icon

Tipy na zdravšie stravovanie

Včera o 16:52

Ahojte dievcata, dala som si zavazok zdravsie sa stravovat a viac citat zlozenia potravin. Napr prestala som kupovat sunky s dusitanom sodnym a pod. Tie, ktore v tomto uz viete dobre chodit, viete mi dat nejake rady, na co sa zamerat?
Napr co bezne kupujeme a myslime si, ze je to ok a zdrave a prekvapivo v skutocnosti to tak nie je?
Pripadne nejake tipy, co bezne kupujete v obchodoch a ma to aj fajn zlozenie, aj chutne a tak.
Dakujem 🙂

Strana
z2
anonym_19a785
Včera o 17:02

čo najmenej spracované potraviny. lebo keď si kúpiš šunku raz za 2 týždne, nič sa nestne ak si kúpiš takú aká ti chutí.

anonym_62ece8
Včera o 17:06

@anonym_autor Ja odporucam kupovat hlavne veci, ktore nemaju zlozenie, resp uplne zakladne potraviny. Sunka je shit nech kupis akukolvek dobru. Zo zakladnych potravin ako maso, zemiaky, vajcia, zelenina, ovocie, orechy, ryza, syry, huby, vlocky, olej vies prichystat plnohodnotne zdrave jedla.

anonym_80786c
Včera o 17:22
@anonym_62ece8

@anonym_autor Ja odporucam kupovat hlavne veci, ktore nemaju zlozenie, resp uplne zakladne potraviny. Sunka je shit nech kupis akukolvek dobru. Zo zakladnych potravin ako maso, zemiaky, vajcia, zelenina, ovocie, orechy, ryza, syry, huby, vlocky, olej vies prichystat plnohodnotne zdrave jedla.

@anonym_62ece8 S tvojim prispevkom sa da suhlasit az na 2 veci. Akakolvek sunka rozhodne shit nie je, to si na omyle. Co je vsak shit su ovsene vlocky - je to daleko vacsi odpad ako aj ta najhorsia sunka....

zmrzlinka8
Včera o 17:34
@anonym_80786c

@anonym_62ece8 S tvojim prispevkom sa da suhlasit az na 2 veci. Akakolvek sunka rozhodne shit nie je, to si na omyle. Co je vsak shit su ovsene vlocky - je to daleko vacsi odpad ako aj ta najhorsia sunka....

@anonym_80786c myslím si, že myslela naturálne ovsené vločky, nie tie opražené sladené a s príchuťami, nie hotové zmesi, tie áno, sú nezdravé. Ale prírodné ovsené vločky predsa nie sú zlé.

anonym_238dac
Včera o 17:34

@anonym_autor nuž nekupujem ani šunku ani vločky. Nechutia mi. Ale všeobecne aj máš v ruky potraviny kde musíš čítať zloženie na celé strany si ďaleko od zdravej stravy . Čím viac spracovane, čím viac ingrediencií tým je to horšie

anonym_62ece8
Včera o 17:37
@anonym_80786c

@anonym_80786c Vlocky preferujem pohankove ale aj ovsene su rozhodne jedna z tych lepsich ranajkovych alternativ. A co sa tyka sunky, tak ked si ju das raz za mesiac, tak v pohode. Ja si tiez obcas dam cokoladu 😀 Ale podstata mojho prispevku bola v zakladnych potravinach teda.

