icon

Práca verzus materská

3. máj 2021

Ahojte chcela som sa opýtať či niektora z vás ľutovala že išla na materskú (nemyslím tým že nechcete svoje dieťa) alebo či na opak neviete si predstaviť nič lepšie. Myslím to tak že teraz doma s dieťaťom máte toho veľa nestíhate. Alebo naopak máte teraz 'kludnejsi' život? A neviete si predstaviť nič lepšie. Uvažujeme nad dieťaťom síce bojím sa či by som to zvládla.

alexandra2010
3. máj 2021

nelutujem ale rok stacil s obidvoma detmi, som lekarka a lubim svoju robotu a citila som po 12 mes ze musim nieco zase robit, lebo to uz citit na mojej psychike a citi aj rodina. Dievcata boli od 13.mes v jasliach, velmi z toho profitovali, aj ja som bola spokojna a teraz maju 10 a 7 a su vyrovnane deti.

amelie2017
3. máj 2021

Jedna ti napise, ze byt na rodicovskej boli najlepsie 3 (5,7,...) rokov v jej zivote, ze si oddychla od prace, od zhonu, uzivala si cas s dietatom, mala vsetko zorganizovane, a ze ked sa vratila do prace, len sa musi nahanat, nic nestiha...dalsia ti napise, ze rodicovska bola pre nu ako za trest, socialna izolacia, nemohla sa realizovat, rozpravanie len o plienkach a detskych veciach na ihrisku je smrt. Dalsia, ze sa vratila do prace po roku atd., atd. Ty musis vediet, aky typ cloveka si. A mozno ani nie, lebo to nezistis, kym realne nie si v danej situacii. Mozes si planovat navrat do prace po roku a polz ale zistis, ze doma ti je super a ze nedokazes tak skoro opustit toho cloviecika. A naopak, mozno budes chciet byt 3 roky doma, ale po roku zistis, ze ti z toho hrabe.

Ak naozaj chced dieta, zamyslat sa nad takymito vecami je nepodstatne. Ci to zvladnes? Aj tie, ktore sme po dietati tuzili a mali vo vsetkom 100% jasno sme sa pytali taketo veci v hlave.

stela1996
Autor odpoveď zmazal
alexandra2010
3. máj 2021

@amelie2017 mudre. Zena musi seba poznat.

sonnenshein
3. máj 2021

Pri prvom som zacala robit na ciastocny uvazok po 4 mesiacoch, pri druhom som nastupila na vysku ked mala 2 mesiace, a pri tretom na ciastocny ked mala 3 mesiace, a na plny ked mala 5 mesiacov.
Kazdemu ako vyhovuje, alebo ako zivot vyzaduje..

martyzpp
3. máj 2021

Vies co, ja som na materskej dva roky zatial (a cakam druhe babo). Ked mal prvorodeny rok a pol, pochopila som preco sa svagrina rozhodla ist do prace a maleho dat do jasli. Bolo to take cudne obdobie kedy ma nebavilo sa s nim hrat, tie hry boli este take nijake a kazdy den mi prisiel len ako nekonecne cakanie kym pride manzel z prace nech to doma ozivi. Ale teraz, po par mesiacoch mam pocit, ze si tu matersku naozaj uzivam. Maly uz rozprava viac a viac, vieme sa dohodnut, nieco vymysliet. Naozaj zacina byt partak a aj ked mu poviem, ze potrebujem upratat/navarit, tak pochopi a bud to robi so mnou alebo sa hra.

