icon

Nezvládam materstvo

10. júl 2025

Dobrý deň. Idem si k vám po radu, možno sa tu nájde niekto, kto bol v podobnej situácii. Nezvládam psychicky materstvo, malý má 4 mesiace, milujem ho, ale stále plače, neviem ho utíšiť, po zobudení je poklad, hráme sa, spievame si, akonáhle sa vzdialim len príkrm pripraviť alebo na wc, tak rev, nie plač, ale rev... Má zležanú hlavu, tak by mal byť čo najviac na bruchu, vydrzi chvíľu a plače.... Mozem ho nechať na bruchu napriek plaču? Nechcem aby plakal, ale ako to spraviť, aby na tom bruchu bol rad? K fyzioterapeutovi chodíme, žiadna zmena... Už nechcem chodiť ani von s kamoškami, ktoré majú deti, lebo celé debaty sú len o deťoch a keď vidím kde sú oni, tak ja si prídem úplne jak krkavčia matka. Akoby zlyhávanie deň za dňom stále vkuse.... Neviem prečo stále tak plače, najradšej by bol len na rukách, ale ja ho už nevládzem a nemám viac rúk. Navariť stíham len keď si konečne pospi... Aky systém si nájsť? Môžem nechať dieťa aj plakať, len budem pri ňom a nebudem brať vkuse na ruky? Vo viacerých diskusiách tu čítam, že take matky tú nazývajú chorými a hyenami atď, je to až také zlé ak s a dieťa necha chvilu plakať a neutisuje sa hneď?

ludmilik13
10. júl 2025

ak si pri nom, reagujes nanho, vnima ta a vie, ze nie je sam, nie je to nic zle, ked ho nechas plakat. babatka placu, je to ich jediny spôsob, ako komunikuju. niekedy placu, aj ked su len unavene, chcu pozornost, alebo proste nevedia, co so sebou.
nechas ho 2–3 minuty plakat na brusku, lebo si na wc? to nie je ziadne tyranie. ty ho nenechavas sameho v izbe celu hodinu... nevies byt nonstop nosic aj asistent aj kucharka. vsetko je ok ❤

ivik4
10. júl 2025

Upokoj sa
Ja som bola tiez jedina medzi par zenami ktorej dieta nooonstop ale ze fakt stale revalo. Ci som s nim bola, nebola, nakrmila ho, vyspal sa, nezaberalo nic. Zial . Len v noci bol klud za co som bola strasne rada. Ale nemohla som celi den len jeho triast na rukach, tiez som sa musela starat o nasu domacnost aby sme nezili ako v chlieve a mali co jest. Takze kolko krat sa stalo ze som varila a on bol pri mne vo vajicku.. pozeral,mrncal, pozeral ,mrncal a dookola. Mala som depresiu a nejak som sa s materstvom a celou tou tazkou situaciou vzila az ked mal 9 mesiacov. Pamatam sa na to.
Neboj casom bude lepsie a lepsie. Nevravim ze hned, ale postupne. U mna to boli dlhe roky ale teraz uz len spominam... 🙂 rovnako som musela chodit s malym ustavicne na kadejake vysetrenia, cvicenia atd. Vela toho bolo
Hlavne sa neporovnavaj s nikym

martul
10. júl 2025

@anonym_autor Mala som jednu postieľku v kuchyni, rozprávala som mu, aby ma počul aj videl a varila som.

thereisabear
10. júl 2025

Skús šatku/nosič. To, že necháš dieťa chvíľu plakať, kým vybavíš najnutnejšie, nie je týranie. Si dobrá mama.

gejb
10. júl 2025

@anonym_autor skus ho dávať na bruško na seba a tak mu rozpravaj/spievaj. aj vtedy plače?
Nám sa osvedčila aj podložka, ktorá sa nepúšťa vodou a plávajú v nej farebné penové rybky. To ju mega bavilo a vdaka nej pekne drzala hlavicku aj pomohlo k vzpriamovaniu...
Tomu ze reve ked odides...On sa bojí že si od neho odišla takže to skus robiť tak, aby na teba videl.
Mali sme hojdacie kresielko, to môžeš položiť kdekoľvek do kuchyne takže keď chystáš jest vidí na teba.

