icon

Vyhorenie na materskej

30. máj 2025

Ahojte zeny.
Neviem co robit, poradte prosim. Som na rodicaku s 8 mesacnym a 3,5 rocny dietatom. Posledne dni mam hrozne stavy, citim sa vystavene a dochadzaju mi sily, mavam uzkosti kedy sa mi velmi zle dychs. Som s oboma doma, manzel odchadza ked este spime a chodi domov o 18tej. Doma sa nezastavim, mam pocit, ze vsetko je na mne - cela domacnost a vsetka starostlivost o deti.. tak ako u mnohych inych zien. Mam teraniu a som casto chudokrvna. Denne beriem magnezium a zelezo, kojim a napriek doplnkom som k.o ako fyzicky tak aj psychicky. Uz mi sibe z toho stereotypu. Rano vstat, ustlat, prebalit maleho, ktory je vo fazee kubg fu, kedy prebalovanie je olympijskou disciplinou… prezliect deti, urobit ranajky obom, tisickrat vysvetlit starsiemu ze nebudeme pustat telku 5 min. po zobudeni.. pohrat sa s nimi, vychystat oboch von.. kdesi v tom celom sa snazit obliect a namalaovat sa nech nie som ako bezdomovec.. vonku sa snazit uspat mladsieho popri neustalom toku slov starsieho. Potom sa na ihrisku povenovat starsiemu, po ceste domov nakupit a zas prezliect a dat spat starsieho.. pokusit sa o to aj u mladsieho. Samozrejme stale musia spat na striedacku 🙈.. popritom navarit nam aj mladsiemu prikrm. Ach boze.. ani nepokracujem dalej, v tom case je mozno tak 12-13h a ja uz kazdu chvilu pozeram na hodinky, kolko este ostva do prichodu manzela.
Nemam chvilu pre seba - ak neratam tento cas do polnoci, ked je konecne ticho. Od unavy uz ani normalne spat neviem. V noci som xkrat hore kedze maly sa casto budi, spim tak dve-tri hodiny.
Manzel sa tvari ako mi pomaha.. mysli si, ze ked si sadne k detom a hra sa s nimi, kym ja lietam ako diva, ze toto je pomoc. Chodieva na vacsie nakupy sam alebo vezme starsieho, sam od seba obcas umyje riad, prebali ci prezlecie deti, obcas uspi mladsieho a to je tak vsetko. Viem, som zena, musim vsetko zvladat a ja zvladam - ale stoji ma to nemale usilie. Padaju mi vlasy, lahko sa mi roboa modriny, mam vkuse suche ruky, casto mam krv v nose.. rozpadavam sa. Poradte mi, co zmenit a ako sa vymanit z toho pocitu, ze uz nemam priestor ma zivot. Pan manzel sa tvari, ze ved chod, kludne… ale asi tazko mozem niekam ist, ked chodi domov neskoro.

autor
30. máj 2025

Doplnim ze nechodim nikam. Ziadne chodenie na nechty, vlasy ci ku kozmeticke alebo do posilky. Nemam uz ani kamosky, jedna sa raz za cas ozve aj to ci moze prist na navstevu… raz za polroka ideme s manzelom do divadla a na vylet, ci predlzeny vikend..toto je len nejake prezivanie. Nechodi mi pomahat rodina, nechodime na kruzky.

0silvia0
30. máj 2025

Pan manzel pride domov a ty si nechaj denne hodinu pre seba. Chod si zabehat, alebo si citaj, alebo sa chod sama prejst. Je to len obdobie, prejde. Pride ine obdobie, a po nom zasa ine... raz budes mat doma pubertakov, dospelakov a nebudu na tebe nalepeni.

michaelam2
31. máj 2025

Autorka nemyslim to v zlom ale mozno mi odpovies za vsetky zeny ktore su na tom tak ako ty, ze preco si robite dve deti tak kratko po sebe. Fakt ma to zaujima, ci to naozaj stoji za to aby sa ta zena totalne znicila.
Poradim, nakupy vobec neries, to nechaj kazdy den na manzela a to iste aj varenie. Nech navari na 1-2 dni dopredu vecer ked uz deti zaspia. A predym mu ich nechaj a ty maj cas pre seba. Spi, daj si vanu, chod na prechadzku, cokolvek….nebravim ze kazdy den ale aspon 3x do tyzfna. Cez vikend ked je manzel doma tak nech ide s nimi von a ty spi spi spi.

