Obavy o dcéru: Jej nové stravovacie návyky sú dôvodom na starosti?
Mamičky, síce moje dcéra je dospelá a rozhoduje sa sama, no ako mama mám obavy o jej stravovacie návyky. Nie je vegetariánka ani nedrží vraj diétu, no v poslednej dobe nezje to čo navarím. Väčšinou máme cestoviny, vyprážané mäso, vyprážaný karfiol, hranolky, vyprážané filé, lángoš s fazuľovou polievkou, ryžu so soté. Na raňajky vždy kúpim chleba, rožok, šunku, syr a podobne. Avšak začala si kupovať potraviny zvlášť. Na raňajky si dá v lepšom prípade vajíčka so zeleninou. Väčšinou však buď iba jogurt alebo iba nejakú ovocnú misu. Zeleninu so šunkou a so syrom. Na obed si občas dá to čo navarím ale výnimočne. Väčšinou mäso na prírodno s dusenou zeleninou alebo wrap (mäso, zelenina). Rybu ale nie vyprážané filé ale také na prírodno tiež. Grilovaný syr so zeleninou. Na večeru si už buď nedá nič, podľa toho kedy má obed (ak napríklad vstane o 8mej, dá si kávu a raňajky o 10, obed si kľudne dá až o druhej alebo štvrtej). Ak má obed o 4tej tak si večeru nedá no ak dá tak tiež len zeleninu. Neje vôbec žiadne sladké (max osladený nápoj). Žiadne také 'snacky' pri filme a podobne.
Bojím sa, že si takto zničí žalúdok, že nemá dostatok živín. Čo si o tom myslite? Tvrdí, že jej nerobí na žalúdok dobré to čo robím, vraj veľa oleja, vyprážaneho a tak ale ja si myslím, že len sa stala obeťou nejakej diéty čo je v móde.
@lily246 neviem ako varia ine zeny 50+, ale ja som tiez tato generacia, kratko po 50tke a prve co som chcela autorke napisat, ze sa obavam o JEJ stravovacie navyky.
To je stravovanie alá moja svokra...langoše, rezne, faširky, lečo s klobasou, ak uz zjedia zeleninu tak salat ci uhorka doslova plava v smotane. 😝
Moja strava je prakticky identicka s jej dcerou, akurat ze jem aj pecivo. A z mojich 4 deti, su dvaja vegetariani a dve veganky - dospele dcery, teda jedna bude mat toho roku 18r. A su zdrave, sami si pripravuju vyvazenu stravu , plus beru vit B12. Takze nasa rodina je zvyknuta jest prevazne jedla s mnozstvom zeleniny. S tym ze nam s muzom pripravim aj maso, vyprazane rezne mame tak 1-2 x do roka.
To je vtip?😃
Fuj, mne prišlo ťažko, len som si ten tvoj jedálniček predstavila. A to ľúbim rezne aj taký chleba vo vajíčku, ale tak raz za mesiac. Mať toto jesť každý deň, tak po týždni 🤮. Aj keď si myslím, že príspevok je vymyslený.
Práveže z toho čo varíš ty nemá žiadnu výživu len samé tučné nezdravé jedlo.
evidentne znížila príjem sacharidov a prešla na ľahšiu stravu a ani sa jej nedivím. Za mňa v poriadku👍Z tvojho výpisu jedál, ktoré varíš ma rozbolel žlčník len to čítam...
@negymama nemôžeme sa tváriť, že toto nie je aj generačný problém, ženy 50+ tak naozaj varili, ten fenomén zdravšieho stravovania prišiel až cca po 90tych rokoch, množili sa reláciea články o dôsledkoch nezdravého životného štýlu, ale bolo to keď už tie ženy boli zabehnuté v stravovacích zvykoch. Sú vždy výnimky, tak ako autorka je príliš mladá na to, aby varila ako pred 30 rokmi, tak som rada, že sa nájdu aj starší čo varia zdravšie. Tebe gratulujem že to robíš lepšie. 👏👍
Čiže keby do seba tlačila cestoviny, chlieb, pizzu, koláče, tak by si sa podvýživy neobávala? Mäso a zelenina je problém, hej? Dobrý vtip😁
Podľa toho čo píšeš, dcéra jedáva oveľa lepšie ako ty, ved si to po sebe prečítaj - vyprážané mäso, vyprážané ryby, vyprážaný karfiol, hranolky, langoš, rožky ....to si vážne myslíš, že toto je vhodná strava? A sladké a snacky? To je na čo dobré? Skôr by som povedala, že ty si sa stala obeťou typického nezdravého slovenského stravovania. Každý môže jesť čo chce, ale ak budeš takto pokračovať, tak si na dobrej ceste mať prinajlepšom nadváhu, prinajhoršom vážne zdravotné problémy. Ako ti tu píšu baby, ber si príklad z dcéry a skús variť trošku zdravšie.