liz_lemon
3. máj 2021

ja som bola doma takmer 6 rokov, niekedy na to nostalgicky spominam, hlavne prechadzky s kocikom, to bolo super, neskor na ihriskach, to ma uz nebavilo, ale celkovo je to take obdobie, ze vsetko sa spomali, mas volnost, nemusis nic, ovela horsie je, ked sa vratis do prace, ten nekonecny kolobeh, praca, skolka, neskor skola, casu je uz malo, a dni strasne rychlo letia, volno len pocas dovolenky, ja kazdej odporucam uzit si to obdobie, lebo robit budes este dlho, ale chapem aj zeny, ktore to nenaplna, a potrebuju pracovat

luccija
4. máj 2021

@sonnenshein kde bolo to 5 m dieťa?klobúk dole

vendulka80
4. máj 2021

Uprimne poviem, ze materská bola pri všetkých mojich detoch najhorsie obdobie. Nebudem sa rozplývať ake je to obdobie krasne a podobne. Ano, krasne v tom, ze mas deti a staras sa o ne atd. Lenze u mna neexistuje oddych, s detmi nema kto pomoct, od manzelovych rodicov neochota, z mojej strany rodicia este stale pracuju, muz stale v praci bez volna lebo núdzový stav. Do toho 2 deti extrémne narocne, nepotrebuju spat, potrebuju nové a nové podnety, jedno dieta v puberte, velky dom, záhrada...Cas na seba o 4 rano a o 22.00 vecer🙈spím asi 3 hodiny, lebo viac proste nedokazem aj ked som vycerpana.
A najhorsie na tom je, ze moja práca je psychicky a fyzicky náročná s veľkou zodpovednosťou takze prechádzam z náročnej materskej do este náročnejšej prace🥺a niekedy sa pytam, ako som to mohla vsetko prezit😂

luccija
4. máj 2021

Podľa mňa nikto Ti nedá tú správnu odpoveď.Ja, keď som odchádzala z práce som tvrdila, že o 2r som späť.Realita bola, že som prisla o 5r a úplne zmenila pracu.Tehotenstvo a narodenie dieťaťa je vec, ktorá Ťa tak zmení, že možno budeš sama zo seba prekvapená ako sa Ti rebríček hodnôt zmení.
Nikto nevie aké dieťa mu bude nadelene či bude RD za odmenu či trest😉či bude náročné a povieš si, že lepšie mi je v práci či si rodinný a obetavý typ je to súhra toľkých veci, že každý to má ináč.Niekto študoval 2VS a doma sa nudí, druhá si zase chce oddýchnuť a nemať meetingy, termíny koľko ludi toľko osudov.ak niekto nie je rodinný typ či potrebuje realuzaciu dieťa ide do jasiel k babke vždy je riesenie...je predčasné sa báť, že to nezvládnes😜každý ide do niečoho neznameho

zuvelyn
4. máj 2021

Materskú neľutujem, ale po 5mesiacoch som sa vrátila do prace na 1/2 úväzok. Byt mamou mi nestačí, potrebujem sa mentálne realizovať aj medzi dospelými, prácu mam rada, baví ma. Tych 5mesiacov na materskej som mentálne strasne chradla, od kedy pracujem je celá rodina spokojnejšia.

luccija
4. máj 2021

Ale čo som si všimla, keď ženy robia veľké rozhodnutia je to vždy po narodeni deti, ukončení RD začnu podnikať, zmenia prácu zistia čo vlastne chcú.Moja suseda pracovala v banke na vyššom poste a vždy sa stazovala, že nestíha upratovať spravila si upratovaciu a tepovaciu firmu a je spokojná už fungujú roky.

katpox
4. máj 2021

Tak oddych... Zalezi aj dost od babatka, niektore prespia 3svrtedna a ine 2 hodiny za den ako moj syncek k tomu paradne koliky, uf no neda sa povedat, ze by to bol pre mna oddych zvlast prvy rok, teraz ma 2.r, a az teraz mozem tvrdit, ze si uzivam dietatko, .no ale uz citim, ze by som sa aj vratila do prace, no uvidim... Ja som sa pri babu nenudila, prave naopak nevedela som co skor, v com som bola cez den, v tom som bola v noci....

sonnenshein
4. máj 2021

@luccija Pracujeme s manzelom obaja z domu, takze si prisposobujeme pracu tak, aby sme s nou boli na striedacku.