Nadmerné používanie mobilov a jeho vplyv na rodinu
Ahojte, vsimla som si u nás v domácnosti taký nesvar a to, že moji najblizsi sú za mna až závislí na mobile / tablete. Od kedy som doma s deťmi, tak mobil mám na parapete, vypnute zvonenie a hovory mám spárované s hodinkami, aby som videla ak mi vola kurier a pod. Dcérka (2,5 roka) ked sme boli samé doma, absolútne ju mobil / tablet nezaujímal. No teraz je s nami doma aj manžel (na materskej), mame aj 2,5 mesačne babo a všímam si, že on má mobil vkuse v ruke. Rano vstane, prvé čo - chytí mobil. Pri raňajkách - mobil, pri obede - mobil, stráži 2,5 mesacneho, tak nie aby sa s ním “rozpraval” ale mobil v ruke. Mali sme dohodu, že telefóny do spálne nenosime, porušil aj to a svieti tam aj do 2 rana a potom je nervózny že je nevyspatý (ale to už som mu aj vravela, nech láskavo neberie telefón do spálne a nám tam svieti, tak sa schoval pod paplon a kukal mobil tam.. má 38 rokov!), na záchod ani nevravím, bezne je tam 35-40 minút, bez mobilu tak 5 😀 Pozrela som mu len tak zo záujmu na štatistiku, priemerne je na mobile 4,5 hodiny denne! Samozrejme, keď ho vidí dcéra, tak nič iné nerobí len pyta mobil alebo tablet :/ Teraz prišli rodičia moji, bývajú v zahraničí, tak chodia k nám na pár dni, dedo to ani nekomentujem, on ako rano vstane, kým nezaspi je na tablete pokial ho niekto nevytiahne do obchodu akože musí šoférovať 😀. Pozrela som si jeho štatistiku, neuveriteľných 10-11 hodín denne priemer! A za mna najsmutnejšie bolo, že dcérka vola babku každý deň s ňou spat (cez deň aj večer, stále že “ona chce babinku”).. nevidí ju často, babka s ňou spala včera cez deň aj večer jej čítala rozprávku a dnes mi vraví, že večer ju nejde uspať lebo jej ide Dunaj či co c telke (pričom dcéra zaspáva okolo 20:30 a viem jej to pustit zo záznamu) a cez obed sa zlostila, že musí “ležať s malou a nemá pri sebe ani tablet”.. tak som jej povedala, že nech sa ide hrať na tablet, že ja malú uspim, tak jej asi došlo.. no ale potom som prišla aj s 2,5 mesačným do obývačky a maly vedľa nej a ona na FB a normálne som
pozerala ako scrollovala a nič, jeden post neprecitala, jedno video nepozrela len asi 20 minút iba s tým prstom po obrazovke :/ Máte to aj doma takto vy? Ja sa nechcem do nikoho starať, ani “zakazovať” dospelým byt na mobile a určovať ako tráviť čas ale ostalo mi z toho smutno :/ Muž keď chodil do prace, tak ako on chce s nami tráviť čas.. babka tiež stále vola ako jej vnúčence chýbajú a potom iba mobil a tablet… chorá doba toto niekedy..

@domkakvet ja sa bojím, že je to tá druha možnosť. Kedysi to bolo aspoň tak, že keď sme mali program mimo dom, tak o mobile ani nevedel.. teraz ešte pozera sem tam aj keď šoféruje! (samozrejme za to hneď hucim na neho).. najhoršie je, že keď ho upozornim tak 1. buď to robí pre nás (niečo kupuje alebo pozera vývoj kryptomien) alebo 2. mám ho 1x dnes v ruke… takze vždy len výhovorky.. včera som mu pozrela priemer za minuly týždeň a je to ešte horšie 5,5 hodiny… dokopy strávil na mobile 36 hodín za minuly týždeň! Určitý čas (cca 6 hodín) bola kamera v detskej izbe, takze čistý čas 30 hodín a z toho bolo 17 hodín bitcoin appka a sociálne siete nejakych 9 hodín.. to máš cca 1,5 hodiny denne na sociálnej sieti :/
@liliblacky tak uz len vyskusaj ten rozhovor.