icon

Je možné prestať jesť mäso bez dopadu na zdravie?

20. máj 2024

Ahojte, už dlhšie sa pohrávam s touto myšlienkou. Mám čoskoro 22 rokov a nejak som precitla v to, že mi je ľúto jesť zvieratá. Nie som ten typ, ktorý si myslí, že keď prestanem jesť mäso tak to niečo ovpľyvní alebo by som ľuďom hovorila, že trh so zvieratami je krutý a podobne či by som ovpľyvňovala okolie. Ide len o mňa samotnú ako sa ohľadom toho cítim. Úplne chápem, že sme na vrchole potravinového reťazca a mäso sme vždy jedli, jeme a aj jesť budeme, má výživové hodnoty a podobne. Toto len pre prípad, že by sme tu riešili ako to nič nezmení, to viem, ide len o môj pocit.

Prečo sem ale píšem je zdravotné hľadisko, vôbec sa v tom neorientujem a tak by som sa chcela spýtať vegánov/vegetariánov či niekoho skúseného ako to v tomto ohľade je. Dá sa to bez dopadu na zdravie? Nemyslím tým rôzne náhrady mäsa a ďalšie processed potraviny pre vegánov, tie by som ani nemala v pláne kupovať. Skôr by som chcela ísť smerom klasickej domácej kuchyne ale bez mäsa.

Ďakujem Vám za rady. 🙂

Strana
z3
ktochytavzite
23. máj 2024

@fido69 Tebe vobec nemusi byt trapne,teba ani neoznacujem,takze ak nesuhlasis nemusi ma svojimi teoriami spamovat.
Ja pisem o masa z obchodu , o udeninach?Ukaz kde.Pisem o masa kto ma byt v bio kvalite chovane a krmene len travou,najlepsie divina a ani bravcove,dovolena je mangalica.Nie kazde maso v tejto diete je dovolene.A uz vibec nie maso z tesca co mozno kupujes ty.
Ja nepisem o lusoch co su zdravi,stale pisem v subislosti s autoimun ochoreniami kde dieta AIP prave vyraduje sacharidy ,xukry strukoviny orechy kavu,caj je dobolene maso a niektore druhy zeleniny a ovocia.To nie je vymysel ludi ako napriklad veganstvo ci vegetarianstco ktore je ziv styl a nic viacej.Tu ide o to aby sa stravoy zlepsilo autoimunitnr ochorenie.A ludim to pomaha.Mozno nie vsetkym ale nie co na tej strave bude.
Takze ma nespamuj a ked chces tak pis k veci a tvoje teorie o cervenom mase si nechaj ore seba,inak posli aspon link kde autor tvrdi ze z cerveneho masa je rakovina.

anouschka5
23. máj 2024

Ja mäso nejem z etických dôvodov - týranie zvierat vo veľkochovoch, katastrofálne podmienky pri transportoch a okrem iného najmä červené mäso sa v žalúdku spracováva aj niekoľko dní čo škodí celému tráviacemu systému ( rakovina hrubého čreva dosahuje hrozivé čísla )

nops
23. máj 2024

@bianka33 cez 30 rokov

ktochytavzite
24. máj 2024

@anouschka5 prosim ta z etickeho dovodu dufam ze aj pre psov kupijes veganske granule.Prosim ta daj zdroj o rakovine h creva z masa.
https://nutriintervention.com/?fbclid=IwZXh0bgN...

7miriam77
28. máj 2024

Ja nejem mäso od 18 rokov, no nie som vegetarián ale pescetarian, pretože jedine rybu si dám asi dvakrát do mesiaca. No z mäsa ako takéto absolútne nič, ani len vývar nezjem. Mám cez 40 rokov a cítim sa skvelo, zdravotne nemám absolútne žiadny problém, každá preventivka je úplne v poriadku. Takže za mňa môžem povedať, že odporúčam každému, kto nepotrebuje k životu mäso

jana_eyre_2
28. máj 2024

Od malička som mäso odmietala, neznášam ho a vo veku 17-22 som bola aj vegetarián.. ale odvtedy občas nejaké mäso zjem, čiže nie som striktná že mäso nikdy, ale nejem ho často (napríklad za posledný mesiac som mäso jedla raz u svokry.. dokonca nemám moc rada ani vajíčka, ani ryby a cviklu už vôbec. moje deti ho jedia hlavne v školskej jedálni).. ani raz som nemala problém so železom (s výnimkou tehotenstiev, ale to je podľa mňa jednoducho iný stav) poznám dosť ľudí, ktorí sú silno anemicki a pritom sú veľkí masozravci.. podľa mňa ide skôr o to ako jednotlivé telo vie železo vstrebať.. ja robievam veľa strukovin, jeme mnoho surovej zeleniny a ovocia, hoci ja by som mohla byť v tomto stravovaní ešte trocha lepšia, lebo nie som veľký jedák..

kiwi3
28. máj 2024

tak ja som na prahu 40, cervene maso nejem od 12, ryby a hydinu fakt len sporadicky. a teda, nechcem to zakriknut, ale vsetky parametre mam ako o minimalne 10 rokov mladsi clovek. v zivote som nebola vaznejsie chora, operovana, nemala som zlomeninu. este by som dodala, ze cca 10 rokov nepijem ani alkohol. telesne sa citim stale rovnako a dusevne lepsie ako v 20tke.

moni565
2. júl 2025

ja keď vidím toto, viac mi netreba, to je strašné že takto žijú tie zvieratá
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/975688-ochran...

Strana
z3