icon

Neviem sa zmieriť s tým, že deti ničia domácnosť

verbe
19. jan 2017

Ahojte, čím ďalej, tým je to horšie. Viem, že deti robia neporiadok, zvyknú veci ničiť (nemyslím zámerne, ale hoci aj nechtiac, už len tým, že sú malé, neohrabané, stane sa), maľujú steny, ale ja som čím ďalej tým hálivejšia na to, že naše steny sú ofrkané jedlom, tu a tam pošpinené od mastných fľakov, nábytok na niektorých miestach oškretý, zlomené hračky, toto vytrhnuté, tamto odlomené. Ok, nie všetko môžem zvaľovať na deti, naozaj mnohé z toho, čo urobili, sa stalo nechtiac (možno aj všetko), a napokon, aj mne sa stalo, že mi pri varení prskla šťava na stenu, nedá sa im to teda zazlievať..Ničí ma to však, chcem mať peknú domácnosť, upravenú, dávam si na tom záležať, zveľaďujem domácnosť a ako na just, práve vtedy, čím viac mi na tom záleží a dávam pozor, tak je to horšie (alebo ja všímavejšia? Kedysi som si to tak neuvedomovala, ) Niektoré veci sa dajú opraviť (steny vymaľovať), ale s inými je to ťažšie (nebudem predsa meniť nábytok kvôli tomu, že je pošriabaný na niektorých miestach). Ako to zvládate? Alebo máte doma tip-top? Zachovalú domácnosť bez poškodení? Štve ma, že to nedokážem ustriehnúť. Neviem, či to len naša rodina je taká ničiteľská (steny ani gauč zatiaľ pomaľované nemáme, čo je tiež, povedala by som, detská klasika) alebo je to len môj uhol pohľadu, že som veľká detailistka, a trápi ma každý fľak a oškrenie? Prosím vás, aký máte názor, povzbudenie? Ako sa s tým zmieriť?

Strana
z9
marcelatje
19. jan 2017

Moj nazor je taky ze by si mala prestat lipnut na materialnych veciach. Neznamena to dovolit detom urobit z domacnosti kolnicku, ale netreba prezivat kazdy skrabanec na nabytku.... ja vidim svetlo na konci tunela, ked budu deti rozumnejsie nabytok vymenime

candii
19. jan 2017

Ako sa s tym zmierit? No uz len s tym ze si si zalozila rodinu .. proste s tym musis pocitat. Ja si vzdy poviem ked sa nieco pokazi alebo zaspini ze su to iba VECI .. omnoho dolezitejsie pre mna je stastie, zdravie. Vsetko sa da napravit.. opravit.. vymenit. Vsetkoje nahraditelne ale deti nie 😉

nikinka1111
19. jan 2017

trochu ťa chápem. máme to doma. moja matka je taká. myslí si že všetko bude naveky ako nové. potom len kričí na deti keď syn jej prebehne po podlahe autíčkom alebo dcéra ktorá len začala chodiť buchne do dverí kočíkom.... no sú to len veci. jasné všetky ich chceme mať pekné, ale zdravé a šťastné deti sú viac... sú to len veci... nebudú tu naveky

viera77
19. jan 2017

pockat kym deti ako-tak vyrastu a budu uvedomelejsie a potom si dat do poriadku cely byt...aj ja, do narodenia deti, na vsetko neskutocny pedant a puntickar, som to uz pochopila...malby odfotene a zalozene v albumoch, o par rokoch sa nich budeme smiat 😀 ber to s nadhladom a nechaj byt deti detmi, ved my sme boli tiez deti, nie? pokial umyselne nenicia vsetko, tak sa to da predychat.....napr. sestre nedavno pomalovala nadhernu sedacku jej mala dcerka cervenym ruzom, ktory pri chvilke nepozornosti nasla v jej kabelke....nuz, co dodat? 😀

selena2
19. jan 2017

Moja dcerka je dosť veľké tornádo😀ale steny mi nekreslí ani nábytok neničí.Premalovať sa dá vždy aj je to treba.Ja si vždy poviem čo by dali zato mamičky chorích deti napr. takich čo nemóžu chodiť za to aby ich deti mohli takto "objavovať" svet a je to asi pravda.Bude obdobie ked ti to bude možno aj chýbať.

