icon

Ktoré sladkosti sa deťom radšej vyhnúť?

12. dec 2023

Baby, co je podla vás najhoršia sladkosť, ktorú by ste deťom nedali?
Ja keď vidím na väčšine zloženie a obsah cukru (lentilky z lidla a 75g cukru na 100g),mini dzusiky kde v jednej krabičke je skoro 5lyziciek cukru.
Mam sa cítiť zle ze tie dzusiky vylievam aby to nepili moje deti, ked to dostanú a a fakt zle sladkosti vyhadzujem?

diaszoky
12. dec 2023

Kazda sladkaot je zla. Ale asi ta naj je cokolada a to vsetko coko mliecne. Milky, keksy atd.Same trans tuky a tie cokolady co az stipe hrdlo.. Ved v lindt cokolade nasli olovo a musia platit pokutu

mamatroch
12. dec 2023

Za mna su najhorsie take, co dlho ostavaju v ustach - lizatka a tvrde cukriky (kvoli zubkom, ta kombinacia cukru a kyslosti, brrr... To najhorsie pre detske zubky).
Ale celkovo sa snazim sladkosti obmedzovat, zase ale na ne uvalit absolutne imbargo do nasej domacnosti mi tiez nepride ako riesenie. Snazim sa ale dodrziavat pravidlo nie pred hlavnym jedlom, resp. nahrada normalneho jedla. Vacsinou nieco dovolim po olovrante, pripadne po obede.
S tym zlozenim mas pravdu a ja si ho aj citavam, preto sladkosti detom kupujem na 90 % ja, lebo manzel zlozenie nebude citat isto 🤷.
To iste mas ale s roznymi ranajkovymi cerealiami, napisu, ze celozrnne a pozries zlozenie s vidis, ze podiel celozrnnej muky je mizivy, zato cukruuuu 😱
A to iste rozne ochutene "jogurty". Kopec cukru, farbiv, skrobov...

Ale teda za uplne najhorsie povazujem sladkosti vyslovene povazovane za detske (Brumik, Kindercokolada, "detske" jogurty, krabickove minidzusy...), tie maju nielen extra vela cukru, ale aj celkovo najhorsie zlozenie.

Sladene ani sytene napoje nekupujeme nikdy, ani take doma "nechovame". U nas sa pije iba voda, caj (+ dospeli kavu) a kakao.
V lete si robievame domacu citronadu.
Ked chcu deti dzus, odstavia si pomaranc a rozriedia 1:1 s vodou.
Zase ale ked sme niekde na navsteve a daju si za pohar takeho sladkeho syteneho napoja, tiez z toho vedu nerobim. V lete obcas kofola.
Ale doma na bezny konzum take ani nemame. Co nie je doma, nepytaju.
Podla mna naj zlozenie (i ked stale je to sladkost a nie zdrava strava, to je jasne) ma LIDL.

hendikep
12. dec 2023

inak aj ja mam problem s cukrom … napriklad mame meniny/narodeniny podostavame toho mraky, potom sa natom s muzom pasieme - ja to realne nedokazem mat doma a nezozrat —- a potom sa tak rozjeme, ze si to aj sami kupujeme v obchode … a potom to nejak vysumi … zas toho nejeme vela a zas pride nejaky sviatok a takto zas odznova … teraz napriklad vianoce 🤦🏼‍♀️ pricom planujem piect len medovniky plus mozno este nejake crinkles ale uz vidim ako po navstevach budeme zas jest .. pricom citim ze sa necitim dobre po tolkych sladkostiach a je mi omnoho lepsie ked jem ovocie a zeleninu..

inak vsimli ste si ze praveze ta generacia nasich rodicov ktori to detom vo velkom kupuju s tym sami nemaju problem? podla mna to naozaj tkvie v detstve.Za komunistov sa take blbosti vo velkom nekupovali … mal si bublaninu a caj alebo mlieko 🤷🏼‍♀️

ankare
12. dec 2023

Nevylievaj, nevyhadzuj. Ja všetko, čo nechcem, zvyknem zabaliť do tašky a tašku prevesim pri kontajneri.

elviku11
12. dec 2023

Ja napríklad nedávam deťom colu, kofolu a podobné presladené bublinkové veci. Ani Mirindu ani Sprite a také.... Aj preto, že je tam veľa cukru, len to podporuje smäd, aj kvôli bublinkám, netreba ich na to naučiť... čím dlhšie bez toho, tým lepšie

zuzitko74
12. dec 2023

Je to tvoje rozhodnutie a nás ostatných do toho nič. Iste, rozumiem tvojej potrebe, cítiť podporu ľudí, ktorí to vnímajú rovnako, ľudia neradi idú proti prúdu.
Ak sa bojíš, že ťa ľudia v tomto nepochopia, nemusíš svoje rozhodnutie zverejňovať, rob si svoje v súkromí svojho domova.

