Je pitie proteínových nápojov bez cvičenia zbytočné?
Zdravim. Chcem sa opytat, ze aky mate nazor na tuto vec. Zvyknem pit proteinove napoje, co ich treba miesat vodou alebo mliekom. A uz viac krat mi povedali, ze naco, ved necvicim, nechodim do fitka. To je pravda, nechodim, ale nevidim na tom nic zvlastne, ked si to dam, ved v podstate je to taka ista potravina ako aj ostatne, obsahuju tie iste ziviny.
Proste vsimla som si, ze niektori beru tak, ze tieto napoje su vylucne pre tych ktori chodia do fitka. Ale ja s tym nesuhlasim. Ved prijmem z nich take iste ziviny, ako z ineho klasickeho jedla, aj mi chutia.
Citala som uz vela o stravovani, metabolizme, a je usmevne aj to, ked niekto zas pripisuje proteinom alebo aj gainerom taku zazracnu schopnost, (taki co cvicia) ze ked si ich daju, tak automaticky budu naberat hromadu svalov. Ale ked nebudu mat kalorie v spravnom mnozstve a jednotlive ziviny v spravnom pomere, tak nemusia naberat vobec, alebo ked aj, tak viac tuku.
@sophinella mám to tak isto ako ty, v podstate to aj zasyti.
Nech si hovorí kto chce, čo chce, mne to tak vyhovuje.
Dokonca takúto malú dávku mi odporučila aj lekárka pri redukcii váhy (bez cvičenia).
@anonym_f3de6b no lebo si zjavne prijímala málo bielkovín… na proteinoch v prášku nie je nič zlé - len ich treba brať ako doplnok stravy, nie náhradu 😏
tí čo cvičia tak povačšinou vedia že svaly im nerastú z toho že si dajú protein, ale z toho že cvičia…
@biba_18 jasne, ze k rastu treba aj cvicit, ale aj jest. Ale islo o to, ze niektori si myslia, ze ked cvicia, ale nebudu si davat protein alebo gainer, tak nebudu rast. Ale ked si ich daju, tak ano. Lenze ked aj budu cvicit aj proteiny jest, to este stale nezaruci rast svalov.
Ja keďže nejem mäso a nechutia mi moc mliecne výrobky, do cottage sa musím nútiť, tak občas doplnam bielkoviny práškovým proteinom, keďže prijímam dosť málo bielkovín. A teda necvicim už.
ak mas tietoproteiny ako nahradu z jedla, tak je to teoreticky ok, aj ked lepsie su z prirodzenej stravy.
ak ich prijmes z prirodzenej stravy, a necvicis, tak ti ich netreba.
dnes je moda vysokeho prijmu bielkovin a mnohi sa absolutne nezaiberaju tym, ze to nemusi byt ok, tato moda prisla len nedavno a jej dosledky este nevieme. no dnes som sa bavila s kolegynou o tom, ako vela rakovin je- jej tete v nemocke zistili rakoviny s metastazami. je to uzdochodkyna, no zatial co u nas v DSS este pred par rokmi boli asi 2-3 ludia s rakovinou, teraz ich mame 10-15.
takmer denne jedia maso, maju mlieko a pod.
imunita ludi sa zhorsuje posledne obdobie. co tiez nei je dobre znamene.
vysoky prijem bielkovin udajne poskodzuje crenvnu mikrobiotu. a co tu mame? je dokazane, ze ludia maju crevnu mikrobiotu v ovela horsom stave ako v minulosti, pripbude traviacich probkemov, a aj ta zvysena chorbnost s tym moze suvisiet.
mnoho ludi ma problem s pecenou. je pekne, ze na spalenie bielkovin potrebujeme viac energie, no nielen to, aj pecen sa viac zatazuje, kludne nam tiez nemusia stacit traviace enzymy. co teda nie je moc dobra vyhliadka.
hovorilo sa, ze oblicky mozu zlyhavat, raz som citala, ze to nejaky vedecky vyskum vyvratil. no ja som kedysi citala o reakcii obliciek na vyoky prijem bielkovin, ale teda nei ze zlyhavaju,a le ze prepustaju viac mineralnych latok, ktore v tele potom ubudaju. ak je to tak, tak ludia vdaka tomu mozu trpiet nedostatkom tychto mineralnych latok, co sa naozaj vyskytuje - horcik, draslik, vapnik.
tazko povedat,c i to tak je,a le ja by som bola opatrna.
ked uz len tak uvazujeme. nasi predkovia niektorymi problemami tolko netrpeli a hoci za to nemozu len bielkoviny, ale zaujiavy je fakt, ze ludstvo sa rozrastlo aj na nizsich prijmoch bielkovin nasoich predkov. dokonca boli aj plodnejsi,a kos me my teraz, hoci jedli maso 1-2x tdzdenne a mnohi aj tazko pracovali, cize mali fyzicku namahu, pri ktorej by tie bielkoviny fakt dokazali vyuzit.
v deńesnej dobe sa toti zhorsuje, hoci mame bielkovin prebytok.
toto si myslim ze o niecom vypoveda.