marcelatje
19. jan 2017

@nikinka1111 ja zasa chapem tvoju mamu. Cele roky buduje snazi sa a ty to beries na lahku vahu. Ine je ked moje deti nicia moje, na navsteve iste veci nedovolim najma ak vidim ze dotycnemu na tom zalezi, respektujem to. Mne by sa tiez nepacilo keby "cudzi" nicil moje a bagatelizoval moje obavy. S tym ze moje deti nicia moju domacnost sa zmierit musim, inak to nejde.

beruska9561
19. jan 2017

Sluzi tebe nabytok v domacnosti,alebo ty jemu? Mojho muza toto tiez vie vytocit,resp vedelo,to skor ja som sa vzdy cudovala,co riesi,ved su to deti,zaspinia,vyleju,pokreslia...to su vsetko pominitelne veci,nabytok vymenis,steny premalujes,tak daj pozor,aby si nesklzla svojou prehnanou starostlivostou o domacnost do stavu,ze budes na deti kricat,budes deprimovana, ze si budes viac vazit hmotne veci ako stastie a pohodu vlastnych deti,lebo nabytok vymenis ale nevymazes to,co zanechas v spomienkach svojich deti,kam az matka ,ktora tuzila mat tip top domacnost zasla,ze deti mohli mat strach papat,aby nezaspinili obrus a pod. V kazdom pripade je vhodne samozrejme naucit deti vazit si svoje veci,ucit ich k cistote,upratat po sebe,ale s nadhladom,sama nie si dokonala,vymaz z mysle to chybne naprogramovanie v ktorom zijes a uzivaj si prijemnych chvil zivota,ak vies co su tvoje priority a nie su to cistota domacnosti,tak to prekonas

meluela
19. jan 2017

@verbe mna uz z pohody vyvedie iba okakana postel a ovracana sedacka (lebo to treba hned riesit) .. vsetko ostatne je tazka pohoda 😀
a vzhladom na situaciu vo svete, ak tu budem sediet na rovnakej sedacke v tom istom byte o 20 rokov tak to budem povazovat vcelku za uspech
ale ten marhulovy nanuk zo steny by som uz asi mala zoskrabnut zo steny, hovorim si kazdy den uz od jula 🙂))

viera77
19. jan 2017

@beruska9561 super pochopene a vysvetlene 🙂

katulienkax
19. jan 2017

Fuha no moja staršia je dobrá čertica ale steny a nábytok zničený nemam. Jedine ze je poškriabany skleny stôl v obývačke lebo sa na ňom hrajú a špinavá sedačka od gauca ale akonáhle bude mladšia vediet cikat bez plienky tak plánujem dat vytepovat.

jankalukasova
19. jan 2017

tak dosť zaleží na tom ako sú deti staré... ak sú to maličké deti, ktoré skutočne nerozmýšľajú nad tým čo robia, tak treba dať farbičky z ich dosahu... ak sú to už väčšie deti, tak treba zasiahnuť.. máme v rodine deti, ktoré už sú v škole a spolu tvoria devastačné komando, že ich rodičia povedia, že sa nedajú ustriehnuť a tým pádom im to vlastne tolerujú je ich problém. Prípadne musíš deti zamestnať a zaujať tak, aby veci poškodzovať nevedeli, prípadne nemali kedy.. na druhú stranu ako píšu @marcelatje a @candii sú to všetko len hmotné veci... a tiež dávaj pozor na jednu vec... moja mama túžila mať domácnosť ako zo škatuľky a ja som dosť dlhú časť života verila, že poriadok je tá najdôležitejšia vec na svete...
Dnes si to nemyslím a rozhodne nechcem aby si to mysleli moje deti. Domácnosť je miesto kde žijeme.. pohybujeme sa, stravujeme sa, kúpeme, zabávame, miesto kde nám padajú vlasy a občas sa vyleje džús... nie je to vzorový byt z Ikea, kde je všetko dokonalé...

