icon

Ako zvládať nadmerný strach z baktérií?

4. máj 2025

Ahojte, mam taky problém, neviem, ci je to vôbec normálne, potrebujem nestranne názory. Keď prídem domov, prvá vec, co urobím, že sa prezleciem, umyjem. Nesadam si na gauč, stoličky, postele... v šatách, ktorých som bola vonku, príde mi to špinavé, nechutné. Nedovolím to ani deťom, ani manželovi. Keď máme návštevu, po jej odchode dezinfikujem všetko, na čom sedeli, aj podlahu. Veľmi ma to obmedzuje, veľa času to zaberá. Keď prídu deti dovnútra, z ihriska, zo záhrady, hneď ich vyzlečiem, nedovolím im nič chytať, pokiaľ majú špinavé, neumyte ruky. Pokiaľ ich neumyjem, pociťujem taký vnútorný stres, nervozitu. To isté, keď prídem z nákupu: čerstvo nakúpené veci odložím na vopred určenú policu na 1-2dni, pokiaľ z nich "nezmiznú všetky baktérie", až potom ich ukladám na ich miesto.
Denne si umývam ruky aj 30x, mám ich úplne vysušené, popraskana koža...

Strana
z2
stellarstar
4. máj 2025

Psychológ, toto je už choré sorry

colsami
4. máj 2025

Nie nie je to normalne. Chudak manzel a deti 😶

kikusenka1
4. máj 2025

😂😂😂😂😂😂😂 tak to musíš mat fakt veľa casu

gov
Odpoveď bola odstránená
glade22
4. máj 2025

Žeby obsedantno-kompulzivna porucha?
A má to nejaký efekt? Deti si v živote nemala choré? Ty si nikdy v živote nebola chorá?
Čo si myslíš, aký vplyv má sterilné prostredie na imunitu?
A v práci, na návšteve funguješ ako? Či len doma si vytváraš takú akoby bezoečnú ulitu?

mamamasama
4. máj 2025

Až na to dezinfikovanie po hosťoch a to jedlo mi prídeš úplne v pohode. Máš rada čistotu. Ja naopak nechápem ľudí, čo hygienu zanedbávajú.

zmrzlinka8
4. máj 2025

tiež si musím hneď poriadne umývať ruky, keď prídem domov. keď idem z obchodu, ešte v aute hneď dávam antibakteriálny roztok na ruky, ktorý tam na to extra mám. mám to tak zaužívané od 2020 od covidu, keďže mám aj iné ochorenia chronické. oblečenie na mne mi až tak nevadí, taktiež potraviny nenechávam čakať deň. najradšej by som všetky veci z obchodu umyla, ale nerobím to, premôžem sa😉 ale mobil po príchode domov dezinfikujem.

patka06
4. máj 2025

Vôbec to nie je normálne - pripomína mi to Obsesívno-kompulzívnu poruchu
Minimálne navštív psychologa a to čo najrýchlejšie, svojím správaním škodíš svojej rodine

nikpa
4. máj 2025

Vitaj v klube vysinutych 😅 ja robím presne to iste okrem tých vecí, ktoré prinesiem z nákupu. A akože keď tu niekto tvrdí, že to je na psychológa, ja poviem, že nech si radšej doma uprace a nemudruje. Pretože nech mi nikto nehovorí, že je v pohode keď prídem z MHD alebo z reštaurácie, z parku, zo školy, zo školy, kde sa kade tade šucham, sadám si po neviem kom a potom si doma v tom istom sadnem na gauč a večer si na ten istý gauč ľahnem v pyžame a idem v ňom do postele. No grc 🤢 Takže nie, nie si na hlavu ale pokiaľ ta to obmedzuje, tak to rieš. Mňa to neobmedzuje ale napr. ten gauč po návšteve riešim tak, že dám len oprat prehoz a tiež návštevy u nás už vedia, že sa vyzuvaju pred dverami. A musia mať papuče. Komu sa nepáči, nech ku mne nejde.

diewcatqoo
4. máj 2025

Je to OCD. Liecis sa? Ak nie, najvyssi cas vyhladat odbornika, lebo zneprijemnujes zivot svojmu okoliu. A co je horsie, vekom sa to moze zhorsovat tak, ze to moze byt neunosne nielen pre okolie, ale aj pre teba samotnu.

