icon

Aké máte fóbie?

biba_18
9. júl 2025

k tejto téme ma inšpirovala mamička chlapca, ktorý má koumpounofóbiu - fóbiu z gombíkov - resp. diskusia k jej príspevku ...
aké máte vy fóbie? a viete ako sa odborne volajú?

Strana
z3
kofa77
9. júl 2025
@biba_18

@kofa77 v brne?

@biba_18 v Prahe

kofa77
Autor odpoveď zmazal
mk1111111111
9. júl 2025

Ja tie lanovky tiez neznasam, srdce mi zastavi, ak co len pribrzdi, konec a to chodime lyzovat 🙈🤣

jana_eyre_2
9. júl 2025

Mam strach z výťahov a tmy, aj keď viem že je iracionálny..

Agorafóbia – ak ide o strach, že vo výťahu človek uviazne a nebude mať únikovú cestu (môže súvisieť so strachom z toho, že sa nedostane von alebo že mu nikto nepomôže).
Nyktofóbia označuje intenzívny a pretrvávajúci strach z tmy alebo z toho, čo by sa mohlo v tme skrývať.

No ale najviac sa vnútorne bojím, že sa moje deti stratia... To ma názov asi len úzkosť..

bavlnka92
9. júl 2025

mám strach zo schodov cez ktoré je vidno - také hnusné kovové mrežované a strach z telefonovania. ani jedno nemá odborný názov..

jana_eyre_2
9. júl 2025
@bavlnka92

mám strach zo schodov cez ktoré je vidno - také hnusné kovové mrežované a strach z telefonovania. ani jedno nemá odborný názov..

@bavlnka92 podľa chatgpt:
Telefónna fóbia (phone anxiety alebo telephonophobia v angličtine)

Aj keď to nie je oficiálna diagnóza v klasifikáciách ako DSM-5, patrí pod sociálnu fóbiu (sociálnu úzkostnú poruchu) – čiže úzkosť zo sociálnych situácií, pri ktorých sa človek obáva, že ho druhí budú hodnotiť alebo že urobí chybu, strápni sa, alebo nebude vedieť reagovať.

---

Typické prejavy telefónnej úzkosti:

odkladanie alebo vyhýbanie sa telefonátom,

obavy pred telefonovaním („čo ak poviem niečo trápne“, „čo ak nebudem rozumieť“),

písanie si scenárov pred hovorom,

fyzické príznaky – búšenie srdca, potenie, tras, napätie.

---

Prečo vzniká?

Nedostatok kontroly (nevidíme druhého človeka, nevieme predvídať jeho reakcie),

zlé skúsenosti z minulosti (napr. výsmech, nepríjemné hovory),

introvertné alebo citlivejšie nastavenie.

Tiež neznášam telefonovanie inak.. neviem či by som to nazvala fóbiou, lebo nakoniec keď je to dôležité zvládnem to, ale aj tak sa tomu vyhýbam..

pribinak
9. júl 2025
@svokrinjazykmonika

@biba_18 nočné motýle. Neviem či sa to nejako volá. Mám z nich hrôzu odkedy sa mi ako malej jeden zamotal do vlasov a trepotal sa mi pri uchu. Ja som si ho z vlasov po kúskoch vyťahovala, krídla, nohy 🤮 Som presvedčená že útočia priamo na tvár.

@svokrinjazykmonika nočný motýľ vo vlasoch 😳😳😳😳mna by odviezla sanitka
4 infarkty v rade za sebou by som dostala ….toto čo tu baby píšu je pre mna všetko v pohode , ale hmyz? To je katastrofa

luczach
9. júl 2025

@biba_18 Fóbiu mám z: výšok, hlodavcov (myš + potkan) , z tobogánov (z tých rýchlych) a z potápania - byť pod vodou (plávanie mi nevadí)

bielasovicka
9. júl 2025

Mam arachnofobiu. Keby na mne liezol pavúk, tak by som umrela 🙈

biba_18
autor
9. júl 2025

a s alektorofóbiou som sama 🤷‍♀️😂

zabina27
9. júl 2025

Ja mám fóbiu z vtákov. Ani obrázky neznesiem, naživo úplná panika... Stretla som v živote len jedného človeka s touto fóbiou - a ani tu nikto taiký nepíše 😂 A od pôrodu mám aj klaustrofóbiu, aj strach z výšok, aj strach, že sa nebudem vedieť nadýchnuť, no akosi sa vekom kazím 😀

bavlnka92
10. júl 2025
@jana_eyre_2

@bavlnka92 podľa chatgpt:
Telefónna fóbia (phone anxiety alebo telephonophobia v angličtine)

Aj keď to nie je oficiálna diagnóza v klasifikáciách ako DSM-5, patrí pod sociálnu fóbiu (sociálnu úzkostnú poruchu) – čiže úzkosť zo sociálnych situácií, pri ktorých sa človek obáva, že ho druhí budú hodnotiť alebo že urobí chybu, strápni sa, alebo nebude vedieť reagovať.

---

Typické prejavy telefónnej úzkosti:

odkladanie alebo vyhýbanie sa telefonátom,

obavy pred telefonovaním („čo ak poviem niečo trápne“, „čo ak nebudem rozumieť“),

písanie si scenárov pred hovorom,

fyzické príznaky – búšenie srdca, potenie, tras, napätie.

---

Prečo vzniká?

Nedostatok kontroly (nevidíme druhého človeka, nevieme predvídať jeho reakcie),

zlé skúsenosti z minulosti (napr. výsmech, nepríjemné hovory),

introvertné alebo citlivejšie nastavenie.

Tiež neznášam telefonovanie inak.. neviem či by som to nazvala fóbiou, lebo nakoniec keď je to dôležité zvládnem to, ale aj tak sa tomu vyhýbam..

@jana_eyre_2 ja telefonovanie vyslovene neznášam a keď nemusím tak nevolám ani nezdvihnem ak nemám číslo uložené. ak môžem tak telefón narvem mužovi nech zdvihne on :D

Strana
z3