icon

Panický strach o dieťa

27. okt 2023

Ahojte maminky, verím ze tu nájdem pochopenie, prípadne podobné skúsenosti, lebo už neviem, či nie som zrelá na psychiatriu.
Mám jedenásť mesačného syna. Pri hocičom neobvyklom, čo sa deje ma chytá panika a strach. Napríklad mal horúčky, zvracal, ja som si hneď predstavila, že teraz to príde, že sa mu niečo stane, že zomrie, alebo sa príde na to, že nie je v poriadku, alebo sa dostaneme do nemocnice a tam niečo chytí.... Mňa to natoľko paralyzuje, že neviem normálne rozmýšľať. Po chorobe, keď už nemal teplotu, mal taky uplakany, nervózny deň, nevedel dlho zaspať a ja som mala hneď v hlave, že sa to vracia, že bude zase zvracat, alebo vystúpi teplota, alebo sa stane niečo iné...
mala som rizikové tehotenstvo, na začiatku som krvácala, spinila, potom som bola až do pôrodu PN, aj keď sa to upravilo, no na každú kontrolu som chodila pripravená na to, že mi lekár povie, že moje dieťatko nežije. Pôrod bol veľmi zlý, nakoniec akútna sekcia s následkami pre mňa. Sestonedelie katastrofa, bola som na tom veľmi, veľmi zle. Bolelo brucho, nevládala som. Nikto sa mi síce o syna nestaral, ale keď náhodou prišla sestra a vzala ho do nosiča, vtedy som cítila úľavu, že ho má niekto kompetentný a nič sa mu nestane...
Je toho veľa, čo som takto zle prežívala a neviem prečo. Mam v sebe obrovský strach, ktorý ma valcuje a neviem kam ďalej, čo robiť.
So synom som celý deň hlavne ja, manžel max 30 min večer, má veľa práce plus ešte prerábame. S ním sa neviem o tom rozprávať, máme krízu, síce sa nehadame, no žijeme tak nejak vedľa seba.
Zvažovala som terapiu, ale nemám nikoho pri ňom by som ho mohla nechať, bývame na dedine, dostupnosť do mesta je 30 min a on sa každú hodinu cca koji, čiže úplne nereálne.
Viete mi poradiť čo robiť?

nika23t
27. okt 2023

Napísala by som Ti súkromne, ak by si chcela, napíš 😊

pribinak
27. okt 2023

Tak ale za 3-4 mesiace sa nebude kojiť každú hodinu. Snáď bude jesť nirmalne jedlo

Ty tu terapiu potrebuješ ako soľ

msnesquik
27. okt 2023

Mam to podobne...bohuzial, su to uzkosti, vacsinou si s tym clovek nedokaze poradit sam a musi vyhladat odbornu pomoc

lucia147852
27. okt 2023

11 mesačný sa teda nepotrebuje ani náhodou kojiť každú hodinu. Normálne ho treba nakŕmiť jedlom a ísť na terapiu. Ak s tým nezacnes niečo robiť, bude sa to zhoršovať.

jj298
27. okt 2023

Odsaj si mlieko a utekaj za odbornikom. Nemozem si pomoct ale mne pride ze si vsetko toto zle do svojho zivota privolavas. Od tehotenstva, cez porod aj to sestonedelie.

camelie12
27. okt 2023

Ak sa vám nebude dat ist osobne na sedenie k psychologicke, skuste si najst online psychoterapeutku.

Alebo si pozrite stranku Dovychovat.
Maju kurzy o osobnom rozvoji vrátane zvladania vlastnych strachov.

Drzim palce! 🙏

babulkomale
27. okt 2023

@jj298 potratili aj baby, ktore to v zivote nenapadlo. Dokonca kamoska, o ktorej som si myslela, ze je ako jablon a kazde tehotenstvo sa jej vydari, spomenula ze o prve prisla. Uz ma 5 deti.

deniska14
27. okt 2023

Prešla som si niečím veľmi podobným. Po synovom úraze som mala až traumu. Neprajem tie pocity nikomu zažiť. Neviem či si veriaca ale mňa zachránila modlitba a najlepší terapeut je Boh. Veľmi mi pomohol aj duchovný rozhovor s kňazom a s kresťanským koučom. Obrat o 180 stupňov. Držím palce, aby si to zvládla. Báť sa je normálne sme mamky ale nesmie ťa to prevalcovať.

jj298
27. okt 2023

@babulkomale jasne, ale ja verim tomu ze psychika v tomto pripade pracuje mega silne. Samozrejme ze to nie je pravidlom. Napr porod je do velkej miery o hlave podla mna.

juliet86
27. okt 2023

ahojki. je mi lito co zazivas. pozri si vydumamky.sk co tak terapia online? je nejaka sanca ze by prezil bez teba 2hodky ked ide o tvoje zdravie? 11mesacny by uz mozno vynimocne mohol? ja ta chapem kojim 4roky v kuse. ale ked sa zosypes ty moc platna mu nebudes.
pises toho veľa, čo som takto zle prežívala a neviem prečo. .. precitaj si po sebe : hroziaci potrat rizikove tehu akutny cisar kedy si sa asi bala o zivog oboch nasledky komolikacie. sptavne uvazujes ze potrebujes terapiu. vela stastia

marianarem
27. okt 2023

Skus tu online terapiu, mnohym pomaha aj to. Ak ma maly nejaky rezim, mozes si dat sedenie v case jeho spanku. A neboj sa, nic si neprivolavas. Mala si stresujuce tehotenstvo a bol to pravdepodobne spustac uzkostnej poruchy. Mozno sa najdu aj nejake zaklady z davnejsej minulosti. Nie si s takymito problemami vobec jedina, ludom sa to stava a tou terapiou sa da velmi pomoct.

deti95060810
27. okt 2023

aspoň magnézium si dávaj na ukľudnenie...
daj si predpísať magnosolv alebo si kúp magnerot... užívaj dlhodobo...