icon

Syndróm vyhorenia počas materskej dovolenky

3. jan 2026

Ahojte rodicia,

som 5 rokov na materskej, mame 3 deti, najmladsie ma 1 rok. Deti sme vsetky chceli a planovali. Do nedavna bolo vsetko celkom ok. Pred casom som si zacala vsimat na sebe zmeny.
Som vycerpana i ked si pospim, bez energie. Propisovala som to unave - kojenie, zuby, obdobie vzforu u deti... takze mi to prislo v ramci situacie "normalne".
Avsak asi uz mesiac som orestala mat radost. Vzdy ma tesilo zdobit dekotovat na vianoce, velku noc atd. Ledva smecurobili stromcek aj to az 24, koli detom.
Mam jedno hoby, velmi ma to bavi, nakupeny material plu skrynu. Nemam chut. Napriek minmu casu som si vedela ukradnut cas, kludne na ukor domacnosti. Alebo som najmladsoe dala do postielky, dalsie dve sa hrali a ja som si 1-2 hodiny tvorila.
Prestala som mat radost a chut nieco z toho robiť.
Dnes som sa od rana snazila fungovat az som sa nakoniec rozplakala. Nevladzem, som vybusna, vsetko sa deje akoby mimo mna. A ja ked sa rozplacem, to uz musi byt, lebo viem ze realne za mna dlhodobo muz deti nepreberie. On nepochopil, ze aj on je unaveny a za par dni je znovu skolka... O to ale nejde. Mali ste niektora z vas realne diagnostikivany s. vyhorenia pocas materskej?

Strana
z3
anonym_64bdaa
3. jan 2026

@anonym_autor ja sa takto cítim pri jednom takmer ročnom.

anonym_44e5a3
3. jan 2026

No a vo by si chcela pocut? Mas 3 krpate deti a muza, ktory je unaveny.. ten pracuje co? 8ky? 12ky? Vezme ich obcas von aj sam ci on nosi peniaze a vybavene? Vies, ze sa mozes aj sama ozvat a povedat, ze dnes ides sama nieam do mesta, das si tam aj obed a o deti sa postaraj. Chcel si ich aj ty...

Ci aka je vlastne realuta chcenia tolkych deti?

anonym_9bf92c
3. jan 2026

skôr ti napíšu diagn. depresia a predpíšu psych. Ad.
Tento stav pozná veľa matiek na RD. a neraz aj ľudia ktorí deti nemajú, len chodia do práce. Zvyknú pomôcť až Ad .

galadriel90
3. jan 2026

@anonym_autor menej detí treba dnes robiť, a nebudeme takí unavení... Na 3deti je už treba village ktorý ak nemáte, tak jasne ze padate na hubu, co neviem načo je dobre... Strasne nechapem dnešné ženy ktoré majú +2 deti, a myslim si o nich ze bud nemajú pud sebazáchovy, alebo su len nezodpovedné

anonym_dfe6a3
3. jan 2026
@galadriel90

@anonym_autor menej detí treba dnes robiť, a nebudeme takí unavení... Na 3deti je už treba village ktorý ak nemáte, tak jasne ze padate na hubu, co neviem načo je dobre... Strasne nechapem dnešné ženy ktoré majú +2 deti, a myslim si o nich ze bud nemajú pud sebazáchovy, alebo su len nezodpovedné

@galadriel90 a rada ? Ci len kopnúť?

anonym_c74df5
3. jan 2026

@anonym_autor pockaj za mesiac mozno dva. Teraz je tazko aby si si robila nejake zavery. Vianoce..vacsina zien teda hlavne tie co su aj mamy s mensimi detmi ma pocit ze na vianoce musi byt vsetko dokonale, upratovanie, pecenie, vyvaranie, dokonale darceky. Nalozia si toho na seba viac ako ine bezne dni. Vsade vonku chaos, zima, malo svetla.
Ak pises ze donedavna bolo vsetko ok tak mozno aj coskoro bude znovu lepsie.
Lebo tu ta budu len sudit ze mas 3 deti ale mozno je to len narocne obdobie nie narocne cele roky.

galadriel90
3. jan 2026
@anonym_dfe6a3

@galadriel90 a rada ? Ci len kopnúť?

