Ako sa zbaviť zlozvyku hryzenia kože na prstoch?
Ahojte, mam 15 a mam taky zlozvyk ze keď som nervózna tak si rypem kozu na palcoch niekedy až do krvi a nevyzerá to potom vôbec dobre, chcel aby som sa toho zbaviť ale vôbec neviem ako
Ja som tiez doteraz na to neprisla a hnevam sa na to, lebo ma to upokojuje. Do krvi uz nie, ale...
Dcera to robila, ze az do krvi, som sa na to hnevala, upozornovala ju na to, aj ona mna. Ona to prestala. Ja to robim aspon o dost menej. Je ale zlata, ked mi povie, mama, prestan, ked ma vidi. Ja to zial uz robim podvedome....
Mozno si to vzdy vydezinfikovat, aby to stipalo alebo ako pise, zalepit prsty... Ja by som sa toho tiez chcela zbavit uplne, len mne sa aj sami zadere robia, cize... Ta koza pod nechtami..
Chapem ta, ze ti to vadi... Vies aj, preco to robis? Mozno to, keby si vedela identifikovat a uvedomit sa alebo niekto by ta vzdy upozornil, poprosit niekoho...
Ja som si rypala nechty a prestala som až keď som začala pravidelne chodiť na manikúru a hlavne si to sama platiť..no a po 2-3 manikúrach mi to prišlo ako vyhodené peniaze,ak si to mám rýpať. Odvtedy nechtíky a rúčky krásne na 100% ☺️
Ale neviem posúdiť nakoľko je v 15tich vhodné chodiť na manikúru 🤔
@siska53 tak robím to vtedy keď som nervózna to je jediné kedy to robim
@matrioshka333 v lete by som chcela ísť na manikúru ale neviem ešte uvidím a ci mi to ešte mama schváli
Skús sa porozprávať s maminou, možno ťa zoberie a hlavne jej povedz, že to chceš skúsiť aj kôli zlozvyku.
Však nemusíš (a v tvojom veku si ani nedávaj) dlhé gélové a červené nechty. Len upraviť tvar,kožičku, výživný olejček...
A ešte mi napadlo, že mať nejakú peknú vec, ktorú máš často v rukách a sústrediť sa na to,ako pekne tvoje ruky vyzerajú, keď tú vec držíš.
Napríklad nejaké pekné pero mať a dívať sa ako píšeš s tým, alebo obal na mobil. Aby ti bolo ľúto mať takú peknú vec a doďobané prsty.
Kamoška mala neskutočne rada pravítko svoje,s takými trblietkami a vždy si k nemu nálepky na nechty doladila a tešila sa z toho😂 preto mi to napadlo.
Ale hlavne sa skús aj s maminou o tom porozprávať. Tá ťa pozná najlepšie, možno na niečo prídete.
Držím palce
Niekedy je to iba zlozvyk, niekedy dermatofágia. To sú tzv body-focused repetitive behaviors (BFRB) a spadá to pod impulzívno-kompulzívne správanie.
Niekomu sa z toho podarí vymotať, hlavne ak je to iba zlozvyk - ako tu spomínali že manikúra, zamestnať si ruky niečím iným, ect. Ak sa jedná o poruchu, tak je to ťažšie a veľa ľudí s tým bojuje aj celý život. S tým sa dá isť aj psychológovi a je na to kognitívno-behaviorálna terapia.
Treba sledovať spúšťače, vyhľadať si nejaké rady online podľa kľúčových slov, čo som spomenula (BFRB, ect) a ak by sa nedarilo, tak normálne sa opýtať psychológa aby to pomohol zvládať. Tieto veci vedia byť pliaga, hlavne ak to ovplyvňuje bežný život.
Nie si jediná a aspoň nemáš tú verziu, kde si ľudia trhajú vlasy 😂
Celý život to robím, teda keď som v strese.
Normálne až do krvi niekedy. Neviem ani kedy som s tým začala...zbavuje ma to po čase toho stresu, tak sa akokeby skôr "ukľudním".
Co tak antistresovu lopticku skusit? Alebo popit? Prosto tie ruky zamestnat niecim inym.. pripadne skusit radsej nimi hybat, otvarat, zatvarat ich? Skus...
Mne pomohlo, aby som si nehryzla nechty a netrhala az do krvy zadere, to, ze som si uvedomila, ze sa chcem pacit chlapcom a takto sa im nebudem musiet pacit, ked uvidia take ruky.

Chodit so zalepenymi palcami.