icon

Rozbil sa mi gáliový (bezortuťový) teplomer.

linetka123
9. mar 2020

Dobrý deň. Dnes sa mi podarilo v spálni rozbiť gáliový (bezortuťový) teplomer. Iba som to umyla so saponátom a izbu vetrám. Chcem sa spýtať, či to treba ešte nejako špeciálne umyť. Som v 26 tt, tak som sa trošku zľakla. Ďakujem 🙂

sapetka
9. mar 2020

@linetka123 Aké zdravotné riziko nám hrozí pri rozbití teplomera?
Po rozbití ortuťového teplomera hrozí predovšetkým riziko vdýchnutia väčšieho množstva toxických pár uvoľňovaných z rozliatej ortuti, ktoré poškodzujú respiračný systém, sliznicu a spôsobujú akútne zápaly pľúc a dýchacích ciest. Akútna expozícia vysokým dávkam môže spôsobiť úplné zlyhanie telesných orgánov až smrť.

Ktorá časť populácie je najviac ohrozená?
Riziko poškodenia zdravia je, samozrejme, vyššie u zraniteľnejších skupín populácie, akými sú predovšetkým deti, starší ľudia, ľudia s poškodenou pečeňou, obličkami a pod.

Čo treba urobiť v prípade, ak sa nám teplomer rozbije?
V prvom rade je potrebné rozliatu ortuť urýchlene zozbierať a zabrániť tak jej ďalšiemu rozptylu. Rozliate kvapky ortuti je možné odstrániť napríklad nasatím injekčnou striekačkou. Zvyšky, ktoré striekačkou nebolo možné nasať, odstráňte navlhčeným pijavým papierom.
Pri odstraňovaní rozliatej ortuti používajte rukavice, aby ste predišli zbytočnému kontaktu s pokožkou. Ortuť totiž môže do organizmu preniknúť aj cez kožu a následne sa krvou rozšíriť do nervového systému. Keďže ortuť je rozpustná v tukoch, riziko je vyššie v prípade mastných rúk.
Snažte sa predchádzať vdychovaniu ortuťových výparov a miestnosť, v ktorej bola ortuť rozptýlená, okamžite poriadne vyvetrajte.

Môžem zvyšky teplomera a zozbieranú ortuť vyhodiť do kontajnera na komunálny odpad?
Ortuť je vďaka jej toxickým vlastnostiam nebezpečná nielen pre ľudské zdravie, ale aj pre životné prostredie. Likvidácia komunálneho odpadu s obsahom ortuti kontaminuje ovzdušie, pôdu a následne aj ďalšie zložky prostredia. Rozbitý teplomer preto v žiadnom prípade nevyhadzujte do odpadkového koša a kontajnera na komunálny odpad ani nesplachujte do kanalizácie. (!)
Zvyšky rozbitého teplomera a zozbieranú ortuť je potrebné vložiť do uzatvoriteľnej a nepriepustnej nádoby tak, aby nedochádzalo k ďalšiemu úniku ortuťových pár a následne odovzdať do zberne odpadov, prípadne špecializovanej firme zaoberajúcej sa likvidáciou nebezpečných látok.

linetka123
autor
9. mar 2020

Ďakujem za príspevok, ale toto bol našťastie bezortuťový teplomer.

pieksamaki
9. mar 2020

Pise ze bezortutovy...zavolaj si na infolinku ministerstva zdravotnictva....najlepsie urobis...

linetka123
autor
9. mar 2020

@pieksamaki Ďakujem za radu. Informovala som sa na Národnom toxikologickom informačnom centre, a je vraj netoxický.

clarke
15. máj 2020

@sapetka to vobec není pravda keď sa rozbije teplomer z ortute tak sa z toho spravia väčšinou guľôčky...a nie nie sú škodlivé iba keby si si ten teplomer strkala do riti vtedy je to škodlivé keď už sme pri tom inak ti nemá ako uškodiť keďže nemáš žiadnu otvorenú ránu cez ktorú by sa ti to dostalo do tela.. To si si siahla z netu ze?