icon

Je možné prestať jesť mäso bez dopadu na zdravie?

20. máj 2024

Ahojte, už dlhšie sa pohrávam s touto myšlienkou. Mám čoskoro 22 rokov a nejak som precitla v to, že mi je ľúto jesť zvieratá. Nie som ten typ, ktorý si myslí, že keď prestanem jesť mäso tak to niečo ovpľyvní alebo by som ľuďom hovorila, že trh so zvieratami je krutý a podobne či by som ovpľyvňovala okolie. Ide len o mňa samotnú ako sa ohľadom toho cítim. Úplne chápem, že sme na vrchole potravinového reťazca a mäso sme vždy jedli, jeme a aj jesť budeme, má výživové hodnoty a podobne. Toto len pre prípad, že by sme tu riešili ako to nič nezmení, to viem, ide len o môj pocit.

Prečo sem ale píšem je zdravotné hľadisko, vôbec sa v tom neorientujem a tak by som sa chcela spýtať vegánov/vegetariánov či niekoho skúseného ako to v tomto ohľade je. Dá sa to bez dopadu na zdravie? Nemyslím tým rôzne náhrady mäsa a ďalšie processed potraviny pre vegánov, tie by som ani nemala v pláne kupovať. Skôr by som chcela ísť smerom klasickej domácej kuchyne ale bez mäsa.

Ďakujem Vám za rady. 🙂

mima172
22. máj 2024

@ktochytavzite A sme doma 🙂 Tá stránka je pre mňa znôžka nezmyslov a čistý biznis 😄 Samozrejme ver tomu, čo uznáš za vhodné, no maj otvorenú myseľ, čítaj, zisťuj si (tým čítaj myslím najmä zahraničné zdroje, SR je ešte v plienkach). Pre mňa je z našich končín kapacita napríklad Radek Látal, nakoľko vyštudoval výživu, čiže žiadny rychlokvasený odborník, ktorý si len robí biznis.
Každopádne, viac to riešiť nebudem, ja sa k strave staviam zodpovedne, vegetariánka som z etického hladiska, čiže za mňa je táto téma uzavretá 🙂
Pekny deň 🙂

barbora0308
22. máj 2024

@ktochytavzite
Kazdy jeden uznavany odbornik radi, ze jedenie masa je uplne individualne a ano niekto potrebuje viacej masa pre lepsie crevne prostredie, ALE malo by ho byt percentualne o DOST menej ako rastlinnej stravy. Maso je aj plne vynechatelne! Takze tvrdit, ze niekto by mal jest iba maso je ta najvacsia blbost, aku som kedy citala.

Nizsie vycuc z odborneho clanku od gastroenterologa:

Nemali by sme jesť mäso a potraviny živočíšneho pôvodu?

To nehovorím, potraviny živočíšneho pôvodu nik nezatracuje. Je to individuálne a niekto potrebuje mäso, aby mal dobré črevné prostredie. Ale malo by ho byť percentuálne menej ako rastlinnej stravy. Mäso je voliteľná časť taniera. A ak chcete živočíšnu stravu, preferované sú ryby, potom biele mäsá, na konci sú červené a pod nimi, úplne na konci, sú procesované červené mäsá ako hamburger.

Teda aj salámy, klobásy.

Áno, dá sa povedať – to, čo dnes jeme, dajme preč a nahraďme to kvalitnými výrobkami. Keď si to niekto prečíta, povie si, že sa takto stravovať nemôže, lebo na to nie je zvyknutý alebo je to veľká zmena. Výskum však ukazuje, že stačí pridať desať gramov rastlinnej vlákniny, teda ovocia či zeleniny, to je jedna šálka kávy. Keď to urobíme denne, z dlhodobého pohľadu klesne riziko úmrtia na rakovinu a cukrovku o 11 percent. Ide o choroby, ktoré sú dnes na vzostupe, ale nemuseli by byť, ak by sme sa správali inak.

