icon

Sklamaná zo seba: Ako zvládnuť náročné materstvo?

monikabotosova
12. máj 2024

Ahojte maminy, ja sa proste urgentne musím vyrozprávať :( som zo seba ako z matky extrémne sklamaná, a vravím si, že môj syn si zaslúži lepšiu maminu. Môj malý zatiaľ nemá ani 5 mesiacov, ale od narodenia sa stále s niečím trápi, najprv prišli koliky, deň čo deň plač, dlho sme hľadali správne mlieko za pomoci doktorky pravdaže, ale ani toto čo má teraz nie je ideálne. Potom bol asi 3 týždne kľud (a ja som konečne mala spokojne a šťastne dieta a dúfala, že už bude dobre) omyl, za pár týždňov pribudlo prerezavanie zúbkov, plač, fňukanie... Potom prišla do toho spanková regresia, ktora ešte stále trvá (alebo už neviem čo to je). moje 5 mesačne dieťa dnes spi tak 1,5 hodiny denne . Je unavené a vyčerpane, je večne ufňukany, asi aj z únavy, aj zo zubov. Večer si líham do postele s plačom, na čo už od priateľa dostávam len reakciu čo mi zase je 😔 spím tak 4 hodiny za noc (malý sa budí asi každú pol hodinu s revom). Prešlo to už do takého štádia, že sa bojím zaspať a aj toho, čo zase bude zajtra. Začali sme aj s príkrmami, a veľmi rýchlo sme aj skončili, lebo ho úplne zo všetkého bolelo bruško. Cítim sa už ustavične nervózna, každý deň mám kŕče v bruchu.. ja viem, ze to je ďalšia vec, z ktorej je môj syn nekludny. Keď sa spýtam mamičiek vo svojom okolí, tak oni nič z toho nepoznajú, žiadne bolesti bruška, zuby vyšli v pohode, deti prespinkaju polku dňa. Už som ako mátoha, ráno vstávam unavená, cez deň chytám po sediačky mikrospánky. Nemám chuť už komunikovať s inými ľuďmi (ani s priateľom, či s rodinou) Každý deň si vravím, že zajtra bude lepšie, a toto si vravím už dva mesiace, zatiaľ je to úspešne len horšie. Už neviem, ako z toho von, kde začať, čím...

lucia245
12. máj 2024

@monikabotosova spankova poradňa, vyšetrenie - intolerancia na zložky potravy, fyzioterapia, či nemá niečo "zaseknute", čo ho boli , osteoterapia, kraniosakralna terapia,... Všeličo to môže byť.

lukbe
12. máj 2024

@monikabotosova išla by som na gastro, ale inak aj iné deti majú problémy so spánkom, so zubami, len vydržať, skús sa na to pozerať trochu pozitívne.

amelie2017
12. máj 2024

Nebud zo seba sklamana, robis vsetko najlepsie, ako vies. Nie vsetky babatka su ako z reklamy.
Priatel nech sa nepyta, co ti zase je, ale nech si zoberie castejsie dieta on a teba necha poriadne vyspat. Spankovy deficit je svina. Bez spanku sa neda dlhodobo fungovat a tvarit sa, ze svet je krasny.

zooeynka
12. máj 2024

Nechaj dnesnu noc priatelovi dieta, snad je schopny zarobit mlieko v noci. Ty sa poriadne vyspi. Toto robil pravidelne moj muz ked videl ze uz padam na hubu a ano, rano o 6 vstaval a isiel do roboty. Bez toho by som asi umrela od unavy. Nemas ho na okrasu, nech si uzije otcovstvo.

deti95060810
12. máj 2024

možno bábo cíti z teba nervozitu... mne sa stalo že bábo sa mi tak rozplakalo že po chvíli som bola bezradná a na začiatku kolapsu.... a čím som bola nervóznejšia tým viac plakal.
musela ho utíšiť moja mama, ktorá hneď vedela čo treba...