katkalubkova
19. jan 2017

My sme na tom podobne. Ja som tiez velmi poriadkumilovny clovek, ale pri mojich dvoch detoch, som to uz vzdala. Lebo by mi bud preplo, alebo by som ich musela " prizabit ". Jednoducho to treba nechat tak. Su to, len veci. Tak jasne, ze sa mi nemoze nik vesat po dverach skrine a pod., lebo aj taku domacnost poznam..., ale oprskana stena od jedla, polamane hracky, roztrhane knihy..., zial to k tomu asi patri. Ja mam dvoch synov, starsi, ten si vsetko opatroval, hracky, knihy ako nove. Mladsi? Hotova pohroma, vsetko pokazi, polame, roztrha, aspon mam vybavene a mozme potom hracky vyhodit. Starsi to setril pre mladsieho a ten to vyriesi! Moj manzel sa vecne hneva, ze zbytocne vyhadzujeme peniaze za veci, ktore sa zbytocne znicia, a co s tym?
Vyborna tema, toto!
Ja som inak perfekcionista a tiez mame doma furt bordel, lebo to inak nejde.
Mame deti, musime to prijat. Ked sme chceli mat poriadok, cisto a vsetko tip - top. mali sme ostat bezdetne, aby sme to mali ako zo skatulky. Ako si nechame, tak si najdeme.
Ale zase by nam bolo smutno. O par rokov budeme mat poriadok, budeme sami a budeme rozmyslat, ake sme boli sproste, ze sme si neuzili deti kym boli male, uprimne, pritulne, hrave a hlavne boli doma vo svojich postielkach a izbickach. Ale budeme mat upratane 😖. Nemozeme mat vsetko. Ale tiez to stale doma riesime. Momentalne moj 3 a pol rocny syn vytiahol vysavac a vysava pri mne stolicku, cely je spinavy od cokolady, lebo sa este napchava parenymi buchtami, inak je na spapanie 😍

madamcoco
19. jan 2017

@verbe Doma mi syn pokreslil steny, najma v obyvacke kde sa hra.
Vsetkym to hned udrie do oci.
Ale nech..
Teraz cakam druhe,ani sa neunuvam to malovat.
Ved bude dalsi umelec, ktory sa vyblazni na stene. :D
Netvrdim, ze mi to nevadi,ale zasa je to pochopitelne.
No v cudzej domacnosti by som mu to nedovolila. Cudzie nesmie nicit iba preto, ze je to decko..

berginkan
19. jan 2017

moja kamoska ma traumu z detstva doteraz. jej mama bola strasna, furt vsetko upratovala, karhala ju a hresila furt ked nieco urobila. ona sama je kvoli tomu, just bordelarka. nie spinava, ale neriesi ked je nieco rozhadzane, zlomene atd. a ma troch chlapcov 😀 ty mas dieta jedno...
byt je na byvanie, nie na riadenie.

jaroe
19. jan 2017

mne to tiez vadi, az ked prisli deti som zistila, aka som vlastne poriadkumilovna😀 Neprezivam sice prilis skrabance, frkance ale uz sa tesim, ked vyrastu a bude to doma pekne.

kuriatkomm
19. jan 2017

Hm, pri tomto čítaní slm si spomenula ako mi dcérka po prvý x niečo "vážnejšie" zničila, bolo to asi pred rokom, vzala mi otvorený lak na nechty a bežalaaaaa s ním, lak sa lial,fŕkal,zničené nové závesy,nové posteľné prádlo,stena.. vtedy som sa rozplakala, veď predsa "moje krásne nové závesy,moje toto,moje,moje.." no až neskôr mi napadlo,že hlavne MOJE zdravé dieťa,čo môže behať,robiť neplechu. Odvtedy už nám zničila polku bytu 😀 ale proste.. nezaoberám sa už tak tým,aj teraz sedím na sedačkej počmáranej perom. Pozerám na stenu s fľakmi od čokolády, píšem mobilom s rozbitým displejom (hodila mi ho o zem).. dnes rozbila krásnu pamätnú magnetku,čo bola na chladničke, zadupala plastelínu do koberca..
No je to dieťa, moje šťastné dieťa. Tento rok budeme stavať dom, dcérka bude mať asi 3,5r ,keď začneme bývať v novom, to bude pohroma 🙂 no učí sa,čo sa smie, čo nie.. je to normálne dieťa,rovnako ako tie tvoje 🙂

jankalukasova
19. jan 2017

@berginkan nie som to ja??? 😂😂😂

mia265
19. jan 2017

Rohy komody oblepené lepiacou páskou, gauč prikrytý dlhými dekami, steny vymaľované na bielo (kedykolkvek pretrem štetcom), koberce,čo sa dajú oprať, prípadne odviesť ľahko do čistiarne....tak dá sa aspoň trochu chrániť 😀 a čoho sa nemá dotýkať neustále hustiť od mala, potom to akceptuje ( biela komoda na bielizeň) 😀