Pridavam samozrejme aj link na clanok:
Žiadne klobásy a vypaľovanie červíka, po jedle sa hýbte. Gastroenterológ radí, čo jesť
https://dennikn.sk/3366172/gastroenterolog-kuze...

ktochytavzite
22. máj 2024

@barbora0308 napis ty odbronu clanok o veganstve ze je prospesne a dokaz ze maso jest je nezdrave.Naopak najviac alergii a intolerancii je prave z rastkinnej stravy,mliecnej,na maso nemas skoro ziadne alergir a intolerancie.A jeho spravovanie pokial sa bavime o bio kvalite je aj najbezpecnrjsie

ktochytavzite
22. máj 2024

@barbora0308 v tom clanku mas aj odkazy na studie,je to brdecky podlozena dieta kt pomaha ludim dostar sa do remisie.podobnu did mas aip autoimunitny protokok alebo protizapalova dieta zamerana na uplne vylucenie sacharidov dovolene je jest len mado tuk a miektore druhy zeleniny a ovociaa hlavne uplny zakazorecjov a vyrobkov z nich ziadne nahrady ako ryzove mlieka,sojovr mandlove cize vidno ze ti vela info uniklo v stravovani a ako potadca v alternativ liecbe mas medzery

fido69
22. máj 2024

@ktochytavzite Mozno by som sa zamyslel nad tým prečo "paleomedicínu" rozvíjajú vedci z Maďarska, tak ako vodíkovú vodu vedci zo Slovenska alebo Iránu. Aj vedci musia z niečoho žiť...

Podľa ľudských kostí z paleolitu vieme, že strava paleolitických ľudí nebola prevažne mäsová ako tvrdia maďarskí vedci. Rovnako sa striedali obdobia hojnosti a obdobia hladu. Možno tam by som hľadal návod na úspech a nie v 100% mäsovej strave. 😉

ktochytavzite
22. máj 2024

@mima172 to nie je rychlokvasena dieta ale maju v nej vyskum.Nejaky radek sco spominas o nim a i nikto nepocul.Proste maso je potravina kt nie je pre organizmus zavadzajuca ako ine potraviny rastlinneho charakteru.To nie je rychlokvasena dieta ale v zajranici coraz viacej lekarov ju odporuca pac ktori trpia na autoimuntne oxhorenia.Ale ty si ver domu chce v podstate veganstvo nie je telu vobec prorodzene a clovek od praveku zil na zivocistnej strave nie rastlinnej,najskor vol lovec a az neakor zacal siat a zbierat.Je smiesne ze sa vysmievas pritom si nikde nedolozila dokaz ze veganstvo je telu prospesne a uzdravuje.Daj mi dokaz ze maso jest je skodlive ,naopak maso je jedina potravina na ktoru teaguju ludia dobre,nwmaju z neho ziadne alergir a intolerancie samozrejme ked sa bavime o bio kvalite nie nejake napichane aliepky z tesca.

ktochytavzite
22. máj 2024

@fido69 aj hladovanie moze byt z mojho pohldu prospesne.No kazdopadne ja verim viacej masitej syrave ako veganstvu.A hlvne ked su ludia ktoryk sa podarilo na tejto strave sa dostat dobremisie bez liekov

siska53
22. máj 2024

Nie kazdemu to ale vyhovuje po zdravotnej stranke... Mne napr. maso nikdy nechutilo..of babatka. Nasi mali problem ho do mna dostat. Ledva trochu kuracieho. Az v puberte som si presadila, ze maso jest nebudem vobec. Az ako tehotnej (34 r.) mi zachutila slanina. Teraz som v stadiu, ze suche kuracie v polievke cinobcas slanina ci platok salamu, ok, ale inak ani za pana. Lenze moje telo je nastavene na zivot bez masa, nikdy som nemala nejake problemy kvoli tomu. Reps.takto - ryby som jedavala, ale nejak nie prehnane, mozno 2x do mesiaca.
Vyskusaj a uvidis, ako na to zareaguje tvoje telo. Lebo su ludia, ktori ok a taki, co mali problemy a vratili sa k masu.

mima172
22. máj 2024

@ktochytavzite Prepáč, no naozaj sa mi s tebou veľmi zle komunikuje kvôli gramatike. Nemyslím to ako urážku ale dvaja sme práve lúštili, čo si napísala.
Ok, tak posledný krát.
1. Látal - vyštudoval výživu, sám žije na rastlinnej strave
2. MUDr. Kužela - uznávaný gastroenterológia, ja ho sledujem na fb.
https://menucka.sk/magazin/gastroenterolog-ladi...
3. Ak veríš mainstreamom uznávaným autoritám, tak WHO odporúča stravu založenú na rastlinných zložkách ako prevenciu proti kardiovaskulárnym ochoreniam a prakticky všetkým civilizačným ochoreniam.