pandorra
31. máj 2025

Starsie dieta do skolky a s jednym to budes mat lahsie.

kvietok1992
31. máj 2025

ako vravia staršie dieťa do škôlky hneď v septembri, kup si prikrm vo flaske, raz za čas to malé na to nezomrie ak mu nespravis čerstvý, a hlavne najbližšie o 18.00 čakaj pri dverách, rozluc sa s manželom a chod si oddýchnuť…prežije aj on aj deti…inak presne preto sa nechystám mat tak skoro ďalšie aby mi nehrabalo :S

miisutka
31. máj 2025

Mam podobnu situaciu, kludne mi napis spravu ak mas zaujem 🙂

alkoholik
31. máj 2025
@michaelam2

Autorka nemyslim to v zlom ale mozno mi odpovies za vsetky zeny ktore su na tom tak ako ty, ze preco si robite dve deti tak kratko po sebe. Fakt ma to zaujima, ci to naozaj stoji za to aby sa ta zena totalne znicila.
Poradim, nakupy vobec neries, to nechaj kazdy den na manzela a to iste aj varenie. Nech navari na 1-2 dni dopredu vecer ked uz deti zaspia. A predym mu ich nechaj a ty maj cas pre seba. Spi, daj si vanu, chod na prechadzku, cokolvek….nebravim ze kazdy den ale aspon 3x do tyzfna. Cez vikend ked je manzel doma tak nech ide s nimi von a ty spi spi spi.

@michaelam2 Uplny suhlas, kazdy den rovnake( podobne) temy. Co ste si predstavovali ze ked budete mat 2 deti kratko po sebe ake to bude? Prepacte ja tomu nechapem!
Nie kazdy musi mat hned 2 deti. Nestacilo vam zatial 1 a skusili by ste ako vam ide rodicovstvo?

denkabemommy
31. máj 2025
@michaelam2

@michaelam2 ja mám tiež deti s 3r rozdielom. Ale ja som zo seba nerobila matku obeť. Starší šiel do škôlky po 3 mesiacoch od pôrodu. A ja som si žila materský sen - kavičky, obedy s kamoškami, kým dieťa spalo v kočíku. Po roku som už bola viac free, takže aspoň raz týždenne som si urobila čas pre seba na pár hodín. Vôbec som nebola vyhorená z toho, ani pri prvom ani pri druhom dieťati. Užila som si materskú, niekedy mi ten čas chýba 😅

Proste tieto ženy sa najskôr tvária ako všetko ultra super zvládajú samé, pri prvom dieťati aj zvládajú. Potom príde dieťa číslo 2. A narazia na problém. Nik im nechce už pomôcť, lebo si stále myslia, však to ultra super zvládajú, tak načo by to robili 🤷🏼‍♀️. muž je naučený na full servis, že sa o deti postará žena a keď je doma, tak už aj uvarí a uprace, no nie? Chlap keď sa má už horkoťažko zrazu postarať, tak povie, že len o 1 dieťa - toto všetko som vypozorovala v mojom úzkom aj širšom okolí.

Súhlasím s tebou, že by mali ľudia určite počkať s druhým dieťaťom, nieked si ho ani vôbec nerobiť. Ale teraz tu už autorka dieťa má a tak musí len zmeniť zaužívané.

aliaray1
31. máj 2025

Ahoj, je to narocne. Ja okrem nespiacej 3r mam 10 mes. kojenu rovnaku kung fu pandu 😁. K tomu som v 9tt s dvojickami v rizikovom (snad to dobre dopadne ale predpoklad je zial velmi zly), velkym psikom a manzelom (ostal na MD, co sposobilo hadky a vzdory starsej dcerky, rozhadzalo to rezim mladsej...komplet chaos 😂)

Co by podla mna mohlo pomoct, je manazment. Mne totiz cez den spi iba mladsie babo a aj to haky baky.
Na papier som napisala co kedy mame na programe od jedenia, vychadzok, hier doma a vonku. Na dalsom papieri na chladnicke mame zoznam domacich prac rozdeleny na 3 casti a striedame si to obtyzden.
Idealne by bolo (kedze je uz pekne pocasie a zima bola blba a narocna), aby si si vymedzila 2 dni a dala casy od do na aspon 3 hodiny pre seba, na tomto si ale potom trvaj. Kludne aj cez vikend alebo na kedy vam to s muzom vyhovuje.

