icon

Tipy na zdravšie stravovanie

Včera o 16:52

Ahojte dievcata, dala som si zavazok zdravsie sa stravovat a viac citat zlozenia potravin. Napr prestala som kupovat sunky s dusitanom sodnym a pod. Tie, ktore v tomto uz viete dobre chodit, viete mi dat nejake rady, na co sa zamerat?
Napr co bezne kupujeme a myslime si, ze je to ok a zdrave a prekvapivo v skutocnosti to tak nie je?
Pripadne nejake tipy, co bezne kupujete v obchodoch a ma to aj fajn zlozenie, aj chutne a tak.
Dakujem 🙂

Strana
z2
sisaka
Včera o 21:24
@anonym_244eeb

@sisaka myslíš si,že každý vie po anglicky??Buď to prelož,alebo sem daj link na článok,a ja si ho preložím

@anonym_244eeb neviem na čo reaguješ. Ja odpovedám inému anonymovi, ktorý očividne vie po anglicky a neuvádzam nič, čo by nebolo všeobecne známe. Ona tu podáva informácie, ktoré sú v rozpore so všeobecne známymi info o ovsenych vločkach, takže čakám, že napíše odkiaľ má informácie.
To, čo píšem ja sa dá určite nájsť aj v slovenčine, ak nevieš používať Google translate

andrejkaandri
Včera o 21:31
@stellarstar

@andrejkaandri rastlinného pôvodu

@stellarstar a prečo rastlinné produkty bymali byť zdravšie ako živočíšne? Nejak mi to nesedí, ak si pozriem zloženie rastlinného "mlieka" a kravského 🤷‍♀️

veselo_neveselo
Včera o 21:57
@anonym_8846af

@anonym_62ece8
Nechce sa mi prekladat, len taka poznamka ze tie iste chemikalie ktore sa pouzivaju na konzervaciu sunky je ich este viac v zelenine ( konzervacie nitratmi uz pouzivali Rimania)" Vegetables high in naturally accumulating nitrate and nitrite (such as celery) are now commonly used to cure meat products with a natural, plant-based source for curing. Interesting, there is no difference between purified or plant based nitrate or nitrite. They are the exact same molecules…just from a different source."
Takze over si fakty alebo si ta ista co sa boji microvlnky ako certa

@anonym_8846af Jaj, toto je pravda len z polovice. Zelenina obsahuje nitrAty, co su relativne bezpecne.
Do udenin sa pridavaju nitraty ano zo zeleru, aby mohli na obal napisat ze bez pridanych chemickych latok/bez udenia, ale potom sa z nich fermentaciou (cielene vyvolanou) stavaju nitrity, ktore su zdraviu skodlive. No a tu je ten problem, lebo prave kvoli tej konzervacnej vlastnosti, co maju nitrity, sa to robi, aby sa zachovala farba masa a zabranilo sa tvorbe bakterii.

Takze to, ze to pochadza zo zeleru neznamena, ze ked to zjes, ze to bude to iste ako zeler, alebo to, ze zeler je rovnako skodlivy ako takto spracovane maso.

Bottom line, akekolvek spracovane masove vyrobky by sa mali jest len velmi zriedka, idealne vobec. Ak to teda chceme zobrat naozaj poctivo 🙂

veselo_neveselo
Včera o 22:06
@andrejkaandri

@stellarstar a prečo rastlinné produkty bymali byť zdravšie ako živočíšne? Nejak mi to nesedí, ak si pozriem zloženie rastlinného "mlieka" a kravského 🤷‍♀️

@andrejkaandri
Tu je treba rozlisovat na jednej strane rastlinny vs. zivocisny povod, a druhe rozlisenie by malo byt vysoko spracovane vs. nespracovane.
Takze pri posudzovani je (podla mna) najlepsie pozerat na obe tieto osi.

Pre niekoho je vacsim problemom zivocisny vyrobok.
Pre niekoho je vacsim strasiakom viac spracovana potravina.
Vyber si podla seba, ale vyskumy jednoznacne hovoria, ze rastlinna a zaroven nespracovana potravina je najlepsia.