@anonym_dfe6a3 rada? Ta jej žiadna nepomôže. Jedine ak sa ku nej nastahuje rodina a bude jej robiť support. Lebo vy co tu dávate všetky rady, ze: vydrž žena!, počkaj kým podrastu, kúp si mycku a robot vysavac=ušetríš cas,nevar ale objednávaj menucka =usetris cas, zlavni z nárokov, rob len nevyhnutné minimum, daj staršie už do skolky, vydup si hodinku pre seba každý deň, chod raz za mesiac na nechty atď atď...... To niesu rady. To je bullshit, stierač na ponorkove okno, náplasť na bodnutie nožom.. 😂 S toľkými detmi únava neprestane nikdy, mozno až keď odídu z domu... Ale to už budu zdravie a nervy tej ženy dávno v čudu..

anonym_e206ee
3. jan 2026

@anonym_autor kedy si bola naposledy na preventívke? Možmo nemáš v poriadku krvný obraz, môže ti chýbať železo. Máš čas a priestor oddýchnuť si od detí aspoň na dve, tri hodinky týždenne?

anonym_99e17e
3. jan 2026

To skôr bude zdravotné niečo

anonym_dfe6a3
3. jan 2026
@galadriel90

@anonym_dfe6a3 rada? Ta jej žiadna nepomôže. Jedine ak sa ku nej nastahuje rodina a bude jej robiť support. Lebo vy co tu dávate všetky rady, ze: vydrž žena!, počkaj kým podrastu, kúp si mycku a robot vysavac=ušetríš cas,nevar ale objednávaj menucka =usetris cas, zlavni z nárokov, rob len nevyhnutné minimum, daj staršie už do skolky, vydup si hodinku pre seba každý deň, chod raz za mesiac na nechty atď atď...... To niesu rady. To je bullshit, stierač na ponorkove okno, náplasť na bodnutie nožom.. 😂 S toľkými detmi únava neprestane nikdy, mozno až keď odídu z domu... Ale to už budu zdravie a nervy tej ženy dávno v čudu..

@galadriel90 ty si inak ok? Ci len trochu mimo?

galadriel90
3. jan 2026
@anonym_dfe6a3

@anonym_dfe6a3 som uplne OK, len na rozdiel od 98% z vás tu, nemam problem povedat pravdu..

anonym_f8d751
3. jan 2026
@anonym_dfe6a3

@anonym_dfe6a3 no galadriel to podala trochu drsno, ale pravdivo

lucia.t
3. jan 2026
@galadriel90

@galadriel90 cítim z tvojho príspevku pohŕdanie. Niečo ti uniká. Viac detí síce vyčerpáva, je to ťažké, poznám to, sama mám tri. Nie je to pohodlné, ale mňa to osobnostne veľmi posunulo a posilnilo, vybičovalo k výkonom, aké by som predtým nedala. Vedela som, že musím makať viac, aby naše deti nemali menej ako ostatné. Stala som sa odvážnejšou. Viac detí ti navyše ukrajuje z ega, pretvára ťa. To pochopí ten, čo ich má viac 🙂Som už inde, než keď som mala len jedno. Ale áno, sú chvíle keď ti je ťažko a potrebuješ sa vyžalovať, to je normálne. A asi to tak musí byť, aj s tým vyčerpaním, občasným zúfalstvom, aby sme sa posunuli. Autorka, veľa síl, bojuj, bude lepšie, neboj. Len vydrž.

anonym_03c451
3. jan 2026

Vytaj v klube , takto sa cíti skoro každá matka , mám jedno a mám to podobne.

anonym_d3f751
3. jan 2026

@anonym_autor treba ísť do práce a žiadne vyhorenie nebude.

anonym_d3f751
3. jan 2026
@galadriel90

@anonym_dfe6a3 som uplne OK, len na rozdiel od 98% z vás tu, nemam problem povedat pravdu..

