icon

Čo jesť, ak sa chcem zdravo stravovať?

Včera o 11:36

Ahojte,
Co jest ak sa chcem zdravo a vyvazene stravovat? Doteraz som sa kvoli času stravovala velmi zle, a uz mavam bolesti brucha. Uvedte prosim konkretne priklady ranajky, desiata, obed atd. Dakujem

anonym_a9ad42
Včera o 11:41
a0
Včera o 11:42

@anonym_autor v úplnej skratke jedlá, ktore nekúpiš zabalené v krásnom farebnom obale - teda základne potraviny - mäso, zelenina, ovocie, ryža, cestoviny, mliečne výrobky,… 🙂 vyhni sa spracovaným polotovarom a ultraspracovaným sladkostiam.

Ak máš problémy s trávením, treba zistiť príčinu - napr laktóza, histamin, lepok alebo je problém len surová zelenina? Podľa toho sa vieš zariadiť, lebo ak ti robí zle lepok, bude irelevantné že Marika zje na raňajky jogurt a večer mozzarellu s paradajkami 🙂.

Vyššie spomenuté fitrecepty sú super 👌

anonym_224829
Včera o 11:45

Môj bežný jedálniček (žiadne extra obmedzovanie, stále chcem mať radosť zo života a z jedla)
- raňajky: vajíčka, domáci kváskový chlebík s avokádovou nátierkou, zelenina
- snack: trochu sladkosti (napríklad kúsok čokolády)
- obed: ja robím tretina taniera bielkoviny, tretina sacharidy a tretina zelenina. Dávam si pozor koľko oleja používam. Napríklad kuracie prsia, quinoa, zeleninový šalát (rukola, rajčiny, uhorka)
- snack: ovocie
- večera podobného typu ako obed
- večerný snack: grécky jogurt s domácou granolou a nakrájaným ovocím
Hlavne čo robím je, že nejem veľa spracovaných potravín. Dobre mi na bruško robí veľa zeleniny a veľa kvalitných kyslomliečnych výrobkov. Zle mi robia ťažké jedlá plné oleja a spracované potraviny. Musíš aj sama zistiť, čo ti vyhovuje a či nemáš intoleranciu

autor
Včera o 11:45
@anonym_a9ad42

@a0 skor si myslim ze ma boli brucho z toho co jem, celkovo.. napr doteraz som jedla polotovary, rychle snacky atd.. dakujem za odpoved

@anonym_a9ad42 Dakujem

autor
Včera o 11:47
@anonym_224829

Môj bežný jedálniček (žiadne extra obmedzovanie, stále chcem mať radosť zo života a z jedla)
- raňajky: vajíčka, domáci kváskový chlebík s avokádovou nátierkou, zelenina
- snack: trochu sladkosti (napríklad kúsok čokolády)
- obed: ja robím tretina taniera bielkoviny, tretina sacharidy a tretina zelenina. Dávam si pozor koľko oleja používam. Napríklad kuracie prsia, quinoa, zeleninový šalát (rukola, rajčiny, uhorka)
- snack: ovocie
- večera podobného typu ako obed
- večerný snack: grécky jogurt s domácou granolou a nakrájaným ovocím
Hlavne čo robím je, že nejem veľa spracovaných potravín. Dobre mi na bruško robí veľa zeleniny a veľa kvalitných kyslomliečnych výrobkov. Zle mi robia ťažké jedlá plné oleja a spracované potraviny. Musíš aj sama zistiť, čo ti vyhovuje a či nemáš intoleranciu

@anonym_224829 dakujem pekne, urcite sa inspirujem

anonym_00112a
Včera o 11:49

Ty si tá, čo jedla kačku a mekáč a nechcela jesť chudé mäso viac ako jeden deň? Jednoduchá matematika, s mierou. Viac zeleniny, ovocia, strukoviny, mäso skôr kuracie, morčacie, hovädzie - varené, dusené, na pare, v teplovzdušnej fritéze. Kuskus, vločky, ovocie každý deň, ku mäso zeleninu, s mierou syr, nízkotučné mlieko a tvaroh. Ak nemáš intolerancie samozrejme.

