Ako dosiahnuť dlhovekosť podľa Dr. Hinoharu?
Zaujal ma tento clanok
Expert na dlhovekosť (Dr. Hinohara), ktorý sa dožil 105 rokov: „Starnutie je len ilúzia. Ak sa cítite staro, je to vaša vina“
https://www.startitup.sk/expert-na-dlhovekost-k...
Z clanku vyberam:
Aj vo veku sto rokov sa cítil, akoby mal sedemdesiat. A v 101 rokoch ešte stále lietal do New Yorku, aby prednášal.
Veril, že každodenné činy láskavosti, či už vo forme dobrovoľníctva, pomoci priateľom alebo angažovania sa v komunite, sú kľúčom k dlhovekosti a šťastiu
Ďalším dôležitým prvkom jeho filozofie bolo nikdy neprestať rozširovať svoje obzory. Dr. Hinohara sa aj vo veku nad sto rokov neustále vzdelával, písal knihy a prednášal. Mal nesmiernu túžbu po vedomostiach a považoval zvedavosť za jeden z najlepších spôsobov, ako udržať myseľ mladú.
V prvom rade mal obrovské šťastie, že nedostal žiadnu katastrofálnu chorobu. To sa potom mudruje.
Hej, za dobrotu akurát tak na zobrotu....nie, že budem dlho žiť.
Pocuvala som podcast s nim a velmi inspirativny clovek. Clovek sa ma o seba starat, vtedy je ta staroba lahsia, aj keby ma postihla hrozna choroba, tak stale budem mat so silnym telom vyhodu oproti tomu, kto sa o seba nestaral a nechval vsetkemu volny priebeh. Ja sama neviem ci chcem az tak dlho zit, ale starat sa o seba budem pokym budem vladat ;).
Jeho denná rutina zahŕňala:
Raňajky: Káva, pohár mlieka a pomarančový džús s lyžicou olivového oleja. „Olivový olej je výborný pre cievy a udržuje moju pokožku zdravú,“ povedal pre The Japan Times.
Obed: Zvyčajne len mlieko a sušienky, alebo dokonca nič, ak bol zaneprázdnený.
Večera: Zelenina, trocha ryby a ryža. Dvakrát do týždňa jedol 100 gramov chudého mäsa.
Snack: Trochu horkej čokolády.
Diky radšej sa najem 😁
Ja osobne neviem, ci by som sa chcela dozit viac nez 100 rokov. Na to musi byt clovek velmi psychicky odolny, aby dokazal spracovat vsetky umrtia svojich blizkych.
Otec privedie chlapca k obrovskej kope jedla a hovorí mu: budeš žiť tak dlho, kým toto všetko nezješ. (Čínske príslovie)
Taky vtip som citala-uz si ho presne nepamatam doslova, ale v spanielcine znel perfektne, nieco v zneni Radsej budem zit par rokov menej, ako by som mal byt tak zufaly a nicit si psychilu veceranim salatu....
Taká pracovitá včela žije 2 mesiace a lenivá korytnačka 200 rokov, ani s pracovitosťou to netreba preháňať 🙂
@januska12323 ja tak jem obed alebo ra ajky vynecham a je to super
Stupa pocet storocnych vdaka civilizacnym uspechom ale zaroven nestupa podobne pocet super-dlhovekych (115-120) co vlastne naznacuje tvrdy limit dlzky ludskeho zivota cez ktory "vlak nepojede"
myslim si, ze je to do velkej miery pravda, ale zase su rozne geneticke faktory, ktore clovek neovplyvni. inak, ja to mam dost podobne, neviem, ci je to o stasti, ale v 40 zatial vobec nepocitujem, ze by som starla. citim sa fyzicky stale rovnako ako pred 20 rokmi. a psychicky urcite lepsie.
@eva8 ono, vseobecne japonci sa dozivaju dlheho veku, je to ich zivotnym stylom, cvicia, jedia zdravo....
pozerala som taky dokument, ktory sa presne zaoberal dlhovekostou japoncov, oni rano vstanu a idu cvicit, na obed maju pestru stravu - ryzu, zeleninu, rybu, maso, polievku, z kazdeho trochu a nikdy nezjedia celu porciu, pouzivaju vela zdravych korenin a prave kurkume sa pripisuje velky vplyv, su aktivny stale aj vo vysokom veku, dbaju o svoje zdravie, vedia relaxovat, idu do kupelov...
Mna najviac zaujali 2 faktory - pomoc a zvedavost 🙂 Povodne som prispevok pridala do skupiny Mish-mash, take zafilozofovanie. V tejto skupine sa zameriava skor na fyzicke zdravie

co po mysli ked telo starne... on nelietal okolo decak, do roboty domov platit ucty a zas dookola .. mat zivot gombicku tiez si piskam a studujem