Prekonajte náročné obdobie s ročným dieťaťom
Dievčatá ja robím niečo zle. Mám ročnú dcéru a mám pocit že mi prerastá cez hlavu. Začala chodiť tak ju držím za ruku alebo golier lebo ešte nemá 100 % stabilitu. Stále chce chodiť po byte, zoberie si topánky sa ide, s hračkami sa hrá veľmi málo, keď tak už si vklada, knihy ju nezaujímajú. Ale pointa, ona plače keď ukazuje na kľúče a nedam jej ju, čiapka na hlave nehrozí, topánky musia byť tiež dole v kočíku, najnovšie neznesie ani keď jej chcem dať striešku v kočíku aby jej nesvietilo slnko. Najnovšie začala už protestovať aj s jedlom. Žiadne kaše, ovocie. Snažím sa to zakryť do jogurtu. Ďakujem
Prečo ju drzis? Veď tým jej nepomahas, navyše ju učíš na dobrú blbosť
Sama nech chodí, tak spadne ako milióny iných deti
Potom k jej vymýšľanie, no musíš jej iba povedať nie a aj si za tým stat
Zacalo u vas obdobie vzdoru. U nas tiez "uspesne" od roka a trva a trva stale (nedavno oslavil 2.rok). Sandale si na zahrade daval dolu kym ho vcela nepostipala do nohy, odvtedy sa poucil.... ciapky/klobuky jedine na zavazovanie a ked si dam aj ja (mam taky slameny klobuk z tesca), co sa tyka jedla, nerozculujem sa... hlavne ze pije, jedlo bravam so sebou do obedarika a take, co vie zobnut aj sam (lievanec, banan, kusok peciva....) aby aspon cosi... Zaklad bol nepovedat uplne NIE, lebo vtedy som riskovala ze sa hodí o zem. Ked pytal kluce s revom, opakovala som miesto NIE ze su "maminkine" a schovala do kabelky. Po case ak som ich nechtiac nechala v dosahu, mi ich sam doniesol do ruky, lebo uz vedel komu to patrí. To iste s topankami, ak vyzuva, ideme domov, alebo ukazujem svoje topanky, nech mi dá na nohu... takto sa vzajomne akpze obujeme a ideme. Skratka vsetko chce nejaku opakovanu ukazku, aby ziskalo dieta zvyk
No dieta ktore sa uci chodit sa za ruku/ruky a pod nedrzi, lebo nea sancu tu stabilitu najst, tym ze ho drzis mu menis tazisko.
A preco by neplakala, ked jej nedas to co chce? Aj frustracia sa musi naucit... aj hranice. Akceptuj, ze place, no a? Povedz si smutna, rozumiem, ale kluce Ti nedam, to nie je hracka. A zostan s nou. Schovavanie jedla je vlastne podvadzanie. A dieta Ti ma doverovat?
Podla mna normalne dieta, len Ty mas reakcie trosku mimo. PS Mne sa dieta nehralo s hrackami do mozno 5 rokov? Knizky nula bodov. Druhe je na knizkach od narodenia. Kazde dieta je ine. A to co sa s knizkami nehralo, vedelo citat skor ako islo do skoly...
Dieta je uplne v poriadku, nezvladas to len ty. A robis si to sama, lebo nevies stanovit hranice. A ano, deti placu. V tomto veku uz zacinaju plakat ked sa im nieco nepaci alebo nie je po ich. Inac svoj nesuhlas vyjadrit nevedia len placom. Ked sa nauci hovorit, tak ti to povie. Teraz ju to rozplace. Je to absolutne v poriadku
Ved tvoja dcera chce stale chodit. Bud rada. Vezmi ju von a nech chodi. Po trave a kde tade.
Vies co ja som sa prave vrátila domov s placom, bola som vonku tiez s rocnou dcérou. Citim sa ako zbity pes po 2 hodinách vonku lebo vsetko dava do ust, vsetko zbiera zo zeme, chce chodiť do otvorených branok a ked ju tam nepustim tak plac + ďalších milion iných veci.
Par metrov pred domom som ju dala do kocika lebo tu chodi veľa aut ako blazni a tak revala ako by ju z koze drali a taketo sceny mi spravila pred susedmi ked sme nastupovali do vytahu.
Ale to co robia je uplne normalne len my sa ich musíme naučiť zvládnuť a ako píšu zeny vyššie tak nastavit hranice a trpezlivo dookola vysvetľovať 🍀
A nechytaj ju za ruku ani za golier, musí sa naučiť sama stabilitu a naucit sa aj spadnúť.
A ciapku a topánky nechce podla mna 99% deti v určitom období.

Tak urči hranice. Pomenuj pocity. Poľutuj a nepoľav, keď ide o zdravie a bezpečnosť.