marcelatje
19. jan 2017

@verbe poviem ti to.z opacnej strany. Moja mama bola taka ze stale musel byt poriadok, porobene na dvore v zahrade......u nas bola praca cinnost numero uno. Az nedavno som si uvedomila ze sa nedokazem zahrat s detmi. Najradsej som doma. Na dovolenke sa citim nesvoja. Nedokazem sa nechat uniest hrou, len tak oddychovat lebo stale myslim na to.ze nieco treba urobit, stihnut, vybavit.... raz uz davno este bez deti som si v praci zobrala den volna, len tak, nemusela som nic vybavit ani zariadit.....vobec som si ho neuzila, citila som sa uplne nepotrebna.... ako povalac 😂 nevrivaj svojim detom do hlavy vzorec ze najviac zalezi na veciach. Nemusis to.povedat priamo, staci im ked vidia co robis. A zmenit zauzivane modely spravania ktore sme sa naucili od rodicov a ktore nas mozu obmedzovat je velmi narocne

gabriela93
19. jan 2017

U nas je to to iste a takisto ma to strasne stve,nakolko sme v novom dome.Steny mame biele,ale farba umyvatelna,takze to za nimi hned utriem a asi nam neostava nic ine,iba pockat,kym stoho vyrastu 😂😂😂

verbe
autor
19. jan 2017

@jaroe presne, až pri nich som sa takou stala.

beruska9561
19. jan 2017

@katkalubkova presne tak,ja by som si tak rada nasla chvilku pre seba ked pridem z práce,len co.upracejm jednu izbu ,najeme sa,uz decka rozkladaju knihy lebo si robia ohradu pre auta,potom vysypu lego,lebo nieco hladaju,medzitym chcu zas jest,pit,potom sa treba ucit,kupat,vecer ked vidim ten pohyb v domacnosti a tu spust😁 ale co ti poviem,som za to vdacna a stastna,ze takto fungujeme,ze su decka spokojne,smeju sa,v sobotu je vzdy velke upratovanie kedy domacnost hodinu dve vydrzi v stave poriadku. Casto uvazujem ako budeme fungovat o par rokov,ked budem mat pubertiakov,co budem po večeroch robit,ked nebudu vecne rozkladat hracky a robit bordel,ked nebudu tak krasne detsky pritulne..

verbe
autor
19. jan 2017

@gabriela93
tie umývateľné steny stačí naozaj utrieť a nevidno to? žeby som o nich premýšľala?

sandra163
19. jan 2017

ahoj, každá z nás presne vie,o čom hovoríš 🙂 Sama som bola taká. Bola, pretože som sa uvedomila 🙂 Prestala som byť otrokom svojej domácnosti. Nehovorím, že u nás sa žije ako v chlieve, ale svet sa nezrúti, ak si namiesto drhnutia dlážky či leštenia nábytku,pozriem s deťmi ich obľúbenú rozprávku. Oni z toho majú radosť, že mamina s nimi pozerala a ja si krásne oddýchnem. Viem, že robota nie je zajac, neutečie 🙂 Sama na sebe vidím, že som kľudnejšia, menej hulákam po deťoch, proste cítim sa slobodnejšia. Táto moja premena sa nestala zo dňa na deň a chcelo to veľa sebazaprenia 🙂 Robotu okolo domácnosti som si rozdelila na časti, na takú, ktorú musím urobiť a na takú, ktorá počká. Deti treba tiež zapojiť do domácich prác a je jedno, koľko majú rokov. Manžela tiež 🙂 Bordel v byte, šťastné díte 🙂 apropo, ako chceš, aby si ťa deti pamätali? ako pohodovú a usmiatu maminu, alebo večne frflajúcu, s handrou v jednej ruke a vysávačom v druhej. kdesi som čítala jeden zaujímavý citát - Bez našich detí by boli naše domácnosti čisté, peňaženky plné, no srdcia prázdne..

verbe
autor
19. jan 2017

Ďakujem ženy za každý komentár. Nestíham všetkým osobitne odpovedať 🙂
Keď ono, ja viem, že hmotné veci sú pominuteľné, keď ono to nie je také ľahké, že vymeniť niečo a bude. Všetko niečo stojí a mňa mrzía tie peniaze, ktoré sme do toho investovali. Zvažujeme každú novú vec do bytu, ktorú si môžeme dovoliť...Ktovie kedy na tom budeme tak, že si budeme môcť vymeniť veľké kusy v domácnosti.

