icon

Po mastných jedlách je mi zle. Aké sú alternatívy?

bambi3310
10. feb 2025

Ahojteee, poslednú dobu som na sebe spozorovala, že môj žalúdok neprijíma mastné a ťažké jedla (nezvraciam ale je mi po nich nevoľno ) aa keďže bývam s rodičmi nemôžem si vravieť čo chcem jesť a čo nie, a proste mamina vari mastné a ťažké jedla a aj sama by som chcela nejakú zdravšiu variantu nájsť ,ak máte nejaké typy alebo recepty na takže nezatazujuce jedla tak píšte.🫶🏻

zabka79
10. feb 2025

@bambi3310 podla toho co...vzdy sa da dat menej oleja, okrajat mastne alebo dat piect na vode...take kura ma tuku dost

januska12323
10. feb 2025

Môžeš začať variť s maminou a upraviť jej recepty na menej ťažké, to sa dá vždy.

barka1
10. feb 2025

@bambi3310 kolko máš rokov? Preco by si nemohla občas vystriedat mamu v kuchyni, pripadne si uvarit pre seba. Vieš, co ti robí zle. Zdravsie varianty su hydina, ryby, zeleninové jedla, dusene, grilované. Omáčky bez smotany.

danieli
10. feb 2025

Nie je to prave ekonomicke riesenie, ale mozes si varit a chystat jedlo sama, zdrave jedla su easy na pripravu a netreba na to ani vysoku skolu ani mega talent, len trosku snahy, prvy tyzden dva mesiac su narocnejsie, kym sa dostanes do pripravy jedal a potom to ide same, my sme doma 4 a kazdemu chuti ine, denne chystam tak 3 rozne ranajky, obedy a vecere, obcas sa aj zhodneme a mame spolocne jedlo, keby mi niekto povedal, ze takto budem varit a este aj stihat pracu deti kruzky tak mu tuknem na celo, ja som naviac bezlepkova, vsetko sa da

bambi3310
autor
10. feb 2025

@barka1 18 budem mat

roja01
10. feb 2025

Problem je v tom, ze neznasas tuky, ktore sa pri vysokej teplote stavaju skodlivymi (transmastne kyseliny). Pouzivaj za studena lisovane rastlinne oleje iba za studena, t.j. pokvapkaj nimi jedlo az po uvareni. Takto su velmi zdrave a pre organizmus potrebne. Jednoducho si maso pripravuj iba varene a prilohy (ryza, zemiaky, cestoviny, strukoviny) tiez iba varene. Samozrejme mozes umiernene aj dochucovat korenim, ci pridanim do vody v ktorej potraviny varis, alebo zamiesane v studenom rastlinom oleji, ktorym uvarene jedlo pokvapkas. Samozrejme vsetkeho uzivaj s mierou. Nezabudni raz denne uzivat dostatok vlakniny (ovsene vlocky), ovocie a zeleninu. Tu pripravuj nie len vo forme surovych salatov, ale aj varenych ci dusenych zeleninovych priloh. Ide iba o zvyk.

kitycat
10. feb 2025

Tak povues nane aby ti dva rezne nevyprazala ale na prirodno 💁‍♀️

Zase neviem preco by to mama nemohla aj sama od seba spravit ked ju poziadas

oriesocek
10. feb 2025

Ked už mas toľko rokov, tak si vieš veľa veci doma pripraviť aj sama, nečakáte na mamu čo navarí. Napr môj otec chcel väčšinou tie mäsité a ťažké jedla a mama by musela každému variť separé… takže cestoviny s omáčkou, zapečene zemiaky so zeleninou v rúre, šaláty, masa na prírodno, dusené, atd…ja som v tvojom veku už bežne varila pre našu rodinu….

sissy27
10. feb 2025

@bambi3310 a co ti brani postavit sa ku sporaku a uvarit si co ti vyhovuje? Akoze necudujem sa, ze ti je z mastnych jedal tazko, ale zas aby 18r buzerovala mamu co a ako jej ma uvarit sa mi zda trosku cez ciaru 🫣

petracandle
11. feb 2025

@sissy27 čo jej bráni? mozno to, že (predpokladám) nebýva s ňou sama a zvyšok rodiny by zdravé jedlo nejedol...je x takých rodín, že si idú mastné ťažké jedlá, je to pre nich žiaľ prirodzené a nič zdravšie by nezjedli...oni sú zvyknutí na tie mastné rezne a hranolky a keby im autorka uvarí napr zeleninové cestoviny tak by ju s tým niekam poslali

sissy27
11. feb 2025

@petracandle pardon, nevyjadrila som sa uplne jasne - slecna nech sa postavi k sporaku a navari pre seba, co uzna za vhodne. Zvysok rodiny nech sa stravuje ako uzna za vhodne. Teraz bude aky argument? Ze nema vlastne peniaze lebo je studentka? Ze rodicia maju vyzivovaciu povinnost? Ani to neskusaj - kto chce, hlada sposoby, kto nechce hlada dovody 🤷‍♀️ dospelej slecne sa nepaci sposob stravovania - rodicia ten svoj prisposobovat nechcu - takze bud to vydrzi kym sa odstahuje, alebo sa zariadi podla seba. Tiez mam doma dospelu dceru / studentku a holt ked nechce z nejakeho dovodu jest co je navarene, tak sa musi postarat sama, nie som nikoho otrok aby som vyvarala extra na zelanie. Ma dve zdrave ruky, kuchynu si neberiem so sebou do prace, tak nech sa paci.

petracandle
11. feb 2025

@sissy27 "ani to neskúšaj" - nejak si sa tu na mňa opustila ako keby som ona 😃 Veď ja netvrdím, že si nemá navariť - hádam nebude od matky chcieť aby varila zdvojene (hoci by sa dalo polemizovať či by celej rodine neprospela zdravšia strava). Len som povedala čo môže byť dôvod, prečo nevarí dcéra pre celu rodinu

h2
11. feb 2025

@bambi3310 Prečo by si si nemohla vravieť, čo chceš jesť? Zvlášť, ak ti je z mastných a ťažkých jedál zle. Snáď tvojej mame záleží na tom, aby si sa cítila dobre. Nevidím dôvod, aby ti nevyhovela. Len jej to pokojne povedz, nájdete spolu určite vhodné riešenie.

mamina7070
11. feb 2025

normalne si var zvlast ved mas 18