A mnohé iné: https://www.medicalnewstoday.com/articles/vegan...
https://www.webmd.com/heart-disease/news/202312...
https://www.ndph.ox.ac.uk/longer-reads/are-plan...

V skratke - chápem, že si obhajuješ to, čo je tvoj životný štýl, vlastne robím to isté.
Ale nepopierajme fakty, prosím.

mima172
22. máj 2024

* gastroenterológ (pardon, aurocorrect)

barbora0308
22. máj 2024

@ktochytavzite
Myslim, ze pointu ohladom paleo"mediciny" krasne vystihol @fido69 a mimochodom, nazyvat odbornym a overenym clankom, ten ktory si nam sem pridala, je dost smiesne a smutne ☹️. Okrem toho by som rada podotlka, ze si ma asi pleties s niekym inym z danej diskusie, kedze ja nie som ani vegan a ani poradca alternativnej liecby 😅 takze vazne nechapem tvoje argumenty, ale ako teda pisala aj @mima172, velmi zle sa s tebou komunikuje kvoli gramatike a matucemu stylu pisania...
Tvrdit, ze jest maso vo velkom a zanedbavat prisun inej dolezitejsej rastlinnej stravy, ktora tu rovnako vzdy bola a bude, je pre mna neakceptovatelne tvrdenie a hlavne NIE je podlozene ziadnymi doveryhodnymi odbornymi studiami! Ja vzdy tvrdit, ze je dolezite stravovat sa hlavne zdravo a vyvazene, ALE je omnoho viacej spolahlivych odbornych clankov, studii, dokonca dokumentov aj o veganstve, ktore potvrdzuju, ze je to stale zdravsia a pre telo prospesnensia alternativa, ako jest maso z chovu, ci akukolvek formu sprocesovaneho masa. No a povedzme si na rovinu, kupit kvalitne maso z domaceho chovu je uz pomaly take tazke, ako najst ihlu v kope sena...

ktochytavzite
22. máj 2024

@barbora0308 Tak mi mi nejaky odborny clanok v sk jazyku ktory tvrdi ze maso jest cely den je nezdrave.Ja som ti odkaz poslala a suhlsim s autoimunitnym,protizapalobtk stravovanim,a vegan stravovanie povazujem za teku skodlivejsie ako PDK dieta.Ale pisem o ludoch co trpia autoimunit ochoreniami,alergiami,intoleranciami.Kto je uplne zdravy moze jest co chce v podstate a nebude mat problemy.

ktochytavzite
22. máj 2024

@mima172 ok suhlsim s tou gramatikou.
Ok a coteraz ze nejaky Latal je vegan?Co to ma dokazovat?Aj vedco z Madarska maju vyskum kde tato pdk dieta pomohla viac ako 10tis ludom a je vedecky podlozena lebo sa robil vyskum a zbierali sa vysledky.Okrem toho toez ti mozem dat skupinu na fb ako ty mne ,kde je toto stravovanie vysvetlene a aj ludia kt pomohlo dostat sa do remisie z tazkej reumy bez liekov!
Takze tvoje odkazy pre mna su asi take hodnotne moje pre teba. .Fakt ale je ze bez masa je 99%ludi anemickych(aj ja).Ja neverim konspiratotom ale faktom a fakt je ze autoimunitna a protizapalovu stravu idporucaju uz aj lekari svojim pacientom kt maju problemy s imunitou.Neodporucaku im stat sa veganmi ale odporucaju jest maso a eliminovat zapalove potraviny z kt 99% su prave rastlinmeho povodu.A ked smw pri tom najviac alergii a intolerencii je prave na stravu rastlinmeho povodu alebo ziv produktov ako mlieko vajcia,orechy,med este soms a nestretla s tym zeby niekto bol alergicky alebo mal intoleranciu na maso.Ty snad ano?Ak ano tak daj dokaz!
A netvrd prosim Ta o diete Pdk(maso a tuk) klamstva ked nemas dokazy

ktochytavzite
22. máj 2024

@barbora0308 https://cestauzdravenia.sk/co-je-autoimunitny-p...

