Ako zvládať úzkosť z prijatej pošty?
Máte niekto? Všímam si už asi 2 roky podobný vzorec - príde obálka a moje srdce vyskočí z 50 na 150, tlak na hrudi, úzkosť, celá zatuhnem a keď nebodaj neviem čo tam je (doporučený list), tak som schopná aj celú noc nespať. Predtým som toto nikdy nemala, pred 2 rokmi som skolabovala, mala obrovské úzkosti vlastne z hocičoho, no tieto úzkosti z príchodzej pošty pretrvávajú a neviem ako s nimi pracovať, čo mi ešte ukazujú.
Nikdy som žiadne nepríjemné prekvapenie poštou nedostala, maximálne pokutu za parkovanie. Ak som niekedy dostala niečo veľmi neprijemné, tak to boli telefonáty, ale pri tých úzkosti nemávam. Nevidím tam nijakú súvislosť, prečo práve pošta sa ma tak drží...
@anonym_autor Prisám vačku, mám pocit, že tieto priblblé témy generuje nejaká AI.
Tak ako pred chvíľou zadaný príbeh toho trula, čo v tričku v novembri zablúdil v lese.
Však keď ti príde obálka, tak ju otvor a nečakaj do rána. Potom jasné, že nevieš zaspať. Alebo si predtým daj Neurol, aby si bola kľudná, keď budeš otvárať obálku.
@anonym_autor ja ano, z mailov, ale bol to nasledok neprijemnych skusenosti s mailmi. u teba ten spustac je asi niekde uplne inde, sa to tak domotane prepojilo.
pomohlo mi hlavne riesit na terapii uzkosti a strachy, konkretne EDMR formou a Satir Transformational Systemic Therapy.
@anonym_autor Prisám vačku, mám pocit, že tieto priblblé témy generuje nejaká AI.
Tak ako pred chvíľou zadaný príbeh toho trula, čo v tričku v novembri zablúdil v lese.
Však keď ti príde obálka, tak ju otvor a nečakaj do rána. Potom jasné, že nevieš zaspať. Alebo si predtým daj Neurol, aby si bola kľudná, keď budeš otvárať obálku.
@chrobak7 ja niesom ziadna AI. normalne som to riesila aj so psychologickou. triasli sa mi ruky, ked som videla ze je nieco v inboxe.
sposobili mi to strasne tazke utoky od ludi, ktori boli ako ty, a ja som myslela ze su to moji priatelia a s doverou som otvarala ich maily,
ked som mala najtazsie obdobie. len ma viac posuvali k samovrazde ich krute kecy.
Davno s nimi niesom v kontakte, ale obcas sa to spusti, telo si take veci pamata.
Nastuduj si co je to "trauma". Vsetko, comu nerozumies, je hned AI.... no dobre...
A aka by bola spravna tema? Daj sem dobru temu.
@chrobak7 ja niesom ziadna AI. normalne som to riesila aj so psychologickou. triasli sa mi ruky, ked som videla ze je nieco v inboxe.
sposobili mi to strasne tazke utoky od ludi, ktori boli ako ty, a ja som myslela ze su to moji priatelia a s doverou som otvarala ich maily,
ked som mala najtazsie obdobie. len ma viac posuvali k samovrazde ich krute kecy.
Davno s nimi niesom v kontakte, ale obcas sa to spusti, telo si take veci pamata.
Nastuduj si co je to "trauma". Vsetko, comu nerozumies, je hned AI.... no dobre...
@anonym_405d70 Mailom ti príde doporučená pošta? To je aká?
@chrobak7 autorka ma problem s beznou postou, prispievatelka s mailovou postou.
Preco to spajas?
Aktivuj si schránku slovensko.sk nebudeš dostávať doporučené obálky.
@anonym_b43547 mne raz prisiel list do vlastnych ruk, nasla som si zlty listok v schranke, ako na potvoru, v ten den uz posta nemala otvorene a dalsie dva dni vikend. Tak som cely vikend rozmyslala co mi doslo... A to vyhra z jedneho adventneho kalendara, ale tiez taky neprijemny pocit, ze co to je. A toto mi teda do eschranky nepride 😂
@anonym_b43547 Tú mám a tam tá pošta ma stresuje ešte viac, to mám úplný atak keď mi tam niečo príde :D
@anonym_autor ja ano, z mailov, ale bol to nasledok neprijemnych skusenosti s mailmi. u teba ten spustac je asi niekde uplne inde, sa to tak domotane prepojilo.
pomohlo mi hlavne riesit na terapii uzkosti a strachy, konkretne EDMR formou a Satir Transformational Systemic Therapy.
