icon

Strata identity po materskej

25. jún 2025

Ahojte nemate tiez niektora takyto problem? Po 2 rokoch na materskej a ja zrazu neviem kto som. Mam obrovsky problem si nieco kupit v obchode a satnik mam pretriedeny a prazdny lebo na vsetko som uz “moc stara, uz som mama, idem len s dietatom von”. Neviem si nic kupit ani sa pekne obliect, mam pocit ze si nesmiem obliect nic so ziarivymi farbami. Na jednu stranu sa citim ze dieta ide von ako modelka a ja idem ako seda myska, na druhu stranu ked stojim pri satniku dlhsie ako 5 minut tak mam pocit ze sa ”hram na nieco co nie som”.
Uz neviem ani ake jedlo mi chuti lebo varim tak ze aby dieta zjedlo, zistila som ze uz nemam ani zaluby lebo ked si chcem sadnut ku knihe tak je milion inych veci ktore by som mala ist robit a nie iba tak sediet. Nejdem na nechty lebo ved som len doma, nejdem na masaz lebo z rodicaku treba platit milion inych veci.
S bezdetnymi kamoskami si nemam co povedat lebo neviem uz reagovat na ich bezny pracovny zivot a s kamoskami co maju deti sa zas nevieme rozpravat o nicom inom ako o detoch.
Zhrnula by som to asi tak ze mi materstvo sadlo na mozog.
Prezivate to niektora teraz podobne?

unicornlady
25. jún 2025

Ty limituješ samu seba na to, že si "iba mama" a nič viac.
Kľudne sa obleč pekne, aj keď ideš len von s dieťaťom, aj keby si šla len do obchodu. Pre seba. Pre svoj dobrý pocit. Nepotrebuješ nikoho dovolenie.
Kľudne si daj len voňavku, aj keď sa nechystáš na rande.

Nie je to zbytočné. Robíš to pre seba, lebo aj na tebe záleží ;)

(ešte k tomu, že máš pocit, že si nemôžeš obliecť nič žiarivé, lebo už si stará; takú blbosť som ešte nepočula, ale ok. pozri sa vonku na ľudí, puberťáci nosia čiernu a sú mladí)

vikpen
25. jún 2025

Áno.. varím len to, čo mala zje, stretávam sa už len s kamoškami, ktoré majú tiež deti lebo si reálne neviem predstaviť ísť s dvojročnou posedieť niekde na kávu kde nie je detský kutik, krátke šaty som už vyhodila, aby mi nebolo vidno pol zadku keď sa zohyňam za malou alebo sa po ňu naťahujem na preliezky 😄 ale ja to beriem tak, že je to len obdobie, ktoré rýchlo prejde a tak sa snažím užívať si to. Viem, že na to raz budem spomínať v dobrom.
Už majú 2 roky, ani sa nenazdáš a si späť v práci a aj tvoj šatník opäť využiješ 🙂

mladenca
25. jún 2025

Akože tak teraz si to dokonale vystihla. Sama by som to lepšie asi nenazvala. Strata identity. Ale ono to asi k tomu životu patrí nie?

javiemneviem
25. jún 2025

Baby nemyslím si, že strata identity patrí k materstcu navždy 🙂 myslím si, že na obdobie a potom na tom treba pracovať. Ja som sa stratila po prvom aj po druhom. Pri prvom som sa začala tak po viac ako dvoch rokoch cítiť ako ja ale dlho to nevydržalo, ostala som znova tehotná. Teraz pri druhej som si povedala po roku, že chcem cítiť život aj ako žena. Proste nútim sa… nehľadám dôvody prečo si niečo kúpiť, nie len na udalosť ale donutim sa. Keď vidím niečo pekne, a nie úplne nepraktické kúpim si. Obleciem sa aj na ihrisko v obci. Pochopila som, že sa tak cítim dobre. Nehľadám dôvody prečo necvicit ale keď si na týždeň 2x naplanujem cvičiť, cvičím.
Ostala mi jedna bezdetna kamoska a najviac ma baví stretávať sa s ňou a počúvať o jej bežnom živote. Ona zasa otvára usta, keď hovorím o tom svojom. Ona je ta, čo mi povie: “ty dnes ideš za peknú, takže mi príď do mesta nahodena”. A ja idem. A koľkokrát sa mi nechce… ale vyjsť von a neriešiť deti to je uuuuuzas. Dokonca sa mi v meste minule prihovoril chlap. Ušla som ako malé dievčatko pred pedofilom. Bez slova s rozbehom 😀. Idem do mesta, aby som vypla, nič iné. Ale sú to také skvele malé momenty.