mamatroch
12. dec 2023

A este som chcela, ze ked dostaneme nieco, co nechcem, dam dalej bez vycitiek (samozrejme nie mame, ktora sa snazi o zdravy zivotny styl pre deti). Lebo tak kazdy to ma inak, pre niekoho je to ok, len si napr. nemoze dovolit sladkosti. To mas ako s oblecenim, keby si dostala napr. nejake tricko, ktore je podla Teba otrasne (+ napr. mas rada iba veci z biobavlny) a nesla by si v nom ani smeti vecer vysypat, ale pre niekoho ineho moze byt to tricko nadherne a ziaril by stastim, keby ho mohol mat (aj keby bolo cele z polyesteru napr.). Tiez by si ho nevyhodila 😉

majulino
12. dec 2023

@melanta ja by som sa zase cítila zle za to, že kentus/chemický koktejl, ktorý nechcem dať svojim deťom z určitých dôvodov napcham do iného dieťaťa 😉

Aj takto sa na to dá pozrieť.

autor
12. dec 2023

@hendikep všimla som si, môžu mať sladkosti v skrinke a nepohne to s nimi a ja len o nich rozmýšľam a zerem vtedy na kila, otvorená cokolada sa u mňa neohree dlhšie ako deň

tamitamitami
12. dec 2023

Ja dcére nedávam sladké skoro vôbec (občas niečo málo), teraz podostávala kopec sladkého na Mikuláša nechala som jej z toho adventný kalendár a jedno Kinder vajce. Ostatok sme zjedli alebo posunuli ďalej.

subartic
12. dec 2023

Ja ako dieťa som veľmi mame vyčítala že nám kupovala strašne málo sladkého , počas puberty by som zjedla až klince, bohužiaľ som to súrodencom potajomky kradla . Cukríky sme nesmeli mať vôbec, otec bol na to háklivý kvôli zubom . Ale ako som bola u mojej milovanej babky, tak sme chodili pravidelne na farebnú " krachelku " ( žltá , červená , oranžová " , kupovali si turecký med, pocukrované želé . Lenže celé dni sme behali po vonku a to doslovne , večer umyli zuby . Napodiv ma dnes sladké teda neberie, deťom ho kupujem normálne a ani ich neobmedzujem . Obmedzujú sa sami , častokrát zo skrinky aj celé týždne nič nezmize , teraz sú tam vysypané mikulášske balíčky , je z nich niečo odjedené ale že by sme trhali rekordy v spotrebe ani náhodou . Colu , kofolu nekupujem a to ani k oslavám , kúpim vineu .
Ja si naopak myslím , že tam kde je to striktné nastáva opačný efekt , ak sa tie deti k tomu dostanú nemajú mieru .

ivangeline
12. dec 2023

No my napr take dzusy riedime a maju na 3x. ;D

veselo_neveselo
12. dec 2023

Robim osvetu u tych, co to darovali, aby take nekupovali.

Niektore z tych dzusov sa daju pouzit ako "sirup" na prichutenie vody - takze vypijem zriedeny, hlavne po sporte alebo v lete 🙂
Ale dolezite je zakazovat to babkam kupovat, pripadne si to vobec nezobrat, aby ta svedomie potom netrapilo.

Ja balansujem z jednej strany na druhu, na jednej ze moje telo nie je odpadkovy kos, aby som jedla to co nikto nechce/je nevhodne pre inych; na druhu stranu to svedomie, plytvanie, nedostatok potravin atd...jr mi fakt z toho smutno.

Naozaj jedinym vychodiskom je to nekupovat, nepodporovat, ani zadarmo nebrat, a opakovat ako verklik ze nie, nechcem, nebudem, neberiem....

zmrzlinka2021
12. dec 2023

@suge

Cjize ludom bez domova, alebo socialne slabsim dat jest veci, ktore ich traveniu len pohorsia, ktore nemaju ziadnu pridanu hodnotu pre ich telo/zdravie a ktore predstavuju ultraspracovane potraviny, ktore dnes uz preukazatelne su pricinou roznych vaznych ochoreni.

angel993
12. dec 2023

Aj ja vylievam tie džúsy, samé deti prídu od babky, síce fľaša otvorená ale nenapíju sa a pýtajú čistú vodu do tej fľaše.
Ja stále vysvetľujem prečo to deťom nedám a po 4 rokoch moje deti dostali od svokry na Mikuláša samé ovocie. Som rada že svokra pochopila že láska sa dá vyjadriť aj ináč ako cez sladkosti.

evaachesa
12. dec 2023

@hendikep presne o tomto som vravela. 🤣 4% z koncentrátu. 😬 A toto fakt ani zadarmo, sorry.

