icon

Moja 13-mesačná dcérka mi nič nedovolí. Som zúfalá

stanka611
28. feb 2023

Ahojte mamicky neviem ci píšem do spravnej skupiny, ale niektorá viete ako poradit budem velmi vďačná. Uz to trvá asi 3 mesiace, ale moja dcerka 13 mesiacov chce byt nonstop len somnou. Predtym sa snazila aj sama chodiť, ale teraz si stape pyta prst odomna to by mi ani tak nevadilo, ale stape sa pyta len na ruky. Led ju vezmem vzápätí sa pyta dolu a zase na ruky a toto nonstop a ostala strašne jedovatá a nechce sa nic učiť keď jej poviem urob tapi tapi hned dostane nervy alebo rôzne veci oed od nej chcem. Predtym to nemala problém robiť. Neviem, kde robim chybu, ale naozaj som z toho naozaj vyčerpaná. Ona je moje 3tie dieťa a predtym som taky problém nemala, zeby boli az takto namna naviazany zeby ku nikomu nechceli ísť každého odmieta chce byt len a len somnou. Date mi radu prosim

veveli
28. feb 2023

@stanka611 vydrzat 😢 moja dcéra bola takáto, nic som od nej nevedela urobiť v tomto veku... obdobie samouvedomovania sa...

veveli
28. feb 2023

@stanka611 plus separacna úzkosť...ani do kuchyne som nevedela prejsť...🙈

stanka611
autor
28. feb 2023

@veveli presne uz ked ju aj muz zoberie tak sa stym ako tak zmieri, ale ako nahle prejdem okolo alebo ma vidí uz je boj a pyta sa zamnou. Ale preco sa nechce nic učiť a akonahle ja chcem tak hned dostane nervy. Uz mam obavy ci je v poriadku

simona1306
28. feb 2023

urcite je v poriadku, ja mam tiez 13 mesacnu dcerku a je taka ista momentalne .... nechce nic robit len chodit za ruku, byt na rukach .... pred tym sa sama hrala , ucila sa veci teraz ani len knizku nechce citat, co este pred mesiacom milovala, teraz chyti zahodi, rozreve sa a chce ist na ruky. No asi bude treba len vydrzat kym to prejde 🙂

andreatytler
28. feb 2023

@stanka611
To ze sa nechce ucit je znak toho ze si zacina uvedomovat svoju volu a zacina ju uplatnovat. To je praveze zdravy vyvojovy skok. Tes sa z toho. Odteraz ju treba ucit to o co prejavy ona zaujem. Vtedy ti to pojde ako po masle. Ak chces aby tlieskala, nadsene zatlieskaj ked sa jej nieco podari. Mozno sa k tvojmu tlieskaniu prida.
Prst na chodzu by som davala co najmenej.
Ak sa pyta na ruky a potom hned dole, asi sa nepytala na ruky. Skus sa k nej len zohnut a objat ju kym je na zemi.
Krasne rady k separacnej uzkosti mala @jamimo v inej diskusii.
Tu ju citujem:
dieťa treba uistiť, že mama sa vráti. Ja keď som opatrovala deti a boli vo vývinovom období separačnej úzkosti, snažila som ich zaujať nejakým dejom, vymysleným príbehom, vymyslenou scénkou, zapájať do aktivity, rozprávať s nimi o všetkých krokoch.... Napr. dieťa ostalo sedieť na podložke, oznámila som mu, pozri idem variť kašu, mňám to bude dobrota, miešala som v hrnci a už aj dieťa rukou mávalo, hovorila som
varila myšička kašičku. Ak potrebuješ odísť, rozprávať na dieťa v rovine jeho očí, napr. kľaknúť si k nemu a povedať milým hlasom: Mama pila veľa, vody, mala aj kávičku, teraz sa jej dá cikať, ide sa vycikať, júúúj lebo by sa pocikala, bolo by tu mokro. (otočiť to na humor) Ty máš ešte plienku, ja nie, ja musím ísť do záchoda, pozri ako utekám, dupocem... ale ja sa vrátim. Zatiaľ ma tu počkaj a postráž plyšového macka (hocijakú inú hračku) aby sa on nepocikal. Môže byť v blízkom dohľade, daj mu dôležitú úlohu napr. aby s mackom dávali pozor ako sa vrátiš. Dieťa nemá pojem o čase, či si na wc minútu alebo 3 hodiny, má strach že mama odíde, potrebuje mať istotu, že sa vrátiš. Ty si jeho jediný prístav, jediný maják v jeho (tomto) svete. Keď sa vrátiš z wc, zahraj to tak napr. Jéééj ja som veľa vycikala, umyla som si ruky, ovoňaj ako mi pekne ruky voňajú od mydla... Viem, moja odpoveď znie infantilne, v mojom prípade toto na deti fakt zaberalo. Vymyslela som si "bájku" zmenila intonáciu hlasu, to ich vytrhlo z plaču, zaujal ich dej a bolo po plači. Ani nedýchali aké príbehy som si vymýšľaľa...

tanyag
28. feb 2023

Nechcem strašiť, ale moja 4 ročná ide so mnou ešte aj na záchod, aj do kúpelne a pekne ma tam stráži, aby ma niekto neukradol 😁 chválabohu, že na ruky nebola naučená, a to nikdy odomňa nevyžadovala, ale je to môj chvostík...vždy mi je za zadkom...je to náročné, ale nebudem ju od seba odstrkovať, hádam do dospelosti ju to prejde 😁

otazka1
28. feb 2023

Tiež mám takú teraz a mne je koľkokrát aj ľúto..starsia je už taká samostatná a tento chvostík za mnou vsade..a tak to rýchlo všetko ubehne,že dva krát zmurknem a sú veľké.už aj teraz sa samé prehrajú v izbe a vždy sa za nimi doplazim,že čo robia a sledujem ich.tie deti rastu doslova pred ocami,dokelu

zorkahorka
28. feb 2023

Asi jej idu zuby, je ubolena, umrncana a pri tebe sa citi najlepsie

majlo1234
28. feb 2023

Ja ta zas povzbudim, moj bol taky isty, teraz ma rok a pol a momentalne ma obdobie, ked si vklude sama navarim/vypijem kavu/vykakam sa a on sa medzitym hra. Prejde to, neboj sa, chce byt proste teraz pri tebe, tak jej to dopraj

leniel
28. feb 2023

@tanyag ja mam 4 rocnu aj rocneho a veru toaletu absolvuju vzdy so mnou 😂 psychiatriaaaa

tanyag
28. feb 2023

@leniel
Veď keď im tam je dobre 🤭🤭🤭 ja som sa mojej 4 ročnej aj pýtala, či dokáže dýchať v tom záchode pri mne...tak sa z hlboka nadýcha a vydýchla a povedala, že áno 😂😂😂

gabika0825
1. mar 2023

@stanka611 hlavne by som ju nebrala stále na ruky, lebo si zvykne, potom sa bude chcieť iba nosiť. Kamoska to podcenila a teraz trpí lebo keď ide či už do obchodu alebo niečo s malým vybavit a ona ho nezoberie na ruky tak začína take peklo, že už si nevie dať rady, našťastie už po pól alebo viac roku odkedy ho berie na ruky len v krajných prípadoch tak si trochu odvykol, ale bolo to peklo, ešte s tým stále bojuje. Ja som jej s malým veľa pomáhala čiže som to videla na vlastne oči čo robilo to dieťa keď ho nezobrala na ruky.