@galadriel90 pravda sa na tomto fóre nenosi

galadriel90
3. jan 2026
@anonym_d3f751

@galadriel90 pravda sa na tomto fóre nenosi

@anonym_d3f751 tak ale to je smutné..

majlo1234
3. jan 2026
@galadriel90

@galadriel90 mas pravdu, mat deti dnes bez pomoci je pre zeny maximalny zaberak, lebo z kazdej strany tlaky

Autorka, tazko radit, ja mam len dve a citim sa podobne. Zbieram sily na dalsi pol rok, co budem a nimi sama🫣

radacak
3. jan 2026

@anonym_autor mám to rovnako 😭napíš mi..budem rada ak popíšeme 🙏🏼

Ja som na malú v podstate stal sama ,muž nepomôže .. starý rodičia..nikto a už to na sebe cítim ...na mojej psychike nájme
Nemám tu rodinu, kamarátov..nikoho

autor
3. jan 2026
@anonym_9bf92c

skôr ti napíšu diagn. depresia a predpíšu psych. Ad.
Tento stav pozná veľa matiek na RD. a neraz aj ľudia ktorí deti nemajú, len chodia do práce. Zvyknú pomôcť až Ad .

@anonym_9bf92c
z tych ad mam dost obavy, neotupi to cloveka alebo neoblne nejak?

autor
3. jan 2026
@radacak

@anonym_autor mám to rovnako 😭napíš mi..budem rada ak popíšeme 🙏🏼

Ja som na malú v podstate stal sama ,muž nepomôže .. starý rodičia..nikto a už to na sebe cítim ...na mojej psychike nájme
Nemám tu rodinu, kamarátov..nikoho

@radacak
ahoj a odkial si, ked nemas nikoho pri vas?

autor
3. jan 2026
@majlo1234

@galadriel90 mas pravdu, mat deti dnes bez pomoci je pre zeny maximalny zaberak, lebo z kazdej strany tlaky

Autorka, tazko radit, ja mam len dve a citim sa podobne. Zbieram sily na dalsi pol rok, co budem a nimi sama🫣

@majlo1234
drzim palce, kolko maju deturence rokov?

2ivana5
3. jan 2026

Takto sa cítim aj ja posledný asi mesiac, sú lepšie a horšie dni 🙃

autor
3. jan 2026
@galadriel90

@galadriel90
vies, ja uolne chapem ludi, ktori maju jedno, dokonca aj ziadne dieta. Nemam potrebu s nimi diskutovat preco nemaju/maju len jedno. Kazdeho slobodne rozhodnutie. Ale pokial ide o viacdetne rodiny, uz je to hlupost, nezodpovednost, sialenszvo atd. To nie je dobry pristup. Bolo to nase vedome rozhodnutie mat 3 deti. Kazdy rok jesen/zima sne si odkrutili 2-3 mesiace chorob. Je to vycerpavajuce, narocne ale viem, ze max koncom aprila he koniec. Tu nepisem o beznej unave a stat sa moze a zenam s 2 detmi, uoratovackou a opatrovatelkou - zazila som. Takze nemusi sa to stavat pravideone matkam s vuac detmi len. A vies, pri prvom, druhom az doteraz sa mi to nestalo. A he jedno ake narocne co bolo. Ani teraz to nie je nejaky extrem, su na tom ludia horsie. Kkzdne mozes pisat priamo, tiez tak pisem. Ale skus si to obratit - tebe by sa pacilo keby ti niekto povedal, ze si schopna zvkadnut ken jedno dieta? Nemyskim a mozno by si s prehladom zvladla aj tie 2 alebo 3. Nie kebo musis, preto lebo chces a vies. Nemam ut davno 25 aby som nevedela, do coho idem. Tak niekedy radsej popremyslaj ako to podas. A prajem ti toto nikdy nezazit, lebo ono sa dobre odsudzuje v pohode v plnom zdravi.

autor
3. jan 2026
@anonym_d3f751

@anonym_autor treba ísť do práce a žiadne vyhorenie nebude.

