icon

Oplatí sa čistenie koreňových kanálikov?

tina106
4. máj 2025

Ahojte,
som v takej situácii, že môj nový zubár mi povedal na poslednom vyšetrení, že by mi možno urobil ošetrenie koreňových kanálikov v jednom zube, v ktorom mám liečivú vložku. U bývalého zubára som dostala ešte tú liečivú vložku, lebo v prípade plomby som s tým zubom trápila. Ten zub mám už aj zlomený.
Zatiaľ neviem, či tým začať alebo nie, lebo som počula známeho, že nemu urobili čistenie koreňových kanálikov a po dvoch týždňoch mu museli vytrhnúť zub.
Vedeli by ste mi dať nejaké rady, že čo by ste robili v takej situácii? Ďakujem vopred.

janinamojka
4. máj 2025

@tina106 ja nie som odborníčka teda..ale nedáva sa ta liečivá vložka len na nejakú dobu kým teda má splniť svoj účel??

lubkovaandrejka
4. máj 2025
@janinamojka

@tina106 ja nie som odborníčka teda..ale nedáva sa ta liečivá vložka len na nejakú dobu kým teda má splniť svoj účel??

@janinamojka jasne, nemal jej to tam nechavat dlhsie ako 2 tyzdne. A ked jej dezinfikoval korenovy kanalik, tak do 4 týždňov. Autorka, urcite si daj urobiť osetrenie korenovych kanalikov, takto ti hrozi akurat infekcia a zub pojde von. A to ze mas znameho, u ktoreho sa endodoncia nepodarila, nuz, moze sa stat, aj nemusi. Ja mam 5 takych zubov a dobre drzia uz par rokov. Neboj sa. 🍀

gemerka17
4. máj 2025

@tina106 známy isto nebol ošetreni pod mikroskopom, preto to zlyhalo. Čiže ošetretit korenovy kanalik si daj, ale len k zubárovi s potrebným vybavením. Ak ho tvoj zubár nemá, ani tam nesadaj do kresla, zbytočné peniaze a čas.

janinamojka
4. máj 2025
@lubkovaandrejka

@janinamojka jasne, nemal jej to tam nechavat dlhsie ako 2 tyzdne. A ked jej dezinfikoval korenovy kanalik, tak do 4 týždňov. Autorka, urcite si daj urobiť osetrenie korenovych kanalikov, takto ti hrozi akurat infekcia a zub pojde von. A to ze mas znameho, u ktoreho sa endodoncia nepodarila, nuz, moze sa stat, aj nemusi. Ja mam 5 takych zubov a dobre drzia uz par rokov. Neboj sa. 🍀

@lubkovaandrejka Tiež mam par zubov takto ošetrených kde to bolo nevyhnutne a bolo to v poriadku..

koniarova
5. máj 2025

Samozrejme. Daj si to urobiť. Ale u odborníka s potrebným vybavením. Nech tie stovky eur nevyhodíš do vzduchu. Predpokladám,že bude treba aj korunku dať potom.

margotka17
5. máj 2025

@tina106 mne môj zubár dal liečivo aj kanáliky vyčistil, zúbok domodeloval a nikto by nepovedal, že ten zúbok nie je originál. A to som pod ním mala hrču hnisu, keď som prišla k zubárovi. Určite si daj vyčistiť kanáliky.

libusak
6. máj 2025

Aj ja mam, osetrene kanaliky + dorobeny zubok a 10000000% spokojnost 👍

rozculena
6. máj 2025

mám dosť zubov s vyplnenými kanálikmi a ani jeden mi nemuseli vytrhnúť.

tina106
autor
8. máj 2025

Ďakujem veľmi pekne všetkým za odpovede.