Ak aj vsetky veci z papierov nestihame nevadi, aspon sa snazime.

A skus si doplnit vitaminy, hlavne C D3, zinok, vela spanku a pod. Ved 1-2x v oracovnom tyzdni moze manzel trocha potiahnut nocnu kym ty si na hodku dve zdriemnes, hmm?
Za cca 2 tyzdne ak nie aj skor pocitis zmeny

michaelam2
31. máj 2025
@alkoholik

@michaelam2 Uplny suhlas, kazdy den rovnake( podobne) temy. Co ste si predstavovali ze ked budete mat 2 deti kratko po sebe ake to bude? Prepacte ja tomu nechapem!
Nie kazdy musi mat hned 2 deti. Nestacilo vam zatial 1 a skusili by ste ako vam ide rodicovstvo?

@alkoholik presne, kazdy den tie iste temy. Ja mam doma tiez male dieta a nehroziiii aby som mala teraz alebo v blizkej dobe dalsie presne pre to, ze nechcem byt troska. A viem, ze by som bola. A to moj chlap robi doma vsetko a aj o dieta sa vie plnohodnotne postarat, keby mohol tak aj koji 😀 ale aj tak je toho vela, staci, ze dieta spi zle a vybavene

autor
31. máj 2025
@denkabemommy

@michaelam2 ja mám tiež deti s 3r rozdielom. Ale ja som zo seba nerobila matku obeť. Starší šiel do škôlky po 3 mesiacoch od pôrodu. A ja som si žila materský sen - kavičky, obedy s kamoškami, kým dieťa spalo v kočíku. Po roku som už bola viac free, takže aspoň raz týždenne som si urobila čas pre seba na pár hodín. Vôbec som nebola vyhorená z toho, ani pri prvom ani pri druhom dieťati. Užila som si materskú, niekedy mi ten čas chýba 😅

Proste tieto ženy sa najskôr tvária ako všetko ultra super zvládajú samé, pri prvom dieťati aj zvládajú. Potom príde dieťa číslo 2. A narazia na problém. Nik im nechce už pomôcť, lebo si stále myslia, však to ultra super zvládajú, tak načo by to robili 🤷🏼‍♀️. muž je naučený na full servis, že sa o deti postará žena a keď je doma, tak už aj uvarí a uprace, no nie? Chlap keď sa má už horkoťažko zrazu postarať, tak povie, že len o 1 dieťa - toto všetko som vypozorovala v mojom úzkom aj širšom okolí.

Súhlasím s tebou, že by mali ľudia určite počkať s druhým dieťaťom, nieked si ho ani vôbec nerobiť. Ale teraz tu už autorka dieťa má a tak musí len zmeniť zaužívané.

@denkabemommy zienky
Manzel ma stavebnu firmu, on maka fyzicky. Vstava o 5:30 a ked pride domov, da sprchu a ide hned k detom. Velakrat este po ceste zbehne na nakup, postara sa pomoze, len velakrat nevladze a to ho zas chapem.
A starsi do skolky nemohol kvoli bolestiam bruska ktore mal a museli sme hladat pricinu. Zaroven sme ho zo zaciatku nedali, kvoli mladsiemu - aby nebol odstrceny a aby sme nemali obe deti chore. Su aj pekne dni ale castokrat je to narocne.
Ja len… s dvoma detmi doma ma kazda taky stereotyp ci sa da aj inac zit? Len ja som neschopna? Ci nechat doma total bordel a byt cele dni niekde prec? Ale kde byt.. zabija ma ta “nuda” to ze s nikym dospelym nepokecam.. ze raz do tyzdna sa stretneme s rodinou a inak stale len s detmi.. deti su uzasne, nemozem ich vinit za moje pocity, ze ma to poslednu dobu nejako nebavi… ze sa mi nechce hrat s s autickami a stavanie magnetickej stavebnice ma nenaplna. Ta hra s chlapcami je asi ina ako s dievcatami. A hlavne ja som bola doma ju rok pred narodenim prveho synceka kvoli covidu som mala ho. Takze uz som doma styri roky.