hamca
19. jan 2017

@verbe my sme zariadovali byt s vedomim, ze tam budu deti vyrastat a ze nechcem po nich stale kricat. Ta sme volili jednoduchy a nie drahy nabytok. A ked deti dostanu aspon trosku rozum, tak to planujeme vymenit.
Nasa domacnost nevyzera ani z daleka tip top, aj ma to niekedy stve, ale fakt nemienim kricat po detoch, aby neskakali po gauci, ci aby autickami nenarazili do nabytku. Deti maju pre mna vacsiu cenu ako nabytok 🙂

gabriela93
19. jan 2017

@verbe nooo,minule mi dcera potrela stenu v obyvacke ruzovou plastelinou,myslela som,ze po tomto uz naozaj skolabujem a ked som jej povedala,ved pockaj,ked to uvidi ocino,zobrala vlhcenu utierku a cele to nou zmyla,tak takyto zlepsovak som necakala a teraz nas rocny Tomasko,vzdy ked sa mu do ruk dostane vlhcena hned utiera steny,ta aspon trochu mi pomaha 😂😂😂

inull5
19. jan 2017

@kuriatkomm klobúk dolu,ja by som to nezniesla😃

kacena4
19. jan 2017

ahojko, ja mam deti (male) uz asi 14rokov takze casom som si zvykla - NIE NEZVYKLA... tiez som na tom ako ty... serie ma to, ze mam doma chliev... teraz mame 1,5r. chodulika a to je katastrofa upracem meter stvorcovy a dalsie tri stihne rohadzat a nehovorim o tom, ze objavil ceruzku 😨
pikoska ked boli najstarsie deti mensie. boli sme kolaudovat u svagrinej novy byt!! krasne vybalovany, zariadeny. ona 2 deti my 2 rovnako stare. kecame v obyvacke deti sa hraju v detskej. zrazu nejako ticho, tak ich ideme skontrolovat... skoro ma svaclo o zem a asi vsetkych voskovkami vsetky 4 steny este aj okolo okien pomalovane nahusto obrazkami do vysky asi 1,5m kam dosiahli a tam kde bol nabytok tak este vyssie, postavili sa aj na stol a poschodovu postel takze na jednej stene totalka... krasna nova stena - nevedela som ci vrieskat, hulakat, plakat ci ich stlct, lebo moje v zivote predtym nekreslili po stene, kedze doma maju na to cez 1/2 steny tabulu... tiez to zaved a nebudu ti pisat. co sa tyka nabytku. neporiaduj si novy kym nevyrastu deti, nebudu ta skriet skrabance a flaky, obrus plastovy utries a mas, vsetko co sa da jednorazove, lacne nech ti to nie je luto vyhodit ked sa to znici, opotrebuje napr. naco rychlovarnu kanciu za 50€ ked to iste odvedie aj 15€ kanvica a o rok si kupim novu a bude pekna cistucka krasnucka 🙂 lustre mam papierove lebo deti pri hrach mi ich uz zopar znicili takto len vymenim a neriesim vymalujeme a ideme mame krasny luster a hlavne nemam vystresovane deti ze zasa nieco vyviedli hoci nechtiac ale mamina sa hned hneva stresuje ze sme nieco vyviedli hoci to neda navonok znat oni to citia ze teba to trapi a nesu si to v sebe a o par rokov sa to prejavi ☹ napr. koberec sme kupili prskany nech na nom nie je vidiet flaky naco krasny jednofarebny vsetko na nom bolo vidiet a takto mam pokoj a nestresujem sa aj ked mi po nom niekto prebehne v topankach...
drzim palceky nech sa dokazes nad to povzniest, inak sa utrapis - never tomu, ze ludia maju doma tip-top domacnosti, fotky na nete klamu, ak ma niekto deti nezije v sterilnom prostredi, upratat, spravit si sterilnu fotku a dat ju na net vie kazdy, ale o 5min. pridu deti a je po poriadku, sterilite ale tu fotku tam uz potom nedaju, na to nema kazdy odvahu pochvalit sa co mu vyviedli deti 😉

loliki
19. jan 2017

@verbe Hm, co tak ist to reklamovat? Ak maju tvoje deti do 2 rokov, mozno su este v zaruke, vezmi ich naspat do nemocnice, kde ti ich dali, vysvetli ze si s nimi nespokojna, proste demoluju ti domacnost. Mozno ti ich vymenia- za nove. Alebo ti predpisu aspon persen. Poloz si obcas otazku, co ma pre teba vacsiu hodnotu. Zdrave, zive deti alebo neporuseny byt aj s nabytkom. Snad nezijete v muzeu, kde je vsetko za takou snurkou a napisy Nedotykat sa!
😉

Strana
z9