy bozi vylet, odchod z domu a vsetko v mojom zivote fakt musim planovat dostatocne dopredu. Naozaj je to ,,strata slobody" myslena tak, ze sa nemozes dajme tomu len tak vecer zobrat do mesta lebo chces a zmyslis si, kedze doma mas dieta ktore nemoze byt same. A to pisem ako clovek kt. Je stale niekde a o slobodu neprisiel. Prisla som len o tu moznost spontanne sa rozhodovat. Ano, clovek si pred dietatom povie ze to bude tazke, ale az ked dieta mas zistis ze je to fakt narocne,neporovnatelne s tym co si si predtym len myslel.. a vlastne vsetko musis dietatu prisposobovat ci chces alebo nie. Zbytocne si budeme klamat ze to tak nieje

@ivik4 ano,,ta strata slobody ...a si predatav, ze mas uz velke samostatne dieta, si zvyknuta mat pohodicku, nemisis az tak planovat, nebalis plienky, prikrmy, veci na prezlecenie.....a zrazu bum, ostanes tehotna,,mas.mrnusa, cize este vacsi sok.....🙂 🙂 🙂

ivik4
2. jún 2025
@snowflakenel

@ivik4 ano,,ta strata slobody ...a si predatav, ze mas uz velke samostatne dieta, si zvyknuta mat pohodicku, nemisis az tak planovat, nebalis plienky, prikrmy, veci na prezlecenie.....a zrazu bum, ostanes tehotna,,mas.mrnusa, cize este vacsi sok.....🙂 🙂 🙂

@snowflakenel ano, preto niesom ochotna mat dalsie dieta lebo na to ,,nemam" gule vzdat sa tej slobody na dalsich xy rokov. Priznam si to.Stale pisem ze obdivujem vsetky zeny s viacerymi detmi

snowflakenel
2. jún 2025
@ivik4

@snowflakenel ano, preto niesom ochotna mat dalsie dieta lebo na to ,,nemam" gule vzdat sa tej slobody na dalsich xy rokov. Priznam si to.Stale pisem ze obdivujem vsetky zeny s viacerymi detmi

@ivik4 veru ano,,mu sme ani dalsie nechceli uz,,po prvotnych problemoch pri prvom dietati- cez ivf, 4 roky behania po lekaroch. No a v 40 sa zadarilo prirodzene
Cize.sok ako blazon........
Boli sme.zvyknuto na caste, dovolenky, zbalili sme.sa.zo dna.na.den...teraz,je to iz,ooooooovela.tazsie

hederamonstera
2. jún 2025
@ivik4

@ivik4 presne takto som to myslela.

beronsche
2. jún 2025

Jediná vec, ktorá má prekvapila bola, že dojčenie nejde automaticky a to ani pri druhom, po vybojovanom zvládnuti dojčenia prvého...

luccija
2. jún 2025
@doriiis

@doriiis ty máš deti s väčším rozdielom nie?Ako mozes porovnávať dve malé deti po sebe a ešte jej povedať, že sú nevychovane😂veď to jeden ťahá druhého k zlobe a vymyslaniu, súpereniu.
K otázke prekvapilo ma plánovanie všetkého varenie, výlety, vždy mať všetko pripravené chýbala mi spontánnosť a len tak byť ...

angeli121212
2. jún 2025
@doriiis

@doriiis prosím ťa nechaj si tieto kecy o zariadení pre seba... Keď ti raz dieťa reve tak si to nemáš ako zariadiť aby nerevalo... Tieto drísty...

snowflakenel
2. jún 2025

Ono sa.da.vsetkp zvladnut, ak ma.zena pomoc v rodine. Ked chcem teraz noekam ist so starsou, manzel postrazi mladsiu. Ked chceme ist na hory, kde rocna nemoze, tak babka postrazi. Kamoska ma 3 po sebe,,na pomoc nikoho z rodiny a akp ona vravi, je to na nervy....pomaly si zaciname robit nejaky iny rezim a inak planovat. Ideme na dovci karavanom, bude to skuska, uvidime....mozno na budici rok nepojdeme 🙂 🙂

luccija
2. jún 2025
@basulaak

Mna asi aj tak najviac prekvapil ten strach o dieta. A ze ten jediny nikdy z mojho zivota neodide. Ked raz bude dospely a bude soferovat, ked bude chodit na koncerty a festivaly ci mu niekto neublizi a pod. Len ta predstava je pre mna neunosna. Toto ma velmi prekvapilo.

@snowflakenel gro všetkého je, aby mal muž dobru pracovnu dobu, aby žena vedela, že si môže niečo naplánovať, alebo babku, sestru niekoho kto pomôže, keď treba ...
@basulaak ano, na to som zabudla strach o dieťa.A čím je staršia, tým je väčši🤪to je raz a navždy.

snowflakenel
2. jún 2025
@luccija

@snowflakenel gro všetkého je, aby mal muž dobru pracovnu dobu, aby žena vedela, že si môže niečo naplánovať, alebo babku, sestru niekoho kto pomôže, keď treba ...
@basulaak ano, na to som zabudla strach o dieťa.A čím je staršia, tým je väčši🤪to je raz a navždy.

@luccija suhlasim. Male deti , male starosti. Tak sa hovori a aj je to pravda

reela
2. jún 2025
@doriiis

@doriiis mala si stastie, ze sa ti nenarodili narocnejsie deti a teraz davas svoje rozumy, lebo si to mala lahke, tak urcite si ty lepsia ako ostatne matky

kremlicka250
2. jún 2025

Mna prekvapilo to, ze som neprisla o svoj zivot, ako mi bolo predhadzovane... ze dietatom sa moj cely zivot konci...Urcite som prisla o cast slobody, ale myslela som,ze to bude horsie...ale asi velku zasluhu ma manzel, ktory funguje na 100 percent.
A samozrejme strach o dieta. A netusila som, co dokaze nevyspatost s clovekom urobit...

cafelatte
2. jún 2025

Prekvapil ma strach, ktorý som dovtedy nepoznala a únava z nočného vstavania. Pred 20 rokmi bez internetu bolo všetko oveľa jednoduchšie bez internetu v sladkej nevedomosti. Ale môžem povedat že so starostlivosťou ako baba 20+ som vôbec s ničím nemala problém..skôr vnímam, že je to oveľa lepšie mať 40 a dospelé deti ( čiže návrat slobody, sebapresadenie) ako mat 40 a malé deti.. A v tomto je podľa mňa ten čert zakopaný.. keď niekto žije bez záväzkov a zodpovednosti, má neobmedzenú slobodu do 35-40 a potom mu ju to dieťa zoberie, tak áno môže to byť na prášky( vidim u svagrinej)...Ja som mala prirodzenú túžbu mat deti v 20, bez bývania, bez kariéry, bez hypotéky, bez precestovania sveta...

Strana
z2