lilope
10. júl 2025

@anonym_autor mám podobné dieťa. Poradím ti nosič, ak v ňom chce byť a variť večer deň vopred. Na mne by dieťa spalo aj dve hodiny a akonáhle ho položím, plače. Vyžaduje si kontakt a to skoro stále. Aj keď je hore a má dobrú náladu kedy neplače, pozerá na hrazdičku, tak je radšej, ak je niekto pri ňom. Ak je sám, zase plač. Dlho ho nechať vyplakať nie je dobré riešenie, ale ak na chvíľu zaplače, nebežím k nemu hneď, dokončím čo mám začaté. Neboj sa, nie si v tom sama. V skupine, v ktorej som, je takých mamičiek viac, nie si výnimka a určite robíš čo môžeš. Teraz sa to jednoducho hovorí, ale časom to prejde. Aj ja si to stále pripomínam aj keď nie som spokojná ako toto obdobie prebieha, navyše musím pozornosť deliť ešte medzi druhé malé dieťa. Drž sa.

autor
10. júl 2025

A ešte som zabudla, prvé dva mesiace bol kojený, ale aj kojeny ak odsate mlieko z flasky som davala, lebo stale sa nervacil, postupne ale zacal odmietat prsnik a tak som treti mesiac len odsavala odusu a jednu dve davky dokrmila umelym mliekom..... Teraz je len na umelom mlieku a stále počúvam od svokry, ako si ho mám prikladať k prsniku, ze potrebuje materské mlieko, iné ženy zvládli mám zvládnuť aj ja. Teraz co, mam sa pokusat zasa prikpadat a rozbehovat laktaciu alebo sa vykašľať na tieto nazory?

gejb
10. júl 2025
@anonym_autor

A ešte som zabudla, prvé dva mesiace bol kojený, ale aj kojeny ak odsate mlieko z flasky som davala, lebo stale sa nervacil, postupne ale zacal odmietat prsnik a tak som treti mesiac len odsavala odusu a jednu dve davky dokrmila umelym mliekom..... Teraz je len na umelom mlieku a stále počúvam od svokry, ako si ho mám prikladať k prsniku, ze potrebuje materské mlieko, iné ženy zvládli mám zvládnuť aj ja. Teraz co, mam sa pokusat zasa prikpadat a rozbehovat laktaciu alebo sa vykašľať na tieto nazory?

@anonym_autor a vyhovuje ti kojit? Alebo davat umelé mlieko? Na toto si odpovedz. A tak bude...svokru posli do péčka.

januska12323
10. júl 2025

Svokra nech si kojí svoje, ty sa zariaď ako ti vyhovuje. Dieťa môže aj plakať, nie si zlá matka len nevieš čo na neho funguje.

anonym_ad0b4f
10. júl 2025

Ja mám deti odnosené na rukách, tiež revú bezo mňa, dokonca pri mne doteraz syn spí, uspím na prsníku a som pri ňom, každý spanok. Má 14m, ostatné by sa chytali za hlavu, svokra pindá a ja si robím po svojom, dieťa je spokojne a aj ja. Si dobrá mama. Držím palce.

lilope
10. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak už dva mesiace nekojíš, už by som sa nepokúšala obnovovať. Zbytočný stres pre teba, už teraz ho máš dosť. Najdôležitejšie už dostal prvé dva mesiace, niektoré deti nemajú ani to. Sústreď sa na to pozitívne a vždy si povedz, bude to už len lepšie. Ešte vás možno čakajú ťažké časy keď pôjdu zuby (nie je to pravidlom, dcéra vôbec nemala pri prerezávaní zubov problémy) ale nebude plakať nonstop a aj ty budeš mať lepšiu náladu. Odporúčam dieťa naučiť aj na iných ľudí, postupne ho nechávať na nejaký čas napr. so starou mamou alebo otcom, aby neliplo len na tebe a neskôr si nemala problém sa od neho vzdialiť na dlhší čas.

siska53
10. júl 2025

@anonym_autor chvilu nechat plakat je ok aj ja som nechavala, tiez potrebujem ist na wc, najest sa.. a mala som starsie dvojeocne k tomu. Pomohol dost nosic a cvicili sme na fitlopte. Ta bola super.

