icon

Beh po vysunutej platničke

kamiska098
10. mar 2025

Ahojte, chcela som sa opýtať, či je tu niekto, kto mal v minulosti vysunutu platničku v driekovej časti a skúšal potom normálne pravidelne behávať? Ide o to, že ja som ešte na strednej (cca pred 10 rokmi) mala vysunutu platničku na asi 7 mm, mala som ju aj zapálenú, bolesť mi vystreľovala z driekovej časti až do dole do chodidlá, operačný zákrok ale nebol, zápal zmizol za pomoci liekov a platnička sa mi vtiahla cvičením SM systému a za pomoci rehabilitácii naspäť... Minulé leto som bola párkrát behať, ale to bolo len párkrát a nijako som ju necítila, možno iba raz po najdlhším behu ale to bola len veľmi jemná bolesť a netrvala dlho... Doktorka mi pred 10 rokmi neodporučila behať, ale to bolo vtedy keď bola vysunutá, zbehlo už dosť času a chcela by som vedieť, či je v poriadku keď chcem začať znovu pravidelne behávať (myslím tým 2 krát 3 krát do týždňa po nejakých 6km a taký pomalší nie rýchly beh)... Počula som, že v tehotenstve pokiaľ bola v minulosti vyskocená platnička, je možnosť, že sa ta bolesť znova obnovi tak som radšej opatrnejšia. Viem že to by mal posúdiť doktor, len ma zaujíma či je tu niekto taký, ďakujem.

strawberry0797
10. mar 2025

@kamiska098 ak nadalej denne cvicis SM a dychacie cvicenia, tak mozes. Treba ale spravnu techniku behu na eliminaciu narazov (poradit sa s fyzioterapeutom) + spravna obuv. Ja by som si ale dala pre istotu urobit kontrolny snimok MR alebo RTG, ci sa ti tam nezacali ine zmeny (degeneracia platnicky, osteofyty, modic, atd), vtedy by ti beh mohol ublizit.

martul
10. mar 2025

@kamiska098 ja som mala aj operáciu, zákaz behať mám po nerovnom povrchu, jediné čo môžem je behať po chodníku alebo po ceste.

kamiska098
autor
10. mar 2025

@martul aj ja behám len takto po rovnom chodníku alebo cestách...po Tom ako sa mi platnička vsunula, som bezprostredne nešla behať ako vravím ubehlo už 10 rokov, takže som sa neradila s mojou doktorkou ani nič...takze behať môžeš po rovnom povrchu a koľko zhruba tak zabehnes? Cítiš platničku po behu?

kamiska098
autor
10. mar 2025

@strawberry0797 práveže teraz som dlhšie sm systém necvicila, behám pomaly, obuv mám kvalitnú...

strawberry0797
10. mar 2025

@kamiska098 ja by som bez SM ziadny iny sport nezacinala. SM ti spevni svaly, ktore ti budu drzat platnicky na mieste. Ak ich neposilnis, mozes si sportom ublizit.

martul
10. mar 2025

@kamiska098 nebehám vôbec 😁to mi len hovorili