evaachesa
12. dec 2023

@suge bezdomovkyni som naposledy kúpila radšej 8 rožkov a veľký téglik šalátu plus fľašu vody. Akože teraz myslieť na to že mám v skrini nejakú jednu nevhodnú sladkosť a chodiť po okolí a myslieť na to aby som ju darovala bezdomovcovi čo by sa radšej poriadne najedol a nie postrážil žalúdok jedným gumovými pendrekom.🤦🏻‍♀️Už tu zase nepreháňajte ženy. Vyhodila som za rok 2 veci, max 3. A prispela som oveľa viac na rôzne charity alebo ľuďom na ulici. Napríklad včera pánovi čo predával notabene. Zase netvárme sa že jedna hnusná sladkosť spasí bezdomovcov a chudobné rodiny. 🤷

evaachesa
12. dec 2023

@pribinak vieš ale píšeš že ten džús mám radšej darovať ako vyyliať. Snáď až keď ho otvorím a zistím že je to hnus tak ho vylejem a obal zoseparujem, neriešim ďalej že som ho mohla darovať. Omg. Už nereagujem, nemá to zmysel. 💁🏻‍♀️

suge
12. dec 2023

@zmrzlinka2021 Možno predsa o čosi lepšie ako alkohol a cigarety nie? Ak je niekto skutočne chudobný/hladný/smädný, bojuje o prežitie, nefilozofuje nad zložením potravín.

sabina19933
12. dec 2023

Su aj detske domovy, krizove centra pre matky s detmi kde si tie sladkosti radi podelia.

evaachesa
12. dec 2023

Skúsim silu tejto diskusie kde je pokope toľko dobrých ľudí s cieľom pomôcť druhému. Nedávno som prispievala pre Tamarku a do cieľa chýba ešte veľa peňazí. Prispejte aj vy aspoň troškou a zdieľajte ďalej. ❤️🙏
https://www.donio.sk/nadej-na-kazdy-centimeter

suge
12. dec 2023

@evaachesa Už si niektorému bezdomovcovi dala niečo "extra"? Niečo, čo nevyhnutne nepotreboval k životu, len ti napadlo, že by ho to mohlo potešiť? Lebo o tom je napríklad čokoláda. Nepotrebujeme ju k prežitiu, ale raz za čas si ju mnohí z nás doprajú ako čosi extra. Ak máš doma jednu nechcenú sladkosť, klobúk dolu. Ja práve triedim čokolády a už vymýšľam, komu pôjdu.😉

evaachesa
12. dec 2023

@suge áno dala som naposledy jednej pani synovu ovocnú kapsičku lebo momentálne som nič iné so sebou nemala a s malým sme utekali k lekárovi a späť domov. No teda tvárila sa nejak sklamane. 😅

evaachesa
12. dec 2023

@suge raz som dokonca urazila jedného staršieho pána. Teda ja väčšinou vyšlem muža nech ide odniesť nejaké drobné a raz tak sme šli do práce okolo kontajnerov a tam pán ťahal vozík a hrabal sa v bedniach...mužovi podávam 5ťku...strašne mi stislo hrdlo že aký chudáčik deduško v takej zime sa poneviera. Muž vyšiel z auta a podáva mu peniaze a ten sa normálne urazil že nič nechce, že on není bezdomovec, že len hľadá staré hračky lebo je zberateľ. 🤣S mužom sa na tom ešte teraz zasmejeme. 🤭😂

suge
12. dec 2023

@evaachesa Aj dobrý úmysel sa cení, aj keď neprešiel celú cestu.😊

evaachesa
12. dec 2023

@suge noo vyzeralo že to bude dlhšie predýchavať ale čo už, mohol s tým rátať. 😁

cimage
12. dec 2023

Cukriky, lizatka, nic neprirodzene farebne, malinovky nikdy nekupujeme. Aj vyzivky a dzusiky pre deti som nikdy nekupovala.

majkakvet
12. dec 2023

@suge konecne rozumny, nepremudrely nazor.

sense
12. dec 2023

Porozprávala by som sa s obdarujucim ze nech nabudúce kúpi radšej mandarínky. Ja mam chvalabohu v okolí ľudí ktorí toto plne rešpektujú a obdobne dzusiky a celkovo žiadne dzusiky nekupuju.
Vyliat by som nevyliala ale teda asi by som tiež niekomu darovala, kto prejaví záujem a je mu jedno co konzumuje, pretože bud je mu to jedno co do seba dá, alebo je mu to jedno lebo nemá na vyber

zuzanka.zuzu
12. dec 2023

naša chladnička je pohrebisko otvorených džúsikov 🙈 zaujme obal, chuť hnus, ja to piť tiež nebudem, tak mi to drobec dá odložiť do chladničky.... potom to vyhadzujeme 😀