@anonym_405d70 Ďakujem za tip, na toto sa pozriem. Dnes som sa priznala mužovi čo prežívam pri prijatej pošte, už len toto priznanie pôsobilo veľmi uvoľňujúco. Jeho odpoveď bola geniálna - si teraz v obrovskom nervovom vypätí zo všetkého toho stresu ktorým sme si prešli a stále prechádzame. Toto čo popisuješ je nervozita, u teba zosilnená až do paniky. Tú nervozitu mám aj ja, len slabšiu. Neviem ako ti pomôcť, len ti vysvetľujem čo to je a že to máme všetci, len ty to máš momentálne zosilnené.
O tej Satir som nepočula ale vyzerá to veľmi dobre, už kukám na to 🙂
@anonym_b43547 mne raz prisiel list do vlastnych ruk, nasla som si zlty listok v schranke, ako na potvoru, v ten den uz posta nemala otvorene a dalsie dva dni vikend. Tak som cely vikend rozmyslala co mi doslo... A to vyhra z jedneho adventneho kalendara, ale tiez taky neprijemny pocit, ze co to je. A toto mi teda do eschranky nepride 😂
@anonym_390460 @anonym_405d70 Presne toto, mne prišiel žltý lístok, ministerstvo kultúry, panický atak, srdce 150, víkend pred nami a ja som si povedala - no do prdele, už ma majú :D :D :D A pritom ani nevidím dôvod prečo by ma mali :D áno v minulosti sa mi stalo že mi prišlo niečo takéto nečakané a bolo to že som niekde porušila zákon a poberala nejaký príspevok, o čom som ani netušila že to nemám poberať lebo mi ho ponúkla pracovníčka na úrade práce. Ale to už je 22 rokov dozadu!!! Ale bola to trauma, hoci po vysvetlení mi tú pokutu odpustili, ale cítila som obrovskú krivdu lebo niečo čo mi mala vtedy vysvetliť ona, len to nevedela, nakoniec poprela aby si udržala prácu a ja som skončila ako najväčšia krava čo nepozná zákony a ešte sa vyhovára na chúďatko pracovníčku. Mala som 18... Proste nejaký študentský príspevok na ktorý som nemala nárok keďže som študovala externe. No preplakala som vtedy niekoľko dní čo som sa cítila tak hrozne. A toto jediné mi napadá keď sa spätne pozriem že s čím by si to tak telo mohlo spájať...
Našťastie list sa vysvetlil, napadlo mi že pred nejakou dobou ujo riešil čosi s domom kde mám podiel, tak som mu zavolala či aj jemu niečo neprišlo a on že áno, že to bude to isté takže som sa aspoň vyspala 🙂
@anonym_405d70 inak toto je hrozné. Ľudia vedia byť veľmi zlí. Väčšinou z nich koná nevedomosť a vlastné zranené ego - potrebujú si niečo dokázať a nezamýšľajú sa nad tým čo spôsobia druhým...
No treba ísť psychoterapeutovi … ja napríklad mávam takéto stavy keď priateľ otvorí poštu v mobile alebo jednoducho predomnou a ja mám strach že tam niečo uvidím čo rozbije náš vzťah a tiež vôbec žiadny dôvod nemám sa obávať … zašla som na psychoterapia a tak sme spolu zistili že ako dieťa alkoholikov mám strach z neistoty a očakávam prirodzene že sa niečo musí stať lebo tak to bolo v detstve a toto ma chráni pred sklamaním … no zaujímavé zistenie teraz sa snažím s tých vzorcov naučených dostať za jej pomocí
@anonym_405d70 Ďakujem za tip, na toto sa pozriem. Dnes som sa priznala mužovi čo prežívam pri prijatej pošte, už len toto priznanie pôsobilo veľmi uvoľňujúco. Jeho odpoveď bola geniálna - si teraz v obrovskom nervovom vypätí zo všetkého toho stresu ktorým sme si prešli a stále prechádzame. Toto čo popisuješ je nervozita, u teba zosilnená až do paniky. Tú nervozitu mám aj ja, len slabšiu. Neviem ako ti pomôcť, len ti vysvetľujem čo to je a že to máme všetci, len ty to máš momentálne zosilnené.
O tej Satir som nepočula ale vyzerá to veľmi dobre, už kukám na to 🙂
@anonym_autor inak aj môj muž mi presne toto povedal 😁
No treba ísť psychoterapeutovi … ja napríklad mávam takéto stavy keď priateľ otvorí poštu v mobile alebo jednoducho predomnou a ja mám strach že tam niečo uvidím čo rozbije náš vzťah a tiež vôbec žiadny dôvod nemám sa obávať … zašla som na psychoterapia a tak sme spolu zistili že ako dieťa alkoholikov mám strach z neistoty a očakávam prirodzene že sa niečo musí stať lebo tak to bolo v detstve a toto ma chráni pred sklamaním … no zaujímavé zistenie teraz sa snažím s tých vzorcov naučených dostať za jej pomocí
@anonym_65d707 Super, tiež som dieťa alkoholika... tak to môže tiež súvisieť, áno zakaždým očakávam že pošta = problémy...