anonym_014621
Včera o 17:44

@anonym_autor ťažko radiť, keď nevieme, ako sa stravuješ, čo kupuješ. Ja napríklad alkohol takmer nepijem, občas pohár vína, alebo v lete piva, nepijem sladené vody, teda ani kofolu, pepsi, spritem ani džus....občas minerálku, väčšinou čistú vodu, nekupujem žiadne zákusky, alebo koláče, vianočku a pod. radšej občas upečiem doma, väčšinou kysnuté s tvarohom, makom, alebo ovocné. Nekupujem tavené syry, žiadne šaláty typu vlašský, parížsky, ruské vajce, tresku a pod. Nekupujem slané oriešky, chipsy, slané krekry a pod, somariny, ani keksy ako kávenky,´horalky, jogurty s príchuťou, jem len ´biele, čo nemajú dobu spotreby tri týždne, do nich si dávam ovocie, alebo nastrúham čokoládu. Nepoužívam kupovanú vegetu, robím si svoju, tiež bujóny si robím. Nikdy som nekúpila mäso v konzerve, hotové nátierky, hotové jedká, nejem hamburgery, hranolky a podobné jedlá rýchleho občerstvenia, ja nemám rada ani pizzu, ale keby mi chutila, upečiem si doma. Určite som na niečo zabudla, snažím sa variť si doma, pokiaľ je to možné, tak denne čerstvé, smažené rezne robím raz do roka na Vianoce s majonézovým šalátom, inak mäso, rybu len varím, dusím alebo pečiem. Mám rada orechy rôzneho druhu, tvaroh, rôzne druhy syra, veľa zeleniny v akejkoľvek podobe, ovocie pomenej, sem tam si dám dobrú zmrzlinu alebo kvalitnú čokoládu. Keď mám čas, upečiem si aj chlieb a pečivo, kávu pijem. Časť mäsa a zeleniny kupujem (aj dostanem) od lokálnych chovateľov a pestovateľov. Ak mám raz za rok chuť na smažený syr, karfiol, opekané zemiaky a tatarskú alebo opečený párok a slaninu na ohni, tak si to kľudne dám, lebo zvyšok roka sa stravujem zdravo, Ani nerobím nejaké ofuky na svadbe alebo oslave, že si nemôžem dať to alebo ono, ale keď na to nemám chuť, môžu mi napr, sviečkovú vychváliť do neba. Je na tebe, ako si to nastavíš, ja som sa v podstate nikdy nestravovala zle, len vekom si na to dávam ešte väčší pozor, odmenou mi je to, ako sa cítim, nech sa ti darí

anonym_8846af
@anonym_62ece8

@anonym_62ece8
Nechce sa mi prekladat, len taka poznamka ze tie iste chemikalie ktore sa pouzivaju na konzervaciu sunky je ich este viac v zelenine ( konzervacie nitratmi uz pouzivali Rimania)" Vegetables high in naturally accumulating nitrate and nitrite (such as celery) are now commonly used to cure meat products with a natural, plant-based source for curing. Interesting, there is no difference between purified or plant based nitrate or nitrite. They are the exact same molecules…just from a different source."
Takze over si fakty alebo si ta ista co sa boji microvlnky ako certa

stellarstar

Salámu a šunku som vyradila, okrem šunky na toast alebo pinsu ale to tiež nerobím každý týždeň. Max raz do mesiaca. Čo podľa mňa nie je hriech. Ďalej zaradila som humus, veľmi sme si obľúbili pikantný a mangový. Paštétu máme tiež veľmi radi tak som prešla na zdravšiu vegetariánsku verziu z dm. Kupujem viac ovocia a zeleniny, akurát hľadám zdravšiu verziu smotany na varenie. Chcem prejsť na celozrnné cestoviny, prv musím minút čo mám. Vločky už mám doma už len začať jesť. .. a samozrejme lepšia verzia mlieka musi byť tiez 😄

anonym_62ece8
Včera o 17:53
@anonym_8846af

@anonym_62ece8
Nechce sa mi prekladat, len taka poznamka ze tie iste chemikalie ktore sa pouzivaju na konzervaciu sunky je ich este viac v zelenine ( konzervacie nitratmi uz pouzivali Rimania)" Vegetables high in naturally accumulating nitrate and nitrite (such as celery) are now commonly used to cure meat products with a natural, plant-based source for curing. Interesting, there is no difference between purified or plant based nitrate or nitrite. They are the exact same molecules…just from a different source."
Takze over si fakty alebo si ta ista co sa boji microvlnky ako certa

@anonym_8846af Nechapem preco na mna utocis, vychilluj sa prosim ta alebo si to smeruj inam.

jankabin
Včera o 18:04

ahoj, odporúčam čítať fitness magazíny ako je napríklad https://www.efitko.sk/top-10-potravin-s-vysokym... alebo blogy eshopov ako je https://gymbeam.sk/blog/. Dozvieš sa čo by si mala kupovať a jesť. Ja som to spravila tak, že som otestovala čo mi vyhovuje a následne som už len točila dookola tie isté potraviny + nekonečné množstvo prechádzok. Výsledok bol -13 kg za 4 mesiace. Nie je to nejak extrémne veľa ale udržala som sa na 63 kg a to mi stačí 🙂.

anonym_80786c
Včera o 18:09
@zmrzlinka8

@anonym_80786c myslím si, že myslela naturálne ovsené vločky, nie tie opražené sladené a s príchuťami, nie hotové zmesi, tie áno, sú nezdravé. Ale prírodné ovsené vločky predsa nie sú zlé.