(Inak len dodam, ze aj preto su aj vegania v usa obezni, lebo aj take Oreos su veganske, ale zaroven aj nezdrave. Zijeme v dobe, kde ani nalepka "vegan" este neznamena "zdravie").

anonym_8846af
Včera o 23:05
@veselo_neveselo

@anonym_8846af Jaj, toto je pravda len z polovice. Zelenina obsahuje nitrAty, co su relativne bezpecne.
Do udenin sa pridavaju nitraty ano zo zeleru, aby mohli na obal napisat ze bez pridanych chemickych latok/bez udenia, ale potom sa z nich fermentaciou (cielene vyvolanou) stavaju nitrity, ktore su zdraviu skodlive. No a tu je ten problem, lebo prave kvoli tej konzervacnej vlastnosti, co maju nitrity, sa to robi, aby sa zachovala farba masa a zabranilo sa tvorbe bakterii.

Takze to, ze to pochadza zo zeleru neznamena, ze ked to zjes, ze to bude to iste ako zeler, alebo to, ze zeler je rovnako skodlivy ako takto spracovane maso.

Bottom line, akekolvek spracovane masove vyrobky by sa mali jest len velmi zriedka, idealne vobec. Ak to teda chceme zobrat naozaj poctivo 🙂

@veselo_neveselo
Mne to dakedy na smiech, tak sa boja nitratov, ale vobec sa neboja kef sa organicky hnoji srackami pardon vola sa to biosolids.
Fertilizing with human feces (fecalia), often referred to as biosolids or night soil after processing, is an effective way to return valuable nutrients to the soil

anonym_62ece8
Včera o 23:23
@anonym_8846af

@veselo_neveselo
Mne to dakedy na smiech, tak sa boja nitratov, ale vobec sa neboja kef sa organicky hnoji srackami pardon vola sa to biosolids.
Fertilizing with human feces (fecalia), often referred to as biosolids or night soil after processing, is an effective way to return valuable nutrients to the soil

@anonym_8846af Ale prosim ta, nikto sa nicoho neboji, totalne prehanas a utocis. Niekto proste len nechce jest sunku lebo su aj lepsie veci, ktore sa daju zjest. Zmiet sa s tym 💁‍♀️

anonym_c39972
Dnes o 00:17
@anonym_244eeb

@sisaka myslíš si,že každý vie po anglicky??Buď to prelož,alebo sem daj link na článok,a ja si ho preložím

@anonym_244eeb nemusi vedieť po anglicky. Stačí použiť to zariadenie, ktoré držíš v ruke a použiť prekladač.

anonym_c39972
Dnes o 00:19
@andrejkaandri

@anonym_62ece8 čo sa týka toho oleja, nahradila by som ho bravčovou masťou, hovädzím lojom, maslom, olivovým olejom. Nemyslím si, že bežné rastlinné oleje (slnečnicových, repkový) možme zaradiť medzi zdravú výživu, skôr práve naopak.

@andrejkaandri pri olejoch a tukoch treba hlavne sledovať nasytené mastné kyseliny a optimálny pomer omega 369, maximálny tepelný bod

anonym_c39972
Dnes o 00:20
@anonym_8846af

@veselo_neveselo

@anonym_8846af alebo operú všetko v tom hnusnom prášku či čo to je tá Puela

stellarstar
Dnes o 08:07
@andrejkaandri

@andrejkaandri cholesterol

anonym_63a399
Dnes o 08:41

Ja radsej pouzijem raz za cas zivocisnu smotanu, ktora obsahuje len mlieko (resp. smotanu), ako tu rastlinnu, ktora nemusi byt zla, ale za mna ma v zlozeni prilis vela veci (voda, slnečnicový olej, olúpané zrno SOI (4%), cukor, emulgátor (estery sacharózy a mastných kyselín), stabilizátory (xantánová guma, guarová guma, karagén), morská soľ, aróma)..

andrejkaandri
Dnes o 09:01
@anonym_63a399

Ja radsej pouzijem raz za cas zivocisnu smotanu, ktora obsahuje len mlieko (resp. smotanu), ako tu rastlinnu, ktora nemusi byt zla, ale za mna ma v zlozeni prilis vela veci (voda, slnečnicový olej, olúpané zrno SOI (4%), cukor, emulgátor (estery sacharózy a mastných kyselín), stabilizátory (xantánová guma, guarová guma, karagén), morská soľ, aróma)..

@anonym_63a399 presne na to som narážala, že tieto rastlinné produkty sú podľa mna slepo označované za zdravšie.

zuzubb007
Dnes o 09:08

Vidno, že o strave nemáš šajnu, šunka je normálna zdravá potravina, chces sa len zdravo stravovať? Či aj schudnúť?

Strana
z2