autor
31. máj 2025
@aliaray1

Ahoj, je to narocne. Ja okrem nespiacej 3r mam 10 mes. kojenu rovnaku kung fu pandu 😁. K tomu som v 9tt s dvojickami v rizikovom (snad to dobre dopadne ale predpoklad je zial velmi zly), velkym psikom a manzelom (ostal na MD, co sposobilo hadky a vzdory starsej dcerky, rozhadzalo to rezim mladsej...komplet chaos 😂)

Co by podla mna mohlo pomoct, je manazment. Mne totiz cez den spi iba mladsie babo a aj to haky baky.
Na papier som napisala co kedy mame na programe od jedenia, vychadzok, hier doma a vonku. Na dalsom papieri na chladnicke mame zoznam domacich prac rozdeleny na 3 casti a striedame si to obtyzden.
Idealne by bolo (kedze je uz pekne pocasie a zima bola blba a narocna), aby si si vymedzila 2 dni a dala casy od do na aspon 3 hodiny pre seba, na tomto si ale potom trvaj. Kludne aj cez vikend alebo na kedy vam to s muzom vyhovuje.

Ak aj vsetky veci z papierov nestihame nevadi, aspon sa snazime.

A skus si doplnit vitaminy, hlavne C D3, zinok, vela spanku a pod. Ved 1-2x v oracovnom tyzdni moze manzel trocha potiahnut nocnu kym ty si na hodku dve zdriemnes, hmm?
Za cca 2 tyzdne ak nie aj skor pocitis zmeny

@aliaray1 dakujem ti skusim to presne takto s kvazi rozpisom. Mladsi spi s nami na posteli, a kolkokrat sa zobudi manzel a vezme ho na svoju polovicu, prituli sa ale maly nechce. Zacne sa odtlacat a plakat a ked sa prituli ku mne, ani kojit nepotrebuje, zaspi. Divne obdobie. Od marca sialenstvo. 6ta choroba u mladsieho, potom dva tyzdne prvykrat chory starsi, potom to chytil na tyzden mladsi, potom dva tyzdne riesenia zubkov starsieho kedze sa mu urobil kaz a muselli sme ist dat zubok vytihnut - to boli take hysake v noci ze sme tyzden nespali nic ani my ani susedia, lebo ako spravny chlap to prezival nenormalne. 😶a ked sa to ukludnilo tak sa zas mladsiemu zacali tlacit dalsie zubky.

michaelam2
31. máj 2025

Pozri, nevladzete obaja a prave preto si to musite rozdelit. Proste niektore dni oddychujes ty a niektore on, to inak nejde. Mate to narocne a este dlhi mat aj budete, ak sa nechces uplne znicit musite si nastavit presny system.

denkabemommy
31. máj 2025
@anonym_autor

@denkabemommy zienky
Manzel ma stavebnu firmu, on maka fyzicky. Vstava o 5:30 a ked pride domov, da sprchu a ide hned k detom. Velakrat este po ceste zbehne na nakup, postara sa pomoze, len velakrat nevladze a to ho zas chapem.
A starsi do skolky nemohol kvoli bolestiam bruska ktore mal a museli sme hladat pricinu. Zaroven sme ho zo zaciatku nedali, kvoli mladsiemu - aby nebol odstrceny a aby sme nemali obe deti chore. Su aj pekne dni ale castokrat je to narocne.
Ja len… s dvoma detmi doma ma kazda taky stereotyp ci sa da aj inac zit? Len ja som neschopna? Ci nechat doma total bordel a byt cele dni niekde prec? Ale kde byt.. zabija ma ta “nuda” to ze s nikym dospelym nepokecam.. ze raz do tyzdna sa stretneme s rodinou a inak stale len s detmi.. deti su uzasne, nemozem ich vinit za moje pocity, ze ma to poslednu dobu nejako nebavi… ze sa mi nechce hrat s s autickami a stavanie magnetickej stavebnice ma nenaplna. Ta hra s chlapcami je asi ina ako s dievcatami. A hlavne ja som bola doma ju rok pred narodenim prveho synceka kvoli covidu som mala ho. Takze uz som doma styri roky.