Ked si das do googlu aip protokol aj odkaz vyssie tak si precitaj.V eliminacnej faze sa vylucuje skoro vsetko,co vegan vlstne je.Skoro vsetko okrem masa.

mima172
22. máj 2024

@ktochytavzite Končím s tebou debatu 🙂 Za tie roky som sa naučila, že sa neoplatí hádať a ani debatovať s určitými ľuďmi, nikam to totižto nevedie 🙂
Máš pravdu, všetko vieš najlepšie, vyhrala si túto výmenu názorov a ja ti len prajem pevné zdravie na protizápalovej strave 😊

barbora0308
22. máj 2024

@ktochytavzite Nech sa paci, pozri si napr. odporucania WHO ohladom konzumacie cerveneho masa a procesovaneho masa:
https://www.who.int/news-room/questions-and-ans...
Rovnako podla ich nariadeni ak chce niekto zahrnut maso do svojho jedalnicka, moze tak urobit zdravo, ak bude dodrziavat niekolko tipov od lekarov a dietologov, co su v tomto pripade druh masa, sposob tepelnej pripravy a velmi dolezita je VELKOST porcie a aj to, ako CASTO ho jeme, vobec sa neodporuca jest maso na dennej baze pri akejkolvek diete!
Ako primeranu DENNU porciu mozeme povazovat priblizne 100 gramov masa v surovom stave, co je po tepelnej uprave priblizne okolo 70 - 75 gramov. Toto mnozstvo je pomerne male a vacsina ludi konzumuje vyrazne vacsie mnozstvo, co NIE je zdraviu prospesne. WHO rovnako vegetarianstvo ako druh stravovania, teda strava s vylucenim len masa, ale ponechanim ostatnych zivocisnych produktov, povazuje za jeden z NAJVHODNEJSICH a NAJZDRAVSICh stravovacich sposobov. Takze urcite je mozne bez masa zit zdravo a s plnohodnotnym jedalnickom!
Od tohto odbornejsie uz nenajdes...a mrzi ma ale ja si nebudem pozerat ziadne clanky od fitshaker, ci cestauzdravenia, to nie su ziadne odborne clanky...iba sa tak tvaria.

ktochytavzite
22. máj 2024

@mima172 nemusis skoncit,staci ked napises o skodlivosti masa,urcite toho bude plny internet a urcite niekde bude zmienka kolko ludi je na maso alergickych a ma z neho intolerancie.Pekny den.Zial bez zdroja zasa

ktochytavzite
22. máj 2024

@barbora0308 a co je who?Nie zdy je who zarukou kvality.Ja ale pisem skor o autoimunitnuch ochorrniacha kebyze si pozries odkazy tak tymito problemami sa zaoberaju aj reumatologovia aj odbornici.Tato dieta a teda sposob stravovania pri autoimunitnych ochorenia h je ale este v plienkach a ako vidim na slovensku uplne neznamy pojem.
Ja som poslal vyssie linky ze maso na dennej baze pri autoimunit oxborenia h je to najlepsie co moze takto chory clovek pre svoje zdravie urobit.A hlvne sa ma vyhybat potravinak ktore sposobuju zapaly,vidim ze ani who o tom este nema tusenia🙂

ktochytavzite
22. máj 2024

@mima172
@mima172
https://www.martinus.sk/760739-skryte-nebezpeci... Tuto vystudovany lekar pise o potravinach orecitat a dovzdelat sa az ked budes mat dostato informaxii aj z ineho uhl ako od veganov tak potom mozeme diskutovat ale vidim ze tebe je pojem aip,pdk asi uplne novy tak ako vela ludom na sk.Sa ani nexudujem kedze je to nieco nove

nops
22. máj 2024

Bola som vegetarián od 12rokov.Do cca 35.Zacalo to v rodine,rodičia nejedia mäso stále a sú pomerne vysokého veku cez 80,vyzerajú ako 50tnici.Anemicky nikdy neboli.Ja iba po tehotenstvach.A vraciam sa k tomu zas,mäso mi ani tak neva z etického hľadiska,ale skrátka sa po ňom cítim zle.Mohli.by sme tu písať xy benefitov čo ti tu už baby spomenuli,najlepšie je ale naštudovať si knihy,nie googlit a lekári sú v tomto často tiez 100 rokov za opicami

mima172
22. máj 2024

@barbora0308 Toto nevysvetlíš, ja som to už vzdala (myslím tu babu, čo po nej lúštime odpovede). Ona si ide svoje o autoimunite a absolútne odmieta iné pohľady na vec, iné zdroje, WHO je pre ňu malo dôveryhodná inštitúcia atď.

