icon

Pestrec mariánsky a problémy so žlčníkom

2. dec 2025

Prosím o radu. Snažila som sa zmenit jedálnicek, pomali chudnem z vyššej váhy, už mám dole 12 kg. Minulý mesiac som pridala aj pestrec mariánsky. Po dvoch týždňoch som začala mať problémy so žlčníkom. Nikdy predtým som také nemala. Môže to súvisieť?

oriesocek
2. dec 2025

ano moze to byt pestrecom, ale moze to byt aj chudnutim... aj vtedy sa zvyknu spustit problemy so zlcnikom - mne to taktiez zacalo v tedy, ked som viac schudla - kvoli operacii.

biba_18
2. dec 2025

pestrec slúži práve na obnovu pečene. ak to preženieš môže mať nežiaduce účinky ako nevoľnosť, hnačka, plynatosť, bolesť brucha a mierne laxatívny účinok… žlčník neviem či ovplyvňuje - ale pri redukčných diétach býva problém práve so žlčníkom - keď zmeníš stravu a vynechávaš jedlá, tak je problém s distribúciou žlče…
ten pestrec si začala brať kvôli čomu?

zmrzlinka8
2. dec 2025

pri rýchlom chudnutí sa môže vytvoriť žlčníkový kameň. pozor na to.
a áno, pestrec nie je vhodný pre každého

autor
2. dec 2025
@zmrzlinka8

pri rýchlom chudnutí sa môže vytvoriť žlčníkový kameň. pozor na to.
a áno, pestrec nie je vhodný pre každého

@zmrzlinka8 za 10 mes z 110 na 98 je veľa?

bielykral
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nie...kilo za mesiac je uplne ok

simsalabim
2. dec 2025

@anonym_autor zlcnik nema rad hlad a malo tuku v strave. Nehladujes?

autor
2. dec 2025
@simsalabim

@anonym_autor zlcnik nema rad hlad a malo tuku v strave. Nehladujes?

@simsalabim nie , mám všetko v tabuľkách. Napr niekedy aj zhreším. 2t dovolenky pri mori som vôbec nepočítala čo jem

tersanas
2. dec 2025
@anonym_autor

@simsalabim nie , mám všetko v tabuľkách. Napr niekedy aj zhreším. 2t dovolenky pri mori som vôbec nepočítala čo jem

@anonym_autor ja som začala chudnúť od januára pomocou KT, dokopy mám dole 32kg, v septembri začali problémy so žlčníkom a také intenzívne, že na začiatku októbra už bola operácia, a chirurg potvrdil, že to mohlo byť chudnutím, držím palce

autor
2. dec 2025
@tersanas

@anonym_autor ja som začala chudnúť od januára pomocou KT, dokopy mám dole 32kg, v septembri začali problémy so žlčníkom a také intenzívne, že na začiatku októbra už bola operácia, a chirurg potvrdil, že to mohlo byť chudnutím, držím palce

@tersanas wau, to je dosť. aka bola rekonvalescencia?

anonym_08893a
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor super chudnutie. mozno prijmas menej tukov, zlc sa ti hromadi v zlcniku.
napr ludia co vylucia tuky, riskuju zlcnikove blato, a to je uz pruser.
pri tvojom chudnuti asi mas ale tuky normalne zaradene ze?

j

tersanas
2. dec 2025
@anonym_autor

@tersanas wau, to je dosť. aka bola rekonvalescencia?

@anonym_autor rekonvalescencia bola dobrá, prvé dni náročne, ubolene, potom každým dňom lepšie a teraz jem už všetko. Veľa som schudla okolo toho žlčníka, bohužiaľ väčšinou svaly išli dole, čo som nabrala dovtedy, pretože som veľa hladovala, tým, že som mala žlčník urgentný, bola som aj dlhšie v nemocnici a skoro nič som nejedla, ale to nevadí, hlavne, že je vonku a opäť môžem jesť a nemať bolesti. Máš už aj dlhé žlčníkové záchvaty alebo zatiaľ iba pobolieva?

autor
2. dec 2025
@tersanas

@anonym_autor rekonvalescencia bola dobrá, prvé dni náročne, ubolene, potom každým dňom lepšie a teraz jem už všetko. Veľa som schudla okolo toho žlčníka, bohužiaľ väčšinou svaly išli dole, čo som nabrala dovtedy, pretože som veľa hladovala, tým, že som mala žlčník urgentný, bola som aj dlhšie v nemocnici a skoro nič som nejedla, ale to nevadí, hlavne, že je vonku a opäť môžem jesť a nemať bolesti. Máš už aj dlhé žlčníkové záchvaty alebo zatiaľ iba pobolieva?

@tersanas zatiaľ iba jeden, ale musela som sa vypýtať domov z práce. Moju mamu dlho pobolieval celé dve desaťročia kým šla na op. Z klasiky laparoskop bola nakoniec veľká brušna op. Bojím sa toho ako čert kríža. Ja som v minulosti žiadne ťažkosti nemala

tersanas
2. dec 2025
@anonym_autor

@tersanas zatiaľ iba jeden, ale musela som sa vypýtať domov z práce. Moju mamu dlho pobolieval celé dve desaťročia kým šla na op. Z klasiky laparoskop bola nakoniec veľká brušna op. Bojím sa toho ako čert kríža. Ja som v minulosti žiadne ťažkosti nemala

@anonym_autor chápem ťa, tiež mi pred operáciou povedali, že budú sa snažiť laparoskopicky a keď bude problém, otvoria brušnú dutinu, našťastie problém nenastal. A tiež poznám ľudí, ktorí mávajú dlhé roky problém so žlčníkom, po niečom ťažkom, mastnom a potom opäť dobre, ale ja som tento prípad nebola, prvá bolesť nastala po orechoch a potom to už išla jedna šupa za druhou, už aj zo sucharov bolo zle, tuky som mala naplnené na 10% na deň a bolo zle, záchvaty 15-18hodin trvajúce, len dostať sa k operácii..
Naozaj držím palce, pestrec v tom asi nezohral rolu, treba si povedať, čo si zjedla v ten deň a objednať sa na sono, že ako to vyzerá v zlcniku.

zmrzlinka8
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nemyslím, ze to je veľa, ides pekne pomaly