@majamat vypovedá to o tom, že kombinuješ informácie a vyvodzuješ závery bez dokázanej kauzality. to že je viac chorých ľudí je fakt. že kedysi ľudia prijímali menej bielkovín je tiež fakt. že je nás viac na svete ako kedysi je tiež fakt. ale je fakt že jeme aj viac spracovaných potravín, máme viac plastov, máme znečistenejšie prostredie - a aj tak sa dožívame vyššieho veku ...
protein je potrava pre svaly, davaju si to sportovci po vykone alebo pred,
Proteín bez cvičenia nie je škodlivý a môže byť užitočný, ak nemáš dosť bielkovín v strave alebo chceš lepšiu sýtosť.
Ale nedá ti žiadne „svaly“, pokiaľ necvičíš.
V pohode, je to nutricne ok a este aj zasyti. Netreba riesit co si kto mysli. ludia nebudu riesit ze kazdodennou cokoladkou naviac prijmu zbytocne tuky a sacharidy ale budu pindat ze protakom mas “zbytocne” bielkoviny :D skoro kazdy bezne sa stravujuci clovek ma nedostatok bielkovin
Inak ale cvicit treba, kvoli zdraviu a svalom
@majamat vypovedá to o tom, že kombinuješ informácie a vyvodzuješ závery bez dokázanej kauzality. to že je viac chorých ľudí je fakt. že kedysi ľudia prijímali menej bielkovín je tiež fakt. že je nás viac na svete ako kedysi je tiež fakt. ale je fakt že jeme aj viac spracovaných potravín, máme viac plastov, máme znečistenejšie prostredie - a aj tak sa dožívame vyššieho veku ...
@biba_18 co sa tyka rakoviny, nenapisala som zaver. napisala som, ze sosledky nevieme.
dalsia vec, tie plasty a znecistene prostredie bolo aj par rokov dozadu a pocet ludi s rakovinpu tolko nebolo. ja nechovorim o dacnej minulosti,a le tak 3r dozadu.
dlasia vec, hoci pracujem v DSS a hoci sa ludia vyssieho veku dozivaju,a le okrem jedneho pripadu, su to ludia okolo 60r. cize ziadny 80r dochodci.
protein je potrava pre svaly, davaju si to sportovci po vykone alebo pred,
Proteín bez cvičenia nie je škodlivý a môže byť užitočný, ak nemáš dosť bielkovín v strave alebo chceš lepšiu sýtosť.
Ale nedá ti žiadne „svaly“, pokiaľ necvičíš.
@brontofuz ja si ich nedavam kvoli svalom konkretne, ja ich beriem ako hocijake ine jedlo. Ale na druhu stranu je pravda aj to, ak niekto aj cvici, a zoberie si potrebne mnozstvo bielkovin z klasickeho jedla, tak tie svaly vybuduje aj bez proteinoveho napoja.
@sophinella proteín je bielkovina , bielkovina ako vieme podporuje rast svalovej hmoty a zároveň má dlhšiu dobu trávenia a zároveň dlhší pocit sýtosti, preto je to vhodné práve pre tých čo športujú, záleží aký proteín človek použije je ich veľa druhov a mnohé obsahujú aj dosť cukru ,preto treba dávať pozor čo konzumujete .#
Ano, protein je bielkovina, a samozrejme je vhodne pre sportujucich. Ale nic sa nestane, ak si ich da niekto, kto nesportuje.
Ja som mala na mysli take suvislosti, ze napr niekto kto cvici, dajme tomu, ze potrebuje denne 200g bielkovin. Nech 150g prijme z klasickeho jedla a 50g z proteinoveho prasku. Je to ok. Ale ked ten dotycny si da napr 100g z klasickeho jedla a 50g proteinov, tak ma len 150g, tym padom ten ocakavany rast nepride. A dotycny povie, ako je to mozne ved si davam proteiny. Lenze si neuvedomuje, ze celkovo nie je pokryta jeho bielkovinova potreba. (To je ten pripad, ked niekto si mysli, ze cvici, dava si protein, tak automaticky nabere. Ale nevsima si, ze celkovo ma nedostatocne mnozstvo bielkovin). Na druhu stranu, ked si dotycny da tych 200g cisto z klasickeho jedla, tak ma pokrytu svoju potrebu, a ma aj rast, aj bez proteinoveho napoja.
A teraz moj pripad. Nech potrebujem 60g bielkovin na den. Bud si to dam z klasickeho jedla tych 60g, alebo prijmem 40g z klasickeho jedla a 20g z proteinoveho napoja. V obidvoch pripadoch mam tych 60g, co potrebujem. A su taki, ktori povedia, ze naco mi ten proteinovy napoj, ked necvicim. Ved nejde o to, ze ci cvicim alebo nie, ale o to, ze som len pokryla svoju bielkovinovu potrebu, a uplne jedno, z coho. Proste som prijala tych svojich 60g.

tí čo cvičia tak povačšinou vedia že svaly im nerastú z toho že si dajú protein, ale z toho že cvičia…