Ktorá zubná pasta je najlepšia proti kazom?
Ahojte žienky, ktorá zubná pasta je najlepšia proti kazom? Dajte tip, ktorú používate. Pekného Silvestra a všetko dobré do nového roku 😉
@anonym_autor ocot
@anonym_autor ocot
@ivicatolic Prosím? Aký ocot? Ja som sa pýtala vážne.
@anonym_autor v podstate žiadna, ide len o dobrú techniku čistenia a dobrú kefku. Môžeš ešte používať fluoridačné gély, tie vedia zastavit počiatočný kaz a remineralizovat 😊
@anonym_autor Elmex a tiez prajem pekny Silvester a vsetko dobre v novom roku 2026.
cistenie medzi zubami, vsetko ostatne si vlastne aj pocas dna olizes ale medzi zubami mas najvacsi problem a tam zacinaju kazy
@ivicatolic Prosím? Aký ocot? Ja som sa pýtala vážne.
@anonym_autor ocot, čo je na tom nenormálne, vyčistiť ústa a hlavne jazyk, veď kazy sú hlavne z baktérií, ktoré sa držia v ústach
@anonym_autor 1x týždenne Elmex geleé
žiadna ide o techniku čistenia ak si raz za 24 hod poriadne vyčistiť zuby, kaz nemá šancu a medzizubné kefky treba tiež používať
@anonym_autor ocot, čo je na tom nenormálne, vyčistiť ústa a hlavne jazyk, veď kazy sú hlavne z baktérií, ktoré sa držia v ústach
@ivicatolic ano, ocot krasne naleptava a demineralizuje sklovinu, neodstranuje plak (ten treba odstranovat mechanicky, nie vyplachovanim), narusa miklofloru v ustnej dutine, drazdi sliznice.
@ivicatolic ani ocot, ani citron, ani prasok z cierneho uhlia nie su dobre na sklovinu. Iba ju narusuju.
Ocot v ziadnom pripade neodstrani bakterie, ak ho das v tak zriedenom stave, aby bol znesitelny do ust a nepalil ta na slizniciach a dasnach.
Naopak, aby mal nejaky dezinfekcny ucinok, musi byt v nezriedenom stave a musi posobit dlhsi cas, nez tych par sekund, co je v ustach. A to je zas zle na sklovinu a sliznice (nehovoriac, ze to nevydrzis drzat par minut v ustach).
Celkovo odstranovanie bakterii roznymi vodickami je hlupost, lebo vyhynu hlavne tie slabsie a uvolnia miesto pre tie silenejsie, co to preziju, aby si nerusene vytvorili este vacsie kolonie, ked nemaju konkurenciu.
Treba poriadne dobrou technikou vycistit zuby a medzizubne priestory. A ak nie je pasta na remineralizaciu, su gely na to, ktore sa len natru na zuby po umyti aspon raz tyzdenne.
Ja si čistím soľou 7 rokov a za 7 rokov som nemala žiadny kaz. Dovtedy stále niečo.
@ivicatolic ano, ocot krasne naleptava a demineralizuje sklovinu, neodstranuje plak (ten treba odstranovat mechanicky, nie vyplachovanim), narusa miklofloru v ustnej dutine, drazdi sliznice.
@viestta máš vyskúšané?ja to mám od doktorky
@viestta máš vyskúšané?ja to mám od doktorky
@ivicatolic moj zubar odpoeruca kvalitnu kefku a dobru techniku cistenia zubov. Potom dobre umyjes zuby aj cistou vodou.
@ivicatolic moj zubar odpoeruca kvalitnu kefku a dobru techniku cistenia zubov. Potom dobre umyjes zuby aj cistou vodou.
@viestta no vidíš, máme rôznych doktorov
Pouzivam medzizubne pomocky, poriadne odstranujem povlak a najlepsie su za mna biorepair pasty. Sol, ocot, sodu bb, ani ine domace vychytavky by som neskusala.
@anonym_autor ocot
@ivicatolic si normálna ?? žiadny príčetný zubár toto neporadí. Kyseliny a kyslé prostredie v ústach hlavne po sladkom... demineralizuje zubnú sklovinu a spôsobuje zubné kazy.
@anonym_autor raz v týždni kvapnem tea tree olej na kefku pri čistení zubov + používam medzizubné kefky a dentálnu niť.
Ja si čistím soľou 7 rokov a za 7 rokov som nemala žiadny kaz. Dovtedy stále niečo.
@sisamisaaa Kazdy den pouzivas sol alebo iba raz za cas? Neposkriabe sklovinu?
elmex proti kazom oranžový a elmex gél.Samozrejme medzizubné kefky,sprcha
@anonym_autor pasta je nieco ako avivaz pri prani - teda nie je nejak extra podstatna. Ovela dolezitejsia je spravna technika cistenia zubov a medzizubnych priestorov. Zbytocne si budes natierat zuby najdrahsou pastou, ked medzi zubami budes mat bordel.
Elmex gél a elmex pasta + sonická zubná kefka a medzizubné kefky.
Gc tooth mousse 🙂
Elmex + Elmex gél, paradontax, ...ako povedal moj zubár, striedajte zubné pasty a najmä kvalitná kefka
Ja mam pocit ze bez pasty mi nejde ten povlak tak pekne dolu zo zubov. S pastou elmex a kefkou curraprox tou 5460 mi ide paradne
To nie je ani o paste, ani o čistení. Najlepšie zuby mali ľudia (ktorých som poznala, alebo o nich počula), ktorí si zuby nečistili vôbec (zároveň najmenší zápach z úst, pretože dookola nenarúšali prirodzenú mikroflóru zbytočnou chémiou- pasty, ústne vody). Kľúčový faktor je strava (olej z treščej pečene) a odstránenie zvyškov potravy vodou, mäkkou kefkou, ústnou sprchou. Do 20 rokov som nemala jediný zubný kaz, potom na VŠ som fungovala na obmedzenej strave kvôli financiám a posledný kliniec do rakvy bol článok, kde strašili vysokými nákladmi na zubnú starostlivosť a že si treba zuby čistiť po každom jedle a používať medzizubné kefky a podobné drísty. Bola som mladá sprostá a žiaľ počúvla som to, do 2 rokov som mala kazov niekoľko a natoľko poškodenú sklovinu, že som sa od bolesti už nevedela ani najesť. Prestala som ši čistiť zuby, úplne, len som po jedle vyplachovala čistou vodou minimálne pol roka. Citlivosť našťastie ustúpila a odvtedy si dávam na zuby pozor. Cez 25 rokov používam prírodné nefluoridované pasty (1x do dňa) a mám lepšie zuby, ako ktokoľvek koho poznám v mojom veku. Pravidelné užívanie toho oleja zastavilo úplne tvorbu nových kazov (vyskúšané nielen na sebe). Treba jesť najmä nespracovanú čerstvú stravu a nenarúšať prirodzenú mikroflóru úst. Také je to jednoduché.
@sisamisaaa Kazdy den pouzivas sol alebo iba raz za cas? Neposkriabe sklovinu?
@anonym_626804 jemnú morskú soľ, tiež som sa tohto bála ale zatiaľ to tak nevyzerá. Veď ak máš strach používaj ako doplnok, záleží na čo sa cítiš
@anonym_626804 jemnú morskú soľ, tiež som sa tohto bála ale zatiaľ to tak nevyzerá. Veď ak máš strach používaj ako doplnok, záleží na čo sa cítiš
@sisamisaaa A kazdy den ju pouzivas? Asi vyskusam

@anonym_autor Elmex proti kazom