mamamasama
4. máj 2025
@nikpa

Vitaj v klube vysinutych 😅 ja robím presne to iste okrem tých vecí, ktoré prinesiem z nákupu. A akože keď tu niekto tvrdí, že to je na psychológa, ja poviem, že nech si radšej doma uprace a nemudruje. Pretože nech mi nikto nehovorí, že je v pohode keď prídem z MHD alebo z reštaurácie, z parku, zo školy, zo školy, kde sa kade tade šucham, sadám si po neviem kom a potom si doma v tom istom sadnem na gauč a večer si na ten istý gauč ľahnem v pyžame a idem v ňom do postele. No grc 🤢 Takže nie, nie si na hlavu ale pokiaľ ta to obmedzuje, tak to rieš. Mňa to neobmedzuje ale napr. ten gauč po návšteve riešim tak, že dám len oprat prehoz a tiež návštevy u nás už vedia, že sa vyzuvaju pred dverami. A musia mať papuče. Komu sa nepáči, nech ku mne nejde.

@nikpa Súhlas.To, čo opisuješ je úplne základné dodržiavanie hygieny. Žiadne OCD.

gelifil
4. máj 2025

prosim ta...trosku nevhodne...ale ked sa ta dotkla cudzia (manzelova) spermia?...a vobec pred milovanim ho vydrhnes v save?

zmrzlinka8
4. máj 2025
@gelifil

prosim ta...trosku nevhodne...ale ked sa ta dotkla cudzia (manzelova) spermia?...a vobec pred milovanim ho vydrhnes v save?

@gelifil prosím ťa, ved sa osprchuje a spermia baktérie nemá 😉

mamamasama
4. máj 2025
@gelifil

@gelifil Tak takúto blbosť som už dlho nevidela. Čo má spermia spoločné s baktériami? 😅🤦🏻‍♀️

diewcatqoo
4. máj 2025

Inak, ano, tiez si umyvame ruky, ked prideme domov odniekial, ked sme boli na wc, pred jedlom a ked ich mame spinave alebo sme nieco chytali, tiez nesadame na gauc a postel vo veciach, v ktorych sme sedavali kade-tade, tiez upracem po navsteve, povysavam gauc s uvckom, vymenim uteraky, pripadne, ked u nas spali, tak aj postelne pradlo... ale vazne vam pride niektorym v pohode odkladat potraviny niekam, dokym odtial nezmiznu bakterie alebo si umyvat a dezinfikovat ruky, kym si z nich kozu nezderiem?

januska12323
4. máj 2025

Nie je to bežné, zdravé ani trvalo udržateľné. Opýtaj sa ako to vnímajú deti a manžel a budeš mať odpoveď.

ivik4
4. máj 2025

Ruky po vonku si umyje hned hadam kazdy, rovnako ako sa aj z vonku prezlecie a nehodi sa v tych veciach na postel.
Ruky si umyvas ozaj vela a to s potravinami .. . Hm 😃.
Ked bola korona tak si nakup odlozila na tyzden bokom ? 😀😀

simsalabim
4. máj 2025

Je to prilis. Privelka hygiena nie je dobra, imunitny system by sa mal mat cim zapodievat, nech neblbne… nehovoriac o tom, ze sama citis na pokozke, ze si poskodzujes ochrannu barieru. Treba si udrziavat aj daky mikrobiom.

maca1984
4. máj 2025

Umyť ruky, prezliecť sa ok.
Ale dezinfikovať po návšteve, či odkladať veci na nejaký čas " mimo " ok nie je.

martinmmartin
4. máj 2025

tvoj zivot ovlada nieco v pozadi co nezvladas a aby bol v hlave pokoj tvoj mozog pripisal nadrozmernu dolezitost niecomu co zvladat vies ( upratovanie)
Vyries pricinu lebo prides o rodinu

zabka79
4. máj 2025

Toto sa vola OCD - treba vyrovnat serotinin + terapia napr. KBT

domka222
4. máj 2025

A vonku sa tých baktérií nebojíš,len dnu?

nikpa
4. máj 2025
@martinmmartin

tvoj zivot ovlada nieco v pozadi co nezvladas a aby bol v hlave pokoj tvoj mozog pripisal nadrozmernu dolezitost niecomu co zvladat vies ( upratovanie)
Vyries pricinu lebo prides o rodinu

@martinmmartin akože manžel a deti ju opustia lebo doma nadmerne upratuje? Zase netreba preháňať.

koniarova
4. máj 2025

Táto téma tu už dávnejšie bola. Dovolím si tvrdiť, že v rovnakom znení. 😉😉 Čo chceme? Trošku to tu popohnať? 😂😂

patka06
4. máj 2025
@nikpa

@martinmmartin akože manžel a deti ju opustia lebo doma nadmerne upratuje? Zase netreba preháňať.