@autorka ja viem čo je to mať muža preč celý deň chodí rovnako skoro preč a o 18 sa vracia. A áno, nechať doma bordel a zobrať deti do nejakej mini ZOO, materské centrum, ihrisko susednom meste, hocičo, čo je mimo bežnej rutiny. Staršieho môžeš dať od septembra do škôlky a hodne ti to pomôže, ja som dávala syna do súkromnej, lebo som si to rozmyslela po mesiaci ich mať spolu doma ale ešte som prečítala chvíľku aby sa zžil s bratom (nastupoval vo februári) 😅🙈. Proste vytrhni samu seba preč z toho. Nebuď doma celé dni - pripadne v okolí. Napíš tu na mk do skupín, či nenájdeš kamošku alebo fb, či tie centrá, tam sa dosť tak socializuješ s inými matkami 🙂. Ja mám z koňa 2 veľmi dobré kamošky, teraz síce bývam 100km od nich ale už plánujeme spolu leto 🙏. Nerob veci stereotypne, veď potom tie dni musia byt ako jeden deň, keď sa pozrieš spätne. Uži si materskú, je to jediný čas do dôchodku, kedy máš svojim spôsobom voľnosť - ráno vstať zbalit deti a ísť kam chceš 🙂.

aliaray1
31. máj 2025

Viem si toto cele predstavit. Vies ono mat decka s 3r rozdielom je bezna vec, my mame 2 r, dvojicky asi nevieme ako dopadnu, tiez sa tu vetim jak motorova mys.
Necakaj pochopenie od ludi, co si sem prisli pomojkat vlastne ega alebo to nikdy nezazili a len moralizuju...to je mimo tejto temy a casto krat nerealne a prifarbene. Potrebujes radu alebo skusenost, nie kydy. Oni asi nevedia pochopit, ze zivot s detmi nie je stereotyp ale neustala nepredvidatelna dynamika.

Nam ta organizacia nesla hned, nevadilo. Vravim ked aspon cosi z harmonogramu date, vyborne
lebo je to priprava na skolku (hlavne doba od zobudzania po start kedy musi byt starsia ready vyrazit ako do skolky) Fantasticka vec aj do buducna... Decka sa casom zladia aj spankom aj s jedlami...ja ich 3x z 5 krmim obe naraz, niekedy len z 1 misky a mladsiu tehotna kojim 🤦‍♀️😂. Nacerpaj co najviac oddychu a energie cez slnecne dni nech si pripravena na jesen a zimu. Nas tiez caka skolka a choroby co tu budu rotovat a no a co ved zazivaju to takmer vsetci. Aspon si doma a nevyhodia ta z roboty kvoli castym OCRkam. Ma to velke pozitiva.

Urazy, zuby, neocakavane veci su bezna a unavna vec. S takto malymi ste lepsie flexibilni ako 8r (puberta) a batola. A o rok, ked budu von vsetky zuby vratane stoliciek zacne byt ten zivot uzasny.

Ked s nimi manzel odide von, len nezacni upratovat 😂. My to robime tak, ze upraceme predtym, ja nachystam oblecka a on uz to dotiahne az s malou do kocika (aj on potrebuje trenovat obliekanie). Najskor ti bude smutno a nebudes asi vediet co s casom...nasilu hybaj spravit wellness, vlasy, nohy, pedikuru, skusaj vymysliet veci len pre seba. Ano, aj to jablko si ocisti a nakrajaj len pre seba uz konecne aj ked nasilu 😁. Brnknes kamoskam, mame atd. a uz aj su naspat...az ti luto bude. Nakopnes socialny kontakt, welness, cosi pre seba. Uvidis ten rozdiel na konci leta.
Ja si zvyknem pustat AC DC na plno a podobne...😂.