@anonym_65d707 Super, tiež som dieťa alkoholika... tak to môže tiež súvisieť, áno zakaždým očakávam že pošta = problémy...
@anonym_autor ono sa na tých terapiach v podstate len rozprávaš ale keď chápeš tie súvislosti prečo sa ti to deje tak je ti ľahšie .. a normálne to stráca silu aj keď pomaly … držím palce 🙂
@anonym_390460 Zapni si na pošte bezplatné posielanie emailov a SMS, ráno ti poštárka pošle email, že ti nesie doporučený list, tak budeš vedieť aj od akej firmy to je.
@anonym_390460 Zapni si na pošte bezplatné posielanie emailov a SMS, ráno ti poštárka pošle email, že ti nesie doporučený list, tak budeš vedieť aj od akej firmy to je.
@anonym_b43547 Ďakujem za radu, ale toto nie je problém, problém je že vôbec niečo prišlo. A potom len rozmýšľam čo by to mohlo byť. Takže toto mám obavu že spôsobí že budem v panike už od rána :(
@anonym_autor ono sa na tých terapiach v podstate len rozprávaš ale keď chápeš tie súvislosti prečo sa ti to deje tak je ti ľahšie .. a normálne to stráca silu aj keď pomaly … držím palce 🙂
@anonym_65d707 Vďaka, porozmýšľam nad terapkou alebo si sama spravím nejaký journaling, vôbec mi to nenapadlo. Super nápad.
@chrobak7 autorka ma problem s beznou postou, prispievatelka s mailovou postou.
Preco to spajas?
@moonlight1210 Všetci píšu anonymne, kto má vedieť, čo kto napísal. Človek aby po tom pátral, koho príspevok to je.
Toto mám aj ja. Rodina nás dala na súd kvôli majetkom a ten súd sa tiahol celé moje detstvo a aj dospelosť....25 rokov. A mám obrovsku traumu z pošty a žltých lístkov. Preto si nič neobjednavam poštou. Celkom nič. Celú materskú som ráno čakala na poštárku, keď nič nedoniesla o 9.00 mohol začať den A myslela som, že so svojím problémom som jediná na zemeguli.
@chrobak7 dorucena posta je priecinok, ktory v anglictine MS Outlook oznacuje ako "inbox".
skus vyhladat nieco o tom, ako v ludskom tele funguju spustace :
Ked clovek zaciti napriklad smrad mokreho blata a rybniku, tak
sa mu spusti velka panika,
pretoze ten smrad citil ked sa pred par rokmi topil vo vode. Telo ide do velkej uzkosti alebo paniky,
a niektori ludia nevedia preco sa to deje. - telo si minitraumu/velku traumu pamata, ale hlava nie.
Niekedy ma niekto zlu skusenost, moze ju aj zatlacit, podvedome, ale ked narazi na spustac (trauma trigger), tak sa reakcia spusti.
@moonlight1210 Všetci píšu anonymne, kto má vedieť, čo kto napísal. Človek aby po tom pátral, koho príspevok to je.
@chrobak7 autor bude mat pri mene zltu nalepku s napisom Autor.
@chrobak7 dorucena posta je priecinok, ktory v anglictine MS Outlook oznacuje ako "inbox".
skus vyhladat nieco o tom, ako v ludskom tele funguju spustace :
Ked clovek zaciti napriklad smrad mokreho blata a rybniku, tak
sa mu spusti velka panika,
pretoze ten smrad citil ked sa pred par rokmi topil vo vode. Telo ide do velkej uzkosti alebo paniky,
a niektori ludia nevedia preco sa to deje. - telo si minitraumu/velku traumu pamata, ale hlava nie.
Niekedy ma niekto zlu skusenost, moze ju aj zatlacit, podvedome, ale ked narazi na spustac (trauma trigger), tak sa reakcia spusti.
@anonym_405d70 Presne tak, ja som raz odpadla v jednej reštaurácii a odvtedy vždy keď som tam šla (2x za týždeň), hneď po vystúpení z auta som chodila ako opitá... totálne vertigo, vypínal mi sluch - raz jedno ucho, raz druhé, úzkosť, búšenie srdca, tlaky na hrudi. Trvalo to skoro rok, pomaly postupne to oslabovalo. Ale chodila som tam ďalej, proste som to vnímala že mozog sa bojí a raz pochopí že sa tam nič nejde stať. Pochopil. Dnes si na to už len spomínam, občas keď je plnka tak sa mi zatočí hlava (vtedy bola plná reštika) ale už je to v pohode. Trauma s malým t, a pritom rok "tréningu" trvalo kým sa telo upokojilo.