@nikpa vôbec nepreháňa, ak sa nebude liečiť, ľahko sa môže srať, že to manžel nevydrží

panonia
4. máj 2025

Pomôze Ti psychiater, nikdy nevieš kedy sa to može zvrtnut a bude to zlé pre všetkych.

glade22
4. máj 2025
@mamamasama

@nikpa Súhlas.To, čo opisuješ je úplne základné dodržiavanie hygieny. Žiadne OCD.

@nikpa
@mamamasama
Ja sa len pýtam, či ste postrehli nejaký efekt. Lebo dodržiavanie hygieny má len jeden dôvod - znížiť chorobnosť ľudí. V celej histórii väčšina epidémii bolo spôsobené nedostatočnou hygienou. Tak sa pýtam, či toto - za mňa extrémne - dodržiavanie hygieny, má aj nejaký efekt, teda, že nebyvate chorí, nemáte žiadne zdravotné problémy a podobne.
Lebo ja také veci nedodrziavam...veď v lete sa to napríklad ani nedá, deti behajú vonku-dnu 20x denne, keďže bývame v dome....a nemám pocit, že sme kvôli tomu viac chorí. Skôr som si všimla vyššiu chorobnosť, keď sme nevyspati, málo chodime vonku, jeme veľa sladkostí a malo vitaminov, keď sa veľa stresujeme a podobne.
Toto, čo popisujete ako normálne je maximálna otročina. A neviem si predstaviť, kedy to stíhate všetko.

mamamasama
4. máj 2025
@glade22

@nikpa
@mamamasama
Ja sa len pýtam, či ste postrehli nejaký efekt. Lebo dodržiavanie hygieny má len jeden dôvod - znížiť chorobnosť ľudí. V celej histórii väčšina epidémii bolo spôsobené nedostatočnou hygienou. Tak sa pýtam, či toto - za mňa extrémne - dodržiavanie hygieny, má aj nejaký efekt, teda, že nebyvate chorí, nemáte žiadne zdravotné problémy a podobne.
Lebo ja také veci nedodrziavam...veď v lete sa to napríklad ani nedá, deti behajú vonku-dnu 20x denne, keďže bývame v dome....a nemám pocit, že sme kvôli tomu viac chorí. Skôr som si všimla vyššiu chorobnosť, keď sme nevyspati, málo chodime vonku, jeme veľa sladkostí a malo vitaminov, keď sa veľa stresujeme a podobne.
Toto, čo popisujete ako normálne je maximálna otročina. A neviem si predstaviť, kedy to stíhate všetko.

@glade22 Má. U nás sú choroby raz, maximálne dvakrát do roka. Mám deti v predškolskom veku, sme bežne medzi ľudmi a tá hygiena má svoje opodstatnenie. Parazity, baktérie, vírusy, svrab, ploštice. Doniesť si môžeš kadečo, preto je hygiena dôležitá. Moje deti sú takisto celý deň na dvore, ale aj tam majú svoje umývadlo a mydlo a vedia, že so špinavými rukami jesť nemôžu.

glade22
4. máj 2025
@mamamasama

@glade22 Má. U nás sú choroby raz, maximálne dvakrát do roka. Mám deti v predškolskom veku, sme bežne medzi ľudmi a tá hygiena má svoje opodstatnenie. Parazity, baktérie, vírusy, svrab, ploštice. Doniesť si môžeš kadečo, preto je hygiena dôležitá. Moje deti sú takisto celý deň na dvore, ale aj tam majú svoje umývadlo a mydlo a vedia, že so špinavými rukami jesť nemôžu.

@mamamasama veď ale umývať si ruky je základ...ale prezliekas deti do čistého zakaždým keď prídu zvonku dnu a nedovolis sa im ničoho chytiť a nikde si sadnúť?

martinmmartin
4. máj 2025
@nikpa

@nikpa nie ale pomalicky potichucky, najprv sa jeje deti budu bat a iba zo strachu posluchat tie pravidla, potom ak budu odrastat tak si uvedomia ze kolka bije a uvedomia si ze vlastna matka je nejako mimo a potom mas retaz lutovania, frustracie, pohrdania a nakoniec v dospelosti postupne vyzlacenie zo zivota a pocity hnevu a nespravodlivosti za znicene detstvo. Manzel to moze cele absolvovat v ovela rychlejsom procese
Autorka uvedom si ze najsilnejsia emocia (v dobrom aj v zlom) ktoru od teba tvoje vlastne deti a manzel zazivaju je vztah k cistote. A to je voci nim nefer

Strana
z2