Po zime a dazdoch a premenlivom pocasi prichadza letny mortal combat. Vyuzite to a nakopni sa mama 🥰💗

0silvia0
31. máj 2025

Ja som tiez mala 2 deti s 2rocnym rozdielom, lebo sme to tak chceli. Jedine co mi pomohlo mat rezim. Kazdy den 2x prechadzka. Doma som bola 6 rokov a muz aj na tyzdnovkach. Da sa to, a da sa to aj uzit, hlavne sa zameriavaj na to pekne a organizuj si den aby si hlavne ty bola spokojna. Ked pojdes 2x na prechadzku, vzdy niekoho stretnes a porozpravas sa. A deti mi tiez nikto nestrazil, rodicia pracovali. Zuby, nespavci, choroby, to je vsetko bezne, to tak maju vsetky deti, skus to tak neprezivat.
Tie zle veci sa snaz nejako prezit a pekne veci sa snaz uzit. Normalne som potesena, aku dobru vetu sa mi podarilo vyprodukovat😄😛

autor
31. máj 2025
@denkabemommy

@autorka ja viem čo je to mať muža preč celý deň chodí rovnako skoro preč a o 18 sa vracia. A áno, nechať doma bordel a zobrať deti do nejakej mini ZOO, materské centrum, ihrisko susednom meste, hocičo, čo je mimo bežnej rutiny. Staršieho môžeš dať od septembra do škôlky a hodne ti to pomôže, ja som dávala syna do súkromnej, lebo som si to rozmyslela po mesiaci ich mať spolu doma ale ešte som prečítala chvíľku aby sa zžil s bratom (nastupoval vo februári) 😅🙈. Proste vytrhni samu seba preč z toho. Nebuď doma celé dni - pripadne v okolí. Napíš tu na mk do skupín, či nenájdeš kamošku alebo fb, či tie centrá, tam sa dosť tak socializuješ s inými matkami 🙂. Ja mám z koňa 2 veľmi dobré kamošky, teraz síce bývam 100km od nich ale už plánujeme spolu leto 🙏. Nerob veci stereotypne, veď potom tie dni musia byt ako jeden deň, keď sa pozrieš spätne. Uži si materskú, je to jediný čas do dôchodku, kedy máš svojim spôsobom voľnosť - ráno vstať zbalit deti a ísť kam chceš 🙂.

@denkabemommy dakujem, skusim to aj takto, ved auto mam tak mozem kamkolvek. Len nikdy neviem kam.

denkabemommy
31. máj 2025
@anonym_autor

@denkabemommy dakujem, skusim to aj takto, ved auto mam tak mozem kamkolvek. Len nikdy neviem kam.

@autorka google, chatgpt ti vypľujú kopec výletov v okolí, veď ono niekedy stačí zobrať deku a urobiť si piknik na kopci nad mestom. Fakt sú to maličkosti, aj iná cesta do obchodu, ktoré ti pomôžu sa cítiť postupne lepšie a naozaj si nájdi cez víkend čas na seba, aj keby úplne máličko -hodinka ale potrebuješ to, načerpáš z toho energiu na celý týždeň. A nelipnúť na nejakom harmonograme, nevadí, že raz za čas pôjdu spať neskôr na obed, hlavne že si to užijete 🙂

biglovemom
31. máj 2025

Starsi smer skolka -a co ked bude mensi chory ? Znizuje sa pravdepodobnost ze bude castejsie chory ked bude v skolke .
Lebo uz sa mu imunita bude budovať .nechapem toto chránenie aj tak to pravdepodobne pride 🤷🏼‍♀️
A hned sa ti bude lepsie dýchať .