mili2016
12. máj 2024

@monikabotosova poviem ti iba jedno mamičky v tvojom okolí klamú🤣 ale naozaj ja mám tiež dve deti . Prváka a 10m slečnu a veru mám čo robiť. Momentálne malý doniesol zo školy bacil všetci sme ho dostali , predstav si starať sa o dve deti ,domácnosť, a mať pri tom horúčku... Malej taktiež idú zuby s väčším sa zase treba učiť úlohy robiť. Sú dni kedy kričím nie som na to hrdá ale snažím sa zo všetkých síl aby som to všetko zvládla. Takže hore hlavu a ver že nie si jediná ktorá to má ťažké...

monikabotosova
autor
12. máj 2024

@mili2016 šak toto, ja obdivujem úplne všetky ženy, ktoré sa starajú ešte pri bábätku aj o ďalšie deti, ja sa sotva postarám o seba 😵

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
majlo1234
12. máj 2024

@jozko_z_lesa zcasti mas pravdu🤣 ale niektore deti su narocnejsie, ako ine

Autorka, vyskusaj to konzultovat s pediatrom, co by to mohlo byt, moj bol tiez uplakane babo, ale ani zdaleka tak ako tvoj. Musi to byt velmi narocne

bubik6x
12. máj 2024

@monikabotosova a nemohla by si poprosiť niekoho z rodiny aby 1x-2x do týždňa ti prišiel pomôcť? A ty si v tom čase môžeš oddýchnuť, trochu pospať. Ináč aj moja dcérka bola také to umrcane bábo, do pol roka mala koliky, v tom čase ja som začala pracovať a ona bola v škôlke ( tu sa to volá škôlka, žijeme v zahraničí) a keď nastúpila tak jej to hneď prestalo, hryzaky od bolesti zubov prehryzla, spala 3-4 h v noci, cez deň 1h.......atď,atď....ale našťastie máme toto obdobie za sebou ak máš niekoho kto by ti mohol pomôcť tak sa neboj a popros, každý potrebuje z času na čas nejakú tú pomoc, držím palce 👍

dannieja
12. máj 2024

V prvom rade - v žiadnom prípade nie si zlá mama, ale veľmi, veľmi dobrá. Kto nemá takéto dieťa je vždy najmúdrejší. Poviem ti, že moje decko (áno, opovážila som sa na vlastné dieťa napísať decko 😱😅) keď málo mesiac alebo dva tak niekedy aj osem hodín v kuse nespalo. Čo mi ľudia radili? Len vydržať, to je len obdobie... ja som inak na tieto reči alergická. Keď je žena maximálne nevyspatá a utrápená z náročného decka tak potrebuje v prvom rade pomoc - nech ti niekto blízky uvarí, uprace, zoberie dieťa aj keď len na hodinu nech si pospíš. Tu žiadne reči, že vydrž, veď aj iné vydržali nepomôžu. Nie, mamy naozaj nie sú a nemajú byť otrokyne. Nie, ani vlastného dieťaťa nie. Naozaj požiadaj o pomoc niekoho blízkeho. Aká pomoc by ti najviac padla vhod je už na tebe.

danica2711
12. máj 2024

@monikabotosova pri prvom dieťati som si prešla podobným očistcom, syn vrešťavý, nespavý, no hrôza... robili sme to tak, že cez týždeň som tie noci pretrpela ja, muž spal inde a v piatok a v sobotu s ním spal on a ja na druhej strane domu - by si neverila, čo také 2 výdatne prespaté noci s človekom spravia, aký bol svet zrazu krásny! Keď muž prišiel z roboty a išiel kočíkovať, už aj som spala... Je pravda, že cez deň mi hodne pomáhal náš pes, ktorý syna miloval a nepohol sa od neho, keď som ho dala v kočíku spať na záhradu, vedela som, že s Maxom je v bezpečí, nemusela som striehnuť, čo sa deje, len čo ticho zamrnčal, Max ma prišiel zavolať. Nebuď zo seba sklamaná, sú deti, ktoré nám proste dajú viac zabrať, si dobrá mama a to všetko sa zlepší, len trpezlivosť a trocha humoru, to pomáha. Náš čertík bol ako ročný už zlaté dieťatko, s každým mesiacom to budeš mať aj ty lepšie