biba_18
Včera o 11:50

ja sa neobmedzujem vôbec - ale vždy sa dá zjesť aj zdravšia verzia jedla... zdravšia rozumej z ktorého ti nebude zle ...

januska12323
Včera o 11:54
@anonym_autor

@a0 skor si myslim ze ma boli brucho z toho co jem, celkovo.. napr doteraz som jedla polotovary, rychle snacky atd.. dakujem za odpoved

@anonym_a9ad42 Dakujem

@anonym_autor na začiatok stačí keď budeš jesť menej polotovarov a mastných jedál, nauč sa variť, experimentuj s tým čo ti chutí.

tapala
Včera o 11:54

mozno by som na to isla z opacnej strany. ze co nejest. alebo teda co obmedzit co najviac. ja sa snazim tiez stratovat zdravo, ale doprajem si aj kolacik, aj cipsy k telke si otvorime, aj kavu zo slahackou si dam 🙂 vsetko s mierou a rozumom. pokial je zaklad stravy zdravy a poriadny, tak taketo chutovky neprekazaju.

anonym_f69827
Včera o 12:00

@anonym_autor snaž sa vyskladať tanier 1/2 taniera zelenina, 1/4 sacharidy, 1/4 proteíny a zdravé tuky + zjesť každý deň niečo fermentované na dobré trávenie kefír, biele acidko, bryndzu, fermentovanú zeleninu... obsahujú probiotika a tráviace enzýmy.
Obmedz priemyselne spracované potraviny a sladké vody.

anonym_eb77f2
Včera o 12:16

@anonym_autor ja mávam na raňajky každý deň okrem víkendov ryžovú kašu s proteínom a ovocím, obed nejaké mäso na prirodno, ryža /zemiaky, večera ryba so zemiakmi / tuniakovom šalát a podobne. Samozrejme si dám aj vajíča, to väčšinou po tréningu, robím ako fit vajíčkovou pomaznku na chleba. A striedam rôzne druhý masa, rýb. Snažím sa si robiť tzv whole food, nič spracované.

anonym_8f17a5
Včera o 13:48

Tiez odporucam co najmenej ultra spracovane potraviny. Ja momentalne neranajkujem ale ked som este zvykla, tak som mala kazdy den grecky jogurt, pohankovu granolu a 140-180g ovocia. Na obed mam vzdy nejaky protein(maso, rybu, syr) a k tomu sacharidovu prilohu(celozrnne cestoviny, jasminova ryza, zemiaky, bataty, soba nudle, karfiol) a zvycajne aj nejaku zeleninu. Posledne dni som mala na obed gnocchi s kacacim masom(urobene extra v slow cookeri bsz pridaneho tuku), k nim som si dala fenykel a trochu gorgonzoly, dalej kuracie prsia so smazenou ryzou a zeleninou a vajickom(vo velmi fit verzii), celozrnne cestoviny s rajcinovou omackou a a cela mozzarella k tomu, losos a soba nudle s pak choy a cukrovym hraskom, kuracie s guacanole, rajcinami a zemiakmi,… proste vzdy je tam ten zaklad proteinu a sacharidu a k toku nejaky tuk a zelenina. Na veceru jedavam velmi podobne ako na obed, nezvyknem jest suche vecere. Davam ai menej sacharidov, pripadne salaty. Pomedzi to sa snazim nesnackovat ale ked som ultra hladna, tak si spravim chlieb s natierkou, kalerab so syrom, tvaroh s ovocim, ryzove chlebiky s dzemom(to je moja predtreningovka) a zjem to.

anonym_8d90a2
Včera o 15:46

@anonym_autor ja raňajkujem grecky jogurt a pohankove vločky, na obed šalát a kúsok syra, večera väčšinou mäso s ryžou, cestoviny atd. desiatu ani olovrant nemám. K tomu veľa čistej vody, občas čaj.