basulaak
31. máj 2025

Aj moj muz podnika v stavebnictve, presne rano o 6:30 ho uz neni lebo odchadza do prace, maka fyzicky, nadre sa jak kon. To iste som riesila ale len 1 dieta som mala preto ta uplne chapem ako sa citis. Poradila by som ti - 3,5rocny do skolky, jasli, do septembra by som mu dakde nasla miesto a nech to manzel plati. A tebe ako pomoc nejaku gazdinku raz za cas. Ja som mala prvy rok s dietatom doma pani co mi prisla domov upratala cely dom, okna umyla, zaclony vyprala, pozehlila, psa mi vyvencila, isla so psom k vetovi, dieta mi na chvilu opatrila aby som si mohla odbehnut a pod. Aj by navarila keby som chcela. Proste daju sa najst take panie. Na cierno to robila, 10€ za hodinu brala a pomohla mi co som potrebovala. Bola to velka pomoc. Ak vas pustia financie porozmyslala by som tymto smerom..
Manzel mi tiez nevladal pomahat, sam bol nevyspaty. Nebraval mi maleho na kocik cez vikendy ani na chvilu, lebo nevladal, nohy odpalene. Babky zrazu nikde a dodnes to tak aj ostalo.

autor
31. máj 2025
@biglovemom

Starsi smer skolka -a co ked bude mensi chory ? Znizuje sa pravdepodobnost ze bude castejsie chory ked bude v skolke .
Lebo uz sa mu imunita bude budovať .nechapem toto chránenie aj tak to pravdepodobne pride 🤷🏼‍♀️

@biglovemom pockaj - tu slo o to chranit novorodenca. Teraz ma 8 mesiacov. Starala si sa o drobne chore babatko? To by nik nechcel, ak by nemusel.

autor
31. máj 2025
@aliaray1

Viem si toto cele predstavit. Vies ono mat decka s 3r rozdielom je bezna vec, my mame 2 r, dvojicky asi nevieme ako dopadnu, tiez sa tu vetim jak motorova mys.
Necakaj pochopenie od ludi, co si sem prisli pomojkat vlastne ega alebo to nikdy nezazili a len moralizuju...to je mimo tejto temy a casto krat nerealne a prifarbene. Potrebujes radu alebo skusenost, nie kydy. Oni asi nevedia pochopit, ze zivot s detmi nie je stereotyp ale neustala nepredvidatelna dynamika.

Nam ta organizacia nesla hned, nevadilo. Vravim ked aspon cosi z harmonogramu date, vyborne
lebo je to priprava na skolku (hlavne doba od zobudzania po start kedy musi byt starsia ready vyrazit ako do skolky) Fantasticka vec aj do buducna... Decka sa casom zladia aj spankom aj s jedlami...ja ich 3x z 5 krmim obe naraz, niekedy len z 1 misky a mladsiu tehotna kojim 🤦‍♀️😂. Nacerpaj co najviac oddychu a energie cez slnecne dni nech si pripravena na jesen a zimu. Nas tiez caka skolka a choroby co tu budu rotovat a no a co ved zazivaju to takmer vsetci. Aspon si doma a nevyhodia ta z roboty kvoli castym OCRkam. Ma to velke pozitiva.

Urazy, zuby, neocakavane veci su bezna a unavna vec. S takto malymi ste lepsie flexibilni ako 8r (puberta) a batola. A o rok, ked budu von vsetky zuby vratane stoliciek zacne byt ten zivot uzasny.

Ked s nimi manzel odide von, len nezacni upratovat 😂. My to robime tak, ze upraceme predtym, ja nachystam oblecka a on uz to dotiahne az s malou do kocika (aj on potrebuje trenovat obliekanie). Najskor ti bude smutno a nebudes asi vediet co s casom...nasilu hybaj spravit wellness, vlasy, nohy, pedikuru, skusaj vymysliet veci len pre seba. Ano, aj to jablko si ocisti a nakrajaj len pre seba uz konecne aj ked nasilu 😁. Brnknes kamoskam, mame atd. a uz aj su naspat...az ti luto bude. Nakopnes socialny kontakt, welness, cosi pre seba. Uvidis ten rozdiel na konci leta.
Ja si zvyknem pustat AC DC na plno a podobne...😂.

