Dá sa kúpiť kvalitný med v obchode?
Ahojte, dá sa aj v bežnom obchode /jednota, tesko/ kúpiť kvalitný med?
Nemám teraz možnosť kúpiť lokálne od včelára, najradšej by som kúpila v kamennej predajni, bez blúdenia po meste :-/
Ak sa dá, napíšete mi prosím, podľa čoho zistím, že je to med? Čo si všímať na etikete?
Ďakujem 🐝
@zuzulienocka78 napr.tu je super vyber:
https://www.medaren.sk/med/
áno, dá
pozri sem:
@zuzulienocka78 tým zo supermarketu by som neverila, jeden veľký slovenský producent sám raz medzi rečou povedal že on objedná vo veľkom z Číny, prihodí pár kíl do jednej tony a predáva to ako slovenský med.
Možno sa poobzeraj po menších lokálnych producentoch na vianočných trhoch.
@zuzulienocka78 ja urobim reklamu teraz jednemu vcelarovi, je to sused mojej sestry a naozaj je to kvalitny med: www.vcelikut.sk
Idem objednavat darceky odtial.
Pokiaľ v Bratislave, tak pod Michalskou bránou je roky obchod. Cera Mel myslím sa volá.
Na etikete hľadaj pôvod medu, ideálne, aby bol z EÚ, najlepšie zo Slovenska (nie zmes mimo EÚ). Je to dôležité preto, lebo sa v mede nachádza aj peľ a peľ je alergén. Je bezpečnejšie dávať do tela alergén, ktorý už naše telo pozná.
Od lokálneho včelára tiež nemusíš kúpiť iba kvalitný med. Ak používa liečivá nesprávne, môže mať v mede ich rezíduá, alebo môže predávať pančovaný med.
podla mna "lokalny vcelar" nie je zaruka nicoho pokial ho osobne nepoznas (tj vies s istotou, ze nepancuje, ma dobre spracovanie, neprimiesava bohvie co). moj ujo je takyto domacky vcelar ale keby ste videli tie nehygienicke podmienky tak by ste med od neho dali rovno do kosa (tak ako to bohuzial robim aj ja a ked si predstavim, ze niektori ludia si to od neho kupia je mi nevolno).
ja si med kupujem v mensich oficialnych obchodoch tych kalsickych vcelarstviev a ak potrebujem rychlo tak kudne aj v supermarkete. odporucam pozriet video co pridala @biba_18 . medy z obchodu su pre mna z neznameho dovodu zbytocne demonizovane.
@zuzulienocka78 urcite nie sama som.vcelarka a to co je v marketoch za 3 eura nieje med ale hmota cukrová. Kvalitný medik krystalizuje hustne. Ta vôňa chuť sa nedá porovnať s kupovaný. Skúste bio obchodíky tam snáď bude kvalita najlepšie od domáceho vcelara
@zuzulienocka78 urcite nie sama som.vcelarka a to co je v marketoch za 3 eura nieje med ale hmota cukrová. Kvalitný medik krystalizuje hustne. Ta vôňa chuť sa nedá porovnať s kupovaný. Skúste bio obchodíky tam snáď bude kvalita najlepšie od domáceho vcelara
@mojsa123456 Moc sa mi práve nechcelo chodiť po obchodoch :-/ Ale vo videu, ktoré dala biba včelár hodnotil aj kupované v obchode a bol celkom spokojný. Tak neviem, čomu veriť.
@mojsa123456 Moc sa mi práve nechcelo chodiť po obchodoch :-/ Ale vo videu, ktoré dala biba včelár hodnotil aj kupované v obchode a bol celkom spokojný. Tak neviem, čomu veriť.
@zuzulienocka78 prúser takýchto testov je ten, že sa testuje tá jedna vzorka. A kedže je to zmes medov, tak tá zmes je vždy iná. Nie je reálne zabezpečiť rovnakú kvalitu celého objemu medu, ktoré tieto firmy spracúvajú. Ja som zase videla test, kde neprešiel kvalitou med od slovenskej firmy, ktorá sa chválila práve tým, že je to len sk med. A opäť, mohla to byť náhoda, oni tiež nemôžu preveriť každý jeden med, ktorý vykupia. Táto problematika je príliš zložitá, aby sa dalo čokoľvek tvrdiť. Ak sa ti nechce zháňať od včelára, kúp v obchode, kľudne tú značku, ktorú on spomína vo videu. Ale ak chces mať 100% istotu, tak si treba hľadať včelára lokalneho.
@biba_18 vsetko nacinie zapatlane a spinave, ruky si urcite tiez neumyva... med je sice antibakterialny ale fuh, mne to pride proste nechutne :(
@bg92 zapatlane, špinavé - to môže byť veľmi skreslený pohľad teba ako laika. Ak by si si skúsila jedno také vytáčanie medu, tak by si videla, že zapatlana si po prvom odviečkovanom rámiku. 😅 Tiež med, ktorý vyteká z medometu, tak je "špinavý", plávajú v ňom kúsky plástov, propolis, mrtve včely a pod. Tým samozrejme nechcem obhajovať ak je naozaj špindír, ale ak si si vyvodila záver z nejakého chvíľkového pohľadu na vytáčanie nedu, tak to tak byť nemusí. Neviem si predstaviť včelára, ktorý by chcel znehodnotiť celoročné úsilie tým, že nemá čisté náradie a už vôbec nie, že nemá čisté poháre a pod.
V Kauflande predávajú med Vargapal, aspoň u nás v KE. Akože ten pan patri medzi nejakých lepších slovenských včelárov tak snáď je dobrý aj med.

@zuzulienocka78 cez internet nechces objednat od vcelara?