marianarem
12. máj 2024

@monikabotosova Cely prispevok som cakala, kedy sa objavi ten dovod, pre ktory by si mala byt zla mama a sklamana zo seba. Ja ho tam nevidim. Ved toto su vsetko bezne babatkovske zalezitosti. Neviem, ci mas smolu a zijes v bubline katalogovych deti, alebo.ti okolite mamicky nehovoria pravdu, ale v mojom okoli je to s babatkami.uplne inac. Takmer s kazdym sa nieco riesi, ci uz spanok, alebo koliky, reflux, zuby, ekzemy...Bezne je aj ze mamicky prvorodenych deti placu, lebo sa im zda, ze vsetko robia zle. U mna to bolo samozrejme tiez tak.
Tiez radim zabezpecit si nejaku pomoc, ked nemoze muz alebo babky, tak sem-tam nejaku.opatrovatelku. Oddychnutej sa ti bude vsetko javit lepsie. Na poradni samozrejme spomenut problemy, ale u mnohych babatiek sa nic nenajde a proste len z toho vyrastu. Mat prve dieta nie je lahke, vobec nic si nevycitaj, ono sa to casto diametralne lisi od idylickych predstav. Clovek si dopredu maluje len to pekne, ma premyslene svoje idealne reakcie na babatko, je odhodlany, ze bude tym najlepsim rodicom, ze vsetko bude robit spravne...no a potom pride ta realita, ktora je taka vselijaka aj napriek velkej snahe. Je to proste tak a naozaj nie si v tom sama.

pomahatludom
12. máj 2024

@monikabotosova Sklamaná? V zišiel prípade ako matka robite všetko dobre všetko či je ore dieťa áno je to náročné tak ako psychicky tak aj fyzicky ale robite to pre bábätko vaše ore vaše dieťa.. je to náročné ale všetko čo teraz do toho dávate sa vám vráti v budúcnosti keď budete aj vy potrebovať pomoc možno sa skúste s manželom dohodnúť že na víkend si oddýchnete niekde a on bude. sdietsktom sám…

tramtada31
12. máj 2024

Ako mama dvoch náročných deti ta plne chapem. Doteraz to mám tak, že je pre mna byt v praci väčším relaxom ako s detmi, lebo oni si tie umrncane obdobia zachovali doteraz🤣🤣🤣

simonass30
13. máj 2024

Ahoj my sme mali rovnaký problém no možno ešte o niečo horší
Malý zvracal každý deň od narodenia do pol roka, cez deň spal veľmi málo a v noci každú hodinu hore

Nám veľmi pomohlo kozie mlieko (majú aj pre dojčatá my sme používali babybio)

A na spánok nám pomohlo keď spal so mnou v posteli prespal pekne celú noc, viem ze to nieje ideal aby dieťa spalo s vami v posteli ale môže sa báť a potrebuje cítiť teba

777januska777
13. máj 2024

@monikabotosova moje 3 dieta rovnako ako u vás, tretie bolo extrémne uplakane dieťatko, ja som ju kojila. Bolievalo ju bruško a mala reflux, tak som jej dávala liek na zahustenie môjho mlieka. No a do toho ešte choroby od starších, aj v nemocnici sme 2x boli. Akože prvý rok bol extrém plus sme riešili vtedy problémy so starším no hrozne. Ale prešlo to a ako začala fungovať a chodiť, tak začalo byť oveľa lepšie, stake je to take male šidlo, ale uz aspon spáva normálne. Preto sa neobvinuj, jednoducho sú také obdobia a také deti. Život je taky, ze aj keď sa veľmi snažíme nie vždy to ide ako má alebo ako chceme aby išiel.

zoja1234
13. máj 2024

Stari rodicia vam nevedia prist pomoc na par dni aspon?