Je darovanie krvi bezpečné pre vaše zdravie?
V poslednom case vidim casto vyzvy na darovanie krvi, dokona aj bezne skupiny ako A pozitiv. Este som nebola nikdy darovat krv tak ma zaujima aky to na vas malo vplyv? Pocula som rozne veci. Jedna kolegyna hned po darovani chytila nadchu a pod. Mam relativne dobru imunitu ale zelezo si musim vzdy doplnat po menstruacii a tiez mam nizsi tlak ako priemer takze ma to zaujima ci by ma to prilis nerozhodilo. Ake su vase skusenosti?
@summer23456 mas AŽ 7 odberov, este 3 a mas JP🩸
@ahhola ďakujem ❤️
@ace123 keď máš nízke železo, tak určite nie.
Ešte dopíšem. Vtedy to neprospeje ani Tebe áni tomu komu tú krv dajú ( väčšinou sa dávajú len červené krvinky).
Baby a cca rok je tu novinks ze ked sa krv pouzije, dostanete smsku v zneni "dnes tvoja krv zachranila zivot " - ja sa vtedy citim ako riaditelka planety...fakt neskutočný pocit
@priscilla07 mala som pri niektorych odberoch znizeny hemoglobin na nejakych 110 tak doktor ze slaba anemia. Nasadila som zelezo pocas a po menstruacii a pri dalsich odberoch to bolo uz lepsie ale nikdy som toho hemoglobinu nemala ze nadbytok ale okolo 120 - 130 g/l cize spodna hranica co je este v norme. Fakt je ze obcas mavam silnejsiu menstruaciu a citim sa z toho vycerpana takze asi sa poradim aj s obvodnou pri najblizsej prehliadke.
@lenocka5533 o tom presne hovorim ze nikdy moje telo neprezilo taku stratu krvi ako je pri darovani 450 ml ci kolko to beru. Mozno pri prvom odbere menej. A tohto sa bojim ze moj hemoglobin je okolo 120 plus minus cize nic extra. Fakt netuzim odpadnut. V zivote som neomdlela a nemam chut tuto skusenost zaradit medzi tie ostatne. Cize dakujem za zdielanie skusenosti a nie je to vsetko len o sebaobetovani a dobrom pocite ze pomozem. Vzdy treba mysliet aj na tie horsie moznosti. Kazdopadne sa poradim s obvodnou po preventivke a uvidim co mi povie
@ace123 Ale ved ten hemoglobin mas super..urcite to vyskusaj, ja mam po odbere euforicke pocity..asi sa zapnu v tele nejake kompenzacne mechanizmy..som plna energie a dobrej nalady..ved kedysi aj pustali zilou lekari, aby sa chorym prilepsilo 😉.. vyskusaj a uvidis, ci to to sedi. A odpadnutie nesuvisi s hemoglobinom ale ako to vazovagalna synkopa
@dadis ja tiež také super pocity po odbere, úplne sa vznasam 🙂
@kaktusik007 holt.
Ja som to tiež dlho odkladala, brala som lieky, bola som anemicka (pod 90) a nizkotlakarka - 90/60. Obcas 80/50 a menej. Nepijem kávu ale v to ráno som vypila, takže mi stúpol akurát na 95/71👍. A hemoglobin som mala 125 (cely mesiac poctivo železo, strava, pitny režim, rakyt.olej...). Takze som bola uplne na spodnej hranici ale necitila som sa vobec zle.. Myslim, ze pomohlo ze som sa ráno poriadne najedla a aj pocas cakania som jedla a pila a pila (3x som musela ist na WC 😀). A ja som ten typ cloveka ktory uz parkrat odpadol a spravil si hanbu... takze som sa trocha bala ze aj tam omdlejem... a viete co? Absolutne nic. Ani pocit zavrate. Az na dalsi den som bola ospala. Ale to asi preto, ze som po tej kave nespala do rana do piatej. 😠😀
Bola som 2x a obidva razy ma do 10 minut od odpojenia vykotilo.museli ma tam kriesit.plus som bola do vecera nepouzitelna ako by zo mna vycucali vsetku zivotnu energiu..odvtedy uz nechodim lebo sama si tam uz autom netrufnem presne kvoli tym mdlobam a v meste uz nebyvame.. ale kto moze a v pohode.to zvlada urcite som za to aby siel tak casto ako sa mu bude dat.
musiš byť zdrava nebrať nič ani železo a váhu musiš splnať tiež.
@alickapusinka nebrat zelezo? Ja som pred odberom brala niekolko tyzdnov. A pomohlo. Dostala som sa na hranicu mozneho darovsnia - 125 hmg...pti 124 by mi uz nevzali.

@olga_hurajova wau. Ja som zatiaľ darovala iba krv, tiež odber do 10 minút... Mám len 7 odberov, ale vždy mám z toho super pocit.