Pociťujete na sebe účinky kolagénu?

20. jan 2025

Dobrý deň, tie ktoré užívate dlhodobo kolagén pociťujete na sebe nejaké účinky ?

miriamzba
20. jan 2025

Ja nie, mala som rôzne druhy, neuškodili a nepomohli.

misana84
20. jan 2025

Môj muž áno ale on ho bral kvôli kĺbu …

zuzanka.zuzu
20. jan 2025

asi áno, pleť mám krajšiu. ale ktovie aká by bola bez neho, možno rovnaká 🤷 chcela som hlavne kvôli cvičeniu, nie kráse. skúšala som hocijaké, rozdiely sú minimálne, možno iba chuť a rozpustnosť

misanthropicdann
24. jan 2025

Kolagén je veľmi významný proteín, ktorý si ľudské telo dokáže vyrobiť. Ak by ho však chcel človek prijať z potravy, nebolo by to ľahké.

Prvým problémom je to, že kolagén je veľmi veľká molekula, ktorú tráviaci trakt nedokáže vstrebať. Črevá obsahujú špecifické enzýmy, ktorých úlohou je postrihať veľké molekuly na menšie časti, aby ich telo mohlo prijať.

Pre tento prípad vytvorili vedci takzvaný hydrolyzovaný kolagén. Je to kolagén, ktorý je „rozbitý” na jednotlivé aminokyseliny.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) rozhodol, že neexistujú dostatočné dôkazy na tvrdenie, že doplnky obsahujúce hydrolyzovaný kolagén alebo kolagénové peptidy zlepšujú zdravie pokožky.

zuzanka.zuzu
24. jan 2025

@misanthropicdann EFSA možno rozhodol takto, ale moje zrkadlo hovorí niečo iné 😁😎 čiže u mňa (a čo viem nie som sama) na pokožku rozhodne pôsobí priaznivo 😉 no ako som písala, ja som to chcela hlavne kvôli II.typu a tam už pochybujem aj ja