@anonym_d3f751
je super, pokial si ty ako matka malych deti takto naladena.

autor
3. jan 2026
@anonym_dfe6a3

@anonym_dfe6a3
dakujem. Asi vies o com pisem alebo sa vies vzit do takejto situacie. Nam deti babky dedkovia neopatruju. Su dobre a aktivne. Ked je bavka u nas tyzden, uz na druhy den ma dost. Dala som jej ich dve na cely den. Bola vycerpana, nema este 60 rokov a je dost ciperna. Stahovali sme sa a potrebovaka som vybalovat.
Takze mudre rady ako si sem nastahovat rodinu - to nebol nas umysel. O deti sa postarame samy, babka dedko chvilku a staci im. Nie zeby nechceli, no mat oci stale na stopkach je narocne pre nich.

autor
3. jan 2026
@anonym_e206ee

@anonym_autor kedy si bola naposledy na preventívke? Možmo nemáš v poriadku krvný obraz, môže ti chýbať železo. Máš čas a priestor oddýchnuť si od detí aspoň na dve, tri hodinky týždenne?

@anonym_e206ee
ahoj, po pôrode a ked som bola chora, len mi dr daka atb. Ale ano pojdem hned po siestom na krv. Detivsu v skolke, jaslickach, len to najmensie mam doma. Ale len zriedka mam moznost dat ju na 2 hodinky vozit kamaratke.

autor
3. jan 2026
@anonym_99e17e

To skôr bude zdravotné niečo

@anonym_99e17e
dufam, ze ano. So zelezom mavam problem, po porode mi dali infuziu a bolo dlho fajn. Dakujem.

anonym_044a20
3. jan 2026
@lucia.t

@galadriel90 cítim z tvojho príspevku pohŕdanie. Niečo ti uniká. Viac detí síce vyčerpáva, je to ťažké, poznám to, sama mám tri. Nie je to pohodlné, ale mňa to osobnostne veľmi posunulo a posilnilo, vybičovalo k výkonom, aké by som predtým nedala. Vedela som, že musím makať viac, aby naše deti nemali menej ako ostatné. Stala som sa odvážnejšou. Viac detí ti navyše ukrajuje z ega, pretvára ťa. To pochopí ten, čo ich má viac 🙂Som už inde, než keď som mala len jedno. Ale áno, sú chvíle keď ti je ťažko a potrebuješ sa vyžalovať, to je normálne. A asi to tak musí byť, aj s tým vyčerpaním, občasným zúfalstvom, aby sme sa posunuli. Autorka, veľa síl, bojuj, bude lepšie, neboj. Len vydrž.

@lucia.t no co by povedala na mna ja mam tri ale chcem este jedno 🤣a áno aj napriek tonu ze sa občas cítim unavená 🤣

autor
3. jan 2026
@anonym_c74df5

@anonym_autor pockaj za mesiac mozno dva. Teraz je tazko aby si si robila nejake zavery. Vianoce..vacsina zien teda hlavne tie co su aj mamy s mensimi detmi ma pocit ze na vianoce musi byt vsetko dokonale, upratovanie, pecenie, vyvaranie, dokonale darceky. Nalozia si toho na seba viac ako ine bezne dni. Vsade vonku chaos, zima, malo svetla.
Ak pises ze donedavna bolo vsetko ok tak mozno aj coskoro bude znovu lepsie.
Lebo tu ta budu len sudit ze mas 3 deti ale mozno je to len narocne obdobie nie narocne cele roky.

@anonym_c74df5
ahoj dakujem ti. Vies anivtie vianoce som sa nepretrhla, choroby, tolko co presli zase dalsie. Takze pecenie v klude s detni trosku len. S varenim muz pomahal. Vies nerada by som sa dostala upne zrutenia a rada by som riesila hned ako sa da. Ved tie deti za to nemozu.
Ale dufam ze bude lepsie.No a hej, kto ma 3 deti iz je pomaly mimozemstan, nezodpovedny. Ze sa to stava aj zenam s 1 dietatom alebo kopoi pomoci, to uz sa nevidi. Akoby si to clovek objednal...

Strana
z3