Po zime a dazdoch a premenlivom pocasi prichadza letny mortal combat. Vyuzite to a nakopni sa mama 🥰💗

@aliaray1 si velmi mila, dakujem za povzbudenie. Vidiet ze to poznas a zazivas rovnako. A wau dvojicky. Uzasne. Drzim ti prsty s tehotenstvom, nech to zvladnes cele v co najlepsej pohode. ❤️

biglovemom
31. máj 2025

To nevies ci by ochorel . Mame jún čoskoro tak od septembra do skolky staršieho .👍

mameha7
31. máj 2025
@biglovemom

@biglovemom Naša stará pediatrička, ktorá je kapacita v odbore, sama vraví, že dieťa nedávať do škôlky, pokiaľ máte novorodenca. Nie je nič horšie, ako mať malé bábätko s laryngitídou, ktoré sa vám dusí. Rada by som sa vyhla hospitalizácii v nemocnici. Tiež som z toho dôvodu nedala staršiu do škôlky. Počká si rok, má čas. Ale ja to na rozdiel od autorky ešte ako tak zvládam. 😃

aliaray1
31. máj 2025
@mameha7

@biglovemom Naša stará pediatrička, ktorá je kapacita v odbore, sama vraví, že dieťa nedávať do škôlky, pokiaľ máte novorodenca. Nie je nič horšie, ako mať malé bábätko s laryngitídou, ktoré sa vám dusí. Rada by som sa vyhla hospitalizácii v nemocnici. Tiež som z toho dôvodu nedala staršiu do škôlky. Počká si rok, má čas. Ale ja to na rozdiel od autorky ešte ako tak zvládam. 😃

@mameha7 presne tak. Nasa ako novorodenec ochorela lebo manzel, nasledovala starsia, malinka a na zaver ja...starat sa o vsetkych 3 tyzdne a babatko, ktore vie dychat len nostekom a minimum moznosti liekov. Ja som sa velmi bala infekcnych hnaciek...zazili sme s 1,5r starsou a skoro skoncili hospitalizovani no neviem co este plus s malym babom by bolo. Ockovana bola, len sme vsetci dostali norovirus a na to ockovanie nie je.
Ked netreba ist do tychto rizik, tak naco.

karmen118
31. máj 2025

Nemusíš mať každý deň stereoptyp, a môžeš mať aj voľnejší deň, ak sa zobudíš už unavená a starší chce pozerať rozprávky tak mu ich nachvíľku pusť, nemusíš ísť striktne každý deň robiť rovnaké veci dookola. Dohodni sa s mužom, ktoré dni pôjdeš večer von, s kamoškami či zabehať si a pod. Prípadne ak máte starých rodičov na okolí tak poslať muža k nim cez víkend na hodinku-dve na návštevu a ty by si si oddýchla zatiaľ. Ja som mala aj dni keď fakt som sa ledva vysúkala ráno z postele, hlavne ak mladší mal zlú noc a nespala som skoro vôbec, tak sme v ten deň ostali doma, alebo išli von až poobede. A staršie prihlás do škôlky, stačí od budúceho roka, mladšie dieťa už bude staršie a ak prídu choroby bude to ľahšie znášať.

piroska_
31. máj 2025

Autorka, skús si čo najviac odľahčiť život. Ak sa v oblasti kde bývaš dá, objednávaj si napríklad potraviny online. Pre mňa je toto úplný game changer. Navar v tlakovom hrnci viac, to máš rýchlo a môžeš si dať zamraziť a potom vytiahnuť z mrazničky, keď treba. Upratovanie sa zamerať na najnevyhnutnejsie. Vo fb skupinách na opatrovanie detí, alebo fb tvojho mesta/dediny skús dať inzerát na aspoň občasné stráženie staršieho, ak ti to financie dovoľujú. Držím palce, je to náročné s malými deťmi, len vydržať, bude lepšie, hlavne keď starší pôjde do škôlky.

weru3ka
6. jún 2025

Hmm ako u mna..akurat,ze muz chodi o 19tej a deti mam 3
Couz, od septembra ide najmladsia do skolky a ja do prace ale az v januari a zijem z toho,ze vtedy budem aspon chvilku sama doma😀
A to chodim aj na nakupy, proste vsetko
Nakupovat, varit,upratovat,chodit s nimi von,so staršími robit ulohy,projekty do skoly....je to narocne
Ked uz dochadzaju sily supnem aspon najmladsiu na doobedie ku svokre, ale to obcas
Musim to zvladnut a toho sa drzim...nikto to za mna nespravi, vela sil prajem