Podla mna to je vymyslena tema a autorka je daka pubertacka, co si robi zarty😂
@lily246 asi zalezi aj od prostredia, priklad ja mam prvu dceru narodenu v roku 2004, to som bola tridsiatnicka, a zila som na sidlisku velkeho mesta v komunite podobnych matiek. A to uz bola moderna doba, odoberala som casopisy pre mamy, typu Mama a ja, bavili sme sa spolu na prechadzkach, na ihrisku o zdravej vyzive pre deti, pre seba. Chceli sme byt fit. Mnohe sportovali, chodili do posilovne. A teraz mame okolo 45-55 a vedieme podobny zivotny styl.
Mozno nejake zeny co byvali po dedinach, u mamy u svokry...prebrali ich navyky, ci boli nutene sa prisposobit a ostalo im to doteraz, ta "tradicna" tazka kaloricka strava. Teraz napr. byvam uz mimo mesta, na vidieku, kde su premiesane stare domy s povodnymi obyvatelmi s novymi ludmi z mesta, takze aj tie zvyklosti su tu tak pol na pol. ak beriem svoju generaciu +- 5 rokov.
Prosim Ta, ved skus dcerine stravovacie navyky, alebo sa dohodnite, ze navarite spolu. Ona jedava uplne normalne... z toho co jedavas Ty, by mi bolo zle, vela vysmazaneho, tazkeho, slaneho...
V tej Tvojej strave su najma prepalene tuky, malo zeleniny, zaludok si skor znicis Ty.
no, ak by moje deti chceli jesť aspoň štvrtinku z toho čo tvoja dcéra , bola by som rada .....
Z tých jedál čo si tam vypísala nejem nič, okrem ryže a syra. Neznášam vyprážané a mastné jedlá. Ja sa stravujem zdravo a vediem k tomu aj moju dcérku
Ja mám pocit, že v poslednej dobe sú tu samé zvláštne témy. Všetky anonymné. Ako keby ich robili admini na zvýšenie návštevnosti koníka 🤷♀️
Práveže by si mala byť rada že nedrží nejaké keto práškové diéty ale je zdravo . Ty si niekoľkokrát spomenula vyprážané ,neviem ako často to mávate ale zrejme sa chce už stravovať zdravšie. To čo varíš ty je tradičná kuchyňa na ktorej väčšina z nás vyrastala . Ja mám teraz 32 ,svoju domácnosť a rodinu a tiež sa snažím aby sme sa stravovali zdravšie a vyvážené . Nepríde mi vôbec že sa stravuje zle a už vôbec že by si koledovala o podvýživu. Nechceš sa skúsiť inšpirovať a dať si s ňou ? Ja doma napríklad nikdy rybu nevyprazam ,jedavame ju tiež na prírodno . A inak rezne aj karfiol robím v teplovzdušnej friteze kde treba menej oleja. Veď si trošku pogoogli a zistíš že sa stravuje veľmi rozumne
Beriem tuto temu ako blby vtip :D keby som jedla to co pises, ze varis kazdy den, tak mam do tyzdna zlcnikovy zachvat a 120kil 🙈
To akože ty chces aby dcéra jedla vyprážané a nie dusené ? To fakt ?
To akoby sa ťa spýtam že: to chces aby dcéra mala vysoký tlak, vysoký cholesterol, tukom obalené orgány, riziko infarktu, problémy s pleťou, nadváhu, depresie...?
O ake ziviny konkretne pride, ked si neda ten langos? :D
To skôr ona by mala mať obavy o tvoje stravovacie návyky... mam pocit,že z takého vyprážania aj tebe vypráža... (sorač za pokus o vtip)..
"Bojím sa, že si takto zničí žalúdok, že nemá dostatok živín" lebo neje hranolky a rezne a zemiakove lupienky k filmu?. Jej strava je uplne vyvazena a dostatocna.. pridala by som mozno strukoviny... vyprazane jedla su tazke na zaludok ... okrem ineho... osobne aj nezdrave podla mna ale tak mas na to asi iny nazor...
Mne je z tvojho vareného menu ťažko už len keď to čítam. Nie to ešte jesť.
Jedáva inak aj nejaké prílohy ? Ryžu, zemiaky, cestoviny, pečivo... ?
Zdá sa ti že veľmi chudne ?
Ako dlho sa takto stravuje ? Začala naraz zo dňa na deň alebo postupne ?
ved aj mliečne vyrobky maju kopec sacharidov.. takze ak sa z nejakeho dovodu rozhodla nahradit biely chleba inymi vecami urcite to nebude problem... okrem toho dcera je dospela pise takze kludne moze mat aj 22 podla mna sa stravuje velmi rozumne.. v dnesnej dobe je vsade tolko sacharidov.. a osladeny napoj .. ved to je tiez cukor a voda.... dakedy ludia pili cistu vodu a boli spokojny a zdravsi podla mna

Varíš brutálne nezdravé, ťažké jedlá, samé karcinogény. Dcéra robí dobre, že sa odhodlala jesť zdravšie. Slovensko je na prvom mieste v úmrtnosti na karcinóm hrubého čreva, máme obrovské množstvo pacientov s rakovinou žalúdka a ostatných častí tráviaceho traktu. Najprv som si myslela, že si robíš srandu lebo toto dospelá žena v dnešnej dobe nemôže myslieť vážne. Potom som si spomenula na to ako varí generácia 50+ a verím, že môžeš byť ozajstný človek.