@zmrzlinka8 je to super spracovana potravina plny fytatov a zbytocnych kalorii, su silne inzuilnove, malo biologicky dostupnych bielkovin... a to je len zlomok. To ze su zdrave a neviem ake je velky mytus

anonym_80786c
Včera o 18:11
@anonym_62ece8

@anonym_80786c Vlocky preferujem pohankove ale aj ovsene su rozhodne jedna z tych lepsich ranajkovych alternativ. A co sa tyka sunky, tak ked si ju das raz za mesiac, tak v pohode. Ja si tiez obcas dam cokoladu 😀 Ale podstata mojho prispevku bola v zakladnych potravinach teda.

@anonym_62ece8 rozumiem aj som to pochopila.. Len proste tie ovsene vlocky nie, to ze su zdrave a ok, je velky mytus..

anonym_19a785
Včera o 18:24
@anonym_80786c

@anonym_62ece8 rozumiem aj som to pochopila.. Len proste tie ovsene vlocky nie, to ze su zdrave a ok, je velky mytus..

@anonym_80786c a čo konkrétne je na nich nezdravé?

zmrzlinka8
Včera o 18:37
@anonym_80786c

@zmrzlinka8 je to super spracovana potravina plny fytatov a zbytocnych kalorii, su silne inzuilnove, malo biologicky dostupnych bielkovin... a to je len zlomok. To ze su zdrave a neviem ake je velky mytus

@anonym_80786c a musia byť vo všetkom bielkoviny? Nadbytok bielkovín škodí napríklad obličkám, pokiaľ má človek predispozíciu.

sisaka
Včera o 18:43
@anonym_80786c

@anonym_80786c môžeš tento mýtus nejak na úrovni vyvrátiť? Nenašla som nič o tom, žeby išlo o mýtus, práve naopak.

sisaka
Včera o 18:46

Nikto nespomínal, tak by som ešte doplnila strukoviny, veľmi zdravé, výživné, lacné a je kopec rôznych druhov

sisaka
Včera o 18:56
@anonym_80786c

@anonym_80786c hneď ti vyvratim tvrdenie o vysokospracovanej potravine. Práve naopak, ak nehovoríme o nejakých instantnych, ale obyčajných ovsenych vločkách sú ľahko spracované a zanechávajú si stále všetky 3 časti.

anonym_62ece8
Včera o 19:15
@anonym_80786c

@anonym_80786c Ako ja verim, ze kazdy si pod zdravym jedlom predstavi nieco ine, niekto napriklad aj veganske syry a veganske klobasy, niekto carnivore dietu. Od isteho bodu je to fakt len o tom comu sa rozhodnes verit. Ja vlocky jedavam vacsinou v lete a to preto, ze mam fakt velky energeticky vydaj pri sporte a vlocky maju dost kalorii na pomerne malu porciu a je to viacmenej cisty sacharid, pre mna idealne pred dlhym sportovym vykonom. Zhodneme sa ale dufam v tom, ze cim menej zlozenia tym lepsie. 🤝

anonym_80786c
Včera o 19:20
@anonym_19a785

@anonym_80786c a čo konkrétne je na nich nezdravé?

@sisaka
@zmrzlinka8
@anonym_19a785 hldaj vedecka clanky. nie chat gpt a hocjake random weby... problematika je zlozitejsia, mne sa to tu nechce vypisovat nejak do detailov, je to na dlho. Ja si za tym stojim a samozrejme, vase nazory, na ktore mate plne pravo vam nijako neberiem. Len proste realne su tie veci inac....

anonym_014621
Včera o 19:32
@sisaka

Nikto nespomínal, tak by som ešte doplnila strukoviny, veľmi zdravé, výživné, lacné a je kopec rôznych druhov

@sisaka vidíš, na tie som zabudla, najobľúbenejšie polievky sú pre mňa zo strukovín

anonym_19a785
Včera o 19:39

@anonym_80786c random weby, dobre. tvoje random nie su, len sa ti ich nechce hladat.

sisaka
Včera o 19:54
@anonym_80786c

@sisaka
@zmrzlinka8
@anonym_19a785 hldaj vedecka clanky. nie chat gpt a hocjake random weby... problematika je zlozitejsia, mne sa to tu nechce vypisovat nejak do detailov, je to na dlho. Ja si za tym stojim a samozrejme, vase nazory, na ktore mate plne pravo vam nijako neberiem. Len proste realne su tie veci inac....