fido69
22. máj 2024

@ktochytavzite Už mi je trápne z tých tvojich hlúpych komentárov. Mäso je potravina, ktorá obsahuje úplne rovnaký sajrajt ako iné potraviny. Aj zvieratá sa živia trávou plnou alergénou, dýchajú otrávený vzduch, pijú otrávenú vodu. Okrem toho ich kŕmia odpadom, vo svojom tuku ukladajú pesticídy z polí, v pečeni jedy a ťažké kovy a v mäse stresové hormóny z chovu a v krvi majú mikroplasty. Je dokázané, že červené mäso spôsobuje rakovinu hrubého čreva, údené rovnako, kuracie je plné antibiotík a hormónov pre stimuláciu rastu. Skús sa nad tým zamyslieť a povedať mi, prečo by tie zvieratá alebo mäso z nich malo byť zdravé? 😲

Ak chceš povedať, že na planéte Zem existuje ekologické a čisté miesto pre chov zvierat, tak to by existovalo rovnako pre pestovanie rastlín. Ale pravda je, že také miesto neexistuje. Už nikde.
Všimol si si, že ženy začínajú byť alergické na mužské spermie? Myslíš si, že sme ďaleko od doby, keď budeme alergický aj na mäso?

Ak máš prírodovedné alebo lekárske vzdelanie, tak sa v kľude môžeme baviť ďalej. Inak to nemá zmysel. Googliť vedia aj moje deti. Lenže niekedy treba textu aj rozumieť. 😉

bianka33
22. máj 2024

@nops ahoj, prosím ťa a tvoji rodičia sú ako dlho vegetariáni?

luccija
22. máj 2024

Každý z vás má v niečom pravdu.Ja si často kupujem časopis Téma a bývajú tam často články o zdravej strave, za vegetariánstvo proti.Jeden český gastroenterológ možno tu aj zaznelo jeho meno nepamätám si povedal, že mäso má nejaké aminokyseliny a tie nenahradime ničím.
Veľa ľudí chváli tofu na druhej strane som čítala, že tiež to nie je nezávadna potravina Čo je vlastne zdravé?losos, zelenina s pesticídami?hovädzie mäso bolo písané, že vôbec nie je taký strašiak ako sa hovorí a dcerina pediatricka mi povedala, že preto je toľko detí anemickych, že nejedia červené mäso, vývary atď...prevažne kuracina, morčacie a potom tu máme deti čo majú predčasnú pubertu.
Včera som čítala, že sa robil výskum mužských spermií a prevažná väčšina obsahovala chemické postreky, ktoré sa používajú na polia, proti burine atď
My jeme všetko aj tofu, aj bulgur, aj mäso všetky druhy, nie som naklonená k žiadnemu štýlu.Nejeme klobásy, slaninu, tučné mäso, parky atď...myslím, že Bukovský tvrdil, že hlavne v listovych šalátoch, špenáte, pažítke, redkovkach sú škodliviny z dažďov, postrekov
Ja, keď si nedám mäso som hladná môžem jesť strukovinove polievky, fazuľky, čokoľvek mäso mi chyba.

luccija
22. máj 2024

@fido69 máš pravdu nie je zdravé ani to mäso, ale ani zelenina.A čo teraz?čo majú ľudia jesť?snažím sa mať domáce vajíčka, ovocie, zeleninu a ostatné ako sa dá.Vzdy sa dá lepšie, ale aj horsie

egonsk
22. máj 2024

@luccija kolko ludi tu mudruje o mase, ale popritom ta zelenina v obchodoch sa v skodlivosti hravo vyrovnava - taky super priklad su aktualne jahody, ktore doma dopestovane a nicim nepostrekovane aj v chladnicke, alebo aj volne na linke polozene do druheho dna su zvadnute az roztecene, kdezto tie v obchode aj 3 dni su ako cerstvo odtrhnute 😁 ... ceresne detto, mrkva a redkovky ani nevravim. Len ludia z mesta, co zahradu videli iba v relacii o zahradkaroch v TV, tak si myslia ze bezne ovocie a zelenina je niekolko dni cerstva.
Jedine u cibule a cesnaku absencia postrekov a chemie hra v prospech ich trvanlivosti, ja som prave teraz dokonzumoval posledne kusky cibule a pred mesiacom cesnaku este z minuleho roku co mi vyseli vo vrkococh 😁 - to tie kupovane chemizovane nevydrzia.

ktochytavzite
Autor odpoveď zmazal
barbora0308
23. máj 2024

@mima172 Mas pravdu, nema to zmysel s nou uz riesit 🤦🤷...