vilma7
10. júl 2025

Nám pomohla šatka, nosič, žiaden kočík, spanie v postieľke atď nehrozilo. Do roku len v nosiči.

pandorra
10. júl 2025

Skus babybjorn, nam velmi pomohol a schvalila mi to aj fyzio a vies ho aj prenasat.

galadriel90
10. júl 2025

@autorka nemáte s mužom rodinu? Ze by ti občas niekto prišiel na hodku-dve robit spoločnosť, pripadne skočiť na nákup, daco ľahké uvariť, povenovať sa dieťaťu? Velmi by ti pomohlo mat okolo seba spoločnosť, aby si nebola s dieťaťom 24/7 iba ty sama. Nezdá sa to, ale je to strašne psycho. Veľa matiek takto vyhorelo.
Chyba veru ten village dnes... Sme zatvorené same doma s deťmi, ešte sa od nás očakáva perfekcionizmus v každom smere, od hrncov cez dieta až po vlastný výzor, a rodina na nas kašle. Ukážu sa raz za rok na narodeniny, s dieťaťom sú 15 minút a už majú dosť. Mne to príde akoby všetci čakali kým si matka dieťa vypiple, odplienkuje, naučí ho správať sa atd, až potom prejavia záujem o hotového človeka.
A to ze "babkam" dnes stacia fotky v mobile, to je ďalšia separe kapitola.
Nečudujem sa, ze klesá pôrodnosť..

malinkajozka
Autor odpoveď zmazal
anonym_caccb6
10. júl 2025

@anonym_autor nechat plakat na chvilu nie je zle - hlavne taky trening ze nechaj ho minutku , cakaj za dverami a potom sa ukaz. potom zase, ale 2 minutky, a neskor 3 minutky 😉 aby si zvykal, ze vzdy
prides, aj ked si dlhsie prec. Ludska bytost sa to nauci, neboj.

anonym_caccb6
Autor odpoveď zmazal
malinkajozka
Autor odpoveď zmazal
anonym_caccb6
10. júl 2025

@anonym_autor hej, su taki rodicia co umyselne nechaju dieta plakat ked jasne vidia ze nieco potrebuje, ze sa udrelo. A to je veru hnusne, to ma zle nasledky ale ved to ty vobec nerobis tak neboj.... Ked je dieta uz starsie, netreba ho nutne hned absolutne lutovat ale mozu napr pomoct vyriesit tu situaciu, ked place "Ano,buchol si sa?Ukaz. No fiha,tak chces si to pekne zaviazat? Ktory leukoplast by si chcel, s autickami alebo ten zlty?"... akoze aj on ma nejaku malinku zodpovednost na vyrieseni problemiku... nech si zvyka, ze sa nic hrozne nedeje a ze raz bude vediet aj on sam vyriesit veci, a ze je vsetko okej. .... Ale ked je babo malinke tak jasne, ze treba niekedy aj odbehnut. Myslim, ze zaberaju tie casove intervaly, vzdy mu ukazat, ze aha, vidis, chvilku vydrzis a zase som naspat, neboj sa.

ivangeline
10. júl 2025

Nosič a vydržať. Od 6m to bude lepšie. Od 8 viac. Od 10 ani nehovorim… ale vždy budeš čosi riešiť. Aspoň pri prvých deťoch to tak je. 4. a 5. už tak neriešim. ;D

ronie338
12. júl 2025

Ser na svokru, dávaj na bruško aj keď plače a snaž sa zabaviť, skus šatku alebo nosič, brutálne to pomáha, zrejme je bábo kontaktné a takto budeš mat voľné ruky a bude pri tebe bábo. Si super mama. Ja som kojila 5 týždňov a malý je super. Fyzio a cvičenie neznášal aj môj malý ale efekt to malo obrovský. Dlho nič a zrazu skok. Ma to význam. A keď ma zlezanu hlavičku vypýtal si na helmicku nech vás posli premeraju a bud bude treba alebo nie ale aspoň to budeš mat skontrolovanie čím skôr. Aj my sme boli.