icon

Je dlhodobé vystavenie cigaretovému dymu škodlivé?

30. okt 2025

Je naozaj tak nezdravý cigaretový dym ? Robím v bare kde sa fajčí ale moc ľudí tam nechodí iba ráno . Práca sa mi veľmi páči som snou spokojná len sa bojím . Veď až keby som robila dlhé roky v takom prostredí môže to mať následky nie ? Je tu niekto kto robil v takom prostredí?

avatar
domka222
30. okt 2025

Však si pozri,čo spôsobuje pasívne fajčenie okrem toho,že budeš každý deň chodiť smradľavá ako popolník.

anonym_a196de
30. okt 2025

@anonym_autor ano moze. Moj otec robil v krcme. A obaja jeho kolegovia umreli pred 60tkou na rakovinu

avatar
chrobak7
30. okt 2025

@anonym_autor Podľa môjho názoru to nemá vôbec vplyv na rakovinu. Ak raz človek má predispozíciu dostať rakovinu, tak ju dostane, aj keby býval v Starom Smokovci celý život.

Nie je vôbec dané, že kto pracuje v zadymenom priestore, že ochorie na rakovinu, alebo že má vyššiu predispozíciu na ňu, alebo zomrie predčasne.

Pasívne fajčenie má vplyv na aktuálny zdravotný stav, ale telo sa dokáže zregenerovať z mnohých neduhov. Vychádzam z príkladu mojej mamy, ktorá robila v krčmách a potom cca 10 rokov v jednom známom bratislavskom bare, kde sa hodne fajčilo. Na lekárskych prehliadkach jej z RTG tvrdili, že je tuhá fajčiarka. V roku 1991 tam prestala robiť a za pár rokov sa jej pľúca vyčistili. Teraz má 81 rokov, nemá rakovinu a nemá ani problémy s pľúcami. Covid prekonala bez problémov.

Ak sa ti v práci páči, kľudne tam pracuj. Aj tak tam asi nebudeš viac, ako 5-10 rokov. A ten tvoj bar určite nebude tak zadymený, ako ten, kde robila moja mama. Dnes ľudia fajčia oveľa menej, ako to bolo vtedy, keď po 17. tej hodine mohla v priestoroch doslova krájať dym až do záverečnej (22:00). A vtedy tam bola návštevnosť oveľa vyššia, ako majú teraz bary.

Z pasívneho fajčenia robia väčšieho strašiaka, než v skutočnosti je.

avatar
lenka098123
30. okt 2025
@chrobak7

@anonym_autor Podľa môjho názoru to nemá vôbec vplyv na rakovinu. Ak raz človek má predispozíciu dostať rakovinu, tak ju dostane, aj keby býval v Starom Smokovci celý život.

Nie je vôbec dané, že kto pracuje v zadymenom priestore, že ochorie na rakovinu, alebo že má vyššiu predispozíciu na ňu, alebo zomrie predčasne.

Pasívne fajčenie má vplyv na aktuálny zdravotný stav, ale telo sa dokáže zregenerovať z mnohých neduhov. Vychádzam z príkladu mojej mamy, ktorá robila v krčmách a potom cca 10 rokov v jednom známom bratislavskom bare, kde sa hodne fajčilo. Na lekárskych prehliadkach jej z RTG tvrdili, že je tuhá fajčiarka. V roku 1991 tam prestala robiť a za pár rokov sa jej pľúca vyčistili. Teraz má 81 rokov, nemá rakovinu a nemá ani problémy s pľúcami. Covid prekonala bez problémov.

Ak sa ti v práci páči, kľudne tam pracuj. Aj tak tam asi nebudeš viac, ako 5-10 rokov. A ten tvoj bar určite nebude tak zadymený, ako ten, kde robila moja mama. Dnes ľudia fajčia oveľa menej, ako to bolo vtedy, keď po 17. tej hodine mohla v priestoroch doslova krájať dym až do záverečnej (22:00). A vtedy tam bola návštevnosť oveľa vyššia, ako majú teraz bary.

Z pasívneho fajčenia robia väčšieho strašiaka, než v skutočnosti je.

@chrobak7 súhlasím, dokonca sa vtedy fajčievalo aj v domácnostiach, bolo to “moderné”