kikusenka1
25. jún 2025

Kde inde vynosim všetky pekne saty co mam? Sup ich na seba a ma detske ihrisko! Alebo pre dieta do skolky. Ale popravde ked som mala jedno dieťa tak som nevedela ani čia som. Ale už po 2 deťoch a potom ešte po treťom som sa rozhodla vrátiť sa späť a dopriať aj sebe. Človek nikdy nesmie zabúdať kým je

bellaa3007
25. jún 2025

Neviem,.. normálne som nosila veci, ktoré predtým, dala som si opatky ked sme išli do nakupneho centra alebo kam.... Neviem prečo niektoré ženy majú pocit, alebo chodia zanedbané lebo som na materskej (myslím tým oblečenie, leginy, vytahané trička,..)
Na nechty som začala chodiť až ked som nastupila do práce, lebo mi to prišlo zbytočné.
Kamosky tie naj mam obe bezdetné a práve tie rohovory mám rada, lebo sa nebavím LEN o tom čo jedla pila, čo robi, kedy sa smiala, kedy revala,... S babami čo mame deti sa zase smejeme na detoch, takže obe skupiny mám rada... No po 3r som musela vypadnuť do práce práve od týchto "mamickovských tém" a zaradiť sa konečne do práce 🙂

veronikah96
25. jún 2025

My sme to od malej 3 mesiacov riešili tak,že partner sa staral a ja som išla kľudne na nechty, kávu, za kamoškou, atď.(Napr včera na silné reči stand-up) a partner taktiež s kamarátmi na pivo, futbal,hokej a pod. Je to férové a obidvaja vypneme. Tak ako pred malou sme si nechali aj čas pre seba, babky tiež postrážia a vtedy ideme len my dvaja niekde spolu,tak sú aj babky rady,že si užijú vnúča naplno 🙂 chodíme s malou na prechádzky aj do mesta aj keď len na zmrzku,aby sme stále nemali stereotyp. Kľudne sa môžeš pekne obliecť aj keď len na ihrisko alebo prechádzku.To ,že máš dieťa neznamená,ze okrem starostlivosti o dieťa už nemôžeš mať čas aj na seba. U mňa napr práve pomáha stretávať sa s bezdetnými kamoškami ,lebo presne vtedy vypnem a riešime úplne iné veci. Pre mňa doslova psychohygiena, lebo tie mamičkovské debaty už tiež niekedy lezú na mozog. Takto sme začali naozaj fungovať,keď mala malá cca 3 mesiace a tak sme v pohode, nie sme nervózni, dávame si čas aj pre seba a malá si super zvykla aj na babky a je s nimi rada 🙂 materská nemusí znamenať, ze žena príde úplne o svoj život...

krasneleto
25. jún 2025

toto sme mali asi kazda.. ze dieta na prvom mieste... urob si cas aj pre seba.. ja som cele tehu bola doma, nakupila sminky, malovala sa ako keby som neviem kam isla a to len gynekologovi alebo na kavu pocas vychadzok... nemusis ist na kavu s dietatom... staci ho nechat postrazit tatinkovi a ist na beztrestnu kavu, drink bez vycitiek.. v pribehu nie si LEN mama...

marianarem
25. jún 2025

Zrejme to mas vnutri nastavene tak, ze tvoje potreby musia ist pri dietati uplne bokom a dolezite su uz len potreby dietata. Tak to ale podla mna nie je, aj mama musi mat aspon v ramci moznosti naplnene potreby, musi priradit dolezitost aj sebe, inak casom uz ani nemusi mat z coho davat. Mozes to skusit brat tak, ze ked sa o seba staras, tak je to prospesne aj pre dieta, lebo budes spokojnejsia, budes mat nan viac energie a mozes mu byt aj lepsim vzorom. Mozno sa ti to takto bude prijimat lahsie, ak si inak nevies tu dolezitost uznat.