icon

Mandle a orechy z Lidla: Odkiaľ pochádzajú?

mladena
14. mar 2024

Ahojte, kupujem mandle a oriešky značky Alesto z Lidla a pretože som sa niekde dozvedela, že mandle (a možno aj orechy) z USA či Kanady bývajú ošetrované nejakým plynom, aby sa zabránilo prípadnej nákaze salmonelózou, čo ale zároveň bohužiaľ aj redukuje až ničí ich liečivé schopnosti, snažila som sa nájsť na obale krajinu pôvodu, ktorá ale nikde neni uvedená. Podľa čiarového kódu 207 sa nič nedá špecifikovať podľa googla vraj "vyhradené pre lokálne použitie". Je tam uvedený len predávajúci ako Nemecko, či Taliansko, na bio kešu orieškoch je správne označené IT-BIO-009, čo znamená, že kontrolu bio kvality vykonalo Taliansko, no pod tým už je napísané Poľnohospodárstvo mimo EÚ. Dúfam že som vás nezmiatla, ale pravdupovediac sama som zmetená a kladiem si otázku či v domnienke aké zdravé orechy vlastne doma jeme, v skutočnosti ani neviem čo a skade bolo spracované. Na to snáď nie sú nejaké kontroly? (rečnícka otázka). Možno niektorá budete vedieť objasniť.

mladena
autor
14. mar 2024

zmätená 🙂

lasona
14. mar 2024

S veľa potravinami je to tak. Napr. Som sa dozvedela ze mrkvu napichavaju cukrovou vodou, čo spôsobí jej zväčšenie a cukornatost. Mrkni potravinového kritika Patrika. Veľa vecí som ani len netušila co s nimi robia

viestta
14. mar 2024

@mladena ciarovy kod nevypoveda vobec nic o sposobe spracovania potraviny. A ano, vyrobky sa osetruju kyslicnikom siricitym, ktory posobi antibakterialne. Mozes si vybrat ci si kupis potravinu osetrenu sirenim, alebo neosetrenu, ktora moze obsahovat rezidua plesni a inych mikroorganizmov, niektorych aj skodlivych a nebezpecnych.
@lasona mrkva, do ktorej by sravili dieru a natlacili by do nej nejaky roztok by zacala takmer okamzite podliehat hnilobe. Ten pan o potravinach sice napisala strasne vela, ale aj strasne vela bludov a svojich nespravnych domienok.

tetapetra
14. mar 2024

@lasona lintner či ako sa volá je odborník tak akurát na teplú vodu.

ibatanecnica
14. mar 2024

aj mäso sa namáča do ,,roztoku,, aby si zachovalo krásnu farbu - to ktoré je vákuovo balené

viestta
14. mar 2024

@ibatanecnica aj do sunky sa dava dusicnan draselny aby si zachovala ruzovu farbu, Bez neho by sunka mala farbu ako mrtveho pata a vacsia ludi to ani neriesi, ale sirene oriesky su BIG problem.

mladena
autor
14. mar 2024

@viestta Jednak sa siričitany používajú najmä na sušené ovocie prípadne rôzne zmesi. Mandle z usa musia podľa ich predpisov vždy byť ošetrené fumigáciou, u európskych to byť nemusí, takže v tomto prípade čiarový kód predsa len niečo vypovedať môže. Už som si to ale zistila, lebo ani podľa D testu orechov sa na Lidl orechoch Alesto naozaj nenachádza krajina pôvodu. Dusitanovú soľ pridáva do svojich šuniek aj náš domáci mäsiar, je to bežné aj keď nie zdravé. Každý sa môže sám rozhodnúť čo si chce či nechce kupovať.
@lasona tebe ďakujem, o ňom som ešte nepočula.

ibatanecnica
14. mar 2024

@viestta ja by som skôr videla problém v plesni. pani ktorá robí v labáku mi povedala, že už dávno nemali oriešky, kde by nevyskočili plesne. Tak odvtedy obmedzujem rôzne oriešky,

lasona
15. mar 2024

@tetapetra to je tvoj názor a ja ty ho neberiem...mne stačí si pozrieť zloženie produkty...a vidím...a vo veľa veciach s ním suhlasim

tetapetra
15. mar 2024

@ibatanecnica to je svätá pravda
@lasona ani ja tebe. Mám odrobenych 20r v labaku, myslím v potravinárskom, takže tiež o tom niečo viem