@anonym_80786c vedeckú štúdiu neviem nájsť , kľudne daj na ňu link, prečítam si aj v angličtine. Výrobný proces predpokladam je tiež vymyslený a všetky random stránky o ňom klamú

anonym_550fa1
Včera o 20:14
@anonym_80786c

@sisaka
@zmrzlinka8

@anonym_80786c inak typicky kon. Niekto nieco vyhlasi a ked ma dat zdroj tak “nemam cas, nechce sa mi to hladat, mate pristup na internet…” 🙄🙄

mirage
Včera o 20:18
@anonym_80786c

@sisaka
@zmrzlinka8

@anonym_80786c ved nam to vysvetli, aj mna to zaujima, viem, ze vlocky maju "spike", ale ten cukor nam poskytne okamzitu energiu atd at
"This is a normal but important process – the sugar provides us with immediate energy or is stored by the muscles and liver cells for energy later.

Some foods take longer to digest, which means they spend more time in the stomach before reaching the intestines. As such, they will cause a smaller but more sustained rise in blood sugar. This can be better understood by looking at the glycaemic index, which rates foods based on how quickly they affect blood sugar levels.

The glycaemic index shows that the sugars in oatmeal and porridge are absorbed at about two-thirds the rate of sugar from white bread. This means oats are considered a medium glycaemic index food, similar to pasta but absorbed more slowly than many other breakfast cereals."

sisaka
Včera o 20:38
@mirage

@anonym_80786c ved nam to vysvetli, aj mna to zaujima, viem, ze vlocky maju "spike", ale ten cukor nam poskytne okamzitu energiu atd at
"This is a normal but important process – the sugar provides us with immediate energy or is stored by the muscles and liver cells for energy later.

Some foods take longer to digest, which means they spend more time in the stomach before reaching the intestines. As such, they will cause a smaller but more sustained rise in blood sugar. This can be better understood by looking at the glycaemic index, which rates foods based on how quickly they affect blood sugar levels.

The glycaemic index shows that the sugars in oatmeal and porridge are absorbed at about two-thirds the rate of sugar from white bread. This means oats are considered a medium glycaemic index food, similar to pasta but absorbed more slowly than many other breakfast cereals."

@mirage no presne, tiež mi to nepríde nejak tragické, čo sa týka toho cukru.

andrejkaandri
Včera o 20:43
@stellarstar

Salámu a šunku som vyradila, okrem šunky na toast alebo pinsu ale to tiež nerobím každý týždeň. Max raz do mesiaca. Čo podľa mňa nie je hriech. Ďalej zaradila som humus, veľmi sme si obľúbili pikantný a mangový. Paštétu máme tiež veľmi radi tak som prešla na zdravšiu vegetariánsku verziu z dm. Kupujem viac ovocia a zeleniny, akurát hľadám zdravšiu verziu smotany na varenie. Chcem prejsť na celozrnné cestoviny, prv musím minút čo mám. Vločky už mám doma už len začať jesť. .. a samozrejme lepšia verzia mlieka musi byť tiez 😄

@stellarstar môžem sa opýtať čo myslíte pod pojdom zdravšia verzia smotany na varenie a lepšia verzia mlieka? Nemyslím to v zlom, pýtam sa čistí zo zvedavosti, zaujal ma Váš komentár.

andrejkaandri
Včera o 20:49
@anonym_62ece8

@anonym_62ece8 čo sa týka toho oleja, nahradila by som ho bravčovou masťou, hovädzím lojom, maslom, olivovým olejom. Nemyslím si, že bežné rastlinné oleje (slnečnicových, repkový) možme zaradiť medzi zdravú výživu, skôr práve naopak.

anonym_244eeb
Včera o 21:12
@sisaka

@anonym_80786c môžeš tento mýtus nejak na úrovni vyvrátiť? Nenašla som nič o tom, žeby išlo o mýtus, práve naopak.

@sisaka myslíš si,že každý vie po anglicky??Buď to prelož,alebo sem daj link na článok,a ja si ho preložím

stellarstar
Včera o 21:17
@andrejkaandri

@stellarstar môžem sa opýtať čo myslíte pod pojdom zdravšia verzia smotany na varenie a lepšia verzia mlieka? Nemyslím to v zlom, pýtam sa čistí zo zvedavosti, zaujal ma Váš komentár.

@andrejkaandri rastlinného pôvodu

Strana
z2